Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
stop grafomanii - artykuł
"Stop grafomanii" - artykulik na temat jakości tekstów polskich piosenek:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://muzyka.interia.pl/pop/news/stop-grafomanii,1456814,50">http://muzyka.interia.pl/pop/news/stop- ... 1456814,50</a><!-- m -->

Ciekawsze próbki:

M.Rusinek napisał(a):- Nigdy nie słyszałem, żeby ktokolwiek teksty piosenek uważał za gałąź poezji, a tym bardziej za pełnoprawną.

Cytat:autor, który chce uniknąć banału, może popaść w totalną niezrozumiałość. Nadmierna metaforyczność, zabawy w wielowarstwowe kostiumy literackie, nazbyt liczne odniesienia do sztuki, konstruowanie trzeciego dna skutkuje jedynie połechtaniem własnego ego. A słuchacz siedzi i zastanawia się, czy ktoś sobie z niego czasem żartów nie stroi.
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Odpowiedz
Z tego tekstu najlepszy jest...teledysk Voo Voo na trzeciej stronie. Big Grin

A poza tym sam artykuł, jak artyku - norma! Pisane trochę ex cathedra luźne luźne refleksje podane w formie prawd objawionych, wsparte paroma cytatami zaczerpniętymi z wypowiedzi tzw. autorytetów. Dlaczego osobisty sekretarz Szymborskiej ma być jakimś szczególnym autorytetem w dziedzinie pozji? Bo porządkuje dokumentację w szufladach leciwej Noblistki? Albo Michał Zabłocki? Czemu on niby ma być autorytetem w dziedzinie tekściarstwa? Bo miał szczęście spotkać Turnaua, który potrafił z dość miałkich rymowanek wykreować prawdziwe przeboje?
W sumie na tle wielu innych, podobnych produktów współczesnej polskiej tzw. publicystyki, ten tekst nie wyróżnia się niczym szczególnym.
Podejrzewam, ze ten sam autor, bazując na innych cytatach z wypowiedzi tych samych autorytetów, mógłby za tydzień napisać tekst o wymowie całkowicie przeciwnej.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
"Nigdy nie słyszałem, żeby ktokolwiek teksty piosenek uważał za gałąź poezji, a tym bardziej za pełnoprawną."

To mnie też zszokowało. Poezja śpiewana to nie poezja? A co z poezją, która dopiero po latach zyskała muzyczną oprawę?
Odpowiedz
Krajan napisał(a):To mnie też zszokowało.
Spokojnie, mógłbyś się czuć zszokowany, gdyby coś takiego powiedział jakiś mądry człowiek, mający jakieś mgliste pojęcie o poezji i o piosence. Już sama forma wypowiedzi "Nigdy nie słyszałem, żeby ktokolwiek..." a nie np. "Nie uważam, aby..." wskazuje na głęboką ignorancją albo skrajny debilizm.

Myślę, że nikt o zdrowych zmysłach, mający jako takie pojęcie o poezji i o piosence, nie będzie zaprzeczał, że teksty piosenek Okudżawy czy Brassensa są pełnowartościowymi utworami poetyckimi (z górnej półki).
Odpowiedz
Widać mało oczytany jest. Chociażby Tuwim mawiał, że piosenka to wiersz uskrzydlony przez melodię. Możliwe też, że mierzy innych swoją miarą.
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości