Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krytyka w Jego poezji
Szukam w Jego twórczości wierszy/piosenek na temat krytyki śpołeczeństwa, krytyki polityki...
Jest mi to dość pilnie potrzebne i bardzo prosze o pomocWink

Z góry dziekuje!
Odpowiedz
Tutaj:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/index.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... /index.php</a><!-- m -->
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
znalazłam tylko jeden wiersz który sam w sobie ma wyraz "krytyka". ale nie wierze, że jest tylko jeden na ten tamat
Odpowiedz
linka90 napisał(a):znalazłam tylko jeden wiersz który sam w sobie ma wyraz "krytyka". ale nie wierze, że jest tylko jeden na ten tamat

A czy wiersz o miłości, musi w sobie zawierać wyraz 'miłość'? A czy wiersz o śmierci, powinien Twoim zdaniem zawierać słowo 'śmierć'?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):
linka90 napisał(a):znalazłam tylko jeden wiersz który sam w sobie ma wyraz "krytyka". ale nie wierze, że jest tylko jeden na ten tamat

A czy wiersz o miłości, musi w sobie zawierać wyraz 'miłość'? A czy wiersz o śmierci, powinien Twoim zdaniem zawierać słowo 'śmierć'?

oczywiście, że nie. nie znam dokładnie Jego poezji, dlatego pytam Was, czy komuś coś przychodzi na mysl..
Odpowiedz
Kilka przykładów:
Rejtan czyli raport Ambasadora, Czerwony autobus, Artyści, Przyśpiewka byle jaka o europejskości Polaka, Okładający się kijami, Dwadzieścia lat póżniej, Traktacik o wyobraźni, Piosenka zza miedzy, Pochwała łotrostwa, Przedszkole, Rechot Słowackiego, Korespondencja klasowa, Nie lubię, Według Gombrowicza narodu obrażanie, Elekcja, Lalka, czyli polski pozytywizm, Somosierra, Kanapka z człowiekiem, Osły i Ludzie.......
Odpowiedz
mnie przychodzi na myśl cała lista wierszy tzw. publicystycznych, czyli np. tych wszystkich pisanych w okresie tzw. emigracji,które odnosiły się do wydarzeń w Polsce.
Pierwszy z brzegu Z chłopa król albo Kariera Nikodema Dyzmy - oba piętnujące Wałęsę.
Ale są i wiersze późniejsze.
Wojna postu z karnawalem, jeśli przyjąć jej interpretację publicystyczną a więc tę, która odnosi się do kampanii prezydenckiej z 1990 r. też może być odczytywana, jako piosenka krytyczna wobec polityki (i społeczeństwa)
Dalej mamy np. Rechot Slowackiego a w nim całą serię odniesień do bieżącej polityki. Tyle, że aby to odczytać, trzeba wiedzieć, ze np. fragment o rządach "kniazia Jura Heretyka" to dotyczy okresu, w którym premierem polskiego rządu był Jerzy Buzek - z wyznania protestant. A fragment o kraju który wyszedł właśnie z "dżumy i powodzi" ma zarówno wymowę dosłowną, jak i metaforyczną. Chodzi bowiem i szeroko pojęty okres PRL, ale też o powódź, która przeszła przez Polskę w roku 1997.
A czyż nie jest krytyczny wobec polityki Karnawał w Victorii? Jeno, że w czasie, gdy na salonach brylował Mecio "Żużel", miałaś, linko90, pewnie jakieś 3-4 lata i zupełnie nie obchodziła Cię polityka. Zatem nie pamiętasz pewnie, że Miecio, czyli Mieczysław Wachowski - najbliższy współpracownik Lecha Wałęsy, podsekretarz stanu w kancelarii prezydenta - prywatnie był wielkim miłośnikiem żużlu i fanem zawodnika Polonii Bydgoszcz, Tomasza Golloba.
Dzisiaj próżno już szukać Mietka na politycznej scenie. Zaś w mediach pojawia się chyba wyłącznie w kontekście karno-prawnym Wink
Inna rzecz, że słowo "krytyka" nie musi mieć wydźwięku wyłącznie negatywnego. Może być krytyka pozytywna. Smile
Możesz mieć linko90 problem ze znalezieniem wierszy, o które pytasz, jeśli wprzód nie zapoznasz się choć pobieżnie z wydarzeniami historycznymi aktualnymi w czasie, kiedy utwory JK powstawały. Obawiam się jednak, że tutaj lektura licealnych podręczników do historii nie wystarczy.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Dziekuje. Po przeczytaniu wszystkich wierszy, które zaproponowaliście skusze sie na 'Rechot Slowackiego'. Dużo jest o nim do powiedzenia.
Niktważny- chodzi mi o krytyke negatywnąWink
Raz jeszcze bardzo Wam dziekujeWink
Odpowiedz
Ale chodzi o krytykę czy wiersze i piosenki
linka90 napisał(a):na temat krytyki
Odpowiedz