Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
genezy powstania utworów Jacka
potrzebuję genezy powstania najpopularniejszych utworów Jacka Kaczmarskiego, to pilna
posdrawiam
n
"A spod grzywki niesfornej
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Odpowiedz
No ja się chyba starzeję...

Piszesz droga Natkozord iż potrzebujesz... ok... i co?...
Wyrażasz przez to prośbę aby ktoś Ci tą genezę wyłuszczył?... I genezę czego tak naprawdę?... "Obławy" "Murów" i "Naszej klasy"?... No bo co rozumiesz przez określenie "najpopularniejszy" ?...

Nie wiem dlaczego ostatnio pojawiają się króciutkie posty z wielgachnymi wymaganiami...

Napisz konkretnie jaki masz problem i zapytaj czy ktoś nie mógłby Ci pomóc... napewno się ktoś znajdzie...
Jeśli nawet nie dostaniesz gotowca to pewnie jakiś odnośnik do źródeł... minimum wysiłku...

Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
Odpowiedz
Nie zaponaj o "Obławie" kolego Tongue Prośba jest dziwna, iż nie wiem czy są ludzie, którzy wiedzą, jak, kiedy i dla czego powstały te piosenki :|:|:|:|:|:|:|:|:|:|:|
Odpowiedz
Dlaczego nie?
Rodzice i dziadkowie Jacka od malucha podsycali w nim wszelkie próby twórcze. Dlatego wybitnie utalentowany, siedemnastoletni Kaczmarski umiał już wyśmienicie składać wiersze. Któregoś dnia miał okazję widzieć prywatny koncert Włodzimierza Wysockiego w Warszawie. Wysocki zafascynował Jacka - jego ekspresja, sposób śpiewania, tematyka... to wszystko silnie wpłynęło na młodzieńca; postanowił on przetłumaczyć, nieco zaadaptować i zabarwić swoim odcieniem wrażliwości kilka pieśni rosyjskiego barda. Jedną z nich, nota bene - pierwszą, była "Obława".
Odpowiedz
Czasami dużo wyjaśniają zapowiedzi Jacka poprzedzające utwór.
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Odpowiedz
ok, zacznijmy może od utworów najwcześniejszych: ballada o istotkach, przedszkole...
co do "Obławy", to czytałąm "Pożegnanie z bardem", ale dzięki.
Smile
n
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Odpowiedz
Oto co sam Jacek mial do powiedzenia o genezie utworu "Ballada o istotkach":
(Gazeta Wyborcza - 13.11.2002, rozmawiał Sebastian Łupak)

Jacek Kaczmarski spotka się w czwartek ze swoimi fanami - będzie podpisywał wydaną właśnie książkę "Ale źródło wciąż bije...". Licząca 580 stron księga gromadzi teksty piosenek barda z 30 lat

Sebastian Łupak: Pamięta Pan pierwszy tekst, jaki znalazł się w tym tomie? "Ballada o istotkach" z 1971 roku mówi o tym, że "proletariat - niegdyś chudziasy - utył, w polityce obkuty"...

Jacek Kaczmarski: Miałem wtedy 14 lat. Mój dziadek był komunistą i urządzał mi ideowe wykłady. Napisałem więc te słowa dla dziadka, bo nie zgadzałem się z tym, co mówił.

I co na to dziadek?

- Dziadek też już wtedy miał wątpliwości, co do otaczającej nas rzeczywistości, więc musiał zgodzić się z tą puentą mądrego wnuczka o "proletariackich grubasach".

Pozdrawiam
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
lodbrok - dzięki. A starzy ludzie w autobusie, zbroja, postmodernizm, kasandra...
n
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Odpowiedz