Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Historia i współczesność polska w tekstach JK
Oczywiście jak zwykle problemik z prezentacją maturalną.

Poprzez ten temat rozumiem, że Jacek Kaczmarski postrzega historię przez pryzmat współczesności, jak i również współczesność przez pryzmat historii. Mówiąc o współczesności mam na myśli czasy Kaczmarskiego, i ówczesne wydarzenia historyczne.

I tu zaczynają się schody. Wybrałam utwory takie jak Ballada wrześniowa, Jałta, Tradycja i Koniec wojny trzydziestoletniej... Tylko że wcześniej nie doczytałam tematu, sądziłam że chodzi ogólnie o historię i współczeność świata... moja wina.
Dlatego znów jestem w pozycji wyjściowej.
Macie jakieś propozycje utworów, oraz argumenty potwierdzające moją tezę?

z góry dziękuję
Odpowiedz
Myślę, że może z wybranych utworów może pasować Ballada wrześniowa, Tradycja ("polaków portret własny z połowy XVIII w."), i Jałta (ale to już trochę naciągane)
Odpowiedz
"Ballada wrześniowa" i "Jałta" nie bardzo mi pasują... Chyba zbyt mało lat dzieli opisywaną historię, żeby oddzielać od współczesności. A przynajmniej ówczesności, kiedy te piosenki powstały...
Za to program "Sarmacja", pod kątem odwołań do historii i wniosków, których nie wyciągnęli współcześni Polacy?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Witam ponownie, decyzja podjęta i bibliografia już złożona u dyrektora. Wybrałam Balladę wrześniową, Czerwony autobus, Rechot Słowackiego, Stańczyk, Tradycja oraz Z szesnastowiecznym portretem trumiennym rozmowa.

Jeśli chodzi o tekst Tradycji... Jak mam rozumieć odwróconą frazę hymnu: "Jeszcze Polska wtedy żyła, Gdy za nią ginęli" ?
Jaki jest tego cel? wydźwięk? Wydaje mi się że ten fragment jest znaczący Smile
Odpowiedz