Liczba postów: 34
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Zwracam się do Was wielką prośbą. Chciałem gatunek jakim jest poezja spiewana w pewien sposób usystematyzować (chyba do piosenki się zalicza), ale w dostepnych mi pomocach naukowych bardzo trudno o odnalezienie takiej kategorii jak poezja spiewana. Chodzi mi tylko i wyłącznie o notkę encyklopedyczną, lub esej na ów temat. Może wiecie w jakich publikacjach mozna cos takiego znaleźć ???
Dziękuję ! :wink:
olaff22(niezalogowany) ;)
Niezarejestrowany
Sprawa jest trudna. Nie ma jednej definicji tego rodzaju twórczości. Nie ma nawet jednego terminu. Jest więc poezja śpiewana, piosenka autorska, piosenka poetycka, a nawet tzw piosenka z tekstem ( to taka piosenka, gdzie tekst jest najważniejszy, muzyka zaś odgrywa rolę drugoplanową).
Poezja śpiewana i piosenka poetycka to jest w zasadzie to samo. Do wiersza pisana jest muzyka i wykonywana jedno lub wielogłosowo z towarzyszeniem jednego lub kilku instrumentów. Najczęściej spotykanym instrumentem jest gitara. Ale często bywają też skrzypce, akordeon, bas albo fortepian. Najczęściej wykonawca nie jest autorem tekstu. Popularnością cieszyli się więc klasycy poezji polskiej, tacy, jak Leśmian, Białoszewski, Tuwim, Stachura. Ale pisano też muzykę do Kochanowskiego (L. Długosz), albo Herberta (Gintrowski, Czermińska, ostatnio Turnau). Cały czas podkreślam że to, o czym piszę to są prawidłowości, które z wieloma wyjątkami ustaliły się na przestrzeni ostatnich trzydziestu, czterdziestu lat. Nie ma ustalonych reguł gatunku.
Piosenka autorska to kategoria, która częsciowo mieści się w ramach zjawiska zwanego piosenką poetycką, lub poezją śpiewaną. W piosence autorskiej zarówno tekst, jak i muzyka oraz wykonanie są jednego i tego samego autorstwa. Piosenkę autorską wykonuje każdy twórca, który pisze słowa, pisze nuty i śpiewa to, co napisał. Zarówno więc Kaczmarski, jak i Grześkowiak , jak i Kazik Staszewski czy niekiedy Grzegorz Turnau będą się w nurt piosenki autorskiej wpisywać. Jednak Kazik nie wpisuje się w poezję śpiewaną. Dlaczego? Bo rysem charakterystycznym poezji śpiewanej jest tzw. łagodność, czyli ogólny nastrój tej twórczości daleki od agresywności rocka, uproszczeń popu, czy wulgarności hip-hopu. Kaczmarski był dynamiczny, czasami drapieżny, ale nie agresywny.
Napisałem, że piosenka poetycka i poezja śpiewana to jest w zasadzie to samo. Tak, chociaż wydaje mi się, że poezja śpiewana bardziej ewidentnie nawiązuje do wzorców średniowiecznych, to znaczy do wzorców bardyzmu, wzorców truwersko – trubadrurskich. Poezję śpiewaną poza łagodnością cechuje prostota. Piosenka poetycka natomiast to, wydaje mi się, uwspółcześniona, nieco nowocześniejsza odmiana poezji śpiewanej. Nowocześniejsza głównie dzięki bardziej skomplikowanemu instrumentarium, lepiej wyszkolonym głosom wykonawców, dzięki nawiązaniom do współczesnych stylów muzycznych i literackich.
Reputacja:
0
Olaff, dziekuję (ale się spisałeś :wink: ), tylko mały problem jest, gdyż jak może wiesz przygotowuje pracę maturalna i musze wpisac coś do bibliografii. Z jakiej ksiązki dowiedziałes sie takich rzeczy ??
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Jeszcze dodam, że twórczość Jacka Kaczmarskiego to jest, jak napisał i uzasadnił w swej pracy Krzysiek Gajda, piosenka literacka.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Niezarejestrowany
Ad Fishbone
Z żadnych książek. Nie znam takich, które by opisywały to zjawisko nazywane poezją spiewaną. Ja to wiem, z - przepraszam - praktyki. Po porstu bywałem i zamierzam bywać na festiwalach piosenki, trochę się tym interesowałem. To jest, że się tak wyraże, wiedza organiczna. Nie znam jej dokładnych źródeł. Po porstu wiem i już 
Przemek ma rację, istnieje też kategoria piosenki literackiej. W tą kategorię można wpisać JK. uzasadnienie, dlaczego można, znajdziesz w ksiązce K. Gajdy. Ale, pamiętaj, że w świadomości odbiorców, te kategorie się mieszają, zachodzą na siebie. Nie ma reguł, które by jasno określały, co jest czym.
Należy też pamiętać, że wielu twórców - choćby Turnau - odżegunuje się od poezji spiewanej. Oni nie chcą, by ich piosenki przypisywać do tego nurtu. jest tak dlatego, że w świadomości wielu odbiorców, poezja śpiewana to twrczość nudnawa, smętna, kiczowato nastalgiczna. Wolą okreslenie "piosenka literacka".
Liczba postów: 93
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Witaj Fisbone. Ja też piszę pracę maturalną i wydaje mi się, że na podobny temat, bo miałam ten sam problem. Polecam Ci adres <!-- m --><a class="postlink" href="http://f.heh.pl/viewtopic.php?p=47222#47222">http://f.heh.pl/viewtopic.php?p=47222#47222</a><!-- m -->
Mam nadzieję, że choć troszkę Ci pomoże. Może odezwiesz się do mnie na GG to wymienimy spostrzeżenia  ???
Jak mnie niepozornych nie żegna się z żalem.
Reputacja:
0
Olaff22, Przemek, koziejka -----> bardzo wam dziekuję i pozdrawiam.
PS> Koziejka, czekam na Ciebie na gg.
Niezarejestrowany
czasem poezję śpiewaną okresla się mianem "poezji ziewanej", ale tego nie pisz może w referacie
Liczba postów: 71
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Prywatnie radzę się oprzeć na tym, jak sami siebie określają poszczególni twórcy z "nurtu"... Na stronie <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.piosenka.bnet.pl">www.piosenka.bnet.pl</a><!-- w --> jest trochę linków do witryn różnych grup, może z tego ułożysz jakąś zgrabną definicję?
A strona internetowa, to też źródło, czyż nie?
"Mieduwalszczycy skarmią na widok Czarnego Beata, Buwaja Piecyty"
|