Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nie chcemy uciekać
Witam. Ostatnio przeglądając dyskografię Gintrowskiego natknąłem się na płytę "Nie chcemy uciekać". Czy mógłby ktoś ją wrzucić. Byłbym wdzięczny.
Choć ty - zapomnisz wszystkie rady
Miotając się to tu to tam.
Z lęku, z wściekłości, z nieuwagi
Truciznę wszczepisz sobie sam.
Odpowiedz
Ale jak, gdzie i po co?
Przecież to jakaś drugoobiegowa składanka z lat 80, z tego co widzę, złożona z piosenek z 'Pamiątek' i 'Raportu'.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Taka płyta chyba nigdy nie powstała, za to kaseta - wprost przeciwnie. Została wydana w 1990 i rzeczywiście nie ma na niej żadnych piosenek, których nie znalazłoby się w oficjalnych programach. Tutaj masz pełny spis utworów.

Powiem szczerze, że ciekawią mnie utwory Karol Levittoux i Margrabia Wielopolski, bo z racji wcześniejszej daty nie mogły pochodzić z programu Kamienie. Ktoś wie, jak wygląda to wykonanie? Też syntezator + fortepian? Czy może zamiast tego pierwszego instrumentu pojawia się gitara?
Odpowiedz
M.S. napisał(a):Ktoś wie, jak wygląda to wykonanie?
Moim zdaniem te pierwsze wykonania wygladaly lepiej niz te pozniejsze :' . Wykonanie klasyczne, cos na ksztalt choru (dyskretnego) w Levittoux i Wielopolskim. Takze obsesyjny "List" byl chyba lepszy, bo nie przedobrzono z bebnami. Jaka szkoda ze wydajac ostatnie 2 plytki pan PG nie wyciagnal tych starych nagran, zamiast zgrywac jeszcze raz i przeplacac kotlarza...
Wiecej informacji o tamtej kasecie takze tutaj :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/dyskografia/nie_chcemy_uciekac/index.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... /index.php</a><!-- m -->
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Wykonanie klasyczne, cos na ksztalt choru (dyskretnego) w Levittoux i Wielopolskim.
Mi o wiele bardziej podoba się Wielopolski z Kamieni, jest "lżejszy", ten z nie chcemy uciekać wydaje mi się nazbyt toprony. Z Levittoux też się nie zgodzę, znów bardziej podoba mi się wersja z Kamieni, ale najlepsza jest chyba i tak wykonanie na samą gitarę i fortepian.
List można posłuchać na stronie PG.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości