03-01-2010, 08:01 PM
Poszukuję tabulatury do Wędrówki z cieniem. Wiem że ktoś ma bo są linki w innych postach ale wszystkie już są nieaktywne.
Wędrówka z cieniem
|
03-01-2010, 08:01 PM
Poszukuję tabulatury do Wędrówki z cieniem. Wiem że ktoś ma bo są linki w innych postach ale wszystkie już są nieaktywne.
03-01-2010, 08:27 PM
Hmm, no więc tak pisząc ten temat przygotuj się na serię wykładów, pouczeń oraz wspomnień z dzieciństwa innych użytkowników, którzy będą mówić, że podstawą gry na gitarze jest rozpracowywanie piosenek na słuch. Następnie usłyszysz, że oni też kiedyś szukali tabulatur, a teraz sami rozpracowywują piosenki, ale ty pomimo tego i tak ich nie dostaniesz, bo musisz robić tak jak oni w myśl zasady :"Słuchaj młody ojca grzecznie, a żyć będziesz pożytecznie."
No cóż, osobiście tego nie grałem nigdy, ale całkiem możliwe, że jest tam arpeggio, chociaż nie jestem pewny(teraz nie mam możliwości sprawdzenia), jeżeli tak, to do tego nuty Tomasza i już. No, a jak nie to musisz liczyć na jakiegoś dobrego człowieka i pamiętaj rozpracowywanie piosenek na słuch jest najważniejsze, chociaż by ci to całe życie nie wychodziło, w myśl zasady tym razem :"Padać i wstawać, padać, i wstawać, padać, i wstawać, i PAŚĆ"
03-01-2010, 10:21 PM
MasximusDecimus napisał(a):i PAŚĆ"Lepiej padnij wcześniej, bo gitara widocznie nie jest dla Ciebie. ![]()
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
03-02-2010, 08:40 AM
Cytat:Lepiej padnij wcześniej, bo gitara widocznie nie jest dla Ciebie. Dziękuję, zawsze marzyłem o tym, żeby ktoś kto mnie na oczy nie widział wydawał opinie, czy nadaję się do gry czy nie. Powiem ci tyle, że każdą wolną chwilę poświęcam na grę i ciągle staram się grać coraz lepiej, a akurat w moim przypadku rozpracowywanie piosenek na słuch, z pewnych przyczyn można by w sumie powiedzieć anatomicznych nie jest za bardzo możliwa, ale o tym się nie będę rozpisywał, bo nie od tego służy to forum i dlatego zawsze tak naskakuję na tą grę ze słuchu, ponieważ tak naprawdę nie wiemy jak gra ta osoba, po drugiej stronie. Może się okazać, że świetnie potrafi grać jak ma nuty, akordy lub tabulaturę, ale kompletnie nie radzi sobie z grą ze słuchu.
03-02-2010, 03:15 PM
Torrentius napisał(a):Lepiej padnij wcześniej, bo gitara widocznie nie jest dla Ciebie. Ja jednak uparcie trwam przy tym, że gitara jest dla mnie, pomimo braku samozaparcia do odtwarzania ze słuchu ![]() ![]() ![]()
03-02-2010, 05:26 PM
MasximusDecimus napisał(a):Moja wypowiedź miała charakter żartobliwy, co dodatkowo podkreślaliłem dodając na końcu "Cytat:Lepiej padnij wcześniej, bo gitara widocznie nie jest dla Ciebie.Dziękuję, zawsze marzyłem o tym, żeby ktoś kto mnie na oczy nie widział wydawał opinie, czy nadaję się do gry czy nie. ![]() Pozdr. d ![]()
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
03-02-2010, 07:41 PM
Cytat:MasximusDecimus napisał(a): Teraz to już nie wiem, czy śmiać się czy płakać, bo nie wiem, czy to jest miła korekta mojej interpretacji twojego zdania czy wypowiedź z ukrytą ironią. Pozdrawiam
03-02-2010, 08:41 PM
co do tabulatury do wędrówki , to ja powiem tak .
Do tego utworu dokładna tabulatura nie jest tak istotna .Ważniejszą rzeczą jest chyba interpretacja , przekaz tempo utworu . W zasadzie "ozdobników" jest tam niewiele , więc po co tabulatura. To chyba tak jak by poprosić o taby do BIAŁEGO MISIA. Stąd te posty o graniu ze słuch bo jak się opanuje podstawowe akordy to po chwili ( lub dłużej ![]() Pozdrawiam
[b]D@bek [/b]
03-02-2010, 10:53 PM
MasximusDecimus napisał(a):bo nie wiem, czy to jest miła korekta mojej interpretacji twojego zdania czy wypowiedź z ukrytą ironią.Też już nie wiem jak mogę Cię przekonać do moich dobrych intencji.
03-02-2010, 11:02 PM
Po prostu nie bądź taki żartowniś.
![]()
"In the city od blinding lights..."
-------------------------- http://www.triadapoetica.art.pl http://www.gentlemanschoice.pl http://www.krest.pl
03-02-2010, 11:40 PM
Torrentius napisał(a):Też już nie wiem jak mogę Cię przekonać do moich dobrych intencji. To przecież całkiem proste. Skoro, Masximiusie D. napisałeś: "I PAŚĆ" na końcu wypowiedzi Torrentius podsumował, że jeśli już zakładasz na końcu upadek - to po co się męczyć?! Ale zrobił to żartobliwie, bez ironii, sarkazmu i złych intencji, ot tak, z sympatii!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
03-03-2010, 02:29 PM
Cytat:MasximusDecimus napisał(a): Dobrze, już wierzę Cytat:To przecież całkiem proste. Skoro, Masximiusie D. napisałeś: "I PAŚĆ" na końcu wypowiedzi Torrentius podsumował, że jeśli już zakładasz na końcu upadek - to po co się męczyć?! Ale zrobił to żartobliwie, bez ironii, sarkazmu i złych intencji, ot tak, z sympatii! Nie zakładam upadku na końcu, tylko chodziło mi tu o pewien tok rozumowania, że nawet jak czegoś nie umiesz i nigdy nie uda ci się tego nauczyć, to i tak się tego ucz. Pozdrawiam
03-03-2010, 06:15 PM
MasximusDecimus napisał(a):że nawet jak czegoś nie umiesz i nigdy nie uda ci się tego nauczyć, to i tak się tego ucz.W takim razie po co się tego uczyć?
Nic we mnie, prócz do świata żalu dziecięcego,
Tu nikt nie widzi, więc się wstydzić nie mam czego!
03-03-2010, 06:19 PM
to pytanie nie do mnie, ja potępiam ten sposób rozumowania i stąd to moje PAŚĆ.
Proponuję skończyć tę rozmowę, bo wiadomo, że każdy ma swoje rację.
03-04-2010, 02:00 PM
a się chłopak tylko o tabulatury zapytał...
[i]Ja życie lubię w jego prawdzie i w jego złudzie[/i]
03-04-2010, 05:43 PM
Cytat:a się chłopak tylko o tabulatury zapytał...to samo pomyślałem, w temacie Śniadanie z Bogiem
03-04-2010, 07:49 PM
"Nic się nie kończy prostym tak lub nie"...
![]()
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
03-05-2010, 03:07 PM
Jeśli ktoś nie może rozpracować piosenki takiej jak Wędrówka z cieniem ze słuchu to:
albo mu się nie chce - niech mu się zachce i poćwiczy albo jeszcze nie potrafi - musi ćwiczyć nie jest w stanie - to w takim razie nie ma słuchu i sobie nie pośpiewa To jest na prawdę bardzo prosta piosenka, żadnych zerówek, chwytów w dziwnych pozycjach, wystarczy zagrać ją po akordach i tu i ówdzie odnaleźć dodatkowy dźwięk. W życiu nie rozpracowałem utworu do tabulatury, ale spróbujmy: Wstęp gram po akordach: d a E a Kod: d a E a Samą zwrotkę gram na poniższych akordach, zapiszę jedną z możliwych prostych wersji. Po ulic mokrym ciemnym tle (a E a) Kod: ---------0-------0---------0-------------------- Kod: ---------3-----3-------0-------- Kod: -0-1-0-----1-------0---------0----------------- Kod: ---------0-----0-------0----------------------- Kod: -0-1-0-----1-------0---------0----------------- Kod: ----------0-----0----------------------------- /edit Tu nie ma na prawdę żadnej filozofii. Jeśli ma się słuch wystarczający do śpiewania czysto to da się nauczyć rozpracowywania prostych utworów. Jeśli się słuchu nie ma to faktycznie się nie da, ale wtedy można się jedynie nauczyć grać na gitarze jak małpka, ale już się nie pośpiewa. Powodzenia ps. niech ktoś to przegra i znajdzie błędy to niech je skoryguje pps. kodowanie tabulatur wziąłem z wikipedii h-hammer, p-pullingoff, powinno być jasne. DK /edit2 :poklon: dla każdego, komu chce się rozpracowywać i zapisywać tabulatury. Strasznie żmudna ta robota ![]()
NestSite
http://www.arturkaczorek.pl
03-23-2010, 04:07 PM
Dzięki za pełen zapis. Wreszcie znalazłem trochę czasu aby popróbować i posłuchać bardziej wnikliwie “wędrówki z cieniem”. Gram to trochę inaczej niż w Twojej wersji:
Kod: .d . . . . . .a . . . . . . . . . E7. . . . . . . . . . . . a
08-12-2010, 07:23 PM
A propos wędrówki to ja powiem, że jeżeli chodzi o intro to wydaje mi sie, że tu właśnie można dać coś od siebie (nie dbając dokońca o poprawność zagrywki), choć, żeby nie było, że po prostu nei umiem proponuję się tego chociaż w podstawowym stopniu nauczyć
![]() SK :-)
"[color=#0000FF]Galia est omnis divisa in partres tres...[/color] Spokojnie! [color=#00BFFF]To tylko w szyby deszcz dzwoni...[/color]"
08-15-2010, 07:07 AM
Obawiam się, Szymonie, że osoby zakładające takie tematy, mające problem z rozpracowaniem piosenek ze słuchu nie koniecznie będą w stanie coś "skomponować" lub tym bardziej zaimprowizować. Ale jest to dobre ćwiczenie (układanie wstępów itp.), które rozwija poczucie hramoni i znajomość gryfu. Ideę popieram, bo sam tak robię z większością piosenek.
http://youtube.com/ProjektTatarak
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|