Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Cześć wszystkim.
Piszę tu ponieważ potrzebuje pomocy i nie za bardzo mam się do kogo zgłosić. Mój temat prezentacji maturalnej to: "Jacek Kaczmarski - wieczny buntownik. Omów temat na podstawie tekstów pieśniarza"
Chciałabym wziąć ok 7-9 tekstów, ale nie jestem pewna jakich. Czy mogłabym liczyć na pomoc i jakieś sugestie z Waszej strony?
Na pewno wezmę Mury, Obława (I, II, III, IV) i Nasza Klasa. Chciałam wziąć jakieś bardziej oryginalne, ale obawiam się, że właśnie tych najbardziej oczywistych się ode mnie oczekuje.
Czekam na Waszą pomoc i serdecznie pozdrawiam :)
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
"Nasza klasa"? A cóż tam świadczy o tym, że Autor jest buntownikiem? "Mury" - to naprawdę nie jest piosenka o tym...
Za to pierwsze, co mi przychodzi do głowy, to "Nie lubię" (założyłem, że autorstwo Wysockiego nie musi być przeszkodą), "Przedszkole"...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Reputacja:
0
Tak, ale Pani od Polskiego powiedziała, że powinnam też "nakreślić" jego czasy. Co do Murów, to nie byłabym taka pewna. To też wyraz buntu, może nie konkretnie przeciwko systemowi, ale zawsze. Chyba, że źle mi go wytłumaczono
Dziękuje ślicznie za podpowiedzi
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
A może warto sięgnąć też po coś mniej kombatanckiego? Ot choćby "Diabeł Mój" lub "Warchoł"?
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Parysz napisał(a):Tak, ale Pani od Polskiego powiedziała, że powinnam też "nakreślić" jego czasy. "Ale"? Nie bardzo rozumiem skąd to "ale"... Nakreślić czasy, w których tworzył JK chyba będzie prosto?
Parysz napisał(a):Co do Murów, to nie byłabym taka pewna. To też wyraz buntu, może nie konkretnie przeciwko systemowi, ale zawsze. Chyba, że źle mi go wytłumaczono Przeczytaj sama zakończenie i pomyśl, czy ten, kto tłumaczył miał rację
A czy pewnym wyrazem buntu nie było u JK pisanie dalszych ciągów piosenek? "Nasza klasa", "Mury"...?
Znam pewnego człowieka, dla którego wyrazem buntu w latach 80-tych było śpiewanie m.in. "Korespondencji klasowej"...
A może np. "Jałta", "Katyń"? Jako wyraz buntu przeciw przemilczaniu i przeinaczaniu historii?
Dla niektórych najbardziej buntowniczą piosenką JK jest "A my nie chcemy uciekać stąd"... (Przede wszystkim dzięki filmowi "Ostatni dzwonek").
Oj, czasu Ci zabraknie
fytysyty napisał(a):A może warto sięgnąć też po coś mniej kombatanckiego? Ot choćby "Diabeł Mój" lub "Warchoł"? To też może być dobry trop...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
pkosela napisał(a):Parysz napisał(a):
Co do Murów, to nie byłabym taka pewna. To też wyraz buntu, może nie konkretnie przeciwko systemowi, ale zawsze. Chyba, że źle mi go wytłumaczono
Przeczytaj sama zakończenie i pomyśl, czy ten, kto tłumaczył miał rację
I przejrzyj forum, gdyż kwestia interpretacji Murów była tu poruszana setki razy.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Może należałoby pokazać, jak i przeciw czemu Kaczmar buntował się za komuny, a jak i przeciw czemu - po 1989 roku. W tym sensie zostałoby ukazane, że jako poeta jest on buntownikiem wiecznym, ponieważ jego bunt nie jest skierowany (tylko) przeciwko konkretnemu ustrojowi, ale przeciwko różnego rodzaju patologiom, przejawom niesprawiedliwości. Tu by się nadało kilka współczesnych piosenek, np. "Ballada żebracza" (nie pamiętam dokładnie tytułu) czy kilka innych, które odbieram jako krytyczne.
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Tu by się nadało kilka współczesnych piosenek, np. "Ballada żebracza" (nie pamiętam dokładnie tytułu) czy kilka innych, które odbieram jako krytyczne. Tak mi przyszło do głowy, że JK najpierw był nieakceptowany przez PRL, potem w jakimś sensie przez RWE (bo nie pozwalala na nadawanie wszystkiech piosenek, jak wlasnie Ballada, czy bodaj Wojna postu), a na koncu poniekad i przez "wolna Polske". Napisalem o braku akceptacji, ale jego glowna przyczyna byl chyba ciagly bunt, jak napisal Jasko.
Poszukaj nowszych utworow, jak chocby 20lat pozniej, Okladajacy sie kijami.
Z wczesniejszych piosenek moze Ofiara?
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Reputacja:
0
Dziękuje ślicznie za pomoc, na pewno Wasze uwagi się przydadzą
Pozdrawiam
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Hej! Słuchajcie, potrzebuję pomocy z pracą maturalną Mój polonista to , co tu ukrywać, idiota o małomiasteczkowej mentalności:/ powiedział, że skoro sobie wybrałam taki nietypowy temat, to sama sobie mam go opracować, a on mi nie może w tym pomóc bo nie ma czasu.
Temat który wybrałam to: "Jacka Kaczmarskiego interpretacja dzieł malarskich i literackich. Przedstaw zagadnienie odwołując się do wybranych przykładów". Wybrałam go bo bardzo lubię Kaczmarskiego i chcę o nim mówić na maturze(tak jak moja mama z resztą, więc to taka jakby tradycja ).
Macie może jakieś sugestie? Co powinnam w tej pracy zamieścić? Byłabym bardzo wdzięczna za wskazówki.
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Przeczytać podobne wątki na tym forum, powinnaś trafić na wiele ciekawych informacji. Poza tym generalnie w dobrym tonie jest najpierw przedstawić swoje propozycje.
Dodam, że utworów na podstawie obrazów jest około 50.
Pozdr.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Może należałoby pokazać, jak i przeciw czemu Kaczmar buntował się za komuny, a jak i przeciw czemu - po 1989 roku. W tym sensie zostałoby ukazane, że jako poeta jest on buntownikiem wiecznym, ponieważ jego bunt nie jest skierowany (tylko) przeciwko konkretnemu ustrojowi, ale przeciwko różnego rodzaju patologiom, przejawom niesprawiedliwości. Tu by się nadało kilka współczesnych piosenek, np. "Ballada żebracza" (nie pamiętam dokładnie tytułu) czy kilka innych, które odbieram jako krytyczne.
Dziękuje Ci bardzo Mam już koncepcje jak moja praca ma wyglądać, mianowicie we wstępie zaznaczę, że bunt Jacka Kaczmarskiego jest widoczny na wielu płaszczyznach. Chcę pokazać utwory które krytykują system i te które pokazują patologię obecne w społeczeństwie.
Na razie mam:
Do pierwszej grupy - anty system: "a my nie chcemy uciekać stąd", "marsz intelektualistów", "nie lubię" (tu mam wątpliwości czy brać utwór którego nie napisał Kaczmarski...), "przedszkole", "warchoł". Moje pytanie do Was - czy dobrze dopasowałam utwory do grupy? Będę musiała wybrać z nich 3.
Do drugiej grupy - anty patologie: "Katyń" no i na razie tylko tyle. Macie może jakieś sugestie?
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Liczba postów: 240
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Może "Autoportret Witkacego", "Birkenau", "Czerwony Autobus" - moim zdaniem zdecydowanie się nadaje.
Jeszcze ze starszych "Pejzaż z szubienicą", "Zaproszenie do piekła", Pijak"?, "Diabeł mój", zdecydowanie "Quasimodo", w pewnym sensie "Siedzimy tu przez nieporozumienie".
To są moje sugestie. O ile cię dobrze zrozumiałam. Ale mogę się mylić, bo do matury to mam jeszcze jak stąd do nieba Zwróć uwagę na te utwory. Oczywiście o ile o to ci chodzi.
Pozdrawiam,
Aneta
|