Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybór tematu na maturę z polskiego
Cześć,

Zarejestrowałem się na forum, ponieważ potrzebuje pomocy w wyborze prezentacji maturalnej.

Sytuacja przedstawia się następująco: Wink
Jestem aktualnie w drugiej klasie liceum, ale ostatnio mój nauczyciel od polskiego rozpoczął temat naszych prezentacji maturalnych. Pomyślałem, ze fajnie byłoby napisać ją na temat, który mnie "kręci". Na moje pytanie, czy mogę zaprezentować temat wymyslony przeze mnie, nauczyciel odpowiedział, ze najpierw muszę podać mu tytuł, a on przedstawi go pozostałym nauczycielom polskiego i oni mi na to pozwolą, lub nie :Smile Mam czas do końca marca.
Pewnie domyslacie się, ze jezeli tu pisze to chciałbym napisać o Kaczmarskim Wink
Pozostaje więc sprawa wymyslenia tytułu. Myślałem o czyms zwiazanym z inspiracjami malarskimi w twórczości J.K. np. "Inspiracje malarskie nośnikiem refleksji o wspólczesnym świecie/sytuacji w kraju w twórczosci Jacka Kaczmarskiego"
Wydaje mi się on trochę niegramatyczny, ale jest to na razie najlepsze co mi przyszło do głowy Wink

Proszę wiec o propozycje innych tematów (niekoniecznie związane z malarstwem), ewentualnie modyfikacje powyzszego.

Pozdrawiam
Odpowiedz
Mokelembembe napisał(a):Cześć,

jest to na razie najlepsze co mi przyszło do głowy Wink

Proszę wiec o propozycje innych tematów (niekoniecznie związane z malarstwem), ewentualnie modyfikacje powyzszego.

Pozdrawiam
Przejrzyj sobie inne tematy prac maturalnych (o malarstwie tez było, ale w innym, o ile pamiętam kontekście niż Twój temat). Na pewno znajdziesz inspiracje.Powodzenia.

e
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Mokelembembe napisał(a):Myślałem o czyms zwiazanym z inspiracjami malarskimi w twórczości J.K. np. "Inspiracje malarskie nośnikiem refleksji o wspólczesnym świecie
Inspiracje malarskie w twórczości JK to prawdziwa kopalnia. Na prezentację maturalną to chyba zbyt szerokie zagadnienie. Możnaby wybrać jednego z ulubionych malarzy Jacka (np. Bruegela, Vermeera lub Malczewskiego). Sam program Muzeum to 18 utworów inspirowanych malarstwem z refleksją o współczesnym świecie.
JK jest artystą arcyintertekstualnym, nawiązuje nie tylko do malarstwa, ale również do literatury, mitologii, religii. Warto zatem szukać tematu maturalnego w tej studni (wyjść poza barda, komentarz społeczno-polityczny, historię). Smile
Odpowiedz
No dobra, to znowu ja Wink
Więc tak, pomyslałem przez chwile o temacie w stylu "Utwory Jacka Kaczmarskiego komentarzem do ówczesnej sytuacji w kraju", ale odrzuciłem ten temat, bo po pierwsze znowu ogrom materiału, a po drugie byłoby to dośc stereotypowe i mało twórcze ;P
Więc zdecydowałem się pozostać jednak przy malarstwie, tylko w bardziej okrojonej formie. Temat "Inspiracje malarstwem polskich malarzy XIX-wiecznych, komentarzem realiów komunistycznej Polski" (ehh... jednak stereotyp Kaczmarskiego jako barda "Solidarności" jest u mnie mocniej zakorzeniony niż myslałem...), jest chyba jednak kiepskim pomysłem, bo chyba z wyjatkiem "Rejtana..." i "Stanczyka" nie dostrzegam jakiś wyraźnych odniesień do komunizmu. Chyba, zeby to bardziej rozszerzyć, wyjsc poza ramy dziewietnastego wieku. Wtedy mozna by dorzucic "Czerwony autobus" "Arke Noego" itd.
Więc chyba zrobię coś w stylu "Inspiracje polskim malarstwem XIX-wiecznym w twórczości J.K." wtedy bedę mógł omówić kilka wybranych obrazów/piosenek bez trzymania się jakis sztywnych ram typu walka z komunizmem.
No chyba, ze zamiast tych polskich malarzy wybrałbym Bruegela. Ale nie wiem czy obrazy niderlandzkiego malarza są najlepszym wyborem na prezentacje z POLSKIEGO.

No dobra, wygadałem się Wink Proszę o ewentualne sugestie
Odpowiedz
A może jakiś temat typu: "Dlaczego JK nie był bardem Solidarności"?
Temat ciekawy a i Ty możesz się pozbyć "zakorzenienia"?!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Mokelembembe napisał(a):Więc chyba zrobię coś w stylu "Inspiracje polskim malarstwem XIX-wiecznym w twórczości J.K." wtedy bedę mógł omówić kilka wybranych obrazów/piosenek bez trzymania się jakis sztywnych ram typu walka z komunizmem.

Znośny temat, ale musisz pamiętać, że malarstwo XIX-wieczne to nie jest kategoria estetyczna, tylko przedział czasowy. Elementem wspólnym tych obrazów jest często wyłącznie to, że Kaczmarski do nich nawiązał. Będziesz musiał zatem skakać po różnych stylach.

Mokelembembe napisał(a):No chyba, ze zamiast tych polskich malarzy wybrałbym Bruegela. Ale nie wiem czy obrazy niderlandzkiego malarza są najlepszym wyborem na prezentacje z POLSKIEGO.

Myślę, że to nie ma znaczenia, ponieważ przedmiotem prezentacji ma być polski poeta, który nawiązuje do niderlandzkich dzieł sztuki, a nie niderlandzkie obrazy.
Odpowiedz