Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jest drugi doktorat
Miło mi poinformować, że mamy drugiego doktora kaczmarologii,a właściwie doktorkę. 12 listopada na Uniwersytecie Śląskim pracę obroniła bowiem Marta Margiel (ci z forumowiczów, którzy w marcu 2007 obecni byli na konferencji w Poznaniu, powinni ją kojarzyć, bo miała tam referat).
Tytuł rozprawy: "Spójrz na płótno artysty...". Inspiracje malarskie w poezji Jacka Kaczmarskiego.
Odpowiedz
Raczej trzeciego, po Krzyśku Gajdzie i Karolinie Sykulskiej. Smile
Odpowiedz
Ale Karolina Sykulska doktorat robiła z bardów ogólnie (choć JK był tam istotnym bohaterem), tylko magisterkę miała o Jacku Smile. Niemniej - dzięki za pamięć *-`-
Odpowiedz
A to przepraszam. :poklon:
Sądziłem, że było odwrotnie.
Odpowiedz
No właśnie też mi się tak wydawało. Inaczej Gajda w ogóle nie byłby pierwszym doktorem kaczmarologii, bo zdaje się, że Karolina obroniła się wcześniej?
Odpowiedz
Luter napisał(a):Tytuł rozprawy: "Spójrz na płótno artysty...". Inspiracje malarskie w poezji Jacka Kaczmarskiego.

Mam nadzieję, że zostanie opublikowana. Bardzo jestem ciekawa tej rozprawy. Smile Tym bardziej, że pisałam pracę magisterską na ten temat. Big Grin.
Odpowiedz
Luter napisał(a):No właśnie też mi się tak wydawało. Inaczej Gajda w ogóle nie byłby pierwszym doktorem kaczmarologii, bo zdaje się, że Karolina obroniła się wcześniej?

Ja doktorat broniłam 2-3 lata później (2005), magisterkę - 2001. Gdybym więc nawet tematy miała na odwrót, Krzysztof i tak byłby pierwszy.
Odpowiedz
frida napisał(a):Mam nadzieję, że zostanie opublikowana.

Są takie plany.

frida napisał(a):Tym bardziej, że pisałam pracę magisterską na ten temat. Big Grin.

No proszę! A na jakiej to było uczelni i w którym roku?
Odpowiedz
Luter napisał(a):No proszę! A na jakiej to było uczelni i w którym roku?

To taki okrężny sposób do dojścia do daty urodzenia Big Grin
[i]Ja życie lubię w jego prawdzie i w jego złudzie[/i]
Odpowiedz
dziczekwedrowniczek1 napisał(a):To taki okrężny sposób do dojścia do daty urodzenia Big Grin
Mnie się wydaje, że to zagadnienie o wiele ciekawsze. Wink
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
partycja napisał(a):Mnie się wydaje, że to zagadnienie o wiele ciekawsze. Wink

Bardzo słusznie.
W połowie lat 90. pewna moja dobra znajoma pisała na UW pracę pt. Inspiracje malarskie w twórczości JK
(dla ciekawskich: jest o tym na forum, łatwo znaleźć). Zastanawiałem się, czy to nie ona występuje tutaj incognito, ale okazało się, że nie.
Odpowiedz
dziczekwedrowniczek1 napisał(a):To taki okrężny sposób do dojścia do daty urodzenia

Posługując się tym kryterium w dzisiejszych czasach można by się tragicznie pomylić Wink
Odpowiedz
A można, można... Ja napisałem magisterkę na temat ,,Muzeum". A studia zacząłem, gdy mój rocznik skończył Big Grin
,,...pierwszy bratu skoczę do gardła,
gdy zawyje: nie wilki już my..."
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości