02-17-2005, 01:28 PM
Czy Kaczmarski poruszał w swojej twórczości problemy tolerancji? I czy pisał, wyrażał swoje zdanie, nawiązywał do demokracji?
Tolerancja u Kaczmarskiego
|
02-17-2005, 01:28 PM
Czy Kaczmarski poruszał w swojej twórczości problemy tolerancji? I czy pisał, wyrażał swoje zdanie, nawiązywał do demokracji?
02-17-2005, 01:53 PM
----------------
02-17-2005, 03:09 PM
Wyjaśnij, co rozumiesz przez "problemy tolerancji".
02-17-2005, 03:17 PM
Co to znaczy 'problemy tolerancji" to chyba można się domyśleć. To są rozmaite zagadnienia z tolerancją związane, a więc na przykład:
- co to jest tolerancja - granice tolerancji - co to znaczy być tolerancyjnym - tolerancja religijna - tolerancja a obojętność, itd, itp
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę, I ty, co mieszkasz dziś w pałacu, A srać chodziłeś pod chałupę, Ty, wypasiony na Ikacu - całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
02-17-2005, 04:37 PM
Tak, tak.. ale potocznie mówi się o tolerancji w stosunku do Murzynów (etc.), a nie, na przykład, w stosunku do zła. O problemach współżycia kultur i ras Jacek raczej nie pisał ("postawiłem po sto gram, niech Negr widzi, że gest mam" ), natomiast o reagowaniu na zło - tak. Stąd moje pytanie.
02-17-2005, 09:42 PM
"Czy Kaczmarski poruszał w swojej twórczości problemy słoni afrykańskich? I czy pisał, wyrażał swoje zdanie, nawiązywał do zwierząt afrykańskich?
Bo mam taki temat na maturę: "Słonie afrykańskie w twórczości Jacka Kaczmarskiego", a o tym Kaczmarskim to w ogóle nigdy nie słyszałem, ale mam nadzieję, że tu znajdą się życzliwi ludzie którzy przedstawią mi gotowy tekst na dany temat. Z góry dziękuję. zyy" Ach ta dzisiejsza młodzież :twisted: A samemu popracować nie łaska Pozdrawiam Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
02-17-2005, 09:59 PM
Zeratul napisał(a):A samemu popracować nie łaskaA po co pracować samemu,jak jest Internet. Teraz obowiązuje taka zasada, że jak czegoś nie ma w internecie, to tego w ogóle nie ma. Masz wątpliwości? Walisz w Net i wiesz wszystko!
02-18-2005, 08:50 AM
Hehe...
Ciekawym niezmiernie kiedy ktoś zapyta beztosko: "Przepraszam że pytam ale o czym wogóle pisał Pan Jacek i o co mu wogóle chodziło bo jakoś nie czytałem niczego co wyszło spod jego pióra..." Tu już nawet emotikonek nie chce się wstawiać... Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
02-19-2005, 12:44 PM
A może się zastanowimy czy Mistrz poruszał problemy afrykańskich słoni Zeratula? Robią się nie małe jaja. A tak wogóle to czemu ludzie piszą o Jacku nie wiedząc prawie wcale kim był? To już chyba któryś z kolei taki temat... Chyba taki sezon Ale wesoło mi gdy czytam np.
olaff22 napisał(a):yyyyyyyyy? A co, nie znasz tej twórczości? Coraz bardziej mi się to podoba. Chyba nie tylko ja się dziwię co tu się dzieje, prawda?? Pozdrawiam Olaffa22
02-19-2005, 05:40 PM
Teksty czytałem, ale nie każdy ma wasz intelekt. Nie denerwujcie się tak... Z twórczością Mistrza też jestem zaznajomiony... Ale prócz „Limeryków o narodach” nie kojarzę żadnych piosenek, w których są poruszane problemy tolerancji. A rozumiem przez to wszystko, co się z tym wiąże, nawet w dość luźny sposób. Piszę pracę „Tolerancja – gwarantem demokracji” i chciałem skorzystać z twórczości Kaczmarskiego. Byłbym wdzięczny, gdybyście podali mi kilka pomysłów, ale przecież nie zmuszam. Sam też szukam... Nie jestem jednak aż tak mocno zapoznany z twórczością Mistrza, jak Wy...
02-20-2005, 01:12 PM
No dobra, nie będę taki :wink:
Rzuć okiem choćby na: "Starych ludzi w autobusie" ( :wink: ), "Strącenie aniołów", "Balladę o spalonej synagodze", "Czerwony autobus", "Modlitwę o wschodzie słońca", "Tradycję" ( :wink: ), "Chrystusa i kupców", "Marcina Lutra", "Epitafium dla Sowizdrzała", "Koniec wojny XXX-letniej"... (nie chce mi się dalej szukać) oraz oczywiście "Oddział chorych na rak a la Polonaise". Ogólnie to sugerowałbym zapoznane się z bogatym zbiorem utworów JK dostępnym na stronie www.kaczmarski.art.pl (to na wypadek jakbyś trafił na to forum przez google :wink: ) Pozdrawiam Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
02-20-2005, 05:12 PM
Dzięki Zaratul. Z twórczością zapoznaję się od dawna, ale chyba zapoznam się lepiej
02-20-2005, 06:19 PM
Widzę, ze tu wielka dysputa wyrosła na tematy tolerancji...tak od siebie, to proponuję jeszcze przyjrzeć się tekstowi "Przyśpiewka bylejaka o europejskości Polaka", i jeszcze "Arka Noego", "Lalka","Opowieść pewnego emigranta", "Lot Ikara". Trochę by się pewnie jeszcze znalazło, ale proponuję samemu poszukać
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|