Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rejtan, czyli raport ambasadora i ballada wrześniowa
Mam pytanie: czy ktoś wie jak to grać???

Jeśli chodzi o balladę wrześniową najpierw grałam galopem, ale potem zaczęło mi też podchodzić bicie do Jałty, no a teraz suma sumarum zgłupiałam i nie wiem już jak powinno być. Znając życie okaże się jeszcze coś innego dlatego pytam jak wy to gracie.

Natomiast co do rejtana to w moim wykonaniu jest to bas i dwa wioliny, czyli umcia umcia Big Grin przeplatana galopem (nawet nie brzmi tak źle jak można przypuszczać), ale w nagraniu na początku słyszę jakieś umumciacia Smile (Nie wiem czy się wyznacie ale dobra Smile ) Teraz proszę mi powiedzieć jak wy to gracie i proszę się na mnie nie wydzierać, że profanuję te utwory :wstyd: . Być może że kiedyś będę wstanie odtworzyć to ze słuchu ale na razie zwracam się z prośbą do was.
Pozdrawiam,
Aneta
Odpowiedz
WitamSmile

Jeśli chodzi o Rejtana, to skrobnąłem na szybko tabulaturkę(jak gdzieś jest błąd, to piszcie):

--a------------------------E-------------------------a-----------------------E---------------A7--------d--------------------------E
1]----------------------------------------------------------------------------------------------0------------1----1----1----1--------0----0----0----0-----
2]-----1----1----1----1-----0----0----0----0---------1----1----1----1-----0----0---------2------------3----3----3----3--------0----0----0----0-----
3]-----2----2----2----2-----1----1----1----1---------2----2----2----2-----1----1---------0---------------2----4----2-------1-----2----1-------------
4]--------2----0----2-------------------------------------2----0----2------------------------2---------0-----------------------------------------2--------
5]--0----------------------2----3----2--------------0----------------------2----3----2------0-------------------------------------------------------------
6]-----------------------------------------0---------------------------------------------------0--------------------------------------------------------------

--d--------------------------E-------------a----E
1] ----1----1----1----1--------0----------0----0-----
2] ----3----3----3----3-------0-----------1----0-----
3] -------2----4----2--------1------------2----1-----
4] -0---------------------------------------2----2-----
5]------------------------------------------0----2------
6]---------------------------0-------------0----0--------

Wszelkie powtórzenia zależą od wykonania, na którym się ktoś będzie wzorować. Mi najlepiej gra się to kciukiem i palcem środkowym na zmianę. Ważne żeby uderzać, a nie szarpać. Jeśli chodzi o granie na wiolinach można uderzać wszystkie trzy. Ja tak robię w tym momencie, gdzie jest d-mol i E-dur, tylko mi się na tabulaturze nie zmieściło. Na A7 uderzenie paznokciami jeden za drugim(jak na koniec Epitafium dla WW, tylko bez stłumienia). Przy przedostatnim E na tabie arpeggio. Na koniec dwa uderzenia, pierwsze stłumione. Ja gram takSmile

Jeśli chodzi o Balladę wrześniową, to tam jest galop, a później wplatane inne bicie. Postaram się jutro opisać jak ja to słyszę.
Padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
i wstać!
Odpowiedz
ok. dzięki za rejtana już go w miarę sprawnie gram. Ale mam jeszcze jedno baaardzo głupie pytanie. Z góry proszę się nie denerwować Smile Chodzi mi o mury. palcóweczka co była w naszych tabach rozpisana jest ok. tylko o bicie mi chodzi. Nie to żebym nie grała murów, ale po prostu będziemy je profanować na szkolnej akademii i chcę żeby w miarę dobrze wyszło, dlatego chcę wiedzieć jak wy to gracie żeby się nie zbłaźnić totalnie Smile
Pozdrawiam,
Aneta
Odpowiedz
Widzę, że mam indiańskie poczucie czasu... przepraszam.

Co do tej Ballady wrześniowej to bicie wygląda tak: dół dół góra* góra dół góra. Tylko jak opisać rytm.. najlepiej posłuchać nagraniaSmile Spróbuję. * oznacza synkopę(tak to się chyba nazywa, w razie czego nie kopać :Smile ) Uderza się dwa razy szybciej po poprzednim uderzeniu niż pozostałe, a po pierwszym "dół" jest krótka pauza wyrównująca tamto przyspieszenie. To tak w uproszczeniu, bo Mistrz trochę bardziej komplikował, przez co lepiej brzmiało.

Z Murami jest łatwiej: dół* dół góra dół góra dół* dół góra dół góra. * oznacza wyraźny akcent i uderzenie po kolei palcami jak w Nie lubię.
Padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
i wstać!
Odpowiedz
"Balladę:" bije się tak samo jak "Obławę". Poniżej zamieszczam dwa linki do filmików na YouTubie, które mogą Ci pomóc w nauczeniu się tego bicia:
http://www.youtube.com/watch?v=1dK3lRNufYE
http://www.youtube.com/watch?v=ydUF35h1S...re=related
Co do "Murów", to tam występują dwa rodzaje bicia: jedno właśnie do "Nie Lubię" i to "obławowe" w dalszej części utworu.
Yyyy
Odpowiedz
Wszystko ok. Mury grałam dobrze ale wolałam się upewnić Smile a co do ballady wrześniowej też wszystko jest ok. tylko mam jedno pytanie, jako że jestem samoukiem jestem trochę zielona z teorii muzyki, mianowicie: co to jest ta synkopa???? Z powyższego opisu jakoś nie za bardzo rozumiem. Z góry dzięki Smile
Pozdrawiam,
Aneta
Odpowiedz
Pomoże Ci coś?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://perkusja.rockmetal.art.pl/800/lekcje/archiwum/synkopa/synkopa.html">http://perkusja.rockmetal.art.pl/800/le ... nkopa.html</a><!-- m -->
Synkopa jest częsta w polskim krakowiaku.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Aneta napisał(a):co to jest ta synkopa????
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=hOE_czkMzvk">http://www.youtube.com/watch?v=hOE_czkMzvk</a><!-- m -->
Odpowiedz