Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Cytat:Na początku lat 90. XX w Jacek po raz pierwszy zobaczył kilka moich prac. Pracował w tym czasie nad programem - "Sarmatia", wtedy też zrodził się wspólny pomysł, aby do tych wierszy stworzyć oprawę graficzną i wydać w formie bogato ilustrowanego albumu. Przekazał mi około 20. niepublikowanych wierszy, do których w ciągu roku wykonałem kilkadziesiąt rysunów i parę obrazów olejnych. Ponieważ Jacek w tym czasie żył między Polską a Australią, a i ja nie zawsze byłem w kraju ostatecznie przedsięwzięcie nie zostało doprowadzone do końca, i wciąż czeka na realizację.
LINK podesłał mi ReDi. Na stronie można zobaczyć kilka obrazów inspirowanych tekstami JK (w tym
Panią Bovary ). Jeśli było przepraszam.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 1,549
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Jakieś takie strasznie dosłowne, mało wyrafinowane i alegoryczne. Zwłaszcza ta muza prawie okrakiem dosiadająca JK. Sprawa smaku.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Liczba postów: 67
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Nie mówiąc już o dziwnej zmianie klimatu - np "Do Muzy suplikacja...", która jest nawiązaniem do twórczości poetów staropolskich, tu została przedstawiona w konwencji - wręcz majaków wywołanych artystycznymi "dopalaczami" (choć może tylko takie moje dziwne skojarzenia). Natomiast "Ze sceny" - z niewytłumaczalnej motywacji przedstawia tłum nawiązujący do epok przeszłych, izolacja artysty nie zostaje tutaj właściwie oddana - chyba tylko przez jego... dziwaczność na obrazie. Wygląda na to, jakby p. Krzysztof Trzaska chciał usilnie przeinterpretowywać wiersze na swoją modłę...
I całkowicie "nie rusza" mnie "Marsz Polaków przez Morze Czerwone". Strasznie dosłowne, jak powiedział już mój przedmówca...
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Tylko napomknę, że Gajda w ogóle nie słyszał o projekcie. Oczywiscie o niczym to nie decyduje, ale pewnie warto o tym powiedzieć.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."