Liczba postów: 240
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Dzisiaj mój gość od muzyki grał mi piosenkę, z której zapamiętałam tylko słowa: teraz piszę list... i mój syn już dorósł... Upiera się, że jest to Kaczmarskiego a ja to pierwszy raz na uszy słyszę. Problem w tym, że zapomniał tytułu. Najpierw myślał, że to Katyń ale zaraz wybiłam mu to z głowy. Potem mówił, ze coś o wojnie. Przegrzebałam cały nasz dział z tekstami ale nic takiego nie znalazłam. Albo coś przeoczyłam i musze sobie kupić okulary, albo to nie jest Kaczmara, albo nie mamy tego w tekstach. Jeśli ktoś wie jaka to piosenka (melodia ) prosze o pomoc bo nie pójde spać póki sie nie dowiem
Pozdrawiam,
Aneta
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Odpowiedzialnie mogę odpowiedzieć (a w tekstach JK trochę się orientuję), że z pewnością nie jest to utwór Jacka Kaczmarskiego.
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
To długo nie pośpisz Google nie zna tego tekstu, więc pewnie coś mocno niszowego
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Nie przekręciłaś słów? Pamięć lubi płatać figle.
Mam tylko dwa skojarzenia: Listy, oraz Świadkowie...
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Aneta napisał(a):Dzisiaj mój gość od muzyki grał mi piosenkę, z której zapamiętałam tylko słowa: teraz piszę list... i mój syn już dorósł... Pachnie mi to Cohenem.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Wtedy niszowość mogłaby być usprawiedliwiona mało znanym tłumaczeniem.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 108
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Aneta, to może sprawdź, czy to nie to, ew. jakaś wariacja na temat
<!-- m --><a class="postlink" href="http://salmon1.wrzuta.pl/audio/2XY2yYum37k/maciej_zembaty_leonard_cohen_-slynny_niebieski_prochowiec">http://salmon1.wrzuta.pl/audio/2XY2yYum ... prochowiec</a><!-- m -->
Reputacja:
0
Więc tak: O północy jakoś udało mi się zasnąć Słowa na pewno są te. Listy i Świadkowie odpadają na pewno. Najbardziej mi ten Cohen odpowiada ale melodia stanowczo nie ta wiec nie jestem pewna. Popytam sie go jeszcze za tydzień. Póki co można zgadywać dalej
Pozdrawiam,
Aneta
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Aneta napisał(a):Dzisiaj mój gość od muzyki grał mi piosenkę Najlepiej nagraj tego gościa i wrzuć nagranie, będzie łatwiej.
Liczba postów: 108
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Myślałem, myślałem i wymyśliłem, że to chyba będzie to:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://ustinjarussia.wrzuta.pl/audio/9842j1CKnOg/lech_makowiecki_-_katyn_1940_ostatni_list">http://ustinjarussia.wrzuta.pl/audio/98 ... tatni_list</a><!-- m -->
Liczba postów: 392
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
MacB napisał(a):Pachnie mi to Cohenem. Ale Cohen chyba nie ma syna?...
Reputacja:
0
JoannaK napisał(a):Ale Cohen chyba nie ma syna?...
A słyszałaś kiedyś o rozróżnieniu takich pojęć jak autor utworu i podmiot liryczny?
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Miałam podobną "akcję", gdy mój Pan Mąż spytał mnie o utwór J.K., nie pamiętał treści, słów tylko że było "coś takiego, że jedno przeciwstawiało się drugiemu, jak czarne i białe". Usiłował zanucić, ale nie wyszło... Ponieważ jednak każde zainteresowanie Pana Męża J.K. staram się podtrzymać - zaczęłam intensywnie myśleć i... udało się! Chodziło mu o "Powódź"!
W takich sytuacjach "główkowanie" nie jest łatwe!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Reputacja:
0
Żbik piwo dla ciebie :v: to jest to
Pozdrawiam,
Aneta
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Mnie kiedyś znajomy profesor pytał o "piosenkę o gorylach", którą słyszał na żywo mając lat naście. Chodziło o Bieg.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Reputacja:
0
Skoro mam temat to nie będę zaśmiecać forum. Oglądał ktoś może wczoraj Listopadową Noc Kabaretową na TVP 2 ??? Poza tym, że było to kompletne dno to w pierwszej części była pokazana parodia JK. Jak zobaczyłam to mi oczy na wierzch wylazły. Gdyby nie to, że H1N1 (albo coś innego z rodzaju grypus vrednus w każdym bądź razie nie życzę najgorszemu wrogowi) mnie dopadło to ręczę za to, że pofatygowałabym się do W-wy tylko po to żeby na kogoś poważnie na wrzeszczeć Takiego czegoś to dawno nie widziałam. Owszem lubię trochę pożartować, ale co za dużo to nie zdrowo :evil: Wiecie w ogóle co oni grali??? Bo ja z tej złości nie poznałam żadnego utworu a potem wyłączyłam TV bo nie mogłam na to patrzeć
Pozdrawiam,
Aneta
Reputacja:
0
Aneta napisał(a):Owszem lubię trochę pożartować, ale co za dużo to nie zdrowo Nie oglądałem. A teraz żałuję. Trudno oceniać coś, czego się nie widziało, ale jak tamta parodia miała się do tego artykułu?
Reputacja:
0
Nie rozumiem cię. O co ci chodzi z tym artykułem??? Czytałam go już kiedyś jak wlazłam przypadkiem na nonsensopedię i wcale nie jest taki straszny w porównaniu z tym co oni wczoraj wyprawiali. Grali jakąś piosenkę (no właśnie jaką?) twierdzili, że to Kaczmara. I przy tym strasznie bełkotali itd. Co dokładnie się działo to nie opiszę bo się we mnie gotowało a przy tym musiałam ochraniać telewizor co by go tata nie rozwalił bo tez jest Kaczmarofobem
Pozdrawiam,
Aneta
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Aneta napisał(a):była pokazana parodia JK Gwoli ścisłości: była zapowiedź Górala nawiązująca do JK przed znaną piosenką Grupy Chłopięcej Legitymacje " Hambrryda" (można kliknąć w tytuł, co nie za bardzo widać)
Piosenka, o ile się nie mylę, w zamierzeniu jest parodią "zaangażowanej piosenki z tekstem" jako takiej, moim zdaniem tym trafniejszą, że autoironiczną, gdyż panowie z Formacji sami są w ten nurt zaangażowani nie tylko prześmiewczo.
Aneta napisał(a):że pofatygowałabym się do W-wy To byłą (częściowo na żywo) transmisja z Gdyni
Aneta napisał(a):Wiecie w ogóle co oni grali? Poza Hrabi i chyba jednym numerem KMN nic nowego. Poza tym pokazali "masom" Teatr Montownia we wcieleniu kabaretowym. Ale to chyba nie ten temat i nie to forum...
Aneta napisał(a):Grali jakąś piosenkę (no właśnie jaką?) twierdzili, że to Kaczmara Nieuważnie słuchałaś.
Aneta napisał(a):co by go tata nie rozwalił bo tez jest Kaczmarofobem Boi się Kaczmara? Może uspokoi Go to, że JK od ponad pięciu lat nie żyje?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Reputacja:
0
Aneta napisał(a):Nie rozumiem cię. O co ci chodzi z tym artykułem??? Nie denerwuj się. Jako że nie oglądałem wczorajszego programu, chciałem się zorientować, czy to poczucie humoru tamtych kabareciarzy Cię tak wkurzyło. Niektórych ten artykuł również bulwersuje (mnie, dodam dla wyjaśnienia, nie) i stąd ten test. Teraz rozumiem, że raczej denny poziom estradowy był przyczyną Twego zdenerwowania, a nie spaczony humor występujących.
Reputacja:
0
Joj nie czepiaj się szczegółów Przez ta grypę już nie wiem co piszę bo ledwie na oczy patrzę. Naprawdę takiego paskudztwa to jeszcze w życiu nie miałam . Chodziło mi o to, że tata też uwielbia Kaczmarskiego. Faktycznie mogłam trochę pokręcić bo miałam 39 stopni jak to leciało ale z tego co zrozumiałam chodziło im o parodię Kaczmara. Widocznie coś pokręciłam. Wiem, ze było w Gdyni Znowu nie zajarzyłam faktów.
Pozdrawiam,
Aneta
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Aneta napisał(a):Chodziło mi o to, że tata też uwielbia Kaczmarskiego I dlatego Twój tata jest kaczmaroFILem - znaczy wielbicielem talentu JK
Inny przykład: Jacek Kaczmarski lubił Rosję i dlatego był rusoFILem (antykomunistą!). Gdyby ich nie lubił, to wówczas byłby rusoFOBem
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Grupy Chłopięcej Legitymacje "Hambrryda" (można kliknąć w tytuł, co nie za bardzo widać) Znaczy Anecie chodzi o tę podlinkowaną piosenkę Grupy Chłopięcej? Jeśli tak to, moim zdaniem, akurat ta parodia jest dość udana. Nie wiem co panowie wyprawiali na scenie w sensie wizualnym, ale brzmieniowo, w sensie podchwycenia tego agresywnego, szczekliwego śpiewu kabaret ze swoim żartem trafił w sedno.
Dla porównania proponuję posłuchać odwróconej w czasie posenki JK:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://olaff22.wrzuta.pl/audio/7IfRVJZjH45/piosenka_o_witaminach">http://olaff22.wrzuta.pl/audio/7IfRVJZj ... witaminach</a><!-- m -->
Zadanie na szóstkę (łatwe chyba?): która piosenka Kaczmara została podlinkowana?
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 152
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Był to fragment: "Nie lubię". Jeśli się nie mylę, to "witaminą" w tej piosence są odwrócone słowa "nienawidzę".
http://youtube.com/ProjektTatarak
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Argot napisał(a):Jeśli się nie mylę, to "witaminą" w tej piosence są odwrócone słowa "nienawidzę" tak jessst!
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):jest kaczmaroFILem A Kaczmaro-Feel wygląda tak:
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 392
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Luter napisał(a):A słyszałaś kiedyś o rozróżnieniu takich pojęć jak autor utworu i podmiot liryczny? Ale u Cohena, o ile wiem, autor jest najczęściej podmiotem lirycznym...
MacB napisał(a):Nie oglądałem. A teraz żałuję. Trudno oceniać coś, czego się nie widziało, No właśnie. Też nie widziałam, ale nie żałuję, bo sobie utrwalałam "Katyń", a potem "katowałam" wyżej wymienioną piosenkę, bo niegdyś zrobiła na mnie kolosalne wrażenie w "Trójce" i nie wiem dlaczego dotychczas nie przyszło mi do głowy, żeby poszukać jej w internecie...
Dzięki żbikowi.... i dzięki żbiku!
Reputacja:
0
Tak, chodziło mi o to że tata jest kaczmarofilem. Troche wczoraj namieszałam w tych pojęciach. Czasem się tak zagmatwam. Swoja drogą Pkosela kaczmaro - Feel jest świetny
Pozdrawiam,
Aneta
Reputacja:
0
JoannaK napisał(a):Ale u Cohena, o ile wiem, autor jest najczęściej podmiotem lirycznym...
Śmiem twierdzić, że autor nigdy nie jest podmiotem lirycznym.
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Śmiem twierdzić, że autor nigdy nie jest podmiotem lirycznym.
To prawda. Podmiot liryczny nie należy do rzeczywistości, a autor nie należy do świata przedstawionego i to wyklucza utożsamienie ich obu ze sobą . W wyjątkowych sytuacjach efemeryczny "fragment autora" staje się podmiotem lirycznym i zostaje utrwalony - skonkretyzowany w dziele, niczym skamielina. "Fragment autora" to jednak nie jest autor.
|