Liczba postów: 153
Liczba wątków: 10
Reputacja:
1
Witam
Czy ma ktoś może opracowane taby, albo mógłby to zrobić, do piosenki podanej w temacie czyli Czerwcowego wichru przy kominku.
Słuchałem ostatnio tej piosenki i bardzo mi się podobała warto by cos takiego zagrac.
Chodzi mi o taby nie o chwyty, bo nie jestem jeszcze wprawionym gitarzysta. :p
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
W tej piosence jest tak jak słyszę dość proste arpeggio i jakieś małe ozdobniki chwilami dodane.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):dość proste arpeggio i jakieś małe ozdobniki chwilami dodane. Ale dla początkującego gitarzysty jest to utwór trudny do zagrania.
Owe dość proste arpeggio jest w dużym tempie i przy częstych zmianach akordów.
Liczba postów: 419
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):dość proste arpeggio i jakieś małe ozdobniki A czy przypadkiem samo arpeggio nie jest ozdobnikiem? :tak:
Słowo „ostatni” ma sens dopiero w przemówieniu nad grobem, a za życia mówi się „następny”.
Reputacja:
1
Hmmm, niby jest ozdobnikiem, ale na mój gust jeżeli cały utwór jest grany arpeggio (np. Zmartwychwstanie Mandelsztama), to w tym momencie arpeggio nie jest użyty jako ozdobnik w grze, nie jest tylko fragmentem melodii wprowadzającym od czasu do czasu nowe dźwięki, ale staje się zasadniczą częścią granej melodii, podstawową techniką gry w utworze.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 650
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):jakieś małe ozdobniki chwilami dodane.
Faktycznie małe są skurczybyki, ale za to jakie szybkie!
Na moje wyczucie to większy problem może stanowić gitarowy „łącznik” między „…koniec świata” a następną zwrotką. Ten na akordach e Fis0 Es0 e C H7. A, i trzeba zwrócić uwagę, że Kaczmar ostatnią zwrotkę gra trochę inaczej, niż poprzednie. A w tym łączniku efekt dają ozdobniki polegające na uderzeniu struny, szybkim przyciśnięciu brzmiącej struny palcem lewej ręki i równie szybkim puszczeniu: za pierwszym razem na trzecim progu struny E1 (dźwięk g, trzeba to zagrać w takcie 27. opracowania nutowego Tomka na stronie), drugi raz na 1. progu struny H (dźwięk c, w takcie 29. nutek). Daje to w efekcie trzy szybkie dźwięki, za pierwszym razem e g e, za drugim h c h. Pewnie ta technika ma jakąś fachową nazwę…
A reszta - znając akordy, wnikliwie słuchając i podpatrując grającego „Czerwcowy wicher” JK (np. na youtube) na pewno dasz radę.
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Reputacja:
0
Freed napisał(a):podpatrując grającego „Czerwcowy wicher” JK (np. na youtube) Pamiętając, że gra "odwrotnie".
Reputacja:
1
dzięki za takie zainteresowanie tym tematem, skoro to jets tak trudna piosenka to sobie ją odpuszczę na razie.
Ale mam jeszcze takie pytanie nie wiem czy już padło, ale mam taki program co sie zwie GuitarPro 4 i jak biore sobie te opracowania nutowe i przekładam do tego programu nuta w nute, no to wychodzą mi tylko pojedyncze dźwięki, i linia melodyczna jak sie to gra to słychać ze jest to ta dana piosenka, ale zawsze wychodzi na to że uderzam tylko jedna strune (myśle że zrozumiecie o co chodzi), wiec moglby mi ktos wytlumaczyć jak te nuty czytac czy cos?
Reputacja:
1
Te nuty to najczęściej tylko i aż linia melodyczna, to nie są nuty na gitarę
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
MasximusDecimus napisał(a):skoro to jets tak trudna piosenka to sobie ją odpuszczę na razie.
Zacznij od trudniejszego, reszta będzie łatwiejsza!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Reputacja:
1
no nic w takim razie dziekuje, trudno pokombinuje z innymi piosenkami
co polecalibyście na początek oczywiscie z repertuaru Kaczmarskiego?
Reputacja:
0
gosiafar napisał(a):Zacznij od trudniejszego, reszta będzie łatwiejsza! Karkołomna metodyka nauczania.
MasximusDecimus napisał(a):co polecalibyście na początek oczywiscie z repertuaru Kaczmarskiego? Rzeczy łatwe. Np. "Lalka".
Liczba postów: 246
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Możesz zabrać się też za "Jana Kochanowskiego". Metoda grania tego utworu jest podobna do "Czerwcowego wichru przy kominku", a na stronie http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/taby.php jest tabulatura do tego. Z tym, że ten tab jest przeznaczony dla Guitar Pro w wersji 5.0.
Yyyy
Reputacja:
1
dziekuje za uwage dla tego tematu
jakos sobie skombinuje guitar pro 5 :p
Reputacja:
1
a mogłby ktos wyslac mi te taby piosenki jan kochanowski, bo mam guitar pro 4, a na 5 na razie kasy nie mam
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
MasximusDecimus napisał(a):co polecalibyście na początek oczywiscie z repertuaru Kaczmarskiego? Marsz intelektualistów. Listy też są przyzwoite.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 1,103
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Prostota utworu wiaze sie rowniez niejako z twoim wrodzonym talentem ,sluchem i poczuciem rytmu,a takze z osluchaniem i ograniem,jezeli nie masz talentu pozostaje tylko ciezka ,kilkugodzinna praca i to najlepiej pod okiem fachowca-dzieki temu zyskasz na czasie,aha no i wazna jest bardzo cierpliwosc i koncentracja,wg mnie wiekszosc utworow kaczmara jest dosc prostych -prznajmniej jesii chodzi o piosenki pisane w latach 70 i 80tych,a takze 90tych,instrumentalnie trudniejsze sa jak na moje ucho i oko te pisane po 99r. np z plyt "Dwie Skaly" pozdr. serdecznie
Reputacja:
1
Talent chyba jako taki mam, obecnie ucze sie Quasimodo bo wpadlo mi w ucho i dobrze mi idzie, ale dziekuje za rady, z listami też sie próbowałem i wydaja sie do zagrania na moim poziomie :p
Pozdrawaim
MasximusDecimus napisał(a):bo mam guitar pro 4, a na 5 na razie kasy nie mam
Jeżeli masz oryginalny Guitar Pro 4 to szczerze Ci gratuluję, bodaj więcej osób wzięło z Ciebie przykład
|