Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obława nieopolska (tvp)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tvp.pl/rozrywka/festiwale-i-koncerty/opole-2009/z-archiwum-opola/opole-1980-18-festiwal/jacek-kaczmarski-oblawa-1980">http://www.tvp.pl/rozrywka/festiwale-i- ... blawa-1980</a><!-- m -->
Było?
Starsi, z lepszą pamięcią wiedzą, że to nie Opole. Posiadacze boxu mają to nawet na piśmie Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Obława nieopolska (tvp)
A była kiedyś Obława opolska?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Chciałbym ponowić pytanie.

Czy Jacek Kaczmarski wykonał kiedyś w Opolu "Obławę"?
[/size]
Odpowiedz
Wykonał Obławę i Epitafium dla WW wraz z Gintrowskim oraz Pokolenie, to ostatnie śpiewał Gintrowski oczywiście.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Rozumiem, że została niewyemitowana przez cenzurę?
[/size]
Odpowiedz
O ile się nie mylę, to był to koncert opolski (1981?), który miał być nierejestrowany. Wydano polecenie, żeby wyłączyć kamery, ale dzięki niesubordynacji całkiem licznej gromadki technicznych nagrałosię i jest w archiwum. Niedawno była okazja zobaczyć fragment w programie Pietrzaka w TVP(1?); zdaje się, że będą/są/były powtórki na TVPolonia...
Odpowiedz
A skoro o tym mówisz, to znaczy, że masz to nagrane, prawda ? Wink)
[/size]
Odpowiedz
Pewnie gdzieś mam... Albo i nie... Nie pamiętam...
Hmmm... Dziwne... Na YT jest "Epitafium..." i "Pokolenie", a "Obławy" brak?
Odpowiedz
Wypytuję się, bo nigdy jej nie widziałem - na pewno nie leciała w TV!
[/size]
Odpowiedz
Po sprawdzeniu: nie mam tego odcinka "Kabaretowej alternatywy" Pietrzaka. Nie pamiętam, czy w tym programie była opolska "Obława", czy "Epitafium...". Może ktoś inny pomoże?
Odpowiedz
Epitafium nie ma w "Scenie to dziwnej"?
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):Epitafium nie ma w "Scenie to dziwnej"?
Jest. Ale szukamy "Obławy".
Odpowiedz
Mnie sie tam zadna Oblawa na tym wuwuwu.tvp.pl nie chce wyswietlic (czy ktos moze mi wyjasnic co tam jest i w ktorym miejscu ?) wiec trudno mi sie wypowiadac.

Moge tylko zwrocic uwage ze 1980 i 1981 to nie to samo…
I ze byc moze na wuwuwu.tvp.pl jest wlasnie ta nieemitowana opolska z 1980 :

Cytat:W archiwum Radia Opole zachowała się taśma z nagraniem z 28 czerwca 1980 roku. Na jej opakowaniu widnieje przekreślony napis: "nie dawać na antenę". - Kto i kiedy go przekreślił, nie wiadomo, ale przez co najmniej rok "Obława" była półkownikiem - mówi Ewa Żołędziewska z Radia Opole i puszcza taśmę.
Konferansjer Bogusław Sobczuk zapowiada, że Kaczmarski z towarzyszeniem Gintrowskiego i Łapińskiego został uhonorowany przez "korpus akredytowanych przy festiwalu dziennikarzy za całość twórczości". Potem dwie minuty i 35 sekund (tyle trwała piosenka) amfiteatr słucha w absolutnej ciszy. Po ostatnim akordzie rozlegają się owacje.
- Byłam na tym koncercie. To było nieprawdopodobne. Na taśmie tego nie słychać, bo mikrofony były nastawione na scenę, ale brawa były niesamowite - wspomina Ewa Żołędziowska. Policzyliśmy - trwały niespełna dwie minuty, po czym trio bardów "S" bisowało.

Szumy zamiast gitary

Usłyszeli to jednak tylko widzowie amfiteatru. Relacje na antenie pierwszego programu Polskiego Radia oraz TVP zostały na czas występu przerwane. Oólnopolską transmisję radiową przeprowadziło Radio Opole.
- Na kilkanaście minut przed koncertem mój szef Roman Pillardy powiedział nam, że jest prikaz z Radiokomitetu, by nie puszczać "Obławy" - opowiada Aleksander Wolański, który tego dnia pracował w wozie transmisyjnym pod amfiteatrem. W studiu dyżurowała Ewa Lubowiecka. - Usłyszałam, że zamiast Kaczmarskiego mam puścić jakąkolwiek muzykę. Uznałam, że muszę ratować honor radia, dlatego poprosiłam, by koledzy nagrali nam w amfiteatrze gwar publiczności. To były sprawy ambicjonalne. Opole robiło przecież transmisję na całą Polskę, więc gdybym zrobiła taką przerwę, naraziłabym się na śmieszność. Kiedy na scenę wyszedł Kaczmarski, zapowiedziałam przerwę, włączyliśmy publiczność, a ja opowiadałam o następnej piosence. Kiedy skończyły się bisy, wznowiliśmy bezpośrednia transmisję. Nikt się nie zorientował, bo miałam niebawem telefon z Radiokomitetu z pytaniem, dlaczego nie było dziury w programie - opowiada pani Ewa.
Po zakończeniu transmisji przybiegli do niej koledzy z gratulacjami. - Cieszyli się, że udało nam się zachować twarz - zapewnia Ewa Lubowiecka.
Aleksander Wolański dodaje, że gdyby w 1980 roku puścili "Obławę", wylecieliby z roboty. Za wykonanie nakazu przełożonych otrzymali premię.
Zarejestrowane nagranie zaczęło jednak żywot w podziemiu. - Przychodzili do nas nawet panowie z miejskiego i wojewódzkiego komitet PZPR i prosili, by im przegrać "Obławę". Nie, nie, żadnych nazwisk - śmieje się Wolański, który również przegrał na kasetę materiał z koncertu. - Wszyscy koledzy z radia przegrali - opowiada.
(...)
- Nawet nie miałem świadomości, że nas tak ocenzurowano. Tym bardziej, że w ogóle nie pamiętam naszego występu w Opolu w 1980 roku - mówi Przemysław Gintrowski. Większym przeżyciem był dla niego koncert rok później, kiedy za "Epitafium dla Wysockiego" otrzymali z Kaczmarskim nagrodę w konkursie kabaretowym. Prócz "Epitafium..." zagrali jeszcze "Autoportret Witkacego".
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/artykuly/2005/na_mlode_wilki_oblawa.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/arty ... oblawa.php</a><!-- m -->

PS: "Autoportret" z "Kabaretonu 1981" moge przy okazji podrzucic, ale nie mam pomyslu na spokojne anonimowe miejsce do podrzucenia...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):czy ktos moze mi wyjasnic co tam jest i w ktorym miejscu ?
"Z programu TV o Włodzimierzu Wysockim (studio TVP, Warszawa, 1980)
Obława" - cytat z wiki - dyskografia (box "Scena to dziwna")
thomas.neverny napisał(a):Moge tylko zwrocic uwage ze 1980 i 1981 to nie to samo…
Dobrze, że to napisałeś, bo mi się, prawdę mówiąc, zlały te wydarzenia w jedno Opole...
thomas.neverny napisał(a):na wuwuwu.tvp.pl jest wlasnie ta nieemitowana opolska z 1980
U mnie teraz też nie działa, ale (jeśli dobrze pamiętam) było to, co napisałem wyżej - nagranie ze studia TV...
W którym roku było drzewo na opolskiej scenie? 1981? Wtedy zagrali "Epitafium" i "Pokolenie"? Oj, miesza mi się już rzeczywiście Sad
thomas.neverny napisał(a):"Autoportret" z "Kabaretonu 1981" moge przy okazji podrzucic, ale nie mam pomyslu na spokojne anonimowe miejsce do podrzucenia...
Myślę, żeby stworzyć takowe... Są pewne szanse Wink Postaram się odezwać w tej sprawie najpóźniej zaraz po świętach.
Odpowiedz
pkosela napisał(a):W którym roku było drzewo na opolskiej scenie? 1981? Wtedy zagrali "Epitafium" i "Pokolenie"? Oj, miesza mi się już rzeczywiście Sad

Rozumiem, ale nie popadajmy w skrajności.
Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego mogło być grane (i było grane) tylko w roku 1981 - z tego choćby powodu, że utwór ten powstał dopiero w listopadzie 1980 roku (Wysocki zmarł w lipcu 1980).

Istnieją natomiast dwa opolskie wykonania Epitafium dla Wysockiego - jedno w części konkursowej, a drugie w ramach koncertu laureatów. To, które jest w boksie Scena to dziwna pochodzi z koncertu laureatów. Z konkursu pochodzi natomiast wykonanie znajdujące się na płycie Źródło - Złota Kolekcja.

Wydaje m się natomiast (choć tego już pewien nie jestem), że Obława grana była w Opolu tylko w 1980 roku, a w 1981 już nie.
Odpowiedz
Z kolei, przed chwilą TVP KULTURA powtórzyła program w reżyserii Młynarskiego 'Piosenki Włodzimierza Wysockiego', w którym m.in. obok Piotra Fronczewskiego czy Marka Kondrata, wystąpił JK śpiewając właśnie 'Obławę'. Jak dla mnie, ciekawostka i miłe zaskoczenie. Nie wiem, z którego roku był ten program, ale na moje oko jakiś 1981. Może już ktoś o tym tu wspominał, ale ja to widziałem po praz pierwszy. Niestety, było już za późno, aby nagrać. Może jednak jeszcze to powtórzą.
Dodam jeszcze, że dzisiaj na TVP KULTURA, trwa Niedziela z Młynarskim. Prowadzi ją Wojciech Mann rozmawiając z artystą, przeplatając to rozmaitymi programami, w tym m.in. wspomnianymi Piosenkami Wysockiego.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):wystąpił JK śpiewając właśnie 'Obławę'.
Wydaje mi się, że to wykonanie jest w "Scenie..". Jeśli się mylę to za tydzień mogę wrzucić.
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Jak dla mnie, ciekawostka i miłe zaskoczenie.
pkosela napisał(a):"Z programu TV o Włodzimierzu Wysockim (studio TVP, Warszawa, 1980) Obława" - cytat z wiki - dyskografia (box "Scena to dziwna")
I to właśnie jest/było w podanym na początku tematu linku, podpisane przez naszą jedyną, niepowtarzalną, publiczną, jako "Obława" z Opola.
Odpowiedz
pkosela napisał(a):I to właśnie jest/było w podanym na początku tematu linku, podpisane przez naszą jedyną, niepowtarzalną, publiczną, jako "Obława" z Opola.

Acha, no widzisz. Ja własnie nie mogę coś tego odtworzyć. Ani na Chromie, z którego od roku korzystam, ani na Mozilli.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
pkosela napisał(a):"Z programu TV o Włodzimierzu Wysockim (studio TVP, Warszawa, 1980) Obława" - cytat z wiki - dyskografia (box "Scena to dziwna")

Ściślej byłoby napisać, że to cytat z opisu płyt w boksie Scena to dziwna.... Informacja, że to cytat z Wiki, choć prawdziwa, jest nieco myląca - bo wiadomo, że Wiki, jak to wolna encyklopedia, nie gwarantuje poprawności podawanych informacji.
Hasło "Dyskografia Jacka Kaczmarskiego" zostało akurat ostatnio przeze mnie gruntownie przejrzane i uzupełnione między innymi o zawartość i opisy wydawnictw zbiorczych, czyli boksów. Cytowaną przez pkoselę informację zaczerpnąłem z książeczki dołączonej do boksu Scena to dziwna..., a informację tam umieszczoną wziąłem z kolei stąd, że po prostu oglądałem ten program.

tmach napisał(a):Wydaje mi się, że to wykonanie jest w "Scenie..". Jeśli się mylę to za tydzień mogę wrzucić.

Tak, przecież pkosela już to napisał.

pkosela napisał(a):I to właśnie jest/było w podanym na początku tematu linku, podpisane przez naszą jedyną, niepowtarzalną, publiczną, jako "Obława" z Opola.

No tak, ale że to jest niedorzeczność, nie ulega chyba wątpliwości od pierwszego Twojego posta. Odnoszę wrażenie, że zaczynamy wyważać otwarte drzwi.

Pozdrawiam,
KN.
Odpowiedz
Luter napisał(a):pkosela napisał(a):
I to właśnie jest/było w podanym na początku tematu linku, podpisane przez naszą jedyną, niepowtarzalną, publiczną, jako "Obława" z Opola.

No tak, ale że to jest niedorzeczność, nie ulega chyba wątpliwości od pierwszego Twojego posta. Odnoszę wrażenie, że zaczynamy wyważać otwarte drzwi.

Tak, no mi nie pozostaje nic innego jak bić się w piersi/wejść pod stół(co kto woli) i przyznać się do tego, iż nigdy nie uruchomiłem na 'Scena to dziwna' pliku pt.'Obława. Nie wiem, jakoś mi się to zawsze pomijało. W przeciwnym razie, dzisiejsza emisja nie byłaby żadną nowością. Ech, leń ze mnie i dupa nie fan... :/
Natomiast, nie byłbym w tym momencie tak do końca pewien tego czy wspomniane nagranie pochodzi faktycznie z 1980, a nie z 1981. Wszak, gospodarz programu, na samym jego początku, wyraźnie mówi o Wysockim, który 'zmarł w lipcu 1980 roku', co wskazywałoby na to, oż Młynarski w swoim wstępie odnosił się do roku minionego. Choć , można także przypuszczać, iż wypowiadając te słowa, miał na względzie to, że nie był do końca pewien, kiedy ów materiał będzie wyemitowany.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz