Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autoportret z kanalią - historia recepcji
Witam serdecznie!
Jestem studentem V roku filologii polskiej i przygotowuje się do napisania pracy magisterskiej o "Autoportrecie z kanalią". Chciałbym prosić forumowiczów o pomoc przy zbieraniu materiałów.

W tej chwili pracuję nad fragmentem o recepcji tej powieści. Zwłaszcza interesują mnie kontrowersje jakie mogła wywołać jej publikacja, w kontekście obrazu opozycji, emigracji itd.

Czy trafiliście na jakieś polemiki z tym związane?( w recenzjach, felietonach) Poza materiałami zgromadzonymi na stronie, przeglądam archiwalne numery gazet z okresu po ukazaniu się książki. Niestety nie trafiłem na nic interesującego. Czy ktoś z was pamiętam, jak to było w 1994 r. ? Czy "Autoportret" wywołał jakąś dyskusję w prasie? Czy powieść przeszła raczej bez echa?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Sprawa jest dość pilna, gdyż mam kilka dni na oddanie fragmentu Wink
Odpowiedz
Sięgnij po biografię pióra Krzyska Gajdy.
Odpowiedz
Oczywiście, jutro ją kupuję.
Znalazłem też większość recenzji :

- recenzja: Bielas Katarzyna: Autoportet z kluczem. Powieściowa autobiografia Jacka Kaczmarskiego. Gazeta Wyborcza 1994 nr 137 s. 11 szczegóły
- recenzja: Dunin Kinga: Obrona kanalii. Ex Libris 1994 nr 62 s. 10 szczegóły
- recenzja: Herich Marcin: Kaczmar w lustrze. Fa-Art 1994 nr 4 s. 64-65 szczegóły
- recenzja: Karpiński Marek: Bard prozą. Życie Warszawy 1994 nr 133 dod. s. 5 szczegóły
- recenzja: Kempny Paweł: Autoportret Samsona w rozbitych okularach. Nowe Książki 1994 nr 12 s. 14-15 szczegóły
- recenzja: Kot Wiesław: Polak wieczny ślizgacz. Wprost 1994 nr 28 s. 76-77 szczegóły
- recenzja: Stabro Stanisław: W oczach Kaczmara. Twórczość 1995 nr 3 s. 120-124 szczegóły
- recenzja: Stukonis Monika: Autoportret bez legendy. Twój Styl 1995 nr 3 s. 105 szczegóły
- recenzja: Śliwiński Piotr: Od nieprawdy do nieprawdy. Arkusz 1995 nr 3 s. 10 szczegóły
- recenzja: Varga Krzysztof: Autoportret prześmiewczy. Polityka - Kultura 1994 nr 7 s. V szczegóły
- recenzja: Żuliński Leszek: Polskie wcielenie Doriana Graya. Wiadomości Kulturalne 1994 nr 9 s. 21 szczegóły

Jeśli, mimo wszystko, przyjdzie wam coś do głowy - dajcie znać.
Odpowiedz
Mam wrazenie ze w sumie duzo materialow nie masz... Sad
Byc moze nalezaloby rozszerzyc temat pracy, dorzucajac/porownujac inne powiesci "rozliczeniowe" z lat 90ych, np "Chorobe wiezienna" Andermana, "Brata" Wildsteina czy nawet "Czlowieka z..." ?
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Tak z ciekawości - masz jakiś plan pracy, wstępny spis treści? Chcesz tę recepcję osadzić w jakimś kontekście? Wydaje mi się, że to trochę mało na magisterkę, ale jeżeli masz jakąś intrygującą koncepcję, chętnie bym się z nią zapoznała.
Odpowiedz
Witam serdecznie!
Historia recepcji jest tylko jednym (niewielkim) fragmentem całej pracy magisterskiej. Ale muszę go oddać do środy Wink
Skupię się na różnych drogach interpretacyjnych, jakie zarysowały się po publikacji książki.

Inne problemy, które planuję poruszyć w pracy to:

- walka z własnym mitem, próba ochrony swojego indywidualizmu w zderzeniu z oczekiwaniami odbiorców

- elementy gry autobiograficznej

- strukturalna analiza powieści

- miejsce "Autoportretu" w historii literatury i na tle innych powieści autobiograficznych

- odwołania malarskie i biblijne i ich znaczenie dla oceny głównego bohatera

- nihilizm i cynizm jako postawa

- spowiedź publiczna a kwestia autentyczność

Jak na razie jest w tym dużo chaosu, który mam nadzieję ogarnąć. Myślę, że w czasie pisania (i myślenia o pisaniu) znajdę jeszcze jakieś ciekawe problemy do omówienia.
Odpowiedz
Aaa, teraz to co innego Smile.

Swoją drogą - ciekawi mnie, jak poprowadzisz ostatnie zagadnienie, bo na razie pachnie to opcją "co poeta chciał powiedzieć" Smile. Niestety, jedyny kompetentny już tego nie zweryfikuje...
Odpowiedz
To będą, jak sądzę, nic nie warte akademickie rozważania o samej istocie publicznego wyznania artysty dotyczącego jego życia.

A jak było naprawdę, to w sumie bez znaczenia Wink
Odpowiedz
Stanczyk napisał(a):A jak było naprawdę, to w sumie bez znaczenia Wink

Taaak, jak to ładnie wpisuje się w dyskusję z sąsiedniego wątku o konferencji nt. JK Wink
Odpowiedz