Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szwajcaria! Tu się oddycha(ło)!
michkwia napisał(a):Wracająć do pytania co Jacek by o tej sprawie mógł powiedzieć, to (moim skromnym zdaniem):
- winę Polańskiego by zlekceważył lub wręcz zanegował,
- jego decyzję o ucieczce z USA pochwalił,
- obecne wydarzenia uznał za kompromitację Szwajcarii (podobnie jak sami Szwajcarzy).
Nie wiem, czy tak do końca. Przypominam, że rodzice bardzo blisko przyjaźnili się z Barbarą Kwiatkowską, pierwszą żoną pana Polańskiego. Dzięki temu wiedzieli o nim trochę więcej, niż szersze grono mimo, że Ciocia była bardzo skryta.
Nie uważam jednak, że Ojciec zlekceważyłby jego winę ani tym bardziej zaangażował się w akcję w jego sprawie. Myślę, że po prostu by stwierdził, że Polański miał pecha. Sądzę, że nie przejąłby się tę sprawą na tyle, by wdawać się w osądy czy dyskusje.

Ja zresztą mam podobne zdanie.

Pozdrawiam
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
Luter napisał(a):Na świecie przyjęta jest zasada, że jednym z warunków koniecznych ekstradycji jest, by przestępstwo, za które osoba jest ścigana, podlegało karze w kraju, który tę osobę wydaje. Polański jest ścigany w USA za przestępstwo, które w Szwajcarii jest karane, jednak w USA nie ma przedawnienia. W Szwajcarii natomiast przedawnienie obowiązuje, więc w myśl prawa szwajcarskiego Polański nie podlega karze, jako że rzecz dotyczy zdarzenia sprzed 32 lat. Fakt, że mimo to robi się na niego zasadzkę i aresztuje, jest dla mnie w tym wszystkim najbardziej bulwersujący.
Jeżeli w umowie ekstradycyjnej (Szwajcaria - USA) są owe zastrzeżenia (a raczej są, bo to powszechna praktyka), to Szwajcaria się ośmiesza, bo zgodnie z jej prawem Polański nie może być wydany amerykanom...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):Myślę, że po prostu by stwierdził, że Polański miał pecha.
Wydaje mi się to dość prawdopodobne.

To było do przewidzenia

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tvn24.pl/-1,1622703,0,1,polanski-nie-wyjdzie-z-aresztu,wiadomosc.html">http://www.tvn24.pl/-1,1622703,0,1,pola ... omosc.html</a><!-- m -->
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
SIMON,a co podawales mu walizki na lotnisku hahahahahahah :o :lol: :tak: :mur: Confusedlonik: :v: :poklon: :rotfl: :lol:
MOI drodzy czemu pastwia sie nad Polanskim ,a nie zajma sie sprqawa Dawida Jackiewicza ktory zabil czlowieka i gowno a nie kare za to dostal i sie dobrze ma na wysokiej posadzie w polityce???
Po drugie jak to jest ,ze na imprezie u Nicholsona pojawila sie 13letnia dziewczyna???? Po co tam przyszla kto ja zaprosil?? W jakim celu?? Po co tam siedziala i pila z nimi i zazywala narkotyki-zmuszali ja??? :torba:
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):SIMON,a co podawales mu walizki na lotnisku hahahahahahah
Zawstydzileś Turbodymomena!
Odpowiedz
E Simon chyba nikt nie zrozumial dowcipu :o :lol: :mur: :poklon: :rumieniec: :niepewny:
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):E Simon chyba nikt nie zrozumial dowcipu
A może tylko ty jestes tak tępy? :]
A może po prostu do tej pory nie uskladałes na telewizor?
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):chyba nikt nie zrozumial
Jeśli jesteś nikim...
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
A moze,pokaze ci jaki jestem tepy przy kolejnym twoim teatrzyku?
Czy tak sie boisz ze srasz po gaciach zeby nie wpuscic na scene duch dwooch?????
Zbrozlo ,a ty na hu... sie udzielasz????? Zamknij sie i siedz cicho ,z nie sie wtracasz nie do swoich spraw gowniarzu dSmile
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):Czy tak sie boisz ze srasz po gaciach zeby nie wpuscic na scene duch dwooch?????
Tak! Zawsze mam w plecaku drugą parę spodni na wypadek, gdybym się ciebie "zabał". :lol:
A tak w ogóle - jaką scenę? Mało to scen we Wrocałwiu? Albo ulic? Masz przeca gdzie grac.

PS. To Ci się, Zbrozi, dostało :lol:
Odpowiedz
Jezeli tak uwazasz to jestes skonczonym idiota,pamietaj,ze mamy silne kadry i jestesmy wszedzie Idea Wink :niepewny: :agent:
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):Jezeli tak uwazasz to jestes skonczonym idiota,
Że uważam, iz masz gdzie grac we Wrocławiu? Rozumiem - czyli nie masz gdzie grac. Cóż, nie przejmuj się - cała Europa stoi otworem.
Odpowiedz
Simon napisał(a):cała Europa stoi otworem.
Skargą, krzykiem i płaczem rozbrzmiewa cały świat!
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Luter napisał(a):Po bliższym przyjrzeniu zawsze okazywało się, że jest jakiś własny interes, dla którego popiera się lewicę czy głosuje się na Kwaśniewskiego. A kiedy czasem ten wstydliwy fakt wypływał na jaw, zawsze padało sakramentalne: "Tak, ale to nie ma nic do rzeczy!". Skoro nie ma, to dlaczego tak skrzętnie to ukrywałeś?
Można to ukrywać choćby z tego względu, że prawda jest czasem inna, niż się wszystkim może wydawać. Kiedyś poproszono mnie, bym przewodniczył polonijnemu konkursowi recytatorskiemu. Jak już się zgodziłem i obiecałem, okazało się że w tym konkursie chce wziąć udział moja córka - no i nie dość, że wzięła udział, to jeszcze ten konkurs wygrała. Ja głosowałem za innym uczestnikiem i próbowałem wpłynąć na decyzję pozostałych jurorów (zwłaszcza że było wielu dobrych uczestników), ale mnie przegłosowali.
Odpowiedz
dauri napisał(a):Można to ukrywać choćby z tego względu, że prawda jest czasem inna, niż się wszystkim może wydawać. Kiedyś poproszono mnie, bym przewodniczył polonijnemu konkursowi recytatorskiemu. Jak już się zgodziłem i obiecałem, okazało się że w tym konkursie chce wziąć udział moja córka - no i nie dość, że wzięła udział, to jeszcze ten konkurs wygrała. Ja głosowałem za innym uczestnikiem i próbowałem wpłynąć na decyzję pozostałych jurorów (zwłaszcza że było wielu dobrych uczestników), ale mnie przegłosowali.
Tak się oczywiście może zdarzyć i ja Ci w tym wypadku wierzę, ale... to nie zmienia faktu, że - moim zdaniem - udział Twojej córki w konkursie, w którym byłeś jurorem, był nie w porządku. Uważam tak choćby dlatego, że postronni obserwatorzy (inni uczestnicy, ich rodzice etc) mieli prawo czuć się nabici w butelkę. Niestety, takie rzeczy wyglądają okropnie - nawet, jeśli nie kryje się za tym nic brzydkiego.
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):E Simon chyba nikt nie zrozumial dowcipu
Dowcipy w Kawałach, chociaż tam teraz trwa spór, ale o co? tego nie wie nikt.
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Odpowiedz
PRASOWKA :

Roman Polański, aresztowany w Szwajcarii za gwałt sprzed lat na 13-latce, został uhonorowany w Warszawie. Reżyser ma swoją gwiazdę w Alei, którą owarto w pasażu Wiecha. "Nic nie jest dla mnie szokujące" - to nie żart, ale tak brzmi napis na gwieździe.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article450992/Gwiazda_uhonorowali_Polanskiego_.html">http://www.dziennik.pl/wydarzenia/artic ... iego_.html</a><!-- m -->

Kilka tygodni temu zmarla podczas porodu 12-letnia dziewczynka Fawziya Youssef (wydana za maz w wieku lat 11, zgodnie z prawem jemenskim). Wiecej szczegolow tutaj:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.unicef.org/media/media_51125.html">http://www.unicef.org/media/media_51125.html</a><!-- m -->
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Najlepsze jest to ,ze nikt tej dziewczyny tam na lancuchu nie przyprowadzil do domu Nicholsona i nie kazal jej pic i zazywac narkotyki z facetami starszymi od niej,poza tm zajmijmy sie srawa Dawida Jackiewicza ,ktory zamordowal czlowiek i nic mu nie zrobili,malo tego jest bardzo dobrze ustawionym czynnym politykiem-takich absurdow mozna by przytaczac bez konca w Polsce -w Stanach juz by mial za top krzeslo :o Big Grin Wink
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):poza tm zajmijmy sie srawa Dawida Jackiewicza
Co ty z tym, Jackiewiczem non stop wyskakujesz? Kto to taki?
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):Najlepsze jest to ,ze nikt tej dziewczyny tam na lancuchu nie przyprowadzil do domu Nicholsona i nie kazal jej pic i zazywac narkotyki z facetami starszymi od niej
To już nie ma nic do rzeczy.
Duch77 napisał(a):poza tm zajmijmy sie srawa Dawida Jackiewicza ,ktory zamordowal czlowiek i nic mu nie zrobili
Nie przesadzasz z tym zamordował?
Przemek napisał(a):Co ty z tym, Jackiewiczem non stop wyskakujesz? Kto to taki?
Wikipedia napisał(a):Dawid Bohdan Jackiewicz (ur. 18 marca 1973 we Wrocławiu) – polski polityk, urzędnik samorządowy, poseł na Sejm V i VI kadencji, były wiceminister Skarbu Państwa.(...)
27 grudnia 2006 odepchnął na ulicy mężczyznę, który według jego relacji zaczepiał wcześniej w autobusie i na przystanku autobusowym jego żonę i syna. Mężczyzna był nietrzeźwy i zachowywał się agresywnie. Odepchnięty przez Dawida Jackiewicza upadł na chodnik i uderzył głową o krawężnik. Poseł wezwał na miejsce wypadku policję. Mężczyznę przewieziono do szpitala, gdzie tydzień później zmarł. Żona i córka ofiary zaprzeczyły, jakoby zmarły był osobą agresywną. W grudniu 2007 prokuratur zdecydował o umorzeniu śledztwa, uznając że poseł działał w obronie koniecznej. Rodzina zmarłego mężczyzny zaskarżyła tę decyzję. W kwietniu 2008 sprawa została ponownie umorzona.
Duch77 napisał(a):w Stanach juz by mial za top krzeslo
No, czyli jednak to amerykańskie prawo nie takie złe,co? Smile
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Żona i córka ofiary zaprzeczyły, jakoby zmarły był osobą agresywną.
Grunt to rodzinka! Wink
Odpowiedz
Dawid Jackiewicz,byl wiceprezdentem Wroclawia rok temu bodaj,poza tym przykro mi to stwierdzic ,ale jest kuzynem mojego bardzo dobrego kolegi Mikolaja Jackiewicza,fakt,ze jakby ktos z szacownych forumowiczow by zabil to juz by "wisial"-a tu polityk moze zabic i guzik mu zrobia -co kraj to obyczaj ;(
Jesli chodzi o Polanskiego to nikogo nie zabil,a ze zabawil sie z chentna 13nastka to nie rozumiem,ze po 30 paru latach robia tyle szumu,fakt ,ze wielu zazdrosci Polanskiemu i tyle(slawy,dokonan artystycznych i kasy),ale no coz akurat tutaj sie nie zgadzam do konca z tymi amerykanskimi przepisami-robia z tego szum jakby zabil co najmniej Keneddyego,a jesli chodzi o zabojstwo Jackiewicza to pwinien dostac co najmniej 55lat w zakladzie karnym gdzies w Panamie lub Gwatemali-nie mowiac ,ze w Stanach dostal by krzeslo-a on sobie beztrosko dalej sluzy w oddzialaach Pisu za 100tys euro miesiecznie to jest skandal,a nie tam jakies malolatki dSmile
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):a on sobie beztrosko dalej sluzy w oddzialaach Pisu za 100tys euro miesiecznie
To posłom już tyle płacą? :o
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):To posłom już tyle płacą?
No tak, w eurogąbkach. :lol:
Odpowiedz
Luter napisał(a):udział Twojej córki w konkursie, w którym byłeś jurorem, był nie w porządku
Nie bardzo mogłem jej tego zabronić, nie wypadało mi też odmówić jurorowania. To była impreza w niewielkim gronie szkoły polskiej na emigracji, uczestniczyły w niej tylko rodziny z dziećmi, każdy z jurorów miał swoje dziecko w konkursie, a jurorzy byli dobierani każdego roku inni. W owym roku padło na mnie i niestety wyszło niezręcznie, choć nikt nie miał mi niczego za złe.
Odpowiedz
Gazeta Wyborcza napisał(a):Francuski minister kultury Frederic Mitterrand przyznał, że wyrażając oburzenie z powodu zatrzymania w Szwajcarii Romana Polańskiego, dał się ponieść emocjom. Minister ma kłopoty, bo opozycja wyciągnęła mu epizod płatnego seksu z chłopcami.
O właśnie! O to mniej więcej chodziło mi tutaj.
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):Dawid Jackiewicz
Coś się tak gościa uczepił? Kasę Ci wisi, czy może odepchnięty był Twoim znajomym? Jeśli sąd uznał, że była to obrona własna, to miejmy nadzieję, że słusznie, bo w przeciwnym wypadku dojdziemy do absurdalnej sytuacji, kiedy lepiej będzie dać się zakatować niż bronić, bo niechby tylko coś stało się biednemu napastnikowi... Absurd.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Tak ale jakbys zabil w druga strone,to bys krzeslo dostal to smieszne :niepewny:
Odpowiedz
Można zabijać w dwie strony? Jest szansa, że to zdanie napiszesz po polsku?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
prof. Magdalena Środa napisał(a):Wszyscy my, którzy jesteśmy dziś oburzeni i pełni potępienia, czyż nie bylibyśmy dumni, gdyby Polański, którego w Polsce zawsze fetowano, podał nam rękę lub dał choć autograf? I czy dzisiejsze oburzenie niektórych nie jest tym większe, im większym celebrytą jest jego obiekt? Kochamy zarówno kochać gwiazdy, jak i patrzeć, jak spadają z piedestału.
Pani Środy specjalnie nie cenię, ale ta wypowiedź warta jest uwagi. Zwłaszcza ostatnie zdanie wydaje się doskonałą puentą głównego sporu w tym wątku.
Całość tutaj.

I jeszcze rozmowa z Agnieszką Holland. Moim zdaniem - tak zwane wszystko na ten temat.

Przy okazji Dwaj ludzie z szafą (część I, część II). Koniecznie!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości