Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szwajcaria! Tu się oddycha(ło)!
Kuba Mędrzycki napisał(a):Trudno, żeby 'koledzy po fachu' pana Lieblinga nie stanęli za nim murem.
A więc mamy i wątek antysemicki. Co oczywiście nie przeszkadzało Ci w 95 roku głosować na pana Stolzmana. No ale gdzie wchodzi interes własny, tam warto pozbyć się uprzedzeń.
Odpowiedz
Gazeta.pl zamieszcza list w obronie Polańskiego. Nikt tam nie powołuje się na to, że upłynęło dużo czasu i że karanie Polańskiego w tej chwili byłoby czymś niewłaściwym, ani na to, że rzekomo proces w USA był nierzetelny. Troskę autorów budzi natomiast fakt, że reżysera aresztowano akurat w Szwajcarii, w drodze na imprezę kulturalną itp, za przeproszeniem, duperele.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7090547,Apel_filmowcow_o_uwolnienie_Romana_Polanskiego.html">http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... kiego.html</a><!-- m -->
Luter napisał(a):A więc mamy i wątek antysemicki.
Antysemicki?
Odpowiedz
Wiele osob gwalci mlodsze niewiasty i nawet nikt o tym nie wspomina,ale Polanski w domu Jacka Nicholsona wzial 13nastke to juz wielkie halo Big Grin
Sadze,ze ona moze nawet sama chciala,zreszta sam mowi teraz w wywiadach ,ze nie ma zalu i ,ze jest to dla niej sprawa juz zamknieta :agent:
Fakt amerykanskie prawo moim zdaniem bardzo dobre,bo gdyby tak w Polsce zaczac je stosowac-naprawde ludziom uczciwym duzo lepiej by sie zylo. dSmile
Ale np. Loze masonskie wykorzystuja mniej wiecej w podobnym wieku na co dzien dziewczynki i nikt im za to rak lub k... ow nie ucina,albo inne grupy np. politycy zabawiajacy sie z nieletnimi :niepewny:
Kwestia zeby scigac po 31latach Polanskiego wydaje mi sie mocno przerysowana :lol: :mur: Confusedlonik:
ps.A tak Gwoli scislosci drogi Jasko,za taki czyn w Polsce bodaj nie 15lat ,a od 2,3 do 15lat grozi w USA nawet 50lat! :poklon:
Odpowiedz
Luter napisał(a):
Kuba Mędrzycki napisał(a):Trudno, żeby 'koledzy po fachu' pana Lieblinga nie stanęli za nim murem.
A więc mamy i wątek antysemicki.
Tak, w przytoczeniu prawdziwego nazwiska rodziny Polańskich chodziło oczywiście o antysemityzm...
Luter napisał(a):Co oczywiście nie przeszkadzało Ci w 95 roku głosować na pana Stolzmana. No ale gdzie wchodzi interes własny, tam warto pozbyć się uprzedzeń.
Krzysiu, błagam Cię... Smile
Jaśko napisał(a):Troskę autorów budzi natomiast fakt, że reżysera aresztowano akurat w Szwajcarii, w drodze na imprezę kulturalną itp, za przeproszeniem, duperele.
Oczywiście. Słyszałem też wypowiedź kilku rozmówców w programie w TVN24 jak to się odgrażali, że ich noga w Szwajcarii długo nie postanie. Litości! No, chyba że tez mają na swoim koncie igraszki z dziećmi. Smile
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):Ale np. Loze masonskie wykorzystuja mniej wiecej w podobnym wieku na co dzien dziewczynki i nikt im za to rak lub k... ow nie ucina,albo inne grupy np. politycy zabawiajacy sie z nieletnimi
Tak jest! Nawet Turbodymomen zawstydził Polańskiego: wziął dwunastkę!
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):Gwoli scislosci drogi Jasko,za taki czyn w Polsce bodaj nie 15lat ,a od 2,3 do 15lat grozi w USA nawet 50lat!
Gwoli ścisłości, to ja nie pisałem, że można dostać 15 lat, tylko że granica wieku według polskiego kodeksu wynosi 15 lat:
Cytat:Art. 200. § 1. Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania,

podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu zaspokojenia seksualnego prezentuje małoletniemu poniżej lat 15 wykonanie czynności seksualnej.
Odpowiedz
No niewazne ,tak czy siak dzialo sie to w domu Jacka Nicholsona-gdzie skadinad wiadomo iz,Jack zabawia sie w tej chwili z dziewczynkami ktore sa w wieku jego wnuczek na jakiejs bezludnej wyspie :- :Smile
A fakt jest faktem,ze w Polsce te kary sa smieszne i przestepcy sobie jaja robia z policji i sadow-nikt sie nie boi i dlatego jest jak jest.
A swoja droga czy Polanski nie byl podejrzewany o dzialalnosci w Wielkiej Lozy Masonskiej ? :evil: :wredny: :o
Odpowiedz
Luter napisał(a):Ja podałem te cytaty nie jako opinie ilościowe, a jakościowe. W tym tonie bowiem wypowiadają się wszystkie opiniotwórcze dzienniki czy związane z kulturą organizacje.
Widząc, że zdanie opiniotwórczych dzienników ma dla Ciebie duże znaczenie, spieszę donieść, że w części mediów (m. in. "The Independent", "La Repubblica", "Corriere della Sera", "Washington Post", że nie wspomnę o "Wyborczej" Smile (tekst Stasińskiego)) prezentowane są ponoć inne poglądy (nie sprawdzałem u źródła):

<!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/1,75248,7090891,Swiatowa_prasa_o_Polanskim__Nie_mylmy_ofiary_ze_sprawca.html">http://wyborcza.pl/1,75248,7090891,Swia ... rawca.html</a><!-- m -->
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):Fakt amerykanskie prawo moim zdaniem bardzo dobre,bo gdyby tak w Polsce zaczac je stosowac-naprawde ludziom uczciwym duzo lepiej by sie zylo.
Ale co zacząć stosować? Prawo amerykańskie w Polsce?? :o
Simon napisał(a):Nawet Turbodymomen zawstydził Polańskiego: wziął dwunastkę!
To Ci się udało! Wink
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
A czy ktoś z Was zastanawiał się, jakie stanowisko w sprawie aresztowania Polańskiego zająłby Jacek Kaczmarski, gdyby żył?

Tym, których ewentualne zdanie JK nie interesuje, bo nie jest on dla nich żadnym autorytetem (szczególnie w kwestiach etycznych), czyli większości tutaj pisujących śpieszę wyjaśnić, że ewentualnego zdania JK nie stawiam jako argument, tylko raczej ciekaw jestem Waszych spekulacji na ten temat.
Jaśko napisał(a):Widząc, że zdanie opiniotwórczych dzienników ma dla Ciebie duże znaczenie
Twoja siermiężność ma tę pozytywną dla Ciebie stronę, że często nie chce się po prostu z Tobą dyskutować. Niemniej jednak tu wyjaśnię (bo jako jedyny chyba nie zrozumiałeś), że nie chodzi o opiniotwórcze dzienniki, tylko raczej o ludzi czy środowiska, które prezentują pewne opinie w tej kwestii. Nie sposób chyba nie zauważyć (choć jak Cię znam akurat Ty możesz nie mieć z tym problemu), że środowiska związane z kulturą murem stoją za Polańskim. Może jestem przygłuchy, ale nie słyszałem ani jednej wypowiedzi jakiegoś autorytetu, kogoś szanowanego, kto wyrażałby zdanie podobne do tego, co pisze pospólstwo na forach internetowych. Jeśli znasz takie głosy, to bardzo bym prosił o przytoczenie ich. Ot, choćby wczoraj w TVP wypowiadał się profesor prawa UW, karnista, który był oburzony takim potraktowaniem Polańskiego.
Głosów oburzonych typu "osądzić" jest bardzo dużo, ale są to głosy prawie wyłącznie kowali i traktorzystów, plus jak zawsze oszołomy z PiSu itp.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Ja podałem te cytaty nie jako opinie ilościowe, a jakościowe. W tym tonie bowiem wypowiadają się wszystkie opiniotwórcze dzienniki czy związane z kulturą organizacje.
Luter napisał(a):nie chodzi o opiniotwórcze dzienniki
Również uważam, że taka dyskusja nie ma sensu Big Grin
Odpowiedz
Luter napisał(a):środowiska związane z kulturą murem stoją za Polańskim
To zrozumiałe, że solidaryzują się z kolegą ze środowiska. Wiesz, mieszkańcy wsi Widowo także stoją murem za trzema braćmi, którzy zamordowali człowieka. To raczej naturalny odruch. Z tymże spora część artystów stojących murem za Polańskim podpisuje się przede wszystkim pod protestem co do tego w jaki sposób złapano reżysera(dla mnie to akurat sprawa marginalna), co zresztą wyrażają w liście. Natomiast co do winy tegoż, chyba już nie są tak jednomyślni. Więcej - przyznają, iż czyn jakiego dopuścił się Roman Polański jest czynem nagannym. Co ciekawe, Zanussi na którym wiesza się od wczoraj psy za to, że nazwał panią Samanthę 13letnią prostytutką, nie podpisał się pod listem artystów.
Dzisiaj słuchałem wypowiedzi Doroty Stalińskiej, która nie dość, że powtarzała jakieś wyświechtane schematy, że wielki artysta, że odpokutował, że 30 lat itd. bla bla bla, to jeszcze dodała, że 13letnia dziewczynka sprowokowała pana Romana, że nie wiedział, że ona ma tyle lat, etc. Kurcze, czy do tych ludzi nie dociera, że to nie jest żaden argument? Jeśli 15latkowi udaje się kupić w sklepie butelkę piwa czy wódki, to też należy bronić sprzedawcy, bo chłopak wyglądał na 20? No błagam...
Luter napisał(a):Głosów oburzonych typu "osądzić" jest bardzo dużo, ale są to głosy prawie wyłącznie kowali i traktorzystów, plus jak zawsze oszołomy z PiSu itp.
No, skoro uważasz, że Tusk, Zdrojewski czy Gowin to ludzie Kaczyńskiego...
Ja w każdym razie jestem wśród tych kowali i 'oszołomów z PiSu', bo nie widzę żadnych przekonywujących mnie argumentów za tym, aby Polańskiego nie osądzać i nie uznać za pedofila.
Jaśko napisał(a):
Luter napisał(a):nie chodzi o opiniotwórcze dzienniki
Również uważam, że taka dyskusja nie ma sensu
Jeśli masz zdecydowanie odmienne zdanie niż Luter, to faktycznie nie ma sensu. Możesz być co najwyżej zakwalifikowanym przez Niego do grona oszołomów, kowali i traktorzystów.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Również uważam, że taka dyskusja nie ma sensu Big Grin
Zatem tu przynajmniej osiągnęliśmy porozumienie.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Głosów oburzonych typu "osądzić" jest bardzo dużo, ale są to głosy prawie wyłącznie kowali i traktorzystów, plus jak zawsze oszołomy z PiSu itp.
I wychodzi na to, że o sprawie "gwałtu" na nieletniej w wykonaniu Pana Romana dowiedzieli się własnie kilka dni temu. Jakie szczere oburzenie! Jaka troska o równe (tu czytaj: równie surowe!) traktowanie Artysty! Jaki niesmak na samą myśl o pedofilu! Jaka troska i niepokój o własne córki! Dezaprobata dla perfidii Polańskiego, oburzenie wobec faktu ucieczki przed... sprawiedliwością.
Jestem przekonany, że nikt z tych ludzi nie podałby ręki zboczeńcowi, że gdyby tylko miał okazję wychylić się zza komputera (to o forowiczach), albo dostać się do szwajcarskiego aresztu (to o ludziach pokroju posła Karskiego) to z pewnością Roman Polański usłyszałby jakim jest moralnym zerem (przy - co się już rozumie samo przez się - niezmiernym zachwycie wobec Jego filmów, bo to w pierwszych słowach oburzenia na Artystę prawie każdy zastrzega), jakim jest pedofilem, jakim obrzydliwym człowiekiem.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Wiesz, mieszkańcy wsi Widowo także stoją murem za trzema braćmi, którzy zamordowali człowieka.
Mieszkam w innej wsi, ale też stoję murem za tymi ludźmi, którzy opuszczeni przez Państwo odważyli się sami zadbać o bezpieczeństwo swoich bliskich.
Kuba Mędrzycki napisał(a):że 13letnia dziewczynka
Odpowiem Ci Twoimi słowami:
Kuba Mędrzycki napisał(a):No błagam...
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ja w każdym razie [...] nie widzę żadnych przekonywujących mnie argumentów za tym, aby Polańskiego [...] nie uznać za pedofila.
Zacznij na początek (wiem, wiem - masło maślane Wink - ale może tak trzeba? Wink ) od tego.
Odpowiedz
MacB napisał(a):I wychodzi na to, że o sprawie "gwałtu" na nieletniej w wykonaniu Pana Romana dowiedzieli się własnie kilka dni temu. Jakie szczere oburzenie! Jaka troska o równe (tu czytaj: równie surowe!) traktowanie Artysty! Jaki niesmak na samą myśl o pedofilu! Jaka troska i niepokój o własne córki! Dezaprobata dla perfidii Polańskiego, oburzenie wobec faktu ucieczki przed... sprawiedliwością.
Jestem przekonany, że nikt z tych ludzi nie podałby ręki zboczeńcowi, że gdyby tylko miał okazję wychylić się zza komputera (to o forowiczach), albo dostać się do szwajcarskiego aresztu (to o ludziach pokroju posła Karskiego) to z pewnością Roman Polański usłyszałby jakim jest moralnym zerem (przy - co się już rozumie samo przez się - niezmiernym zachwycie wobec Jego filmów, bo to w pierwszych słowach oburzenia na Artystę prawie każdy zastrzega), jakim jest pedofilem, jakim obrzydliwym człowiekiem.
Bardzo celne spostrzeżenie, Maćku. Ciekaw jestem, ilu jest spośród teraz "szczerze oburzonych", którzy, wiedząc o sprawie "gwałtu", zbojkotowali twórczość Polańskiego na znak protestu i nie obejrzeli żadnego z jego filmów od momentu, kiedu dowiedzieli się o tym "gwałcie". No bo nabijać kasy przestępcy, który nie dość że gwałci trzynastolatkę, to jeszcze ucieka przed sprawiedliwym procesem, to chyba nie bardzo wypada? Każdy z oburzonych miał sposobność, na skalę swoich skromnych możliwości, osobiście ukarać Polańskiego finansowo, skoro nie mógł go dopaść wymiar sprawiedliwości. Czy ktoś z forumowiczów to zrobił? Czy ktoś napisał do władz Polski petycję, by Polańskiego przy najbliższej okazji aresztować i ekstradować do USA? A jeżeli nie, to dlaczego?
Duch77 napisał(a):Gazeta.pl zamieszcza list w obronie Polańskiego. Nikt tam nie powołuje się na to, że upłynęło dużo czasu i że karanie Polańskiego w tej chwili byłoby czymś niewłaściwym, ani na to, że rzekomo proces w USA był nierzetelny. Troskę autorów budzi natomiast fakt, że reżysera aresztowano akurat w Szwajcarii, w drodze na imprezę kulturalną itp, za przeproszeniem, duperele.
Filmowcy po prostu wybrali taki wątek, co do którego się wszyscy zgodzili - że nie należy ich zdaniem wykorzystywać imprez kulturalnych do takich aresztowań. Nie oznacza to, że wszyscy sygnatariusze petycji solidarnie uważają, że karanie Polańskiego byłoby czymś właściwym, a proces w USA byłby rzetelny. Ważne było, aby ta petycja pojawiła się szybko i być może nie mieli czasu na wypracowanie pełnego wspólnego stanowiska, poruszającego większej liczby zagadnień związanych z tą sprawą, których jest wiele.
Odpowiedz
dauri napisał(a):Ciekaw jestem, ilu jest spośród teraz "szczerze oburzonych", którzy, wiedząc o sprawie "gwałtu", zbojkotowali twórczość Polańskiego na znak protestu i nie obejrzeli żadnego z jego filmów od momentu, kiedu dowiedzieli się o tym "gwałcie".
Rozumiem argument "ukarania finansowego" przestępcy (ba! zbrodniarza, bo słowo "zbrodnia" w tym kontekście pada zadziwiająco często z ust komentatorów), ale nawet nie to miałem na myśli. Wszak taki jeden z drugim ... SPRAWIEDLIWY mógł (bo przecież rozróżnia Polańskiego-twórcę od Polańskiego-człowieka) nadal zachwycać się jego filmami, ale i dla takich jest rada: oglądać jedynie pirackie kopie filmów (najwyżej musieliby się uporać z myślą, że w oczach Kazika dołączyli do grona kurew niemytych).
Mnie zastanawia ta gorliwość skierowana wyłącznie przeciw człowiekowi. Taki "Stary Wiarus" potrafił szybciutko przetłumaczyć wypowiedź Krzysztofa Zanussiego i donieść Amerykanom, to ja się pytam: gdzie on (i jemu podobni) był przez te wszystkie lata? Czemu nie darł szat na wieść, że zboczeniec nawiedzi naszą ojczyznę?

Jestem głęboko przekonany, że zarówno anonimowi internauci, jak i osoby publiczne (wliczając w to W.Cz. posłów) takimi gromami dziś ciskający, jeszcze miesiąc temu, gdyby ich tylko zaproszono na takie spotkanie, w dupę by "pedofilowi" włazili i lizali go po butach.
Odpowiedz
Pozwalam sobie wrocic do zrodel. W roku 2003, przy okazji nominacji "Pianisty" na Oskara w "Los Angeles Times" pojawil sie taki wywiad :

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.latimes.com/news/nationworld/wire/la-oe-samantha-geimer23-2003feb23,0,4716430.story">http://www.latimes.com/news/nationworld ... 6430.story</a><!-- m -->

a w nim taki fragment :
Cytat:I was in ninth grade that year, when he told my mother that he wanted to shoot pictures of me for a French magazine. That's what he said, but instead, after shooting pictures of me at Jack Nicholson's house on Mulholland Drive, he did something quite different. He gave me champagne and a piece of a Quaalude. And then he took advantage of me.
It was not consensual sex by any means. I said no, repeatedly, but he wouldn't take no for an answer. I was alone and I didn't know what to do. It was scary and, looking back, very creepy.
Cytat:Bylam w dziewiatej klasie kiedy powiedział mojej matce, że chce mi zrobić zdjęcia dla francuskiego magazynu. Tymczasem po sesji fotograficznej w domu Jacka Nicholsona przy Mulholland Drive zrobił coś całkiem innego. Dał mi szampana i Quaalude. Potem mnie wykorzystał.
To na pewno nie byl dobrowolny stosunek. Wielokrotnie mówiłam nie, ale on nie przyjmował tego do wiadomości. Byłam sama, nie wiedziałam, co robić. To było przerażające.

Quaalude (methaqualon) : narkotyk/lekarstwo o działaniu hipnotycznym.
Chyba fragmenty zeznan z 1977 :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article448854/Polanski_prosil_zebym_zdjela_bielizne.html">http://www.dziennik.pl/wydarzenia/artic ... lizne.html</a><!-- m -->
Cytat:"Pocałował mnie, mówiłam: <Nie> i <Odsuń się>. Powiedział: <Zaraz zabiorę cię do domu>" - zeznała dziewczynka. (...) Potem rozpoczął ze mną stosunek. (...) Wsadził penisa do mojej waginy. (...) Cały czas mówiłam: <Nie, przestań!>, ale nie broniłam się, bo nikogo innego tam nie było i nie miałam dokąd iść. (...) Potem pytał: <Kiedy miałaś ostatni okres?>. Powiedziałam, że nie pamiętam. (...) Powiedział: <W takim razie nie będę w ciebie wchodził>. Podniósł moje nogi i wszedł do mojego odbytu" - mówiła 13-latka.
Dobrze ze dla pani SG ta historia jest juz rozdzialem zamknietym.
Ale opisane fakty/zarzuty nie kojarza mi sie z jakims radosnym bzykaniem chetnych acz maloletnich fanek i najlepiej o Polanskim nie swiadcza...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Dauri to nie jest moj cytat i prosze nie podkladac czichs cytatow pode mnie :Smile
Czemu pastwia sie nad Polanskim,a nie zajma sie np.sprawa Dawida Jackiewicza-ktory zabil czowieka i do tej pory nie siedzi w areszcie?Malo tego swieci tryumfy na arenie politycznej? To jest prawo??? To jest smiech prosze panstwa :agent:
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):Dauri to nie jest moj cytat i prosze nie podkladac czichs cytatow pode mnie
Miałeś szczęście być kolejnym rozmówcą po Jaśku, z którego jest ten cytat, a dauri - zapewne z przyzwyczajenia - zaznaczywszy stosowny tekst z Jaśka kliknął ikonkę "cytuj" znajdującą się pod wypowiedzią. Zapomniał pewnie, że w "małym" okienku z historią wypowiedzi należy klikać "cytuj" umieszczone powyżej wypowiedzi cytowanej, a nie, jak w zwykłym oknie - poniżej.
Zauważyłem, że ten błąd powtarza się od czasu do czasu i z braku mozliwości zwrócenia dauriemu uwagi na ten temat przez PW (którą to opcję sobie wyłączył) wpisuję to tutaj licząc przy okazji, że innym też się ta wiedza przyda. Sam swego czasu miałem z tym problem i dziwiłem się, czemu autor cytatów w moim poście jest inny, niż ja zamierzałem Wink
Odpowiedz
dauri napisał(a):Bardzo celne spostrzeżenie, Maćku.
Tak tak, tyleż celne co absurdalne. Aczkolwiek efektowne. Większość osób, które są za osądzeniem Polańskiego, z pewnością oczywiście wiedziała o przestępstwie, którego się przed laty dopuścił, ale od ścigania tegoż, są odpowiednie służby, nieprawdaż? A, że tyle trwało złapanie zbiega, który jednocześnie dość skutecznie grał amerykanom na nosie, to już inna sprawa. Jednak jak widać, w końcu się udało.

Jeszcze jedna wypowiedź innego wybitnego reżysera Krzysztofa Krauze, który dziś stwierdził, że jego środowisko 'mocno się zagalopowało ślepo broniąc Polańskiego'. Swoją drogą, powyższy cytat pokazuje, że także 'traktorzyści' i 'kowale' robią świetne filmy!
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Tak tak, tyleż celne co absurdalne.
Czemu absurdalne? Prawdziwy obrońca ładu prawnego i moralnego powinien grzmieć nie tylko wobec leżącego, ale - a może nawet przede wszystkim! - wobec kogoś z honorami wokół podejmowanego, o którego grzesznej naturze (wynaturze?) obrońca ładu ma wiedzę. I co ma ta bezkompromisowość osądów na temat osoby Romana Polańskiego z tym, czy go złapali, czy nie?
Kuba Mędrzycki napisał(a):Większość osób, które są za osądzeniem Polańskiego, z pewnością oczywiście wiedziała o przestępstwie, którego się przed laty dopuścił, ale od ścigania tegoż, są odpowiednie służby, nieprawdaż?
To jest dopiero absurd! Nikt nie kazał tym ludziom ścigać Polańskiego, ale nikt też nie bronił im głośno o niewybaczalnym grzechu pana Romana mówić i swej dezaprobaty dla reżysera wyrażać!
Kuba Mędrzycki napisał(a):Jednak jak widać, w końcu się udało.
Uff! No, to teraz można sobie wreszcie poużywać! Brawo!
Odpowiedz
Ja z pewnym zaskoczeniem patrzę na tę relatywizację, i na forum, i wśród (przynajmniej niektórych) bardziej znanych obrońców Polańskiego. Nie chodzi mi tu o wątpliwości proceduralne, bo sam pisałem, że upływ ponad 30 lat może wpłynąć na wymiar kary dla Polańskiego (o ile w ogóle miałaby zostać wymierzona). Natomiast dziwię się, że sprawy, wydawałoby się, poważne, typu molestowanie seksualne dzieci czy nawet współżycie z dziećmi (oczywiście mówimy o wieku 13 lat) właściwie nie są problemem. Współżycie w tym wieku jest przecież w porządku, a 13-latki same wskakują do łóżka. A skoro dają, to przecież nie sposób od dorosłego faceta wymagać, żeby nie odbył z dzieckiem stosunku seksualnego. Zresztą nie wiek jest ważny, a rozmiar piersi.

Prostytucja dziecięca? Skoro istnieje coś takiego, to można z tego korzystać. To przecież nie problem, skoro rodzice się zgadzają. A nawet przecież nierzadko namawiają do tego dzieci. W takim razie wszystko w porządku. Może tylko problemem jest to, że takie dzieci-suczki tylko kuszą dorosłych mężczyzn. Człowiek święty nie jest i może ulec, a później traktorzyści i kowale będą robić problemy.

Właściwie wobec takich postaw trudno później dziwić się wypowiedziom takim, jak wypowiedź tej matki:
Cytat:Na wakacjach trwało to dwa tygodnie. Potem jeszcze dwa lata. Kindze to się nawet z początku podobało. Potem zaczęło przeszkadzać. - Wtedy już wiedziałam, że to nie jest normalne - mówi. Wyznała wszystko mamie. Najpierw nie uwierzyła. A kiedy to do niej dotarło, powiedziała: - Nie podam go do sądu, bo zrobią z ciebie małą kurewkę.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dzieci.org.pl/zly_dotyk.html">http://www.dzieci.org.pl/zly_dotyk.html</a><!-- m -->

Przykładowy cytat:
Cytat:Według niej [Stalińskiej] to nie ta dziewczynka została zgwałcona, ale Roman Polański został uwiedziony i sprowokowany.
Dorota Stalińska całą winą za wydarzenia sprzed 30 lat obarczyła 13-letnią wówczas Samanthę Geiner. - Mam 20-letniego syna. On by powiedział, jak zachowują się 13-letnie dziewczynki i jakie uskuteczniają prowokacje i jak się pchają do łóżka nie 20-latkom, ale 40-latkom - mówiła Stalińska.

Dodała, że popiera słowa Krzysztofa Zanussiego, który dzień wcześniej w "Kropce nad i" nazwał Geiner "nieletnią prostytutką" . - 13-letnie dziewczynki same prowokują dorosłych mężczyzn. W Polsce się tak dzieje jak na całym świecie. Zanussi ma rację - mówiła wzburzona Stalińska.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Natomiast dziwię się, że sprawy, wydawałoby się, poważne, typu molestowanie seksualne dzieci czy nawet współżycie z dziećmi (oczywiście mówimy o wieku 13 lat) właściwie nie są problemem.
W Hiszpanii (i nie tylko), to nie jest zabronione, to jak to jest, kto ma racje? W Polsce biedne dzieciątko, a w Hiszpanii nie. A może to jednak Hiszpanie mają racje?
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
MacB napisał(a):Prawdziwy obrońca ładu prawnego i moralnego powinien grzmieć nie tylko wobec leżącego, ale - a może nawet przede wszystkim! - wobec kogoś z honorami wokół podejmowanego
No oczywiście Maćku, że tak, ale bardziej bym te słowa kierował własnie w stronę tych co go podejmowali z największymi honorami, kiedy choćby przyjeżdżał do Polski. Natomiast, większość obywateli nie mieli specjalnie pojęcia jak sprawa Polańskiego obecnie wygląda i specjalnie się tym nie interesowała. Teraz kiedy sprawa nabrała takiego a nie innego obrotu i wszystkie media trąbią o tym wydarzeniu, naturalnym jest, że ludzie o tym rozmawiają i wyrażają swoje opinie. Trudno, żeby przez 30 lat myśleli, rozmawiali i demonstrowali wyłącznie w sprawie Polańskiego. Parę miesięcy temu władze Warszawy pogoniły nielegalnie handlujących kupców z KDT - ja wówczas trzymałem oczywiście stronę miasta. To było zdaje się w lipcu, ale czy to oznacza, że powinienem od stycznia czy grudnia(bo wtedy zapadł wyrok w tej sprawie) stać pod Ratuszem i domagać się wywalenia przestępców?

Swoją drogą, okazuje się, że mamy kolejnego 'traktorzystę', który nie podpisał się pod listem artystów i który nie dość, że twierdz, iż należy ukarać Polańskiego to jeszcze wychwala amerykański wymiar sprawiedliwości. Zbigniew Hołdys nazywa się ten osobnik reprezentujący grupę 'kowali, traktorzystów i oszołomów z PiSu'.
Przemek napisał(a):W Hiszpanii (i nie tylko), to nie jest zabronione, to jak to jest, kto ma racje?
Co kraj to obyczaj. Może i banał, ale no tak jest i nic na to nie poradzisz i należy uszanować oraz liczyć się z prawem obowiązującym na terenie kraju, w którym obecnie przebywamy, o czym dziś bardzo trafnie i jak zawsze ciekawie opowiadał w TVN 24 wspomniany przeze mnie wyżej muzyk.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):tych co go podejmowali z największymi honorami, kiedy choćby przyjeżdżał do Polski.
Faktycznie, Ty go nie podejmowałeś. Coś w tym musi być!
Kuba Mędrzycki napisał(a):Zbigniew Hołdys nazywa się ten osobnik reprezentujący grupę 'kowali, traktorzystów i oszołomów z PiSu'.
I na razie jest chyba jedyną osobistością tego formatu, która podziela pogląd kowali i traktorzystów. Zakładając oczywiście, że podziela, bo ja wypowiedzi Hołdysa nie słyszałem ani nie czytałem.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Natomiast, większość obywateli nie mieli specjalnie pojęcia
To prawda, większość młynarzy nie mieli pojęcia, tylko mąkę.
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):Dauri to nie jest moj cytat i prosze nie podkladac czichs cytatow pode mnie.
Przepraszam Cię najmocniej za tę pomyłkę. Jaśka też.
MacB napisał(a):dauri - zapewne z przyzwyczajenia - zaznaczywszy stosowny tekst z Jaśka kliknął ikonkę "cytuj" znajdującą się pod wypowiedzią. Zapomniał pewnie, że w "małym" okienku z historią wypowiedzi należy klikać "cytuj" umieszczone powyżej wypowiedzi cytowanej, a nie, jak w zwykłym oknie - poniżej.
Zauważyłem, że ten błąd powtarza się od czasu do czasu i z braku mozliwości zwrócenia dauriemu uwagi na ten temat przez PW (którą to opcję sobie wyłączył) wpisuję to tutaj licząc przy okazji, że innym też się ta wiedza przyda.
Dzięki serdeczne. PW wyłączyłem, gdyż jestem do moich PW bardzo przywiązany i lubię od czasu do czasu je przeglądać. A jak się parę razy zdarzyło, forum zostało wyłączone i nie bardzo było wiadomo, kiedy powróci. Poza tym skrzynka mi się przepełniała, miałem kłopoty z "uwalnianiem" wiadomości, a także ze zrozumieniem jak działa mechanizm "Do wysłania". Tak więc osobom, które chcą się ze mną kontaktować prywatnie, polecam kontakt mailowy.
Kuba Mędrzycki napisał(a):A, że tyle trwało złapanie zbiega, który jednocześnie dość skutecznie grał amerykanom na nosie, to już inna sprawa.
No tak. Tyle trwało złapanie zbiega, który jednocześnie dość skutecznie grał Amerykanom na nosie, bo szwajcarskie służby nie wiedziały o jego przyjazdach do Szwajcarii ani o jego domu w Gstaad. Przynajmniej tak twierdzą. Może to budzić pewne wątpliwości, gdyż, jak wiadomo, Szwajcarzy słyną z zamiłowania do donosicielstwa, ale w Szwajcarii wszystko jest możliwe.
Odpowiedz
Cóż, pewnie też "podpadnę", ale sprawę widzę tak: Polański zawinił, zwiał przed wymiarem sprawiedliwości. Udawało mu się to dość długo i skutecznie - do czasu. W Polsce sprawa pewnie już by była przedawniona.
Dopuścił się takiego czynu - powinien za to odpowiedzieć, natomiast wyrok to już całkiem inna "para kaloszy".
Ani dorobek reżyserski, ani sława go nie tłumaczy.
Przypomnijmy sobie choćby sprawę Tysona.
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Mnie najbardziej dziwi ze stosunkowo rzadko pojawia sie w mediach slowo « gwalt ». Przewaznie mowi sie o „seksie z nastolatka”.
Wydarzeniem z 1977 specjalnie sie nie zajmowalem, tez wydawalo mi sie ze dal sie nabrac przez nieletnia fanke, ze nie sprawdzil daty urodzenia w dowodzie etc. Teraz, po zobaczeniu zdjecia ten 13-letniej dziewczynki oraz po zapoznaniu sie z materialami (m.in : jej swiadectwem w Sadzie w marcu 1977, ktore mozna przeczytac (lektura dosc przykra) na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.thesmokinggun.com/archive/polanskia1.html">http://www.thesmokinggun.com/archive/polanskia1.html</a><!-- m --> ) trudno mi sie oprzec wrazeniu ze to byl zaplanowany gwalt. I od tego momentu niektore argumenty po prostu do mnie nie docieraja. Pelnoletnia czy nieletnia, dziewica czy nie, wygladala na starsza czy nie. To ze ktos ma juz duze piersi nie jest wystarczajacym/zezwalajacym powodem by mu narzucac swoja wole i sie obsluzyc. A z tego co sie doczytalem wynika ze zarowno w 1977 jak i teraz SG twierdzi ze mowila „nie”, ze nie bylo przyzwolenia. I ze sie bardzo bala (pusty dom, 13-letnia dziewczynka kontra 44-letni facet).
Chodzi mi tylko o to co sie stalo w willi Nicholsona w Mullholland Drive. Odkladam na bok dalszy ciag sprawy czyli negocjacje i transakcje w Sadzie, dokonania Artysty, nieszczescia rodzinne czy fakt iz sama SG prosi zeby cala sprawe zamknac/przestac naglasniac bo ona chce miec swiety spokoj.

Reakcje niektorych Artystow odbieram jako „bronienie swojego”, domaganie sie „sprawiedliwosci dla VIP-ow”. Ale moze jestem przeczulony. Gdyby okazalo sie ze Polanski nielegalnie sciagal na kompa (lub, co gorsza, rozprowadzal !) filmy i kompakty, pewnie domagali by sie aby wymiar sprawiedliwosci zajal sie takim przestepca. A tu chodzi tylko o stara historie zgwalcenia 13-letniej dziewczynki ktora na dodatek jakos to przezyla... :/
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Co kraj to obyczaj. Może i banał, ale no tak jest i nic na to nie poradzisz i należy uszanować oraz liczyć się z prawem obowiązującym na terenie kraju, w którym obecnie przebywamy, o czym dziś bardzo trafnie i jak zawsze ciekawie opowiadał w TVN 24 wspomniany przeze mnie wyżej muzyk.
Nie chodzi o to, że co kraj, to obyczaj i trzeba się liczyć z obowiązującym prawem. Chodzi o to, że nie jest uprawnionym nazywanie Polańskiego (i nie tylko jego) pedofilem, bo miał kontakty seksualne z trzynastką, bo tym momencie możemy podejrzewać każdego Hiszpana o pedofilię, co jest bzdurą.
Zresztą ciekawa sprawa, leci sobie 18 letni Hiszpan ze swoją 13 letnią dziewczyną (albo Niemiec i wówczas dziewczyna ma 14 lat) na wycieczkę do USA... i już nie wraca, bo pocałunek został zakwalifikowany przez debili amerykańskich jako próba gwałtu i pedofilia.
Ja tam nie dziwię się, że Polański spierdzielił z tego chorego kraju nie czekając na rozprawę, bo raczej na sprawiedliwość, to nie miał co liczyć.
Jedyne co o Romku można powiedzieć, to że był idiotą i uśpił czujność. Po co się pchał do kraju, który ma umowy ekstradycyjne z USA...
thomas.neverny napisał(a):I od tego momentu niektore argumenty po prostu do mnie nie docieraja.
A do mnie dociera argument, że laska po jakimś czasie zmienia swoje zeznania.
gosiafar napisał(a):Przypomnijmy sobie choćby sprawę Tysona.
Ale jest jeszcze sprawa czarnego bejzbolisty (czy to rugbista), chyba Simpson, czy jakoś tak się nazywał. Zabił żonę i się wywinął...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
dauri napisał(a):Dzięki serdeczne.
Mam nadzieję, że sobie teraz nie robisz ze mnie jaj Wink
gosiafar napisał(a):Cóż, pewnie też "podpadnę"
Eeee - czemu?
gosiafar napisał(a):Polański zawinił
Zgoda.
gosiafar napisał(a):zwiał...
Zgoda.
gosiafar napisał(a):zwiał przed wymiarem...
Zgoda.
gosiafar napisał(a):...sprawiedliwości
Tu już bym polemizował.
Kuba Mędrzycki napisał(a):No oczywiście Maćku, że tak, ale bardziej bym te słowa kierował własnie w stronę tych co go podejmowali z największymi honorami, kiedy choćby przyjeżdżał do Polski.
Nie do końca mnie zrozumiałeś. Już nie mówmy teraz o elitach obcujących bezpośrednio z Polańskim, nie mówimy też o "młynarzach, którzy nie mieli pojęcia" (fantastyczne, Krzyśku! Wink ), ale o ludziach takich jak Ty i ja. Obaj mieliśmy świadomość istnienia sprawy sprzed 30 lat, obaj wiedzieliśmy, że chodziło o nieletnią, że Polański szerokim łukiem omija USA. Czemuś nikt do tamtej sprawy przed aresztowaniem reżysera nie wracał, nie ganił go publicznie, nie odżegnywał się od niego ze wstrętem, nie nazywał wreszcie pedofilem! Dziś tym wszystkim oburzonym duuużo łatwiej przez gardła przechodzi... pogarda.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości