Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Requiem rozbiorowe" - jak brzmi wers...?
Czy ktoś mógłby sprawdzić np. w "...a żródło..."
jak brzmi fragment:

"Śpijcie spokojnie ojcowie i matki
Naszego "ja" - co tak dziś niewyraźne.
Już poza wami żywotów przypadki
I wybór między zbawieniem, a kaźnią."

Na Kaczmarski. art. pl. jest wersja jak powyżej, ale na jednym z koncertów - chyba w Trójce (1999 r.) - pojawiła się wersja: "I wybór między spodleniem, a kaźnią".
To jak jest w końcu?

z góry dziękuję a pomoc. :-)
[b]http://wachmistrz.deviantart.com/gallery/[/b]
Odpowiedz
Pewnie jest tak, że dobrze jest na stronie. Z drugiej strony, nie ma tego nagrania na żadnym oficjalnym wydaniu, więc nie można powiedzieć jak jest na 100 %. Po za tym weź pod uwagę, że można pomylić się podczas śpiewania na koncercie, to zdarza się nawet Konopowi, pomimo tego, że ma przed sobą kartki z tekstem (żart zrozumiały, chyba tylko dla hermetycznego środowiska kaczmarowego).
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Odpowiedz
Wachmistrz napisał(a):ale na jednym z koncertów - chyba w Trójce (1999 r.) - pojawiła się wersja: "I wybór między spodleniem, a kaźnią".

Chyba Ci się przesłyszało. Na żadnym ze znanych wykonań tego utworu tekst nie idzie inaczej niż podaje Strona.

ja napisał(a):Z drugiej strony, nie ma tego nagrania na żadnym oficjalnym wydaniu

Nieprawda. Nagranie jest na płycie Suplement 5 - wersja "z Trójki" (o której pisze Wachmistrz) w jakości cyfrowej.
Odpowiedz
@ Luter:
ok to już nie podważam wersji kanonicznej ze Strony. :-)
Nie mam teraz niestety dostępu do żadnego z posiadanych przeze mnie nagrań i nie mogłem sprawdzić.

ja napisał(a):Po za tym weź pod uwagę, że można pomylić się podczas śpiewania na koncercie, to zdarza się nawet Konopowi, pomimo tego, że ma przed sobą kartki z tekstem (żart zrozumiały, chyba tylko dla hermetycznego środowiska kaczmarowego).

wiem, wiem :-D ale Gintrowskiego z koncertu podczas Nocy Muzeów 2008 w M. Narodowym pobić się i tak nie da.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Nieprawda. Nagranie jest na płycie Suplement 5 - wersja "z Trójki" (o której pisze Wachmistrz) w jakości cyfrowej.

No dobrze. Miałem na myśli płyty, które nagrywał Jacek w studiu. Swoją drogą, kiedy wyjdzie nowa księga z tekstami?
Odpowiedz
ja napisał(a):Swoją drogą, kiedy wyjdzie nowa księga z tekstami?

a co? szykuje się nowe wydanie "Źródła"?
Odpowiedz
Jacek Kaczmarski napisał(a):wybór między zbawieniem, a kaźnią
Ale to, co usłyszał Wachmistrz, wbrew opinii Lutra, nie jest takie głupie.
Jakiż to wybór między zbawieniem, a kaźnią (gdzie tu przeciwstawienie?) mieli nasi antenaci? Za to wybór pomiędzy spodleniem, a kaźnią towarzyszył niemal każdemu pokoleniu Polaków.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
MacB napisał(a):
Ale to, co usłyszał Wachmistrz, wbrew opinii Lutra, nie jest takie głupie.
Jakiż to wybór między zbawieniem, a kaźnią (gdzie tu przeciwstawienie?) mieli nasi antenaci? Za to wybór pomiędzy spodleniem, a kaźnią towarzyszył niemal każdemu pokoleniu Polaków.

Dlatego miałem wątpliwości - sens mają obydwie wersje, choć alternatywy jakie przedstawiają są różne.
W przypadku "zbawieniem, a kaźnią" odwołujemy sie tylko do rzeczy ostatecznych - nagrody lub kary za dobre lub złe życie,
ale gdyby wersja brzmiała "spodleniem, a kaźnią" to by było o tragicznym wyborze jaki towarzyszył Polakom co najmniej od rozbiorów, przez cały XIX wiek i sporą część XX w. - choćby takie "wyjść czy nie wyjść z lasu" w 1945 r. ?
Odpowiedz
Wachmistrz napisał(a):a co? szykuje się nowe wydanie "Źródła"?

Szykuje Smile prawie tak jak Gintek wydaje nową płytę z piosenkami Jacka (trochę przesadzam) Smile
Odpowiedz
MacB napisał(a):
Ale to, co usłyszał Wachmistrz, wbrew opinii Lutra, nie jest takie głupie..
Maćku, nie przypominam sobie, bym w jakikolwiek sposób opiniował sens wersji podanej przez Wachmistrza. Odniosłem się tylko do jego sugestii, że na jednym z wykonań JK tak śpiewa. Nie śpiewa - to jest fakt i tylko o to mi chodziło.

A to, czy i kiedy będzie nowe wydanie antologii, zależy wyłącznie od porozumienia się spadkobierców Jacka z ewentualnym, gotowym zrealizować takie przedsięwzięcie, wydawcą.
Odpowiedz
ja napisał(a):
Wachmistrz napisał(a):a co? szykuje się nowe wydanie "Źródła"?
Szykuje Smile prawie tak jak Gintek wydaje nową płytę z piosenkami Jacka (trochę przesadzam) Smile
Czyli będzie jesienią?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Luter napisał(a):Maćku, nie przypominam sobie, bym w jakikolwiek sposób opiniował sens wersji podanej przez Wachmistrza. Odniosłem się tylko do jego sugestii, że na jednym z wykonań JK tak śpiewa. Nie śpiewa - to jest fakt i tylko o to mi chodziło.
OK. To moja nadinterpretacja. Mnie z kolei chodziło o to, że "wersję Wachmistrza" zbyłeś milczeniem, co - teraz widzę, że niesłusznie - uznałem za równoznaczne z jej oceną.
Znowu wyłazi niedoskonałość rozmowy prowadzonej poprzez klawiaturę Wink

Wracając do tego ciekawego przesłyszenia - teraz spytam Cię wprost: czy nie uważasz, że spodlenie, oczywiście w kontekście całego poematu, lepiej się komponuje w tym zdaniu?
Odpowiedz
MacB napisał(a):Wracając do tego ciekawego przesłyszenia - teraz spytam Cię wprost: czy nie uważasz, że spodlenie, oczywiście w kontekście całego poematu, lepiej się komponuje w tym zdaniu?

Nie, bo alternatywa proponowana przez Wachmistrza jest mimo wszystko fałszywa. W każdych czasach bowiem naród nasz miał synów, którzy nie dali się ani spodlić ani zgładzić. O tym między innymi jest również ta piosenka. Requiem wszystkim - i tym w powozach i tym w powrozach, bohaterom i zdrajcom, wielkim i małym. Wybór między spodleniem a kaźnią dotyczył jednak tylko niektórych, a pieśń zajmuje się dziejami narodu bardziej całościowo. Kaźnia w tej piosence oznacza raczej potępienie w wymiarze ostatecznym, a nie w czasie ziemskiej egzystencji.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Kaźnia w tej piosence oznacza raczej potępienie w wymiarze ostatecznym, a nie w czasie ziemskiej egzystencji.
Tak, domyślam się, że o takie znaczenie słowa chodziło w zestawieniu zbawienia z kaźnią, ale nie bardzo mi ten podział na zbawionych i potępionych (w sensie religijnym) w tym akurat tekście pasuje. Całość opowiada o złożoności losów Polski i Polaków i to spodlenie w opozycji do kaźni nawet by mi konweniowało... Wink
Odpowiedz
moim zdaniem to zbawienie jest tu raczej synonimem ocalenia, a alternatywa jest prosta: śmierć lub życie i odnosi się jak najbardziej do żywych, bo, co mówi podmiot otwartym tekstem, nie odnosi się do martwych, których właśnie zbawienie w znaczeniu religijnym mogłoby jednak trochę więcej obchodzić.
Nawiasem mianownik to kaźń,
pozdrawiam
km
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości