Liczba postów: 429
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Zdominowanym? Bo to jest forum Kuglarzy, Lecho. Jeśli Fundacja by sobie życzyła, to forum swoje by uruchomiła na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fundacja-kaczmarski.org">http://www.fundacja-kaczmarski.org</a><!-- m -->
Różnica polega też na tym, że u nas wyniki VI Nadziei były 1 sierpnia wieczorem, a na Fundacji nie ich do dziś, a minęło od werdyktu jury równe 7 dni. Wszystkie opisy Nadziei VI są w pisane w czasie przyszłym. To nie jest przytyk, ale stwierdzenie faktu :
Fundacjo obudź się i zamieść protokół jury + jakiś fotoreportaż, jak zawsze. Pozdrowienia dla wszystkich.
Jeszcze raz gratulacje dla zwycięzców, ze szczególnym uwzględnieniem Piotra Kajetana.
PS. A wykazu śpiewanych utworów nie podano nigdzie, a to co mieliśmy na papierze, to zdaliśmy do konkursu publiczności
Andrzej
Liczba postów: 1,019
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Andrzej J. napisał(a):PS. A wykazu śpiewanych utworów nie podano nigdzie, <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.sendspace.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">http://www.sendspace.pl/download/YTozMD ... asd3245bvs</a><!-- m -->
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Reputacja:
0
Wielkie dzięki bryce. Teraz wiem, skąd mi się wzięły te błędy z Gajtkowską vel Gajkowską oraz Elżbietą vel Eweliną Naporą. Z nazwiskiem Kośnik, to był już mój błąd.
Dla statystyki dodam, że nry 10 i 18 (p.KG i Zico) wypadły, 2 zamieniła się miejscami z 13, a Ela Czyż śpiewała z towarzyszeniem Chatysa zupełnie inne utwory niż podano.
Andrzej
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Andrzej J. napisał(a):Zdominowanym? Bo to jest forum Kuglarzy, Lecho. Jeśli Fundacja by sobie życzyła, to forum swoje by uruchomiła na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fundacja-kaczmarski.org">http://www.fundacja-kaczmarski.org</a><!-- m --> Użyłem niewłaściwego słowa - chodziło mi o jak najbardziej pozytywne znaczenie "zdominowania".
Reputacja:
0
Pełna zgoda 
A lektura tego co wrzucił bryce pozwala przypomnieć wiele szczegółów, a nawet wrażeń. Żałuję że Ola Oberda nie zdobyła jakiejś nagrody.
Andrzej
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Andrzej J. napisał(a):Wielkie dzięki bryce. Teraz wiem, skąd mi się wzięły te błędy z Gajtkowską vel Gajkowską oraz Elżbietą vel Eweliną Naporą. Z nazwiskiem Kośnik, to był już mój błąd.
Dla statystyki dodam, że nry 10 i 18 (p.KG i Zico) wypadły, 2 zamieniła się miejscami z 13, a Ela Czyż śpiewała z towarzyszeniem Chatysa zupełnie inne utwory niż podano. I Adam Wojtas jeszcze zagrał inną piosenkę autorską niż jest podane w programie. A miała ona wdzięczny tytuł "Kuglarz"
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Wiem, że sporo osób notowało pilnie to, co działo się na scenie. Czy ktoś mógłby zamieścić poprawioną "listę startową"?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 108
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
1. Emilia Wysocka i Małgorzata Żebrowska - Arka Noego, Miłość krąży wokół nas
2. Karmaniola - Świadkowie, Ahab (sł. Szymon Wysokiński)
3. Jacek Kadis - Opowieść pewnego emigranta, Jak ślepiec
4. Adam Wojtas - Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego, Kuglarz
5. Sylwia Moroz i Adam Łabanowski - Źródło, Długa droga
6. Maria Magdalena Kośnik - Bajubajka, Ballada o Hidalgu don Pedro i księżniczce Inez
7. Aleksandra Oberda - Krzyk, Myśl
8. Mateusz Rulski - Obława, Łowca
9. Dariusz Rubin - Encore, jeszcze raz (muz. własna); Piosenka jakby o niczym
10. Radosław Książek - Ballada o kamiennych rycerzach, Teodycea
11. Marek Domański - Ostatnia mruczanka albo spleen Kubusia Puchatka, Elekcja
12. Piotr Kajetan Matczuk - Wędrówka z cieniem, Pieśń IX
13. Brygida Sawicka - Buffo (sł. Wisława Szymborska, muz. Brygida Sawicka), Nokturn erotyczny (muz. Maciej Kasprzak)
14. Agata Gajkowska i Paweł Umiński - Powtórka z Odysei, Nokturn mitologiczny (muz. AG i PU)
15. Ewelina Napora z zespołem Arkadia - Bajka o Głupim Jasiu, Poranny taniec (sł. i aranż. Mirosław Zięba, muz. Ewelina Napora)
16. Tadeusz Seibert - Przedszkole, Piosenka deszczowa (sł. TS, muz. Michał Seibert)
17. Triada Poetica - Przyjaciele, Tratwa Meduzy
Reputacja:
0
Dzięki!
Lekko uzupełnię:
zbiczek napisał(a):12. Piotr Kajetan Matczuk - Wędrówka z cieniem, Pieśń IX Napewno tutaj słowa napisał nieznany szerzej poeta o jedynie słusznych inicjałach, a muzykę znany wszem i wobec PKM.
zbiczek napisał(a):Tratwa Meduzy sł. Michał Frąckowski, muz. Szymon Podwin
Liczba postów: 87
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Napewno tutaj słowa napisał nieznany szerzej poeta o jedynie słusznych inicjałach, Czyżby ten?
zbiczek napisał(a):3. Jacek Kadis - Opowieść pewnego emigranta, Jak ślepiec
[size=85][i]"Ja nienawidzę siebie, kiedy tchórzę..."[/i][/size]
Reputacja:
0
Nie, chyba nie ten. Kadis - ten jest znany (tylko nie pamiętam skąd), a tamten JK, to taki zupełnie nie... Kochański, czy jak mu tam było...
Napewno to też nie był kawałek Piotra. (Niedobrze, teksty ze schodów mi majaczą... Syndrom pokołobrzeski...)
Liczba postów: 1,171
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
A czy ktoś może jakieś zdjęcia ma do pokazania?
I Hidalga :aniolek:
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Reputacja:
0
Przyłączam się do prośby o zdjęcia :-) Może Przemek?
Reputacja:
0
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kosela.pl/foto/thumbnails.php?album=93">http://www.kosela.pl/foto/thumbnails.php?album=93</a><!-- m --> :agent:
/edit
Zapomniałem uprzedzić, że zdjęć imprezowo/kompromitujących tam nie ma, więc właściwie nie ma po co wchodzić.
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
ReDi napisał(a):W ramach oficjalnej części festiwalu odbył się następnego dnia tradycyjny już mecz między drużyną Kuglarzy a Fundacją JK. Niestety nie pomogłem swoją grą tej pierwszej i w katorżniczym słońcu ulegliśmy porażce 4:6. Może przynosisz pecha swoim drużynom?
Wszystkim serdecznie dziękuję za wspaniałe spotkanie, zwłaszcza tym, z którymi miałem przyjemność odbywać nocne wycieczki po Kołobrzegu.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 1,338
Liczba wątków: 119
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Nie BLUŹNIJ!!!!!!
Wykonanie "Ballady o Hidalgu don Pedro i księżniczce Inez" było absolutnie, bezapelacyjnie doskonałe i genialne!!!!!! Odrobina nienachalnego aktorstwa, dużo wdzięku, niesamowita ekspresja , słodki głos i śliczna aparycja. To było po prostu piękne. Dałbym Marii Magdaleni co najmniej 2 miejsce. Powiem Kindze!
A po za tym wielkie gratulacje dla Kajtka! Brawo! Szczerze brawo!
A reszta festiwalu? Czy nie lepiej byłoby na plaży? Na samym festiwalu zabrakło klimatu w tej cudownie klimatyzowanej sali i trzeba było chodzić nad "Kanał". A po za tym w kołobrzeskim festiwalu najbardziej cenię rozmowy z Robertem, Szymonem (i Kraśnym, ale z nim mam okazję porozmawiać częściej) itd., Adama Leszka spóźniającego się na przyjście boga, Krzysztofa Gajdę wysyłającego mnie na czołg ze scyzorykiem, zdjęcia wschodu słońca, robione z Madingą, pośmiać się z Jodynką, pogadać i opierd*** w bilard Alka, przegrać we wszystko z Bryce, poznać Zbrozłę (i siostrę), pooglądać występ Marii Magdaleny z Przemkiem itd.
Bez tego wszystkiego Nadzieja spadłaby do rangi kolejnego festiwalu.
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Liczba postów: 935
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Andrzej J. napisał(a):A wykazu śpiewanych utworów nie podano nigdzie, a to co mieliśmy na papierze, to zdaliśmy do konkursu publiczności Z jednej strony - zgadzam się z werdyktem jury co do zwycięzcy, z drugiej - w gruncie rzeczy żaden występ w tym roku nie zrobił na mnie takiego wrażenia, jak poprzednio (kiedy zagłosowałem na Karolinę Cichą), więc swój wykaz/głos zostawiłem sobie na później. Tak więc mogę dać swoje notatki i oceny na gorąco:
1. Emilia Wysocka i Małgorzata Żebrowska - skoczna Arka Noego i tangowa Miłość... +/--
2. Karmaniola (Eliszeba, Chatys) - porządne wykonanie ++
3. Jacek Kadis ++/-
4. Adam Wojtas - Epitafium dla WW - parodia?, Kuglarz... Czy Dooch77 ma alter ego? --
5. Sylwia Moroz i Adam Łabanowski - country, bardzo dźwięczne brzmienie +/-
6. Maria Magdalena Kośnik - Bajubajka - kompletnie obok mnie przeleciała +/-
7. Aleksandra Oberda -
8. Mateusz Rulski - Obława - nie wystarczy zmienić nieco interpretację Obławy, żeby stać się drugą Karoliną Cichą  Łowca - trochę zabawne +/-
9. Dariusz Rubin - poprawnie +
10. Radosław Książek - nieco sztywnie, raczej pasująca do konkursu pieśni patriotycznej -
11. Marek Domański - takie skojarzenie: Jak dobrze być poziomką +/---
12. PKM ++
13. Brygida Sawicka +
14. Agata Gajkowska +
15. Ewelina Napora i Arkadia - estradowe, Kabaret Potem +/-
16. Tadeusz Seibert - Przedszkole - estradowe, Poranny Taniec - Piasek ++/--
17. Triada Poetica - mimo sympatii, ogólnie nie przepadam za żadnym wokalem w Triadzie, ale tym razem całkiem nieźle ++
DX napisał(a):fragment "Kocham Cię don Pedro i pragnę twego ciała" zaśpiewany jakby nieśmiała przedszkolaczka wyznawała koledze "Piotruś, ja to cię chyba lubię". No, to akurat była kwintesencja tego jej uroku osobistego. Uroku osobistego odmówić jej nie można, ale na mnie urok nastolatek raczej słabo działa  , co zresztą współgra z tym, że piosenka autorska spłynęła po mnie kompletnie.
Ogólnie to jestem pozytywnie zaskoczony Sefaradem (nie znam wersji płytowej) i urzeczony spektaklem Dzieci Hioba. Bończyk mało kiedy mnie przekonuje, ale tym razem udało mu się. Co do ilości jidysz, to sam nie wiem. Chyba jednak za dużo - trochę klimatu owszem dobre, na koncercie rockowym albo folkowym mogę pogować albo się bujać do klimatu muzyki i nierozumianego tekstu, ale jednak w teatrze wolę wiedzieć, o czym śpiewają.
A strażak także był Sam
Liczba postów: 3,654
Reputacja:
1
Moim zdaniem poziom konkursu był wyraźnie wyższy, niż w Bydgoszczy. Co nie znaczy, że był jakiś powalający. No ale co zrobić, z pustego i Salomon i tak dalej.
Zespół Reprezentacyjni średnio mi się podobał, dużo fajniej było przed dwoma laty, no ale to może też sprawka trochę innego klimatu. Bończyk i towarzysze za to wypadli moim zdaniem świetnie.
Dzień drugi niby był, ale tak jakby go nie było. Spotkanie z Gajdą dość ciekawe, ale z jednym dość niemiłym (ale chyba jestem odosobniony w tym odczuciu) zajściem.
Ale prawda jest taka, że w kwestii rangi festiwalu mam identyczne odczucia jak użytkownik ja. Jest to przede wszystkim okazja do spotkania. I choćby rozmowy z Szymonem, Jiřím, Jackiem Pachockim, półtoragodzinna ośmiogodzinna podróż z Adamem_Leszkiem, jej wcześniejszy etap (bez Adama) z Simonem, rowerami i Pomocą Dla Ludzi, używanie Złego Poczucia Humoru na użytkowniku Zbrozło, Siostrze Zbrozły i Koleżance Siostry Zbrozły sprawiły, że wyjazd uznaję za wyjątkowo udany.
Mimo, że użytkownik ja opierd*** mnie w bilard, bryce opierd*** mnie w tenisa, a Fundacja opierd*** mnie w nogę 
Co do meczu, to jest pierwszym gdzie nie mam swej naturze sępa nic do zarzucenia
ja napisał(a):Adama Leszka spóźniającego się na przyjście boga Raczej tego przyjścia nie zauważającego
Co do występu Marii Magdaleny - jestem jak najbardziej za  Ale mam wrażenie, że żadne nagranie nie odda nawet w jednej dziesiątej uroku, z którym oznajmiała, że chce z kimś tam spać
Liczba postów: 1,338
Liczba wątków: 119
Reputacja:
0
Alek napisał(a):Mimo, że użytkownik ja opierd*** mnie w bilard dobra, dobra! Ty zrobiłeś mnie bez mydła w tenisa, a i w siatkówkę wyru*** mnie bez wazeliny
Alek napisał(a):Ale mam wrażenie, że żadne nagranie nie odda nawet w jednej dziesiątej uroku, z którym oznajmiała, że chce z kimś tam spać  Ze mną!
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Liczba postów: 3,654
Reputacja:
1
ja napisał(a):dobra, dobra! Ty zrobiłeś mnie bez mydła w tenisa, a i w siatkówkę wyru*** mnie bez wazeliny No tak, ale w triathlon to zostałbym tak wyd***ny, że przez miesiąc bym nie mógł chodzić
Reputacja:
0
Powysyłałem nagrania z części konkursowej tegorocznej "Nadziei". Jakość nie jest najlepsza, ale coś tam słychać. W jednym linku są obie piosenki danego wykonawcy; nie miałem siły jeszcze bardziej wydzielać.
Ten gadający niemal przez cały koncert to nie ja
Ktoś prosił jeszcze o Kredkę Kramsztyka - LINK
Pozdrawiam,
Przemek
Reputacja:
0
Bardzo dziękuję za nagrania
Wykonanie Marii Magdaleny mi się podoba. Aczkolwiek wolę Antka. Ale może wynikać to z płci  Tzn ja wolę jak Antek śpiewa "chcę z tobą spać", ale rozumiem panów, którzy wolą, gdy śpiewa to Maria 
Dodatkowo zachwyt czasem wywołuje widzenie na żywo, wiec nie wykluczam, że było rewelacyjnie, jak niektórzy twierdzą 
A w nagraniu tym podoba mi się "dobra była, nie?"
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Kazia:) napisał(a):Wykonanie Marii Magdaleny mi się podoba. A ja nie wiem co o tym sądzić. Momentami dziewczę brzmi dość wdzięcznie, aczkolwiek jakoś na kolana nie rzuca. Ta pierwsza piosenka to takie ogniskowe podśpiewywanie na biwaku. Typowa 'piosenka plecakowa'*.
Natomiast, Ballada o Hidalgu, hmm..., nie wiem. Jakieś takie to momentami jakby nie wiedziała do końca o czym śpiewa. Zważywszy na wiek wykonawczyni (po głosie wnioskuję, że dość młody) to całkiem zrozumiałem, no ale to w tej sytuacji trochę bez sensu.
Ogólne wrażenie - przeciętne, choć być może 'na żywo', odczucia się lepsze.
*określenie ukute kiedyś przez Jana Poprawę
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
A mnie się Karmnioli zakończenie "Świadków " (od słów "Wjedźmy głębiej w wodę") bardzo podoba. Poza tym akordeon w całej prezentacji Karmanioli brzmi - zwłaszcza na tle innych propozycji - bardzo oryginalnie. Brakuje mi tylko w brzmieniu zespołu jakiegoś basu, lub innego instrumentu, który dawałby głębię oraz - jako że aranżacje są dość rytmicznie rozbudowane i zróżnicowane - instrumentu wydobywająceg ówą rytmiczność.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ogólne wrażenie - przeciętne, choć być może 'na żywo', odczucia się lepsze. Zdecydowanie "na żywo" było lepiej i szkoda, że Cię nie było!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 87
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Typowa 'piosenka plecakowa'*. Kuba Mędrzycki napisał(a):*określenie ukute kiedyś przez Jana Poprawę Hmmm... mnie się to określenie kojarzy raczej z Jankiem Kondrakiem, kiedy powiedział o piosence pewnego, nieznanego szerzej wykonawcy, że "jest to piosenka turystyczna, a w piosence turystycznej chodzi o odpowiedni poziom uplecakowienia, ubutowienia i uonucowienia"
[size=85][i]"Ja nienawidzę siebie, kiedy tchórzę..."[/i][/size]
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Momentami dziewczę brzmi dość wdzięcznie, aczkolwiek jakoś na kolana nie rzuca. Ta pierwsza piosenka to takie ogniskowe podśpiewywanie na biwaku. Typowa 'piosenka plecakowa'*. Mówiłam tylko o Hidalgu, bo to o nim głównie toczyła się rozmowa. Pierwsza podoba mi się bardzo średnio.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Zważywszy na wiek wykonawczyni (po głosie wnioskuję, że dość młody) To co mnie denerwowało, to właśnie piskliwy głosik, nie specjalnie taki, tylko taki ma (wiek jak sądzę), ale wierzę, że na żywo mogło być lepiej, gdy uśmiechała się do tego wdzięcznie
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Marudzicie, Magda ma 17 lat, czyli sporo, mam modelki do aktów w jej wieku i chyba młodsze... A kto próbuje krytykować jej wykonanie Hidalga, to się nie zna i zaraz bana dostanie ;PP (żartowałem)
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
W porządku, ma taki głos niezależnie od wieku
Liczba postów: 935
Reputacja:
1
zbiczek napisał(a):Triada Poetica Hmm... Po wysłuchaniu tego nagrania dochodzę do wniosku, że – przynajmniej w moich uszach – nagranie robi źle głosowi Oli Żurowskiej.
A strażak także był Sam
|