Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Kosmopolak" - pierwotna/robocza wersja programu
Fragment wywiadu z JK :

Cytat:„Po prostu znajomi namówili nas, żebyśmy wspólnie ze Staszkiem Załuskim przedstawili w Londynie, jeszcze przed premierą, przygotowany przez nas na jesień nowy program pt. "Kosmopolak", a więc zrobili jakby próbę generalną. Chętnie przystaliśmy na propozycję bowiem "w praniu" skutecznie się sprawdza, które piosenki są lepiej odbierane, które gorzej, czy nie ma pustych miejsc, itd. Pojechaliśmy na weekend, w sobotę daliśmy dwa, dosyć udane, koncerty, natomiast organizatorzy zaskoczyli nas propozycją spotkania autorskiego z publicznością nazajutrz, w niedzielę.
(...)
Jestem ciągle w trakcie pisania tego bardzo obszernego poematu satyryczno - dygresyjnego pt. "Kosmopolak", o moich doświadczeniach emigracyjnych. Dziełko omawia w zasadzie wszystkie moje podróże; ale nie jest autobiograficzne, lecz lekko fabularyzowane. Trzy postacie: Kosmopolak, Cwaniaczek i Patriota szwendają się po świecie po stanie wojennym. Poemat na tyle spodobał się moim współpracownikom i znajomym, że postanowiliśmy zaprezentować go ludziom ze sceny. A ponieważ jestem jednoznacznie kojarzony z piosenką, a nie deklamowaniem wierszy, więc powierzyłem je mojemu przyjacielowi Staszkowi Załuskiemu, natomiast sam napisałem dookoła tego poematu wiele piosenek, niekoniecznie związanych z emigracją, ale np. z poczuciem obcości jak "Opowieść pewnego emigranta", piosenka o Norwidzie, z tym wszystkim, co w jakiś sposób kojarzy się z przemijaniem, samotnością, wyobcowaniem... Zrobiło się dosyć przygnębiające widowisko, w związku z czym dla urozmaicenia dopisałem kilka utworów tego rodzaju co "Krowa" czy parę piosenek o pierestrojce. W końcu Związek Radziecki też jest częścią świata...”

("Moją pasją jest życie", w : Jan Ostrowski, "Kosmopolak" (śpiewnik), Nowa Fala, 1987r.)
Mam wrazenie ze nigdzie (ani na Witrynie i na Forum, ani w publikacjach) nie jest podane jak wygladala pierwotna wersja programu, przed wprowadzeniem zmian w wyniku ktorych powstal program „Kosmopolak” bez ani jednej zwrotki poematu „Kosmopolak”.

Postanowilem wiec spisac to tutaj, z nadzieja ze informacja ta moze sie kiedys przydac jakiemus badaczowi tworczosci JK. Nie wykluczam mozliwosci istnienia innych roboczych wariantow.

KOSMOPOLAK, wersja pierwotna/robocza:

Koń Wyścigowy ( wg W.Wysockiego )
Bajka
Tradycja
Kosmopolak ( Prolog)
Kosmopolak ( Paryż )
Ostatnie dni Norwida
Starość Owidiusza
Ambasadorowie
Kosmopolak ( Paryż II )
Nasza klasa’87 *
Dzień gniewu II