Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analiza występowania słowa "syn" w programach JK
Szukając tekstu jednej z piosenek wpisałem "syn" w programie szukającym plików, w których występuje dany wyraz (mam teksty Jacka w txt-ekach z podziałem na programy).
Zaskoczył mnie wynik: "syn" występuje w około 70% programów :-o
Ciekawe skąd taka częstość :?:

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
moze bardzo chcial miec syna Tongue
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
W końcu miał :-) To można wnioskować, że w programach "przed Kosmą" marzył o synu, a w programach "po Kosmie" marzył może o drugim synu ;-)
Odpowiedz
Po prostu słowo to jest stosunkowo często używane w poezji. Spróbuj poszukać np słowa "człowiek" - wydaje mi się że uzyskasz podobny wynik Smile
Odpowiedz
Nie jestem pewien. A na podstawie jakich ustalen, DuchuX, tak twierdzisz? Czy tylko na podstawie intuicji czy czegos ponadto?
Odpowiedz
Tu akurat DuchX wykazał się dobrą intuicją/dużą wiedzą, bo "człowiek" występuje w 80% programów (przynajmniej tych wg klasyfikacji z kaczmarski.ltd jakie posiadam).
Może DuchX powinien się zainteresować kryptografią :?:
Tam tego typu umiejętności są bardzo przydatne Big Grin

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Tu akurat DuchX wykazał się dobrą intuicją/dużą wiedzą, bo "człowiek" występuje w 80% programów (przynajmniej tych wg klasyfikacji z kaczmarski.ltd jakie posiadam).
Może DuchX powinien się zainteresować kryptografią :?:
DuchX bardzo interesuje się kryptografią Smile.

Pozdrawiam,
DuchX

PS Zbych - zgadywałem.
Odpowiedz
Ale i tak mam dwa pytania.

Do Zeratula:
Co to znaczy, że w 70% programów występuje „syn” - bo zdaje się źle rozumiem. Uznałem to za jakąś szerszą reprezentację piosenek, tak jak się przeprowadza badania frekwencyjne. Czy to w takim razie znaczy tylko tyle, że w programie, czyli w kilkunastu piosenkach łącznie, występuje słowo „syn” przynajmniej raz – i takich „razów” jest osiemdziesiąt procent? Bo jeśli tak, to chyba nic nie znaczy. Wpisz parę innych rzeczowników i sprawdź wynik.

Do DuchaX:
Mnie chodziło o „syna”, co to znaczy, że jest częsty w poezji – u romantyków, u Leśmiana, u Jana Kochanowskiego, u Byrona czy gdzie? Nie sądzilem, żeby był częstszy niż „oraz”. Dlatego byłem ciekaw, czy to z jakichs opracowan wziales.

Pozdrawiam
Odpowiedz
zbych napisał(a):Mnie chodziło o „syna”, co to znaczy, że jest częsty w poezji – u romantyków, u Leśmiana, u Jana Kochanowskiego, u Byrona czy gdzie? Nie sądzilem, żeby był częstszy niż „oraz”. Dlatego byłem ciekaw, czy to z jakichs opracowan wziales.
Nie, ja jestem prostym człowiekiem Smile. Po prostu pomyślałem przez chwilę w jak wielu różnych sformułowaniach poeta może sięgnąć po słowo "syn" - doszedłem do wniosku że w bardzo wielu. I tyle Smile.

Zgaduję że równie popularny rzeczownik "długopis" lub na przykład "samochód" nie występuje częściej niż w 50% programów...
Odpowiedz
A "komputer" jeszcze rzadziej albo "destylacja".
Ale za to "kon" albo "Bóg" albo "smierc"?
Odpowiedz
Do zbycha: Ja od początku traktowałem ten temat jako żart (o czym świadczy choćby jego "ikonka"). Jeśli oczekiwałeś rzetelnej analizy probabilistycznej (może jeszcze z częstością i rozkładem prawdopodobieństwa :wink: ) to bardzo mi przykro.
BTW komputer występuje raz, ale destylacji niestety nie ma Sad 8)

Do DuchaX: Jeden z moich kolegów z roku stwierdził, że kryptografia jest najnudniejszą dziedziną matematyki/informatyki. Powodzenia :wink:

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz
Jako niematematyk protestuje przeciw (popularnemu, ale to zadne usprawiedliwienie) traktowaniu zartów jako czegos nierzetelnego, niezobowiazujacego, z czego nic nie musi wynikac. Zart to jest bardzo powazna sprawa. Chyba ze mówimy o telewizji.

PS. To zart.

PS2. Niemniej czestotliwosc wystepowania slów u JK naprawde mnie ciekawi, a badac mi sie nie chce. Tzn. chce mi sie, tylko nie mam czasu.
Ale na moje najpierwsze pytanie nie odpowiedziales, Zeratul. Co to znaczy "w programie"? Raz na plyte? Wyglada, ze wszyscy wiedza, ale ja nie wiem.

Pozdrawiam
Odpowiedz
zbych napisał(a):Ale na moje najpierwsze pytanie nie odpowiedziales, Zeratul. Co to znaczy "w programie"? Raz na plyte? Wyglada, ze wszyscy wiedza, ale ja nie wiem.
Jak już próbowałem wyjaśnić wcześniej "w programie" znaczy: w pliku zawierającym teksty z danej płyty (wiersze ze zbioru) => szukany wyraz występuje co najmniej raz w co najmniej jednym tekście z danego programu (definicja - patrz wyżej :wink: )
Oczywiście nie świadczy to o niczym, tym niemniej nie uważam, by akurat słowo "syn" było tak popularne w poezji (stąd mój post).
zbych napisał(a):Niemniej czestotliwosc wystepowania slów u JK naprawde mnie ciekawi, a badac mi sie nie chce. Tzn. chce mi sie, tylko nie mam czasu.
Jak chcesz to mogę Ci napisać programik podający ilość wystąpień danego ciągu znaków (zwanego przez niektórych "wyrazem" względnie "słowem") w określonym zbiorze plików.
Problemem mogłyby być jedynie "procenty", bo trzeba by wtedy znać ilość wszystkich słów w utworach JK, ale i to dałoby się chyba rozwiązać Big Grin

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz
Teraz zrozumiałem, Zeratul, a przynajmniej mam takie błogie złudzenie.

Co do programiku – dziękuję za dobre chęci, ale dopiero on by mnie zarżnął.
Czasowo to raz, ale przede wszystkim dowiedziałbym się dzięki niemu więcej o sobie niż o JK. Uzmysłowiłby mi przy próbach wdrożenia go, jaki jestem głupi, a po co mi ta smutna wiedza?

Pozdrawiam
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Jeden z moich kolegów z roku stwierdził, że kryptografia jest najnudniejszą dziedziną matematyki/informatyki.
Kiedy będe musiał ją studiować może też będę tak sądził Smile Dopóki to dobrowolne hobby, bardzo mnie interesuje Smile
Odpowiedz
Program nie równa się płyta, proponuje mówić jednak album bo zamiesznie się robi Smile
Odpowiedz
Artur napisał(a):Program nie równa się płyta, proponuje mówić jednak album bo zamiesznie się robi Smile
Oczywiście, że "program nie równa się płyta" i świadomie użyłem tego słowa, ponieważ na "posiadane" przeze mnie programy składają się nie tylko płyty, ale także zbiory wierszy wg klasyfikacji "konkurencji" :wink:
Na przyszłość polecam uważne czytanie wątków Tongue

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz
Ta klasyfikacja konkurencji to nic innego jak spisany spis treści "Ale źródło wciąż bije..."
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości