Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaczmarski śmiercionośny
Wogóle to na początek chciałem się ze wszystkimi przywitać.
I podzielić taką oto refleKsJą.
Od pół roku nie słuchałem nic ani nie czytałem z twórczości Mistrza.
Ale wróciłem po tym krótkim czasie z bólem serca i łzami w oczch.
Wracając powróciłem do mojej ukochanej pieśni Jacka "Zbroja", i to już zabolało i to bardzo, przypomniałem sobie wiadomość o jego śmierci i wstrętnej chorobie, o tym jak ta śmierć mnie do niego zbliżyła, o tym jak całe wakacje słuchałem jego płyt popijając kawę i paląc papierosy (a za każdym branym wdechem miałem przed oczami J.K który zachorował być może dzięki tym wstrętnym papierosom).
Wszystkie złe wspomnienia wróciły, ale i wróciła jego muzyka co jest bardzo pocieszające.
I po raz pierwszy przesłuchując płytę "Pamiątki" Przemysława Gintrowskiego natknąłem się na piosenkę "Powrót" , zaraziłem się nią , zakochałem jednocześnie. Zacząłem szukać: Kto jest autorem tego wiersza Herbert Czy Kaczmarski ? Kaczmarski ku mojej radości a muzyka:Gintrowski ku mojej radości. Ta piosenka stała się jak gdyby hymnem moich kolejnych dni . Stając się jednocześnie pieśnią która Boli, przywołuje śmierć Jacka, przypomina ten czas po jego śmierci kiedy zaczynałem rozumiec jaki Człowiek od nas odszedł. Jednak chyba już zawsze każda jego pieśń będzie mnie boleć, nic na to nie poradzę, ale nie zrezygnuje nigdy z takiej pieśni jak "Powrót" -geniusz!
Ta piosenka dała mi wiele do myślenia!
A wy co o niej sądzicie.?
OSTRZEGAŁ MNIE OJCIEC GDY SKRZYDŁA MAJSTROWAŁ PRZED LOTEM NA WŁASNY RACHUNEK.
Odpowiedz
Rzuć palenie...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Na tym forum panuje taki dziwny zwyczaj, że ten kto chce usłyszeć opinię innych na jakiś temat, najpierw sam musi ją wyrazić :wink: . Opowiedz nam więc, co sam sądzisz o tym utworze, jak go rozumiesz, a na pewno wywoła to dyskusję.
Swoją drogą to ciekawe, że nie poznałeś go wcześniej, np. z programu "Raj". Pozdrawiam
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Nie pamiętam zbytnio tego wiersza, jednak chciałem nawiązać do rzeczy o której wspominasz prędzej... Ból. Odszedł wspaniały człowiek i artysta i wszyscy o tym pamiętamy... Ąż za dobrze. Często gdy piję vódkę z kuzynem słucham >Bankiet< i inne programy JK i wtedy bierze mnie jeszcze bardziej. Pamiętam jak było w święto zmarłych, stałem sam na pustym cmentarzu, noc wkoło mnie i miliony zniczy. Wtedy myślałem o tych którzy już odeszli, a przede wszystkim o Jacku... To smutny fakt który nadal boli. A co do poalenia, też Ci radzę, rzuć.
Leśnik jest stworzony do wielu rzeczy ale nie do nauki.
Odpowiedz