Liczba postów: 98
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Z kronikarskiego obowiązku i na wypadek gdyby ktoś nie zaglądał na forum poświęcone twórczości Gintrowskiego.
PG w czerwcu ma nagrywać nową płytę, będą znajdowały się tam kompozycje zarówno znane i lubiane, jak i 'zapomniane'. Podobnie jak na płycie Tren artyście towarzyszyć będzie orkiestra. Do płyty ma również zostać dołączony zapis video koncertu PG w Muzeum Archidiecezji. Premiera planowana jest na koniec września.
Nic nowego nie ma, wiadomości ogólnodostępne, ale warto utworzyć nowy wątek z tej okazji.
PG jednak aktywnie pracuje! Nie wiem, czy tym momentem przełomowym, w którym sobie o nim przypomniano był rok Herbertowski, czy ten rok Herbertowski go zmobilizował, ale - widząc tak aktywnego (przynajmniej jeżeli chodzi o częstotliwość wydawania płyt, bo z koncertami różnie) Gintrowskiego, w całkiem niezłej formie głosowej, trudno się nie cieszyć .
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Wersja optymistyczna zakłada nawet wydanie dwupłytowe - jedno CD z "greatest hits" i jedno z różnymi nagraniami w rodzaju "Modlitwy o szarfę i trunek" czy "Listu".
Ale ile z tego wyjdzie w praktyce...
Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Drastim napisał(a):Do płyty ma również zostać dołączony zapis video koncertu PG w Muzeum Archidiecezji. Na razie Coma napisał, że "podjęliśmy starania". Miejmy nadzieję, że się uda!
Zeratul napisał(a):Ale ile z tego wyjdzie w praktyce... No właśnie...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Reputacja:
0
Z informacji najnowszych - "Kanapka z człowiekiem" ma się pojawić jeszcze w tym roku.
Jesienią (teoretycznie ) odbędą się koncerty promocyjne.
Wykonania z orkiestrą (+Broodka i gitara PG), za to bez syntezatorów i udziwnień.
Nagrań z Muzeum Archidiecezji raczej nie będzie, bo zaginęły bez wieści...
Posmotriem - uwidim...
Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):za to bez syntezatorów i udziwnień. Aż nie wierzę...
Bardzo dobra wiadomość. Wiadomo coś na temat utworów jakie się tam znalazły?
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Utwory na Kanpke sa wymienione gdzies na stronie pomaranczowej (chyba ww ktoryms wywiadzie).
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 966
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Nowa płyta będzie nosiła nazwę Kanapka z człowiekiem i trzy zapomniane piosenki i ukaże się na przełomie października i listopada (o ile wszytko dobrze pójdzie ). Nie wiadomo, co się na niej znajdzie (choć tytuł albumu może pomóc w kwestii obstawienia jednego utworu ), poza tym że nie będzie żadnych piosenek do słów Herberta i że repertuar będzie miał niewiele wspólnego z zapowiedziami sprzed lat.
Najbliższy koncert Gintrowskiego odbędzie się 26 września w stolicy.
Wszystkie te informacje zaczerpnąłem z forum oficjalnej strony Gintrowskiego.
Nie wiem, jak dla was, ale dla mnie to dość pozytywna informacja.
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
M.S. napisał(a):poza tym że nie będzie żadnych piosenek do słów Herberta
Nareszcie.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nareszcie. Czemu Cię to cieszy?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Reputacja:
1
MacB napisał(a):Kuba Mędrzycki napisał(a):
Nareszcie.
Czemu Cię to cieszy?
Temu Maćku, że PG od wielu lat zapowiadał, że zacznie ponownie pracować nad utworami JK - taki był z tego co pamiętam zamysł 'Kanapki...'. Choćby już sam tytuł to sugerował. I ja z przyjemnością posłucham jakichś nowych wykonań PG repertuaru Jacka. Natomiast przez ostatnie parę lat, jakiekolwiek występy Gintrowskiego, czy choćby ostatnie dwie płyty, to Herbert, który mi, przyznam mocno już się przejadł. Zwłaszcza, że umówmy się, większość Jego ostatnich herbertowych kompozycji, nie należą do jakichś wybitnych dzieł, które robią takie wrażenie jak chociażby te sprzed parunastu, parudziesięciu lat. Nie wspominając już o tej chałturze, którą wciskał opowiadając, że 'właśnie' skomponował muzykę do '17 IX' Reasumując, cieszy mnie, że na nowej płycie będzie Jacek i będzie być może Sieniawski. A od Herberta wszystkim nam, a zwłaszcza kompozytorowi, dobrze zrobi myślę, trochę odpoczynku.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
M.S. napisał(a):Wszystkie te informacje zaczerpnąłem z forum oficjalnej strony Gintrowskiego. Dla ścisłości z forum.
Brak Herberta na płycie jest dla mnie dobrą informacją tylko dlatego, że miał to być Kamyk i Tren..., które były niedawno nagrane i to też z orkiestrą, zajmowałyby miejsce na płycie, a tak może będzie więcej nowości (względnie nowych aranżacji).
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 663
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):zajmowałyby miejsce na płycie, a tak może będzie więcej nowości (względnie nowych aranżacji).
"nowość" to słowo, które w ustach PG nabiera specyficznego znaczenia a można je różnie odmieniać: "nowa płyta", "nowa piosenka"...
ale na płytę jak zwykle wiernie czekam
pozdrawiam serdecznie
km
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Reputacja:
0
Dla tych, co nie wchodzą na pomarańczową stronę, TUTAJ jest okładka nowej płyty.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):Dla tych, co nie wchodzą na pomarańczową stronę, TUTAJ jest okładka nowej płyty. Nie żebym wybrzydzał, ale... pomysł graficzny powala. :]
Reputacja:
0
Okładka faktycznie mało wymyślna, ale może być. Mnie bardziej ucieszyła wieść, że przygotowania do wydania zmierzają ku szczęśliwemu finałowi.
Reputacja:
0
M.S. napisał(a):Mnie bardziej ucieszyła wieść, że przygotowania do wydania zmierzają ku szczęśliwemu finałowi. To się rozumie samo przez się.
Jest juz lista piosenek?
Reputacja:
0
Pewnie jest, ale to ja jej nie znam.
A okładka wg mnie jest ładna. Skromna, ale znowu bez przesady i prezentuje sie zdecydowanie lepiej niz część okładek JK.
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Lista piosenek zapewne jest po drugiej stronie okładki.
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Lista piosenek zapewne jest po drugiej stronie okładki. No, patrz - moja przeglądarka nie ma takich możliwości.
Możesz zatem przepisać? :]
Liczba postów: 152
Reputacja:
0
Nie wiem z jakiej przeglądarki korzystasz, ale Google Chrome posiada takie możliwości. Należy jednokrotnie nacisnąć prawy przycisk myszy i z rozwiniętej listy wybrać opcję "Wyświetl drugą stronę okładki" (patrz załączony obrazek)
http://youtube.com/ProjektTatarak
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
http://www.gintrowski.art.pl/gintrowski/...senki.html
News tak goracy, ze az parzy Lista utworow ciekawa, na pewno wydawnictwo zakupie i z niecierpliwoscia czekam na wystepy na zywo.
Reputacja:
0
Jak pisałem na żółtym forum, trochę szkoda, że Gintrowski nie odkopał większej ilości "zapomnianych" piosenek, jednakże możność wysłuchania jego IMHO najlepszych utworów w wykonaniu całej orkiestry chyba w p[pełni to wynagradza.
Reputacja:
0
Coolek napisał(a):http://www.gintrowski.art.pl/gintrowski/...senki.html Broda w bieli zupełnie nie przypomina siebie
Liczba postów: 108
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Dla tych, którzy nie zaglądają na pomarańczowe forum: TU można przeczytać krótki komentarz do płyty, przeczytać listę muzyków i instrumentów w poszczególnych utworach oraz odsłuchać "[Jaki miły i mądry facet]".
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Tłumaczem Cohena jest raczej Maciej Z embaty, wbrew temu, co piszą na wkładce do płyty
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Kamil napisał(a):Tłumaczem Cohena jest raczej Maciej Zembaty, wbrew temu, co piszą na wkładce do płyty
Podobnie jak "Pompeja II" - utwór, którego poprawny tytuł brzmi "Pompeja Lupanar". Tytuł "Pompeja II" Gintrowski musiał kiedyś usłyszeć, tylko nie wychwycił, że chodziło o "Pompeję" z "Murów".
Liczba postów: 1,338
Liczba wątków: 119
Reputacja:
0
A kiedy wyjdzie nowa płyta Gintka z piosenkami Kaczmarskiego? Bo wychodzi już ... 10 lat? a może 9.
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Reputacja:
1
ja napisał(a):A kiedy wyjdzie nowa płyta Gintka z piosenkami Kaczmarskiego? Bo wychodzi już ... 10 lat? a może 9
Zapytam po raz kolejny - czy Ty jesteś normalny?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki do Jakupa (retorycznie?) napisał(a):Zapytam po raz kolejny - czy Ty jesteś normalny?
Myślę, że pod wieloma względami normalniejszy niż Ty, Kubuniu.
Reputacja:
0
Cóż, to jest raczej ta płyta, skoro 11 piosenek opartych jest na tekstach Kaczmarskiego
Po przesłuchaniu tego jednego utworu na blogu/stronie jestem zaskoczony. Ale podoba mi się, ciekawy jestem, jak brzmią 'mocniejsze' (pierwotnie) aranżacje (Ja, Kantyczka z lotu ptaka, Autoportret). Na plus zaliczam, że głos Gintrowskiego brzmi bardziej "żywo" na tej płycie, nie jest taki sztuczny, jak na Trenie.
|