Liczba postów: 650
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):zdecydowanie "odwracanie lupy" kładzie jednak cały wiersz. Może warto się zastanowić, czy nie lepiej by było, aby Bóg odłożył lupę?
Hmmm… niezły pomysł. Wtedy wiersz mógłby brzmieć tak:
Bóg patrzy przez lupę wielką
grzech każdy widzi dokładnie
może nas spalić soczewką
gdy cierpliwości
Mu zbraknie
lecz gdyby odłożył lupę
lecz gdyby odłożył lupę
...lecz gdyby odłożył lupę
to zaraz bym tutaj napisał:
Krytycy, całujcie mnie w dupę!
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
I kolejny OT :/
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=7199&start=0">viewtopic.php?f=12&t=7199&start=0</a><!-- l -->
Liczba postów: 1,211
Liczba wątków: 84
Reputacja:
0
Moim zdaniem wiersz jest zwyczajnie słaby i grafomański a technicznie i formalnie bardzo słaby. Sławek publikował dużo lepsze (relatywnie) próby poetyckie na tym forum. Treść jest jasna. Pojawia się natomiast chęć nieudolnego quasi-intelektualnego filozofowania (zupełnie jak u Coelho, tylko tam forma jest ok, natomiast autor też próbuje uchodzić za filozofa gawiedzi, maskując to jednak dużo lepiej). Należy pamiętać, że odbiór myśli zawartej w wierszu jest indywidualną sprawą każdego odbiorcy. Dla mnie przesłanie jest zdecydowanie podane zbyt infantylnie, choć gdyby koncept rozwinąć i lepiej go przeanalizować, może byłby dużo lepszy efekt.
Forma mi się nie podoba. Może przez rozsypujący się rytm, który przypomina dziecinny wierszyk. Rymy są ciekawe i pomysłowe. Domyślam się, że celowo nie są dokładne.
Intonacja zdaniowa na ostatni wyraz w pierwszej strofie jak dla mnie nie do przyjęcia, zwłaszcza, że w drugiej strofie jest zupełnie inaczej.
Reasumując wiersz na poziomie 16 latka, który właśnie zaczął pisać, ma jednak coś do powiedzenia, ale jeszcze nie wie jak to zrobić. Pisałeś lepsze teksty Sławku, czasami pojawiały się ciekawe i błyskotliwe gry słowne, jednak warsztatowo masz spore braki. Polecam zapoznać się z ogólnymi zasadami budowy wiersza i jego rytmizowania. W byle jakiej książce do poetyki znajdziesz odpowiedni rozdział. Chociażby u Chrząstowskiej, czy w publikacjach Lucylli Pszczołowskiej.
Pozdrawiam
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
Reputacja:
0
PMC napisał(a):warsztatowo masz spore braki
Wcale temu nie zaprzeczam, jednak już wiele razy pisałem na tym forum, że poprawność warsztatowa nie jest dla mnie żadną miarą jakości wiersza. Nie uważam powyższego wiersza za jeden z moich lepszych tekstów, ale też nie traktuję poważnie zarzutów, iż jest on przykładem grafomanii.
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II