Liczba postów: 4
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Czy nie będzie nadinterpretacją jeśli stwierdzę, że muszkieterowie to Wałęsa, Gwiazda, Walentynowicz i Borusewicz? 20 lat później to utwór napisany z okazji dwudziestolecia Solidarności; w 8 zwrotce mowa jest o nieaktulanej juz przyjazni itd, a przeciez walentynowicz i gwiazda uwazaja Wałęse za zdrajce...
Takiej interpretacji podjęłam się w mojej pracy maturalnej więc potrzebuje opinii innych zeby nie palnąc gafy... wiec co o tym sadzicie?
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
no-name napisał(a):Czy nie będzie nadinterpretacją jeśli stwierdzę, że muszkieterowie to Wałęsa, Gwiazda, Walentynowicz i Borusewicz?
Będzie nadinterpretacją.
Utwór jest bardzo ogólny - nie możesz twierdzić, że autorowi chodziło o Iksa, Ygreka i Zeta...
Oczywiście podany przez Ciebie przykład jest dobry, ale właśnie jako przykład "ludzi Solidarności" opisanych w tekście - a więc "także oni" a nie "tylko oni".
Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Zbliża się matura, a więc na forum zacyzna się rozmawiać o Kaczmarze !
Ciężko się nie zgodzić z Zeratem, że udowadniać, czy Portos był Wałęsą czy Aramis Borusewiczem to absurd. Ale zwrócę uwagę Twoją na jeszcze jedną interpretację: że trzej muszkieterowie to po prostu Trio Kaczmarski-Gintrowski-Łapiński. Oczywiście trudno bijektywnie przyporządkować postać do postaci, ale są fragmenty, przy których takie rozumienie tekstu mocno się narzuca:
Stary Atos przestał w końcu pić na umór...
Jeszcze stać ich by (...) wykrzesać iskry z ostrza...
Z siebie samych szydzą, gdy im się przypomni
Jacy byli kiedyś — Pięknie Nieroztropni!
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Ja tylko starałem się wyjaśnić trudne słowo użyte przez Kraśnego!
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Wyjaśnienie wydaje się jednak być zbyt biholomorficzne.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Liczba postów: 152
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Krasny napisał(a):Oczywiście trudno bijektywnie przyporządkować postać do postaci, ale są fragmenty, przy których takie rozumienie tekstu mocno się narzuca:
Poza tym Trio Kaczmarski-Gintrowski-Łapiński liczyło trzy osoby
, a muszkieterowie razem z D'Artagnan'em (każdy został wymieniony w utworze) to cztery podmioty.
http://youtube.com/ProjektTatarak
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Luter napisał(a):Bo D'Artagnan to Kopeć albo Majewski.
Kopeć nie pasuje do klucza, bo nie grał
))
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "