Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gazeta Wyborcza 24.04.2009
Witam, to mój pierwszy post na tym forum...

"Czas najwyższy, żeby ktoś w jakimś przypisie zlustrował tego całego Kaczmarskiego, bo śpiewanie takich ballad - jak to trafnie ujmuje prezes w swoim liście - "faktycznie stanowi wyraz lekceważenia pamięci ofiar totalitaryzmów oraz braku szacunku dla dorobku walki Polaków o wolność obywatela i niezawisłość Państwa w XX wieku"."

to cytat z felietonu Wojciecha Orlińskiego w GW tuz obok artykułu "IPN-owi poeta nie w smak" mówiącego o żądaniach zmiany nazwy ulicy Brunona Jasieńskiego w Klimontowie (świętokrzyskie).

<!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/1,75248,6534671,IPN_pali_Jasienskiego.html">http://wyborcza.pl/1,75248,6534671,IPN_ ... kiego.html</a><!-- m -->
Odpowiedz
tobex napisał(a):to cytat z felietonu Wojciecha Orlińskiego w GW
Czytałem ostatnio blog tego faceta. Porażka.
Odpowiedz
Cytat wyrwany z kontekstu nabiera innego znaczenia.
A sam felieton jest tu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/1,86116,6534659,Trupa_prezesa_Kurtyki.html">http://wyborcza.pl/1,86116,6534659,Trup ... rtyki.html</a><!-- m -->
Tobex, jakiś komentarz? Czy tylko chodziło Ci o to, że powołują się tam na JK?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Tobex, jakiś komentarz? Czy tylko chodziło Ci o to, że powołują się tam na JK
chodziło mi o sam fakt, że powołują się tam na JK, choć sam pochodzę z okolic Klimontowa...
ale przynajmniej zamieścili tekst "Epitafium..", które nie wszyscy czytelnicy GW znać muszą.....
Odpowiedz
Witamy nowego awatara Tobexa Big Grin

Dziwna sprawa. Po dotarciu do calego felietonu z ktorego wybrano ten sarkastyczny fragment, na samym koncu czytam :
Cytat:PS Jeśli ktoś nie wierzy, że cytaty z pisma IPN to autentyk, całość znajdzie w oficjalnym serwisie IPN
Niestety, gdy klikam na podany link strony, pojawia sie co prawda witryna IPNu, ale z informacja :
Cytat:Błąd 404: Podana strona nie istnieje
Prima aprilis juz byl, czy cos mi sie pokielbasilo ?
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
tobex napisał(a):chodziło mi o sam fakt, że powołują się tam na JK
Dobrze, że mówią, chociaż szkoda, że pretekstem nie jest sam JK. Aczkolwiek powoływanie się na autorytet... Chociaż, autorytet Wyborczej, według niektórych nie świadczy najlepiej o autorytecie...
thomas.neverny napisał(a):Prima aprilis juz byl, czy cos mi sie pokielbasilo ?
Ciekawe... Jeśli to ich błąd, to może warto do nich napisać, niech poprawią... Najczęściej działa błyskawicznie.
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Cytat:Na Pańskie ręce wpłynęło pismo sygnowane przez mego Zastępcę, dotyczące zmiany nazwy ulicy Brunona Jasieńskiego. Pismo to było błędem podległych mi pracowników, za co biorę odpowiedzialność. Bruno Jasieński był ważną postacią polskiej kultury, wobec czego uhonorowanie jego imieniem nazwy ulicy jest uzasadnione.

Proszę przyjąć przeprosiny za zaistniałą sytuację

(-) Janusz Kurtyka
Prezes Instytutu Pamięci Narodowej
Ekhm...
Odpowiedz
pkosela napisał(a):
thomas.neverny napisał(a):Prima aprilis juz byl, czy cos mi sie pokielbasilo
Ciekawe... Jeśli to ich błąd, to może warto do nich napisać, niech poprawią... Najczęściej działa błyskawicznie.
No i miales racje: napisalem i nie dosc ze poprawili to i przeprosili :rotfl:
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
media od kilku dni zajmują się tą sprawą. No i rzeczywiście - rozgłos i "obśmianie" tej sprawy spowodowało wycofanie pisma. Całe szczęście!
Odpowiedz
Pamiętam słynną sprawę z początku lat 90., kiedy radni jakiegoś miasta w gorączce zmian nazw ulic chcieli zdekomunizować ulicę Czerwonych Wierchów.
Odpowiedz