Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inspiracje literackie w twórczości JK[polski]
Niestety nie znalazłem jeszcze tematu dokładnie opisującego mój problem z czasem (do 17 kwietnia) mam zamiar umieścić tu wszystko co uda mi się opracować na ten temat. Mam jednak 2 pytanka: pierwsze jest takie czy w literaturze podmiotu muszę umieścić utwory które zamierzam wykorzystać w prezentacji ( mam zamiar stworzyć prezentacje multimedialna) oraz jakie łatwe w interpretacji utwory powinienem wybrać narazie myśle o wykorzystaniu utworu "Dzieci Hioba" albo "Arka Noego" jako utworu bibllijnego następnie utworu "Jan Kochanowski" traktującego o samym poecie oraz może utwór zainspirowany Sienkiewiczem nie wiem jednak ile utworów zdąrze opracować i czy jest sens przygotowywać 10 i mówić do każdego po jednym zdaniu czy lepiej dogłębnie opracowac 3-5 wybranych przezemnie.
Odpowiedz
3-5. Nie ma szans na więcej.
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
Potrzebowałbym numery stron z ksiązki "Ale źródło wciąż bije..." na których znajdują się utwory Jan Kochanowski, Epitafium dla Brunona Jasieńskiego, Pan Kmicic, Lekcja historii klasycznej oraz Barykada - śmierć Baczyńskiego. Jeżeli ktoś byłby tak miły i może sprawdzić dla mnie te strony byłbym bardzo wdzięczny
Odpowiedz
Dawca napisał(a):otrzebowałbym numery stron z ksiązki "Ale źródło wciąż bije..."
Może wyjrzyj na forum kawałek poza swój temat maturalny?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Oj teraz się nie popisałem mój błąd przepraszamBig Grin już nie będę popełniał takich wykroczeńBig Grin
Odpowiedz
Dawca napisał(a):Oj teraz się nie popisałem mój błąd przepraszamBig Grin
Nie szkodzi, ale w pewnym okresie można się tu nabawić uczulenia na maturzystów Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Daniel Wcześniak

Literackie inspiracje w twórczości Jacka Kaczmarskiego. Zanalizuj wybrane przykłady.
I. Literatura podmiotu
1. Kaczmarski Jacek, Ale źródło wciąż bije..., Warszawa, Wydawnictwo Marbut, 2002, Stworzenie Świata, s.61, Lekcja historii klasycznej, s. 101, Epitafium dla Brunona Jasieńskiego,s.138, Pan Kmicic, s.226 Jan Kochanowski, s.279, Według Gombrowicza narodu obrażanie, s.301
II. Literatura przedmiotu
1. Piątek Joanna, Za dużo czerwonego, Miesięcznik literacki Odra, 2001-2002, nr. 481-484
2. Gajda Krzysztof, Jacek Kaczmarski - poeta tradycji, Polonistyka, 2005, nr 3, s.34- 39
3. Grabska Iwona, Dialogiczność poezji Jacka Kaczmarskiego, Bez porównania, 2007, nr 5, s.67-103
4. Krzewicka Jolanta, Zacharewicz Tomasz, Bard to inny gatunek zwierzęcia, Informator Kulturalny Opolszczyzny, 2000, nr 9
5. Łopieńska Barbara, Jacek Kaczmarski - Pożegnanie barda, Twój Styl, 1995, nr 11, str.94-100
6. Cyba Marta, Jacka Kaczmarskiego głos w sprawie Sarmacji, Katowice, Wydawnictwo Naukowe ExMachina, 2004, Według Gombrowicza narodu Obrażanie, s. 79-85
III Ramowy plan wypowiedzi
1.Określenie problemu
A. Jacek Kaczmarski jako poeta tradycji
B. Inspiracje Jacka Kaczmarskiego
2. Kolejność przedstawianych argumentów
A. Życie i twórczość Jacka Kaczmarskiego
B. Inspiracje Biblijne
· Stworzenie Świata
C. Poeta historii
· Lekcja historii klasycznej
D. Zafascynowanie innymi poetami
· Epitafium dla Brunona Jasieńskiego
· Jan Kochanowski
E. Reinterpretacja mitów narodowych
· Pan Kmicic
· Według Gombrowicza narodu obrażanie
3. Wnioski
A.
B.
IV Materiały pomocnicze
A. Prezentacja Multimedialna

[Dodano 14 kwietnia 2009 o 13:09]
na razie coś takiego jeżeli ktoś już teraz widzi jakieś rażące błedy bardzo miłoby mi było jeżeli mógłby zwrócić mi na to uwagę, a może jeszcze coś warto dodać do tej pracy jestem otwarty na każdy rodzaj pomocy pozdrawiamBig Grin
Odpowiedz
Dawca napisał(a):1. Kaczmarski Jacek, Ale źródło wciąż bije..., Warszawa, Wydawnictwo Marbut, 2002, Stworzenie Świata, s.61, Lekcja historii klasycznej, s. 101, Epitafium dla Brunona Jasieńskiego,s.138, Pan Kmicic, s.226 Jan Kochanowski, s.279, Według Gombrowicza narodu obrażanie, s.301
Pewnie to tylko literówka, ale wydawnictwo nazywa się Marabut.
Odpowiedz