Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dodatek do Wyborczej
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.allegro.pl/item607029417_jacek_kaczmarski_mury_i_inne_ballady_cd.html">http://www.allegro.pl/item607029417_jac ... dy_cd.html</a><!-- m -->

Jakby ktoś dzisiaj nie dostał.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Gdybym mógł ocenić płytę dałbym jej 5. Moim zdaniem jest wartościowa zarówno dla osób, które na codzień JK nie słuchają (ze względu na dobór znanych utworów) jak i dla fanów (z powodu wydania nowych wykonań). Generalnie chciałbym częściej trafiać na takie pozycje.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):http://www.allegro.pl/item607029417_jacek_kaczmarski_mury_i_inne_ballady_cd.html

Jakby ktoś dzisiaj nie dostał.
Jako, że są wśród forumowej braci ludzie, którzy kupują czasem po dwadzieścia egzemplarzy różnych wydawnictw, czy ktoś nabył tę płytę w więcej niż jednym i chciałbym odsprzedać. Oferta z allegro - owszem, ale cena przesyłki niemal dwukrotnie przebije cenę płyty.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Sluchajac tej kompilacji jakos "rzucilo mi sie w uszy" zmeczenie JK. Choc moze tez dlatego, ze ktos mi zwrocil na ten temat uwage.
Wykonania sa dosc "bojowe", ale tez czasami lekko plącze mu sie jezyk, stara sie tez - moim zdaniem (moim uchem ?) - to nadrobic przez nadmiar emfazy, zwlaszcza w "Snie Katarzyny nr 2", "Jalcie" czy "Naszej klasie". Mnie wystarczalo ze wczesniej lekko parskal spiewajac "z woli wyborcow odszedl Churchil". Na tych nagraniach troche za bardzo podkresla/akcentuje niektore zdania (zdania ktore doskonale bronia sie same i emfazy nie potrzebuja). I sadze ze to tez moze miec jakis zwiazek ze zmeczeniem.
W "Autobusie" takie (zajebiste, nieprawdaz ?) wykonanie mi pasuje, w innych : mniej.
Oczywiscie, uwaga nie dotyczy "Murow".

Tak czy owak, bardzo dobrze ze zostalo to upublicznione.
Ciekawe kiedy ukaze sie dodatek do "Rzepy" lub "Przekroju", z dobrej jakosci nagraniami z RPA....

PS
Spostrzezenie mimochodem : "Trasa", "Scena", "Gazeta"... mam wrazenie ze coraz wiecej osob wpada na pomysl by korzystac z podpisu JK przy opracowywaniu szaty graficznej. To prawda ze ten graf "JK----ki" jest bardzo ladny. Smile
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Sluchajac tej kompilacji jakos "rzucilo mi sie w uszy" zmeczenie JK. Choc moze tez dlatego, ze ktos mi zwrocil na ten temat uwage.
Tak to jest, jak sie słucha "nie swoimi uszami" Wink
thomas.neverny napisał(a):ale tez czasami lekko plącze mu sie jezyk, stara sie tez - moim zdaniem (moim uchem ?) - to nadrobic przez nadmiar emfazy,
Nic takiego nie słyszałam. To co nazywasz nadmiarem emfazy, to wg. mnie często stosowany przez JK chwyt. Ja to nazywam "aktorskim " wykonaniem. Tak to odbieram. Z tym , że ja słucham i uchem i duchem Wink Nie pamiętam o tym ile razy i gdzie zarzygał pościel i czy plącze mu się język , ani czy w butelce "mineralnej" faktycznie jest woda Big Grin
Odpowiedz
O "wykonaniu aktorskim" dawno slyszalem a nawet troche to widzialem w akcji. Ale i "aktorsko wykonywac" mozna na rozne sposoby (tragedia, komedia...) i rozne style.
Moge starac sie zasymilowac Twoj punt widzenia, ale wtedy bede pisal o emfatycznym wykonaniu aktorskim.

No i nadal twierdze ze jakas forme zmeczenia tam czuc. I nie sadze ze to dlatego ze ktos mi cos zasugerowal. Nie wydaje mi sie bym byl rownie latwo przekonywalny, przegladajac niektore z moich potyczek na tym forum powinnas zauwazyc ze ci co staraja mi sie cos na sile zasugerowac przewaznie potem dostaja po uszach, wlasnie po uszach (albo i nie, bo nie zawsze mam czas i nie zawsze chce mi sie bawic w wychowywanie).

Roznica naszych punktow widzenia/odbierania bierze sie chyba z tego ze dla mnia standardem jest tzw (nazwijmy to tak) Kaczmar mlody. Zabojcze tempo, doskonala dykcja, wszystkie teksty na pamiec (bez kartki), pelnej klasy perfekcjonizm. I moc, i sila w wykonaniu, zarowno gdy trzeba bylo w danym miejscu ryknac jak i w przypadku spiewania trzech czesci "Oblaw" jednym ciagiem, bez przerw na oklaski i na oddech.
Nie wiem czy to co napisalem jest czytelne, proponuje Ci np wysluchac jak JK spiewal na plycie "Stracanie aniolow".

Starszy JK podoba mi sie mniej. Podobny problem mam ze zdjeciami i filmami. Wole patrzec na "szczylowatego" Kaczmara (choc czasami mi ciezko). Zdjecia "wejsciowego" na tutejszej Witrynie nie lubie bo taki starszy i spuchniety Kaczmar za bardzo przypomina mi faceta ktorego widze codziennie w lustrze podczas golenia sie.
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz