Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przeżyłem już obławy dwie, żadnej zagrać nie mogę.
Cóż, cieszę się, że mogłem pomóc. Filmik na jakiś czas zniknął, bo skasowałem go z serwera przez nieuwagę. Już jest dostępny z powrotem, ale niestety stracę konto na tym serwerze za mniej więcej trzy miesiące, więc jeśli administratorzy uważają, że ten materiał edukacyjny wart jest zachowania na stronie czy też na forum, lepiej byłoby przenieść go na Wasz serwer.

Co do trzymania gitary - ucząc się tej techniki byłem przyzwyczajony do trzymania poziomego i raczej nie miałem problemów, dopiero później zacząłem grać klasycznie i w tej chwili obławę gram zwykle właśnie w ten sposób (jeśli są możliwości techniczne - czyli jakiś podnóżek), ale przy innych piosenkach zmieniam pozycję w zależności od tego jak w danym przypadku jest mi wygodniej. Tam gdzie lewa ręka musi się mocno napracować i/lub mieć dobre dojście do gryfu (bo trudne akordy czy coś) układ klasyczny jest zwykle wygodniejszy. W tym wypadku też lepszy jest raczej sposób klasyczny.
Odpowiedz
Ja mam moze i głupi problem...bo wiem jak grać porady są dość treściwe...tylko mały problem jest bo akordów nie mam Tongue....a na Nutach ich nie ma...są tylko Oblawy 2 i 3 :/...jakby ktos był tak dobry to moglbym zapisać chwyty :-)...z góry dzieki Big Grin
Odpowiedz
Chcesz akordy do obławy?

[ Dodano: 2005-05-16, 21:15 ]
w załączniku obława
Przestań potykać się z tym murem, nie widzisz, że na dobre skrzepł?
Odpowiedz
Obława
ale nie wiem czy się będzie nadawać Wink
Odpowiedz
aCGC FE
aCGC FE
aFEa FE
aFEa FE
ale na litosc nie jestes wirtuozem gitary jezeli nie byles w stanie tego zlapac ze sluchu. a tym bardziej wirtuozem internetu jezeli nie namierzyles tego w sieci Smile Smile
pozdr.
Odpowiedz
k. napisał(a):tym bardziej wirtuozem internetu jezeli nie namierzyles tego w sieci
o tak. google polecam Wink
Odpowiedz
heh :-)...no jak nie jestem wirtuozem internetu Big Grin...wkoncu postarałem sie napisałem posta i uzyskałem szybką odpowiedz za którą pieknie dziekuje Big Grin...a gitary wirtuoazem nie jestem...ale radze sobie ;-)....tylko ze słuch mam przytepiony od za głośnego grania Tongue...dzieki jeszcze raz :]
Odpowiedz
wiesz k. jakoś strasznie ostatnio zarozumiały jesteś. Rozumiem że takiemu wirtuozowi gitary ze słuchem absolutnym jak Ty wydaje się niepojęte, że ktos usłyszawszy Obławę nie potrafi jej potem zagrać, ale jednak tak bywa, zwłaszcza jak ktoś nie jest zaawansowanym muzykiem lub nie ma genialnego słuchu...
Ale co do namierzania przez internet to się zgodzę, nie trzeba wielkich umiejętności tylko minimum chęci...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
ja widze ze temat sluchu jest nadal drazliwy Smile -chodzilo mi o to ze jak ktos chce na rozbieg zaczac granie JK od oblawy (a podejrzewam ze to Twoje poczatki grania JK bo inaczej mialbys jakis spiewnik) to zapewne uwaza ze jest w stanie ja jakos oddac tzn gra na tyle dobrze ze jest dla niego tylko kwestia chwytow jej wykonanie i w tym kontekscie wydalo mi sie dziwne ze ktos kto juz gra na takim poziomie nie jest w stanie jej sobie rozpisac. mowiac wprost sugerowalem zeby zaczac granie Jacka od czegos prostszego.
wiesz zreszta dobrze(a moze nie wiesz to przypomne) ze sluch mam kiepski-ale prawda jest taka ze wiekszosc z tych ktorzy na czyms graja jakis sluch ma a oblawa w tym sensie utworem zlozonym nie jest.
pozdrawiam.
k.
Odpowiedz
k. napisał(a):a oblawa w tym sensie utworem zlozonym nie jest.
Żeby odtowrzyc ze słuchu akordy do Obławy, nie trzeba jakiegoś szczególnego umuzykalnienia - całkowicie zgadzam się z k. Problemem są raczej bicia - tu już, poza techniką, potrzebny jest porządny słuch. Zeby bowiem te bicia prawidłowo odtworzyć trzeba je najpierw "prawidłowo" usłyszeć - i tu już nie do końca zgadzam z k. Większośc grających Jk ma z tym biciem obławowym problem - ze mną włącznie.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Wydaje mi się że główną rzeczą, jak się już wie co zagrać, jest tak jak mówisz Olafie usłyszeć, ale dużej mierze chyba usłyszeć rytm. A co do odtworzenia ze słuchu akordów, to nie jest to może trudne, ale dla kogoś kto ma jako taki słuch i przede wszystkim ma już jakąś wprawę. Na początku "kariery" gitarzysty, dużo ludzi ma problemy, pamiętajmy o nich i o tym jak było na początku Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Na początku "kariery" gitarzysty, dużo ludzi ma problemy, pamiętajmy o nich i o tym jak było na początku Smile
Owszem! na początku każdy ma problemy z odtowrzeniem. I własnie dlatego nalezy ćwiczyć słuchając i samemu odtwarzając. Dlatego właśnie należy przede wszystkim samemu starać się akordy dobierać a nie iśc na łatwiznę wołając o taby czy akordy. Rozumiem sytuację taką oto, że ktoś już popracował, dobrał i chce skonsultować, czy zrobił to prawidłowo. Ale domaganie się akordów i tabów, c liczenie na to, że ktoś zrobi rozpiskę i prześle - tego nie rozumiem. W taki sposób można tylko ugruntować problem a nie go rozwiązać./
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Olaf22 napisał(a):Ale domaganie się akordów i tabów, c liczenie na to, że ktoś zrobi rozpiskę i prześle - tego nie rozumiem. W taki sposób można tylko ugruntować problem a nie go rozwiązać./
To się robi przede wszystkim czasem wkurzające...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
A swoja droga jak to sie stalo ze na stronie nie ma nut do Oblawy??? Skandal!!!
Tomek
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Odpowiedz
Obława to tak podstawowy utwór znany nie tylko Kaczmarofilom, że po prostu nikomu nie przyszło do głowy szukać tych nut, a akordy każdy zainteresowany zna Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
zreszta akordy sa na kazdej stronie harcerskiej gdzie jest jakis spiewnik wiec chyba nie ma problemu
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Ja gram trzy lata, straciłem większość czasu na metal, ale jak siadłem do obławy to ze sluchu zacząłem trzepać w tą gitarę i wyszło mi jakoś tak:

TAK - akcent
tak tak - normalne uderzenia

a
DÓŁ dół góra
C
DÓŁ dół góra
G
DÓŁ dół góra
C
DÓŁ dół góra
F
DÓŁ dół góra DÓŁ dół góra
E
DÓŁ dół góra DÓŁ dół góra

- to znaczy, to jest moje pierwsze bicie do tej piosenki. TAkie ogniskowe, ale jak posiedziałem - to grałem tak, jak na filmie, który tutaj wrzuciliście (zresztą to jest takie bicie, jak pokazalem), ale zamiast kciukiem (którego raczej nie używam do grania akordowego) lekko uderzałem wskazującym, środkowym i czasami serdecznym - a w górę tymi samymi, ale "opuszkami". Taki mój nawyk.

Ew. jak już mi się nudzi i chcę grę "podbajerować" to lecę na akordzie z DÓŁ (akcent) i dółgóradółgóra (tak szybko, jak kaczmarski gra np. w balladzie wrześniowej akord G) - wtedy brzmi naprawdę fajnie obława, jest efekt szybkiego, bardzo szybkiego biegu, ucieczki despreackiej...
nie wiem, czy jestem, czy się odbywam
Odpowiedz
Pozwolę sobie dodać trzy grosiki. Po pierwsze - naprawdę warto ćwiczyć granie w sposób podany na filmiku. Po jakimś czasie ręka wogóle się nie męczy, a palce chodzą jakby "same". Można ruszać ręką góra-dół, a one same się układają do takiego bicia.

A tak poza tym - polecam łapanie C barre. IMHO lepiej pasuje.
Odpowiedz
Ćwiczyłem to i powiem, że nawet mi wychodzi. Tylko grom wie czemu zawsze rośnie mi po więcej niż pół godziny grania odcisk na kciuku :x Coś robię źle czy to tak ma być? Sad
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
VanThunderbolt napisał(a):Ćwiczyłem to i powiem, że nawet mi wychodzi. Tylko grom wie czemu zawsze rośnie mi po więcej niż pół godziny grania odcisk na kciuku :x Coś robię źle czy to tak ma być? Sad
I tak i nie. Po pierwszych kilku razach naskórek zrobi się twardszy, a ty z czasem nauczysz się delikatniej uderzać. Ja używałem igły, dziurawiłem bąbelek i usuwałem tą - jak zwał, tak zwał - wodę. Smile
Odpowiedz
A mi sie przypadkiem zerwał i cztery dni musiałem bez tego bicia grać Tongue
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
VanThunderbolt napisał(a):A mi sie przypadkiem zerwał i cztery dni musiałem bez tego bicia grać Tongue
Fatalna sprawa. Kiedyś też zrywałem, ale to tylko niepotrzebny ból i piecze jak cholera. Najlepsze jest przekłucie, bo naskórek się zrasta, nie trzeba czekać na nowy. Smile
Odpowiedz
A ja proponuje przebić i nakleić plaster na odciski (troche to kosztuje w aptece, ale warto Smile ). I następnego dnia nie ma śladu Smile
Pozdrawiam
"Wszak to manewry tylko są
Na wzgórzach lornet błyszczą szkła
Wszystko jest strategiczną grą
W której brać udział muszę ja!"
Odpowiedz
Sposób podany na filmiku jest bardo dobry.Faktem jest,że jeszcze mi troszeczke brakuje szybkości ale już niewiele mi zostało,myślę,że jestem na dobrej drodze.Co do odcisku to ja miałem tylko raz prze jakieś 1,5 tygdonia.Po tym czasie przebilem(cóż to był za ból Smile) i byl luz.Już teraz od tamtego czasu nie miałem ani razu.Faktem jest,że z tym bąblem trudno mi było palcówać nie mówiąc już o biciu więc ja używałem naparstka krawieckiego to pomogło :wink:

pozdrawiam
Odpowiedz
Siemanko -pierwszy raz tu jestem ale jeszcze zdążyłem w tym roku się załapać Smile
Filmik Maurycego rewelacja! Nie wiedziałem że o to chodzi. Teraz będę próbował tylko niestety jakiś czas temu pozbyłem się gitary klasycznej i została mi akustyczna na której takie manewry grążą wrażeniami rodem z oddziału chirurgii urazowej. Może jeszcze jakieś tylko małe uszczegółwienie -ręka się na filmie pod koniec rozmazuje ale rozumiem, że w tym PA-TA-TAJ to pierwsze "PA" jest kcukiem do góry a następnie jest "TA" palcami pozostałymi w dół i "TAJ" kciukiem do dołu. Mam rację czy coś źle interpretuję?
Odpowiedz
Rotor napisał(a):rozumiem, że w tym PA-TA-TAJ to pierwsze "PA" jest kcukiem do góry a następnie jest "TA" palcami pozostałymi w dół i "TAJ" kciukiem do dołu. Mam rację czy coś źle interpretuję?
Masz rację, dokładnie tak.
A od siebie dodam, że wyćwiczyło mi się jakoś tak, że to "TA" właściwie nie grają "palce" a "palec", środkowy konkretnie, z lekkim odchyleniem wskazującego i lekkim zgięciem dwóch pozostałych. Ciekawie to wygląda Smile Też tak macie?
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
Wszystko da się zrobic, na elektrycznej tak grałem i zyje Wink
Odpowiedz
odcisk na kciuku to niestety nieuchronna konsekwencja tego sposobu bicia. mi robiły się chyba przez rok, choć to raczej dlatego, że nie grałem w ten sposób zbyt wiele i skóra kciuka nie zdążyła stwardnieć, a poza Kaczmarskim nie gram niczego, co wymagałoby takiego uderzania kciukiem w struny. teraz jest już lepiej, ale jeśli palec zaczyna mnie boleć, przestaję zanim zrobi się odcisk i odpoczywam od takiego grania przez 2-3 dni.

Rotor: nie jestem pewien czy patataj powstaje właśnie w tej dokładnie kolejności (jeśli chodzi o palce), ważne że w ogóle powstaje Smile
Mój pies nie lubi psów
A ja nie lubię ludzi
Odpowiedz
To ja od siebie dodam jeszcze, ze wstep do oblawy ladnie brzmi kiedy za drugim razem, zmienia sie F na cos takiego:

e3
h1
g2
d1
a3
e1

a pozniej najpierw gra sie chwile zwykle E a pozniej przesuwa je w prawo o jeden prog

brzmi to tak jak w zalaczniku

pozdrawiam
Przemek
Odpowiedz
wpadlem na swietny pomysl grania oblawy (po dwoch dniach od sciagniecia filmiku zrobil mi sie monstrualny babel na palcu, jeszcze srednio mi szlo a bardzo chcialem grac dalej) wiec owinelem sobie kciuka tasma klejaca i jazda Big Grin Big Grin

juz troche brzmi tylko troche ale zawsze, nie poddawajcie sie na wszystko jest sposob Wink
Problemem nie jest sam problem, ale twoje podejście do niego
Odpowiedz