Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fani Sherlocka i Doyl'a - pomóżcie...
Witajcie!

Zakładam temat w celu uzyskania od drogich użytkowników pomocy (w miarę możliwości oczywiście). Otóż chodzi mi o serial o słynnym detektywie, który niegdyś wyświetlany był w jakiejś telewizji, a którym wówczas byłem strasznie zafascynowany. Jak niektórzy skądinąd wiedzą fanem Holmes'a jestem ogromnym więc chętnie kupiłbym/ściągnął tenże serial ale...No właśnie... Nie pamiętam ani nazwiska reżysera czy aktorów, ani jakiegoś zbiorczego tytułu całej serii (możliwe że były to banalne "Przygody Sherlocka Holmesa" - ale to niewiele mi daje w poszukiwaniach...); nie wiem jakiej produkcji był serial (coś mi mówi że po prostu angielskiej ale któż to wie...). Mam tylko strzępki wspomnień sprzed kilku (kilkunastu???) lat. Oto i one:

- czołówka (lub napisy końcowe?) zaczynała się od tego, że pewien pan zapalał na ulicach Londynu latarnie gazowe
- napisy końcowe "szły" na rzucie kamery na bruk uliczny (ujęcie na bruk, chyba nawet jakaś dorożka przejeżdżała - tego nie jestem pewien- i szły napisy)
- dr Watson był bardzo eleganckim panem o czarnych, ulizanych włosach i wąskim, starannie przystrzyżonym wąsiku
- w jednym z odcinków Holmes rozwiązywał sprawę, w której jednym z wątków było lunatykujące dziecko
- praktycznie w każdym odcinku dało się odczuć mglisty klimat Londynu...

Tyle niestety pamiętam. Od razu dodam, że jestem w posiadaniu boxu dvd pt.: "Wielcy detektywi" (było toto pod innym tytułem jakiś czas temu w gazetach) - ale niestety to nie to. To nie jest Sherlock jakiego lubię - choć też momentami serial bywa ciekawy.

Moi drodzy - jeśli komuś coś się kojarzy - ma jakieś nagrania, pamięta nazwisko reżysera czy aktorów a może posiada linka do ściągnięcia choćby kilku odcinków - będę niezmiernie wdzięczny za pomoc i przy najbliższym spotkaniu obiecuję piwo.
Odpowiedz
Miśku - polecam Ci filmweb.pl Wpisz w wyszukiwarce holmes a następnie zaznacz filmy (jest "tylko" 111 tytułów). Tam jest kilkanaście seriali o tej tematyce. Myślę że jeśli nie po tytule to po fotkach aktorów poznasz co i jak.

miłych łowów Smile
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą
bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,
a następnie wygra doświadczeniem"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości