Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
matura z polskiego - temat o Jacku ... plan prezentacji
Witam,
2 miesiące temu jako maturzysta musiałem wybrać temat na ustną prezentację z polskiego ...
wybór padł na temat poświęcony Jackowi Kaczmarskiemu.
Wiem, że było już pełno tematów na forum o prezentacji maturalnej, większość sobie już przyswoiłem Smile ... ale gdy teraz w ferie zabrałem się za pisanie napotkałem kilka problemów.

Przede wszystkim chciałem państwa Wink prosić o ocene mojego planu (bo tyle na razie mam),
o rady, wskazówki dotyczące tematu, o jakieś ciekawsze ciekawostki żeby nieźle wypaść przez te 15 minut :] . Mam nadzieje, że mój plan zgadza się z rzeczywistością o Jacku Kaczmarskim, ponieważ nie mam szczególnie bogatej wiedzy o JK, raczej po prostu słuchałem sobie utwory, chyba nic nie namieszałem.

Więc temat z planem wygląda tak :

TEMAT : Jacka Kaczmarskiego gry z literaturą i sztuką. Przedstaw autorskie komentarze i interpretacje na podstawie wybranych utworów.

Ramowy plan wypowiedzi :

1.Określenie problemu :
a ) Literatura i sztuka jako źródło inspiracji Jacka Kaczmarskiego.
b ) Jacka Kaczmarskiego charakteryzuje duża swoboda interpretacji dzieł literackich; w jego utworach można odnaleźć liczne autorskie komentarze.

2.Kolejność prezentowanych argumentów :

inspiracje literackie :
a) „Pan Kmicic” jako interpretacja Potopu, w której J K podkreśla szlachecką naturę Kmicica, mimo przemiany wewnętrznej.
b) „Lalka Prusa, czyli polski Pozytywizm” streszczeniem 3 tomowego dzieła Prusa; krytyka polskiego Pozytywizmu, którego według J K w gołe nie było.
c) W. Wysocki, który był dla J K nie tylko inspiracją ale i autorytetem. „Epitafium dla W. Wysockiego” - motyw piekła wg. Dantego

inspiracje malarskie :
d) Utwór „Krzyk” wg. obrazu E. Muncha, jako wyraz odczuwanego niezrozumienia oraz indywidualizmu; interpretacja zainspirowana historią kobiety, która popadła w obłęd.
e) „Wojna Postu z Karnawałem” (wg obrazu P. Breughla), który przedstawia obyczaj zetknięcia się dwóch okresów, oraz zainspirowany wydarzeniem politycznym. [ wspomnieć o „Stańczyku” oraz „Arce Noego”, dzieła które jednocześnie stanowią interpretację dzieł malarskich oraz są pretekstem do komentarza wydarzeń politycznych i historycznych.] + natura J K "dusza moja - pragnie postu, ciało - karnawału!"
g) "Ambasadorowie" - inspiracją był ojciec, z którym często odwiedzał galerie; symbolika czaszki

3.Wnioski :
a) Swoista gra Jacka Kaczmarskiego z literaturą i sztuką polegała na umieszczaniu komentarzy do wydarzeń politycznych, społecznych oraz z życia osobistego w utworze będącym pozornie interpretacją dziełem sztuki czy literatury.
b) Historia, literatura, sztuka zawsze fascynowała J K, mimo iż czasem rozczarowywała, stanowiła zawsze poetycką inspirację.

Mam problem, żeby ruszyc z miejsca. Co wypadało by powiedzieć na wstępie ?
Ogólnie przybliżyć postać Jakca Kaczmarskiego czy wspomnieć coś o odbiorze poezji śpiewanej ?? ... hmmm
Co powiecie o wybranych utworach ? Może coś zmienić, coś dorzucić ?
Czy wystarczy, że w prezentacji po prostu rozwinę powyższy plan czy powinienem jeszcze czymś zaskoczyć komisję ? W trakcie rozmowy, polonistka wzróciła mi uwagę na słowo "gry",
chyba coś w tym jest, ale jak to ugryźć? Gdzie tu wg. was ta gra Jacka Kaczmarskiego( chyba to, że grał na gitarze komisji nie zaspokoji Tongue )?

będę wdzięczny za pomoc !
Odpowiedz
dziki_Wu napisał(a):a) „Pan Kmicic” jako interpretacja Potopu, w której J K podkreśla szlachecką naturę Kmicica, mimo przemiany wewnętrznej.
Tym mnie... zastrzeliłeś! Co masz na myśli?
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
[quote"dziki_Wu"]czy powinienem jeszcze czymś zaskoczyć komisję ?[/quote]
Jeśli nie jesteś całkowicie pewny tematu, to zdecydowanie nie. Przy odpowiedniej dozie pecha w komisji będzie ktoś, kto zna/słucha Kaczmarskiego, takie "zaskoczenie" ma potencjał aby stać się przedmiotem rozmowy w drugiej części egzaminu, co może się różnie skończyć. Ogólnie na wszystkich egzaminach ustnych panuje zasada "wszystko co powiesz może być użyte przeciwko tobie" Wink Tak więc najlepiej poruszać się po znanym i sprawdzonym terenie, wtedy przy pytaniach komisja prawdopodobnie też będzie się po nim poruszała Wink
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):Tym mnie... zastrzeliłeś! Co masz na myśli?
refren : "Hej, kto szlachta - za Kmicicem!
Hajda na Wołmontowicze!"
powtarza się przez wszystkie zwrotki, te o transformacji w Babinicza też Smile.
Pomyślałem, że to jest ta jego "gra" właśnie, choć wiadomo, że Kmicic się zmienił
dla Kaczmarskiego pozostanie nadal warchołem, typowym polskim szlachcicem !
Zgadza się ?
fthissite napisał(a):"wszystko co powiesz może być użyte przeciwko tobie"
czyli będę musiał uważać ... najbezpieczniej byłoby trzymać się "obławy" i "naszej klasy" bo te znam na pamieć, niestety raczej się nie przydadzą w tym temacie.
Ale cenna wskazówka, dzięki Wink !

A o czym na wstępie powinienem pogadać ?
Odpowiedz
dziki_Wu napisał(a):Ogólnie przybliżyć postać Jakca Kaczmarskiego czy wspomnieć coś o odbiorze poezji śpiewanej
Moim zdaniem jedno i drugie, ale w ok. 2 zdaniach.
dziki_Wu napisał(a):Co powiecie o wybranych utworach ? Może coś zmienić, coś dorzucić?
dziki_Wu napisał(a):polonistka wzróciła mi uwagę na słowo "gry",
JK napisał teksty do około 50 obrazów, pewnie drugie tyle bedzie odnosic sie do literatury. Pole manewru masz więc niezwykle szerokie. Myślę, że warto tak wybierać teksty, żeby znaleźć podobieństwa i różnice do jak największej liczby innych piosenek JK.
Słowo "gry" może sprawić Ci wiele kłopotów i warto poświęcić mu dużo czasu, bo jest kluczem do tematu. Zastanów się też co jest autorskim komentarzem.

Arka Noego według mnie nie zalicza się do inspiracji "malarstwem" sensu stricto.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
dziki_Wu napisał(a):Zgadza się ?
Poczytaj tutaj i pomyśl! Wink
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/zapowiedzi/potop_pan_kmicic.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... kmicic.php</a><!-- m -->
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz