Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam wszystkich,
jak w tytule, mam do zrobienia prezentację pod tytułem "wpływ Jacka Kaczmarskiego na kulturę". Wiem, że gdzieś wcześniej już był taki temat, ale mam zupełnie inny pomysł na prezentację. Chciałabym zasięgnąć rady prawdziwych znawców, a nie otaczających mnie domorosłych miłośników (; bo mam delikatne problemy z wyborem tekstów które dają możliwie jak najciekawsze możliwości interpretacji.
Postanowiłam wybrać 3, a na pewno nie więcej niż 4 utwory. Klucz wyboru jest prosty: chcę omówić piosenki które są:
a) komentarzem historycznym
myślałam tu głównie o tekście Somorierra, chcę powiedzieć o tle historycznym i bogactwie formy, ale przede wszystkim o przetwarzaniu motywów historycznych i swego rodzaju 'ironicznym komentarzu' pojawiającym się od słów 'a potem czyści w paradnych mundurach'.
b) komentarzem do dzieł malarskich
i tu rodzi się problem, bo nie wiem co będzie fajniejsze do interpretacji, a już mniejsza z samą interpretacją, wiadomo - powiem o związku tekstu z obrazem i nowatorskim pomyśle 'śpiewania obrazów'. Lepiej Krzyk, Ambasadorów, Siedem grzechów głównych, Szulerów, Powrót, Wojnę postu z karnawałem, Encore, jeszcze raz ...? Jestem w kropce zupełnie, pomóżcie mi - proszę! - coś wybrać, bo wszystkie są moje ulubione. (; Myślałam też o Wiośnie 1905 czy Zesłaniu studentów, ale wolałabym nie powtarzać historyzmu.
c) no właśnie, co?
mam pomysł na biografie twórców ze zwróceniem uwagi na charakterystyczne 'dopasowywanie' stylu do twórcy
secundo motywy biblijne/antyczne - nie wiem czy trzeba rozwijać (;
tertio kultura polska na bazie Lalki, Pana Wołodyjowskiego etc., lub trop drugi: Sarmatyzm - i tutaj np. Do muzy suplikacja... albo Z pasa słuckiego pożytek, czy Dobre rady Pana Ojca.
Bardzo proszę o pomoc, sugestie co do wyboru i interpretacji, bo naprawdę mam z tym spory problem. Najchętniej władowałabym w tę prezentację cały album lub najlepiej od razu trzy. (;
Pozdrawiam
PS: zapomniałam - brak mi czegoś miłego w literaturze przedmiotu. Jeśli się komuś coś przypadkiem nasunie - będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Kremówka napisał(a):c) no właśnie, co?
mam pomysł na biografie twórców ze zwróceniem uwagi na charakterystyczne 'dopasowywanie' stylu do twórcy
secundo motywy biblijne/antyczne - nie wiem czy trzeba rozwijać (;
tertio kultura polska na bazie Lalki, Pana Wołodyjowskiego etc., lub trop drugi: Sarmatyzm - i tutaj np. Do muzy suplikacja... albo Z pasa słuckiego pożytek, czy Dobre rady Pana Ojca. Hmm?
To raczej "wpływ kultury na Jacka Kaczmarskiego" 
Nie widzę za bardzo możliwości rozwinięcia obecnego tematu w ten sposób.
Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
Oczywiście, prawda - ale ja to ładnie ubiorę w słowa i nazwę komentarzem, reinterpretacją, transpozycją - czymkolwiek. Polonista zatwierdził, a jak coś będzie zgrzytać - jest czas, żeby zmienić.
Dzięki (:
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Czy to nie powinna być praca na temat tego jak Kaczmarski wpływał na kulturę?
To co się działo z Murami, cytowanie go, jakas artystyczna polemika itd.?
Tak rozmumiem przedstawione przez Ciebie zagadnienie, choć równocześnie wydaje mi się to nieco dziwne.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Hmm, wydaje mi się, że źle podchodzisz do tego tematu. Jak dla mnie wpływ jakiegoś artysty na kulturę powinien być opisany poprzez przykłady ludzi, twórców na których ten wpływ został wywarty. W tym temacie, nie można chyba ograniczyć się do interpretacji utworów, a trzeba też przedstawić to co dany utwór wniósł nowego do kultury, do obyczajowości, gdzie i na kim zostawił swe piętno. Tak sformułowany temat nie jest o Jacku Kaczmarskim, a o ludziach, którzy tworząc coś swojego czerpią od niego. W najgłośniejszych przypadkach były by to zespoły Strachy na Lachy i Habakuk, z ciekawostek może Ci Kubańczycy, którzy śpiewają piosenki J K, może jacyś ludzie z tego forum, którzy na przykład malują ilustracje do jego piosenek... coś w tym stylu bardziej- przynajmniej tak mi się wydaje.
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Reputacja:
0
Szczerze mnie też się tak wydawało. Przedstawiłam kilka wersji jak widzę mój temat poloniście, który stwierdził, żeby się bardzo do samego tematu nie przywiązywać i zrobić to na zasadzie 'co wniósł do kultury', więc jak najbardziej nietypowe przetworzenia starych motywów i komentarze do tekstów kultury są akceptowalne.
Wiem, że to brzmi dziwnie, ale mam przyzwolenie na takie potraktowanie tematu, a wolałabym jednak mówić o samych wierszach jako rodzaju twórczej reinterpretacji, niż iść w Habakuki, Grabaża i JM Jarre. W kwestiach solidarnościowych etc. - mam już wyżej uszu tego sposobu traktowania twórczości Kaczmarskiego, tak jakby poza tym, że bardem, nie był jeszcze genialnym poetą. Mam dość Murów, Naszej klasy, Obławy i Źródła, to są piosenki tak ograne... Wystarczy mi że są w prawie każdym harcerskim śpiewniku.
Tak że generalnie dzięki za podpowiedzi, ale nie o to mi chodziło. Potraktujcie temat luźniej, proszę.
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
Kremówka napisał(a):Potraktujcie temat luźniej, proszę. ja się tylko zastanawiam, czy komisja egzaminacyjna potraktuje temat luźniej. Temat w tym kształcie, w którym go przedstawiasz, moim zdaniem jasno określa, że należałoby pójść w stronę nakreśloną przez uż. fthissite. Myślę, że głupio by było tłumaczyć potem komisji że "pan profesor powiedział, że mam potraktować luźno temat...".
A może jest jeszcze czas na przeformułowanie trochę tematu? Jakoś ładnie ubrać w słowa to, o czym pisał Zeratul? Wówczas problem byłby z głowy
Liczba postów: 1,549
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
widzę, że mamy bardzo podobny temat. tylko, że ja piszę pracę zaliczeniową na studiach pt. "JK - poeta zakorzeniony w kulturze" to co podałaś/łaś to bardzo fajne przykłady jak Kaczmar z kultury czerpał, że był w niej głęboko zakorzeniony; ale zaprezentowanie tego jak on na kulturę wpłynął... tu trzeba by znaleźć utwory, które weszły do "masowego" obiegu i funkcjonują już sobie same bez związku z autorem (w pożegnaniu barda JK się tak właśnie wyraża o "murach"). no i ja właśnie trochę utknąłem bo też nie mam pomysłu jak tu pociągnąć to wpływanie na kulturę :/
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fundacja-kaczmarski.org/index.php?tresc=inspiracje">http://www.fundacja-kaczmarski.org/inde ... inspiracje</a><!-- m -->
Tutaj jeszcze wywiad z Grabażem:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.infomuzyka.pl/Muzyka/1,83570,4661670.html">http://www.infomuzyka.pl/Muzyka/1,83570,4661670.html</a><!-- m -->
Do tego jeszcze Habakuk i to właściwie wszystko co wie google o inspiracjach Kaczmarskim. Nie wiem jak w prezentacji maturalnej, ale w tej zaliczeniówce można by w sumie zrobić coś takiego, żeby przejrzeć dział "wasza twórczość" na tym forum, znaleźć ludzi, którzy tworzą rzeczy inspirowane Kaczmarskim, zrobić z nimi jakieś mini wywiady i z tego coś wyciągnąć, bo z kultury mainstreamowej może być ciężko napisać coś więcej.
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Można temat potraktować jako "wpływ Jacka na innych twórców", ale też wpływ jego twórczości na odbieranie dzieł sztuki już istniejących - głównie malarstwa. Czy tak samo patrzymy na dany obraz przed i po wysłuchaniu piosenki Jacka? Może, bardziej ogólnie, obcowanie z piosenkami Jacka wpłynęło na nasz stosunek do kultury?
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Kontuując kierunek odbiegający od prośby Kremówki, to można też dodać utwory mu dedykowane. Jerzy Czech pisząc Kamienie wzorował się na nim, napisał także utwór dedykowany JK (ich powstało z resztą kilka, różnego autorstwa).
JK jest też wykorzystywany przez kabarety. Kabaret Moralnego Niepokoju cytował w jednym ze skeczów Korespondencją klasową, z kolei inny kabaret, którego nazwy niestety nie pamiętam przerobił Naszą klasę.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):ja się tylko zastanawiam, czy komisja egzaminacyjna potraktuje temat luźniej. Uwierzcie, że potraktuje. Też miałam ten problem, ale kazano mi się nie przejmować, bo podczas takiej prezentacji bardziej niż temat liczy się język, kompozycja i sposób prezentacji. A poza tym można to traktować jako:
dauri napisał(a):wpływ jego twórczości na odbieranie dzieł sztuki już istniejących co też od polonisty swojego usłyszałam. Jeśli zaznaczę, że są to komentarze wpływające na odbiór malarstwa, wizji historycznej, przybliżające postać, kulturę polską etc. to wszystko gra. Kaczmarski żył zbyt niedawno, żeby wywrzeć znaczący wpływ na kulturę. Dzięki za sugestie, miło mi, że się zainteresowaliście, ale nie o to szło. Udawajmy że temat brzmi 'wpływ JK na odbiór rzeczywistości', proszę.
|