Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wspomnienia Niebieskiego Mundurka
Nie miałem pomysłu do którego działu wrzucić ten post...

Kaczmarski czytał w Wolnej Europie teksty satyryczne "Wspomnienia Niebieskiego Mundurka".
Mam na kasecie nagrania które prywatnie nazwałem:
"Wprowadzenie" - przed którym Jacek zapowiedział tekst "napisany w Polsce po 12XII 1981 roku".
"Wróg czyha waszędzie"(o inwigilacji szkół i przedszkoli)" Smile
"Porządek"
"Wigilia"

"Wspomnienia" początkowo pisał Staszek Zygmunt, a później Kaczmarski (podaję za wywiadem K.Gajdy z JK z książki Gajdy "Kaczmarski w świecie tekstów").
Podejrzewam, że podane teksty są autorstwa Zygmunta, ale nie mam pewności (bo nie wiem, kiedy były nagrywane), czy ktoś mógłby potwierdzić lub zaprzeczyć (jestem pod wielkim wrażeniem wiedzy tutejszych forumowiczów - naprawdę!)?
Czy są dostępne gdzieś teksty pisane przez Jacka? W wywiadzie nie wypowiadał się o nich najpochlebniej, więc nie zdziwiłbym się, gdyby nie chciał ich rozpowszechniać, ale może są dostępne?
Na stronie nie znalazłem, ale może za słabo znalazłem.

Pozdrawiam,
plazmonik
"Mieduwalszczycy skarmią na widok Czarnego Beata, Buwaja Piecyty"
Odpowiedz
Teksty, które masz nagrane, pochodzą najpewniej nie z RWE, ale z monumentalnego koncertu "Live in RPA" z 1985 roku, gdzie Jacek rzeczywiście czyta publiczności wymienione przez Ciebie fragmenty "Wspomnień". Niestety, sam nie wiem, czy te akurat, wygłoszone podczas tamtego występu teksty, to dzieło JK, czy Staszka Zygmunta, choć sam się kiedyś nad tym zastanawiałem.
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Odpowiedz
---------------
Odpowiedz
Strona Stanisława ZygmuntaSmile
Odpowiedz
A wie ktoś, gdzie można znaleźć teksty ze "Wspomnień..." autorstwa Stanisława Zygmunta?

Z góry dzięki

Pozdrawiam
Paweł
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów -
Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża -
Różni mowę trybunów od mowy poetów.
Odpowiedz
Ja chyba nie mam tylko wigilii Sad ale i tak najbardziej podoba mi sie o inwigilacji przedszkola :rotfl: )
Odpowiedz
Tomek_Ciesla napisał(a):Ja chyba nie mam tylko wigilii ale i tak najbardziej podoba mi sie o inwigilacji przedszkola )
Ja też się cieszę, że to masz, a mógłbyś jakoś to udostępnić??

Pozdrawiam
Paweł
Odpowiedz
pgawliczek, mam nadzieję, że moja PW pomoże... Smile
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
fizol napisał(a):pgawliczek, mam nadzieję, że moja PW pomoże...
Pomogło!

Dzięki i pozdrowienia.

Paweł
Odpowiedz
część tych wspomnień mam zgrane na komputer więc jeżeli są chętni to mogę jakoś udostępnić
Odpowiedz
Witam, przepraszam że dwa lata po zamilknięciu tematu, ale jeśli ktokolwiek byłby w stanie jakoś udostępnić rzeczone "wspomnienia..." to byłbym szczerze zachwycone. Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.
Odpowiedz
bis_kup napisał(a):Witam, przepraszam że dwa lata po zamilknięciu tematu, ale jeśli ktokolwiek byłby w stanie jakoś udostępnić rzeczone "wspomnienia..." to byłbym szczerze zachwycone. Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.
Coś Ci wysłałem.
Odpowiedz
Wielkie dzięki za pomoc.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości