Liczba postów: 71
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Co znaczy ten pasek na dole każego postu z oznaczeniami:
Poziom HP MP EXP
Może jestem mało inteligentny, ale nic z tego nie rozumiem...
"Mieduwalszczycy skarmią na widok Czarnego Beata, Buwaja Piecyty"
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
HP - aktywnosc usera, czyli jak czesto piszecie
MP - pokazuje jak szybko postujecie.
Exp: pokazuje ile musicie napisac postow aby osiagnac nastepny poziom w rankingu.
A poza tym fajnie wyglądają :roll:
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Może ja również do inteligentnych się nie zaliczam, ale co znaczy: "jak szybko postujecie"?
Reputacja:
0
nikt tego nie wie :]
a czy to takie ważne?
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
oczywiście, że nie  tak tylko zapytałam, skoro się akurat ten temat ruszył
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
ann napisał(a):MP - pokazuje jak szybko postujecie. liczba postów a czas spędzony na forum (chyba)
Reputacja:
0
A to jest ciekawe, w takim razie w jaki sposób się to przelicza na procenty?
Trzebaby jakąś skalę wymyślić chyba - nie jest to łatwe zadanie...
W każdym razie zgadzam się z tym, że toto fajniee wygląda. I właściwie to nie potrzeba mi bardziej przekonującego argumentu ;-)
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
edit: Post przeniesiony przeze mnie z tematu "No to mam pytanie"
Informacje ze strony twórcy tej modyfikacji forum:
Cytat: Level: poziom usera jest oparty na ilości postów przez niego napisanych.
HP: reprezentuje aktywnosc usera. max hp oparte jest na levelu,
obecne hp oparte jest na tym jak często user postuje.
MP: pokazuje jak szybko user postuje. Max mp jest oparte na levelu,
kazdy post kosztuje mp, z mp czasem mp regeneruje się
Exp: pokazuje ile user musi napisac postow aby osiagnac następny level.
Uwzględniając powyższe informacje da się łatwo wyjaśnić Twoje, MacB wątpliwości:
A więc:
MacB napisał(a):Swoją drogą to takie jasne do końca nadal nie jest, bo ja wprawdzie osiągnąłem 100% w konkurencji "szybkość odpisywania" - OK, ale taka Ann (którą od razu "sprzawdziłem" w świetle odpowiedzi jakiej udzieliła w podobnym temacie) i Jej 24% wynik w tej konkurencji ma się nijak do moich obserwacji.
Jak widać maksymalny wskaźnik "postowalności" oparty jest na "zaawansowaniu" użytkownika, więc Ann musi pisać znacznie "szybciej", by osiągnąć taki poziom jak Ty (początkujacy użytkownik )
MacB napisał(a):A do jakiego stopnia wtajemniczenia brakuje Jej 95%?? - "Artysty"?? A mnie? Jeszcze 63% i będę...."Moderatorem"? Oczywiście mam świadomość, że mój - jak to się tu mówi - RANG dostałem duuuuuużym awansem, ale z tabeli owych rangów wynika chyba, że wszyscy kiedyś będziemy.... "Warchołami" !
Otóż (żeby było ciekawiej ) "poziom zaawansowania" (wyświetlany na dole - "Poziom") nie przekłada się bezpośrednio na rangi forumowe stworzone przez adminów (zresztą, jak nietrudno się domyślić, rangi te są specyficzne dla "naszego" forum, natomiast poziomy zaawansowania są takie same dla wszystkich forów opartych na tym skrypcie). Wskaźnik EXP dotyczy "Poziomu", który z kolei przekłada sie na inne statystyki (HP i MP).
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Dobrze, że Ann nie zamknęła i tego wątku 
Dzięki za wyjaśnienia; trochę to już dla mnie jaśniejsze, ale to:
MacB napisał(a):A do jakiego stopnia wtajemniczenia brakuje Jej 95%?? - "Artysty"?? A mnie? Jeszcze 63% i będę...."Moderatorem"? Oczywiście mam świadomość, że mój - jak to się tu mówi - RANG dostałem duuuuuużym awansem, ale z tabeli owych rangów wynika chyba, że wszyscy kiedyś będziemy.... "Warchołami" ! było oczywiście żartem (no zgoda - niezbyt wybrednym  )
Nadal nie rozumiem jeszcze tego fragmentu:
Zeratul napisał(a):Max mp jest oparte na levelu,
kazdy post kosztuje mp, z mp czasem mp regeneruje się
Dałbym Ci "pomógł" jak Filipowi, ale...... to już nie "mój" wątek, więc sam rozumiesz
Pozdrawiam
Maciek
P.S. Swoją drogą szybka jest ta nasza Kochana Administratorka. Padam do nóżek i całuję rączki
Znajdzie się słowo na każde słowo
Reputacja:
0
Reputacja:
0
Jak do tej pory to banował za bluzgi, a ja tylko....całuję rączki
A poważnie - to bluzgów się raczej ode mnie nie doczekasz  Inna sprawa, że iście żelazną dyscyplinę tu trzymacie  (pooglądałem sobie dziś "dzieje banitów") :lol:
Reputacja:
0
Nikt Cię tu nie chce banować 
Banita jak do tej pory jest jeden... tylko miał rozdwojenie (czy nawet gorzej  ) jaźni
Reputacja:
0
MacB napisał(a):Zeratul napisał(a):Max mp jest oparte na levelu,
kazdy post kosztuje mp, z mp czasem mp regeneruje się Dałbym Ci "pomógł" jak Filipowi, ale...... to już nie "mój" wątek, więc sam rozumiesz Zrobione :wink:
A swoją drogą to też dziękuję, bo zrozumiałem... Tzn. może nie dokońca, bo się nie wczytywałem. W każdym razie uwierzyłem, że stoi za tym jakaś pokrętna logika :wink:
Liczba postów: 663
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
ann napisał(a):pokazuje jak szybko postujecie. ja chyba nie jestem z tych co szybko postuja bo jakos ni cholery nie moge zrozumiec jak to wszystko dziala
pozdrawiam
Reputacja:
0
Ale za to MP masz na 100% :lol:
Reputacja:
0
ann napisał(a):pokazuje jak szybko postujecie. Początkowo rozważałem wersję, że MP to czas od ostatniego posta, jednak była to błędna możliwość.
Wg najnowszej wykładni (wspartej badaniami statystycznymi reprezentatywnej próby profili  ) MP to po prostu ilość postów w stosunku do liczby dni od zarejestrowania się na forum (ilość postów dziennie - podawana w profilu). Na wartość tą wpływ ma także poziom użytkownika - bardziej zaawansowany musi pisać więcej 
Dodam jeszcze, że MP jest odwrotnie proporcjonalne do liczby postów "dziennie" czyli im lepszy wynik = więcej postów tym niższe MP (przykro mi k.  )
Hipotezę tą potwierdza informacja o zmniejszaniu się MP (z forum autora modyfikacji forum), którą zamieściłem powyżej - po prostu "czas leci a mastercook chodzi"  (czyli przy liczbie postów=const w czasie Δt MP maleje)
edit: z drugiej strony bezpośrednim odwzorowaniem liczby postów dziennie jest HP :|
Muszę to jeszcze przemyśleć.
Pozdrawiam
Zeratul
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):z drugiej strony [...] Muszę to jeszcze przemyśleć. Czyli nie takie głupie to pytanie tytułowe
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):MP to po prostu ilość postów w stosunku do liczby dni od zarejestrowania się na forum To jeszcze rozumiem.
Zeratul napisał(a):Dodam jeszcze, że MP jest odwrotnie proporcjonalne do liczby postów "dziennie" czyli im lepszy wynik = więcej postów tym niższe MP (przykro mi k. ) Zeratul napisał(a):bezpośrednim odwzorowaniem liczby postów dziennie jest HP I wszystko pięknie  Ale
Zeratul napisał(a):(czyli przy liczbie postów=const w czasie Δt MP maleje) e...? :-o
Może już przemyślałeś...?  Bo też mnie to ostatnio zaintrygowało. Stosunkowo najłatwiej z EXP (wymyśliłam to sama :jupi: ) ale dalej...
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
A ja na te paski nie zwracam w ogóle uwagi i jestem bardzo szczęśliwym człowiekiem  .
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Reputacja:
0
No widzisz - ale mnie ostatnio jeden forumowicz zapytał na gg i mój - i tak nieistniejący - autorytet diabli wzięli
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Hehe... i dlatego, że mnie paski nie interesują, nie muszę też wystawiać na szwank niczyjego autorytetu  .
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Reputacja:
0
Nie musiałem się już na szczęście nad tym zastanawiać, bo ktoś (niejaki MakArios) wreszcie to sensownie wyjaśnił na forum phpbb by Przemo: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?t=1722&postdays=0&postorder=asc&start=30">http://www.przemo.org/phpBB2/forum/view ... c&start=30</a><!-- m -->
W skrócie wygląda to tak:
po napisaniu posta MP spada o 1 punkt, a HP rośnie o 1 punkt
Po pewnym czasie MP z powrotem rośnie, a HP spada (choć w tej drugiej kwestii nie jestem pewien czy gość miał rację)
Jak to się przekłada na jakieś "realne" statystyki?
Otóż z HP wynika ile user ostatnio pisze (ilościowo) zgodnie z zasadą: duże HP - dużo postów, małe HP - mało postów
Natomiast MP odnawiające się z czasem informuje o "odstępach" (czasowych) między postami, tzn. mniej więcej jak często pisze (a zwłaszcza ile czasu minęło od napisania ostatniego posta). Tu działa zasada: wysokie MP - duże "odstępy" między kolejnymi postami, niskie MP małe...
W MP istotne jest też to, że jeżeli np. napiszę 100 postów pod rząd "na zapas" to MP będzie się odnawiało długo - szybkość odnawiania się jest stała, a będzie musiało "pokonać" więcej punktów (procent). Natomiast jeśli napiszę jednego posta MP odnowi mi się stosunkowo szybko (mniej punktów do pokonania).
I wreszcie kwestia najistotniejsza: zarówno HP jak i MP zależą od poziomu usera (wyświetlany jest na dole przy pasku), który to poziom zależy od ilości napisanych postów (to coś w stylu "pomniejszych" rang). Jakie to ma znaczenie? W skrócie chodzi o to, że forum "wymaga" od userów z wyższym Poziomem większej aktywności czyli np. jeżeli ja mając poziom 25 napiszę powiedzmy 20 postów to moje wskaźniki zmienią się tak jak u Przedszkolaka, który napisał 1 post (dane oczywiście wzięte z sufitu, ale chodzi o regułę).
Dlatego MacB nie zgadzały się wskaźniki przy porównaniu z ann - po prostu ann musi się znacznie bardziej postarać :wink:
Pozdrawiam
Zeratul
P.S. po wysłaniu tego posta porównam zmiany wskaźników u mnie
Reputacja:
0
:victory: zrozumiałam!
Reputacja:
0
Oto i rzeczone porównanie:
przed napisaniem posta:
Poziom: 25
HP 33% 491/1490
MP 0% 0/711
EXP 52% 38/73
po:
Poziom: 25
HP 33% 491/1490
MP 0% 0/711
EXP 53% 39/73
Jako, że miałem już MP na zerze mój post niestety nie mógł go bardziej obniżyć, więc nie "wydałem" punktu, który w takim wypadku przeniósłby się na HP zwiększając je.
Zachęcam do samodzielnych eksperymentów  :wink:
Pozdrawiam
Zeratul
Reputacja:
0
aha
Reputacja:
0
adme napisał(a):aha  Ty, adme, masz chyba "zaległości" tzn. napisałaś za mało postów w stosunku do czasu spędzonego na forum, dlatego masz takie wysokie MP. Żeby je nadrobić musiałabyś pewnie od razu napisać jakieś kilkadziesiąt :wink:
Ja od początku piszę w miarę często stąd mam niskie MP :roll:
(jest to zapewne jakoś związane z liczbą "postów dziennie" z uwzględnieniem poziomu usera  )
Pozdrawiam
Zeratul
Reputacja:
0
No wiesz, przybyłam tu jako jedna z pierwszej 20, a spójrz na moją ilość postów...
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
NIe chcialem tworzyc nowego watku, wiec dopisuje sie do tematu"Glupie pytanie" z pytaniem niewatpliwie jeszcze glupszym  .
Zauwazylem, ze jesli ktos edytuje swoj post, wyswietla sie takie ladne zdanie: " dodano, data zmiany".
Ja tez chcialbym tak umiec  . Czy to jest jakas specjalna funkcja?
pozdrawiam
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Tak się dzieje wtedy, gdy piszesz następny post bezpośrednio pod swoim. Napisz po prostu dwa posty pod rząd i bedziesz miał ten efekt.
KN.
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Ha, najciemniej zawsze pod latarnia
Dziekuje i pozdrawiam
|