Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Głupie pytanie
Co znaczy ten pasek na dole każego postu z oznaczeniami:
Poziom HP MP EXP

Może jestem mało inteligentny, ale nic z tego nie rozumiem...
"Mieduwalszczycy skarmią na widok Czarnego Beata, Buwaja Piecyty"
HP - aktywnosc usera, czyli jak czesto piszecie
MP - pokazuje jak szybko postujecie.
Exp: pokazuje ile musicie napisac postow aby osiagnac nastepny poziom w rankingu.

A poza tym fajnie wyglądają :roll:
Może ja również do inteligentnych się nie zaliczam, ale co znaczy: "jak szybko postujecie"?
nikt tego nie wie :]
a czy to takie ważne? [Obrazek: schmoll.gif]
oczywiście, że nie Smile tak tylko zapytałam, skoro się akurat ten temat ruszył Smile
ann napisał(a):MP - pokazuje jak szybko postujecie.
liczba postów a czas spędzony na forum (chyba)
A to jest ciekawe, w takim razie w jaki sposób się to przelicza na procenty?
Trzebaby jakąś skalę wymyślić chyba - nie jest to łatwe zadanie...

W każdym razie zgadzam się z tym, że toto fajniee wygląda. I właściwie to nie potrzeba mi bardziej przekonującego argumentu ;-)
edit: Post przeniesiony przeze mnie z tematu "No to mam pytanie"

Informacje ze strony twórcy tej modyfikacji forum:
Cytat: Level: poziom usera jest oparty na ilości postów przez niego napisanych.

HP: reprezentuje aktywnosc usera. max hp oparte jest na levelu,
obecne hp oparte jest na tym jak często user postuje.

MP: pokazuje jak szybko user postuje. Max mp jest oparte na levelu,
kazdy post kosztuje mp, z mp czasem mp regeneruje się

Exp: pokazuje ile user musi napisac postow aby osiagnac następny level.
Uwzględniając powyższe informacje da się łatwo wyjaśnić Twoje, MacB wątpliwości:
A więc:
MacB napisał(a):Swoją drogą to takie jasne do końca nadal nie jest, bo ja wprawdzie osiągnąłem 100% w konkurencji "szybkość odpisywania" - OK, ale taka Ann (którą od razu "sprzawdziłem" w świetle odpowiedzi jakiej udzieliła w podobnym temacie) i Jej 24% wynik w tej konkurencji ma się nijak do moich obserwacji.

Jak widać maksymalny wskaźnik "postowalności" oparty jest na "zaawansowaniu" użytkownika, więc Ann musi pisać znacznie "szybciej", by osiągnąć taki poziom jak Ty (początkujacy użytkownik )
MacB napisał(a):A do jakiego stopnia wtajemniczenia brakuje Jej 95%?? - "Artysty"?? A mnie? Jeszcze 63% i będę...."Moderatorem"? Oczywiście mam świadomość, że mój - jak to się tu mówi - RANG dostałem duuuuuużym awansem, ale z tabeli owych rangów wynika chyba, że wszyscy kiedyś będziemy.... "Warchołami" !

Otóż (żeby było ciekawiej ) "poziom zaawansowania" (wyświetlany na dole - "Poziom") nie przekłada się bezpośrednio na rangi forumowe stworzone przez adminów (zresztą, jak nietrudno się domyślić, rangi te są specyficzne dla "naszego" forum, natomiast poziomy zaawansowania są takie same dla wszystkich forów opartych na tym skrypcie). Wskaźnik EXP dotyczy "Poziomu", który z kolei przekłada sie na inne statystyki (HP i MP).

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Dobrze, że Ann nie zamknęła i tego wątku Wink
Dzięki za wyjaśnienia; trochę to już dla mnie jaśniejsze, ale to:
MacB napisał(a):A do jakiego stopnia wtajemniczenia brakuje Jej 95%?? - "Artysty"?? A mnie? Jeszcze 63% i będę...."Moderatorem"? Oczywiście mam świadomość, że mój - jak to się tu mówi - RANG dostałem duuuuuużym awansem, ale z tabeli owych rangów wynika chyba, że wszyscy kiedyś będziemy.... "Warchołami" !
było oczywiście żartem (no zgoda - niezbyt wybrednym Wink )

Nadal nie rozumiem jeszcze tego fragmentu:
Zeratul napisał(a):Max mp jest oparte na levelu,
Sad

Dałbym Ci "pomógł" jak Filipowi, ale...... to już nie "mój" wątek, więc sam rozumiesz Wink

Pozdrawiam
Maciek

P.S. Swoją drogą szybka jest ta nasza Kochana Administratorka. Padam do nóżek i całuję rączki Wink
Znajdzie się słowo na każde słowo
MacB napisał(a):Dobrze, że Ann nie zamknęła i tego wątku
ejj cicho tam Wink
MacB napisał(a):Padam do nóżek i całuję rączki
Tylko na Artura uważaj Wink Wink Wink
Jak do tej pory to banował za bluzgi, a ja tylko....całuję rączki Big Grin

A poważnie - to bluzgów się raczej ode mnie nie doczekasz Big Grin Inna sprawa, że iście żelazną dyscyplinę tu trzymacie Wink (pooglądałem sobie dziś "dzieje banitów") :lol:
Nikt Cię tu nie chce banować Smile
Banita jak do tej pory jest jeden... tylko miał rozdwojenie (czy nawet gorzej Wink ) jaźni
MacB napisał(a):
Zeratul napisał(a):Max mp jest oparte na levelu,
Dałbym Ci "pomógł" jak Filipowi, ale...... to już nie "mój" wątek, więc sam rozumiesz
Zrobione :wink:
A swoją drogą to też dziękuję, bo zrozumiałem... Tzn. może nie dokońca, bo się nie wczytywałem. W każdym razie uwierzyłem, że stoi za tym jakaś pokrętna logika :wink:
ann napisał(a):pokazuje jak szybko postujecie.
ja chyba nie jestem z tych co szybko postuja bo jakos ni cholery nie moge zrozumiec jak to wszystko dziala Smile Smile
pozdrawiam
Ale za to MP masz na 100% :lol:
ann napisał(a):pokazuje jak szybko postujecie.
Początkowo rozważałem wersję, że MP to czas od ostatniego posta, jednak była to błędna możliwość.
Wg najnowszej wykładni (wspartej badaniami statystycznymi reprezentatywnej próby profili Wink ) MP to po prostu ilość postów w stosunku do liczby dni od zarejestrowania się na forum (ilość postów dziennie - podawana w profilu). Na wartość tą wpływ ma także poziom użytkownika - bardziej zaawansowany musi pisać więcej Big Grin
Dodam jeszcze, że MP jest odwrotnie proporcjonalne do liczby postów "dziennie" czyli im lepszy wynik = więcej postów tym niższe MP (przykro mi k. Wink )
Hipotezę tą potwierdza informacja o zmniejszaniu się MP (z forum autora modyfikacji forum), którą zamieściłem powyżej - po prostu "czas leci a mastercook chodzi" Tongue (czyli przy liczbie postów=const w czasie Δt MP maleje)

edit: z drugiej strony bezpośrednim odwzorowaniem liczby postów dziennie jest HP :|
Muszę to jeszcze przemyśleć.

Pozdrawiam
Zeratul
Zeratul napisał(a):z drugiej strony [...] Muszę to jeszcze przemyśleć.
Czyli nie takie głupie to pytanie tytułowe Big Grin
Zeratul napisał(a):MP to po prostu ilość postów w stosunku do liczby dni od zarejestrowania się na forum
To jeszcze rozumiem.
Zeratul napisał(a):Dodam jeszcze, że MP jest odwrotnie proporcjonalne do liczby postów "dziennie" czyli im lepszy wynik = więcej postów tym niższe MP (przykro mi k. Wink )
Zeratul napisał(a):bezpośrednim odwzorowaniem liczby postów dziennie jest HP
I wszystko pięknie Smile Ale
Zeratul napisał(a):(czyli przy liczbie postów=const w czasie Δt MP maleje)
e...? :-o
Może już przemyślałeś...? Tongue Bo też mnie to ostatnio zaintrygowało. Stosunkowo najłatwiej z EXP (wymyśliłam to sama :jupi: ) ale dalej...
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
A ja na te paski nie zwracam w ogóle uwagi i jestem bardzo szczęśliwym człowiekiem Smile.
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
No widzisz - ale mnie ostatnio jeden forumowicz zapytał na gg i mój - i tak nieistniejący - autorytet diabli wzięli Wink
Hehe... i dlatego, że mnie paski nie interesują, nie muszę też wystawiać na szwank niczyjego autorytetu Big Grin.
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Nie musiałem się już na szczęście nad tym zastanawiać, bo ktoś (niejaki MakArios) wreszcie to sensownie wyjaśnił na forum phpbb by Przemo: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.przemo.org/phpBB2/forum/viewtopic.php?t=1722&postdays=0&postorder=asc&start=30">http://www.przemo.org/phpBB2/forum/view ... c&start=30</a><!-- m -->

W skrócie wygląda to tak:
po napisaniu posta MP spada o 1 punkt, a HP rośnie o 1 punkt
Po pewnym czasie MP z powrotem rośnie, a HP spada (choć w tej drugiej kwestii nie jestem pewien czy gość miał rację)

Jak to się przekłada na jakieś "realne" statystyki?
Otóż z HP wynika ile user ostatnio pisze (ilościowo) zgodnie z zasadą: duże HP - dużo postów, małe HP - mało postów
Natomiast MP odnawiające się z czasem informuje o "odstępach" (czasowych) między postami, tzn. mniej więcej jak często pisze (a zwłaszcza ile czasu minęło od napisania ostatniego posta). Tu działa zasada: wysokie MP - duże "odstępy" między kolejnymi postami, niskie MP małe...

W MP istotne jest też to, że jeżeli np. napiszę 100 postów pod rząd "na zapas" to MP będzie się odnawiało długo - szybkość odnawiania się jest stała, a będzie musiało "pokonać" więcej punktów (procent). Natomiast jeśli napiszę jednego posta MP odnowi mi się stosunkowo szybko (mniej punktów do pokonania).

I wreszcie kwestia najistotniejsza: zarówno HP jak i MP zależą od poziomu usera (wyświetlany jest na dole przy pasku), który to poziom zależy od ilości napisanych postów (to coś w stylu "pomniejszych" rang). Jakie to ma znaczenie? W skrócie chodzi o to, że forum "wymaga" od userów z wyższym Poziomem większej aktywności czyli np. jeżeli ja mając poziom 25 napiszę powiedzmy 20 postów to moje wskaźniki zmienią się tak jak u Przedszkolaka, który napisał 1 post (dane oczywiście wzięte z sufitu, ale chodzi o regułę).

Dlatego MacB nie zgadzały się wskaźniki przy porównaniu z ann - po prostu ann musi się znacznie bardziej postarać :wink:

Pozdrawiam
Zeratul

P.S. po wysłaniu tego posta porównam zmiany wskaźników u mnie Big Grin
:victory: zrozumiałam!
Oto i rzeczone porównanie:
przed napisaniem posta:

Poziom: 25
HP 33% 491/1490
MP 0% 0/711
EXP 52% 38/73

po:

Poziom: 25
HP 33% 491/1490
MP 0% 0/711
EXP 53% 39/73

Jako, że miałem już MP na zerze mój post niestety nie mógł go bardziej obniżyć, więc nie "wydałem" punktu, który w takim wypadku przeniósłby się na HP zwiększając je.

Zachęcam do samodzielnych eksperymentów Tongue :wink:

Pozdrawiam
Zeratul
aha Huh
adme napisał(a):aha Huh
Ty, adme, masz chyba "zaległości" tzn. napisałaś za mało postów w stosunku do czasu spędzonego na forum, dlatego masz takie wysokie MP. Żeby je nadrobić musiałabyś pewnie od razu napisać jakieś kilkadziesiąt :wink:
Ja od początku piszę w miarę często stąd mam niskie MP :roll:
(jest to zapewne jakoś związane z liczbą "postów dziennie" z uwzględnieniem poziomu usera Big Grin )

Pozdrawiam
Zeratul
No wiesz, przybyłam tu jako jedna z pierwszej 20, a spójrz na moją ilość postów...Smile
NIe chcialem tworzyc nowego watku, wiec dopisuje sie do tematu"Glupie pytanie" z pytaniem niewatpliwie jeszcze glupszym Smile .
Zauwazylem, ze jesli ktos edytuje swoj post, wyswietla sie takie ladne zdanie: "dodano, data zmiany".
Ja tez chcialbym tak umiec Smile . Czy to jest jakas specjalna funkcja?

pozdrawiam
Tak się dzieje wtedy, gdy piszesz następny post bezpośrednio pod swoim. Napisz po prostu dwa posty pod rząd i bedziesz miał ten efekt.

KN.
Ha, najciemniej zawsze pod latarnia Smile

Dziekuje i pozdrawiam