Liczba postów: 815
Liczba wątków: 97
Reputacja:
0
dziś zginął klawiszowiec kultowego zespołu Dżem- Paweł Berger, a reszta muzyków jest w szpitalu w jaworznie! rozbili sie na A4. Zapalmy Świeczke! [*] "za tych, których zabrał los"
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
powiedzmy ze należy o nich pamiętać, ale nie bawmy się w łańcuszki z gadu-gadu...
Reputacja:
0
drogi sizerze! nie jest to zabawa z gadu gadu, o ile sie orientujesz jest to tekst pewnej piosenki DŻEMU, przywolany przeze mnie nie zeby sie pobawic... z pozdro. mat
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Chodziło mi raczej o "zapalmy świeczkę", nie mam nic przeciwko "opłakiwaniu" ale "zapalmy świeczkę" nie lubie. Akurat twoja świeczka jest szczera, ale mnóstwo ludzi nawet nie wie komu jakąś świeczkę zapala. Pozatym jestem zwolennikiem wewnętrznego przeżywania takich uczuć.
Pozdrawiam
Liczba postów: 207
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Matowi chodziło o piosenkę "Dżemu" z roku 1995, która miała premierę na pierwszej płycie już bez Riedla ("Kilka zdartych płyt"). O ile łańcuszki w stylu "zapalmy świeczkę, odszedł wielki człowiek" są na ogół niczym innym jak manifestowaniem fałszywego współczucia, tak w przypadku śmierci Pawła Bergera wezwanie to nabiera szczególnego charakteru...
"Na kiepskich zdjęciach okruchy dawnych dni
Czyjaś twarz, zapomniana twarz.
W pamięci zakamarkach wciąż rozbrzmiewa śmiech
Czyjaś twarz zapamiętana.
Mijają dni, ludzie, natury rytm.
Wciąż nowych masz przyjaciół,
starych przykrył kurz,
Dziewczyny ciągle piękne, lecz w pamięci tkwi
Ten pierwszy dzień, najgorętszy z dni
Zapal świeczkę, za tych których zabrał los,
Zapal światło w oknie
Zapal świeczkę, za tych których zabrał los,
Zapal światło w oknie
Ludzi dobrych i złych wciżą przynosi wiatr,
Ludzi dobrych i złych wciąż zabiera mgła.
Lecz tylko Ty masz tą niezwykłą moc,
By zatrzymać ich, by dać wieczność im.
Pomyśl choć przez chwilę, podaruj uśmiech swój
Tym, których napotkałeś na jawie i wśród snów.
A może ktoś skazany na samotność
Ogrzeje się Twym ciepłem, zapomni o kłopotach.
Zapal świeczkę... "
Ann, co przedstawia to zdjęcie??
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Spinaker
Niezarejestrowany
Ja nigdy nie zapomne o Pawle
Zawsze będzie gdzieś głęboko w moich myślach!![*]Zawsze był gdzieś obok zespołu...mało zauważany ALE NASZCZĘŚCIE SĄ LUDZIE KTÓRZY NIE ZAPOMNĄ!!
Reputacja:
0
trzeba pamietac! w koncu on zaklozyl zespol Dżem! i nigdy nie byl w cieniu, co prawda nie pokazywal sie na pierwszym planie, ale dawal solidne fundamenty zarowno muzyczne jak i moralne... dzieki niemu nie raz zespol sie nie rozpadl
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Spinaker
Niezarejestrowany
Wiesz co Mat po raz drugi w życiu nie uwierzyłem w śmierć Wielkiego Człowieka.Słuchałem wczoraj RMFFM no i usłyszłem o śmierci "klawiszowca"ale gdy powiedzieli że zespół DŻEM wracał z koncertu było mi bardzo przykro bo wiedziałem już że to Paweł
Tak samo nie mogłem uwierzyć w śmierć rajdowca Kuchara,pamiętasz napewno(miałem zaszczyt siedzieć w jego samochodzie Focusie
)
Reputacja:
0
ta smierc nie wywarla na mnie takiej reakcji(o ile smierc moze nie wstrzasnac).... gorzej bylo z JK. przyszlismy na obiad do rodziny, i moj kochany wujek powiedzial straszne slowa -slyszales ze Kaczmarski nie zyje?.... nie moglem uwierzyc tak jak dzis nie moge jeszcze uwierzyc fakt znany od wczoraj. szkoda goscia. pozostala nam modlitwa i pamiec
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Liczba postów: 351
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Zagraj im bluesa Pawle!
:rip:
Tomek
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Liczba postów: 28
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
[*]
na ostanią płyte Dżemu Paweł z tego co pamiętam skomponował utór pod tytułem "W Drodze do nieba"... :/
Gruźliku,
Nie wciągaj wilgoci !
Liczba postów: 35
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
[*]
"Nie, nie chcę wpływać i należeć!
I tak beze mnie - o mnie - gra.
Jednego nikt mi nie odbierze:
Ja jestem ja! ja! ja!"
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
To był bardzo sympatyczny człowiek (jak i cała reszta Dżemu) - zero gwiazdorstwa. Tworzył piękną muzykę. Nie mogę uwierzyć, że już więcej go nie uslyszę na żywo
Pawle grasz juz teraz dla kogoś innego... gdzieś indziej... Ale graj dalej do samego końca świata... Tak jak nam grałeś. Pamiętamy o Tobie
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Liczba postów: 563
Liczba wątków: 41
Reputacja:
0
(*)
The only thing I knew how to do
Was to keep on keepin' on
Like a bird that flew