Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ślepcy (Anno Domini 2008)
pod jednym dachem
nasze wspólne cele
wyglądają podobnie

potykamy się o znaczenia słów
stoły, krzesła i prycze
wisimy na klamkach, całujemy klamki

obok spokojnie płynie sobie życie
aktor i rolnik żyją z roli
rolę swą każdy spełnia w tym obrazie

my ciągle błądzimy w zatoczkach
potykamy się o siebie, czasem stykamy ze sobą
wznosimy wspólne modły
w naszym zakonie ślepców
sklepieniem całun ciemności
a pod nim wszystkie cele
od lat wyglądają tak samo
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
A co to właściwie ma wspólnego z poezją, że jest w dziale wiersze?

[Dodano 16 listopada 2008 o 02:25]
To w sumie taka proza pozbawiona znaków przestankowych i rozbita na kawałki, by udawała wierszyk.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):To w sumie taka proza pozbawiona znaków przestankowych i rozbita na kawałki, by udawała wierszyk.
Mniej więcej tak, jak u Herberta, Różewicza, Białoszewskiego...
Odpowiedz
Przemek napisał(a):A co to właściwie ma wspólnego z poezją, że jest w dziale wiersze?
a co Ty w zasadzie masz wspólnego z rozumieniem poezji, że komentujesz teksty zamieszczone w tym dziale?
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
dauri napisał(a):Mniej więcej tak, jak u Herberta, Różewicza, Białoszewskiego...
Mniej więcej nie tak samo Smile

[Dodano 16 listopada 2008 o 14:12]
Sławek napisał(a):a co Ty w zasadzie masz wspólnego z rozumieniem poezji, że komentujesz teksty zamieszczone w tym dziale?
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?f=42&t=1743">viewtopic.php?f=42&t=1743</a><!-- l -->
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):viewtopic.php?f=42&t=1743
"3. Ewentualne dyskusje powinny dotyczyć przede wszystkim utworu, być rzeczowe i kulturalne."

czego i Tobie życzę
Przemek napisał(a):Mniej więcej nie tak samo Smile
w zestawieniu z wymienionymi osobistościami w zupełności wystarczy mi owe "mniej więcej"

P.S. na dalsze zaczepki nie zamierzam odpowiadać
Jan Paweł II
Odpowiedz
Nikogo nie zaczepiałem, i proszę mi wskazać co było nie kulturalne i nie rzeczowe.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Nikogo nie zaczepiałem, i proszę mi wskazać co było nie kulturalne i nie rzeczowe.
idź trollować gdzie indziej
Jan Paweł II
Odpowiedz
Nie prezentuj swej twórczości jeżeli nie podoba ci się, że ktoś komentuje...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):To w sumie taka proza pozbawiona znaków przestankowych i rozbita na kawałki, by udawała wierszyk.
Josif Brodski:
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni".
Odpowiedz
Luter napisał(a):Josif Brodski:
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni".
Klasyczny przykład świętej prawdy Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Nie prezentuj swej twórczości jeżeli nie podoba ci się, że ktoś komentuje...
nie, mi się nie podoba, że ktoś trolluje
Luter napisał(a):Josif Brodski:
jasne, zastępy uznanych, świetnych poetów stroniły od wiersza klasycznego, w strachu, że jego użycie odsłoni ich słabość twórczą :rotfl:
nie osłabiaj mnie, chcesz - czytaj klasyczne wiersze, skoro Ci od nich nie wieje nudą Smile
Przemek napisał(a):Klasyczny przykład świętej prawdy
klasyczny przykład frazesu
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):jasne, zastępy uznanych, świetnych poetów stroniły od wiersza klasycznego, w strachu, że jego użycie odsłoni ich słabość twórczą
Nie zrozumiałeś cytatu ?
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
spalding napisał(a):Nie zrozumiałeś cytatu ?
Doskonale zrozumiałem cytat i nadal twierdzę, że umiejętność posługiwania się wierszem klasycznym nie jest żadną miarą literackich umiejętności twórcy. Moim zdaniem wiersz klasyczny obnaża jedynie pewien konserwatyzm twórcy, przywiązanie do określonej konwencji.
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Doskonale zrozumiałem cytat i nadal twierdzę, że umiejętność posługiwania się wierszem klasycznym nie jest żadną miarą literackich umiejętności twórcy
No pewnie, że nie jest... kto mówi, że jest ?
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Moim zdaniem wiersz klasyczny obnaża jedynie pewien konserwatyzm twórcy, przywiązanie do określonej konwencji.
a wiersz biały obnaża brak umiejętności posługiwania się rymem i rytmem. zdradza przywiązanie do pseudo poezji, bo można wziąć dowolnych kilka zdań z książki, "pociąć enterami" i będzie wiersz. moim zdaniem. przykład: "poenterowany" fragment moich notatek z Junga

wędrówka z cieniem A.D. 2008

cień - osobista ciemność
odrzucone wyparte
treści
skłonność
do rzeczy ciemnych niejawnych
neuroza skutek
nierozwiązanego konfliktu
ja z cieniem

dobre, nie ?? :rotfl:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):a wiersz biały obnaża brak umiejętności posługiwania się rymem i rytmem
:rotfl:
stepniarz napisał(a):przywiązanie do pseudo poezji
i w tym kontekście:
dauri napisał(a):Mniej więcej tak, jak u Herberta, Różewicza, Białoszewskiego...
zabawne jest to pitolenie o rytmie i rymach, bez których jakoby dobry wiersz nie może się obejść Smile
Powszechne obecnie stronienie od wiersza klasycznego wynika z małej jego atrakcyjności, zwykłej formy, którą przez setki lat wyciśnięto jak gąbkę. Oczywiście, jak w każdej dziedzinie, tak i tutaj jawią się dinozaury, dla których dobry wierszyk musi się rymować i dać zanucić :rotfl: , zaś dobry poeta ma pisać według szablonu Smile
Jan Paweł II
Odpowiedz
Nieszczęsny Kaczmarski grzebał się w wyciśniętej gąbce.
Tak na marginesie, to wystarczy lekko puścić gąbkę i znów jest pełnowymiarowa, gotowa do użycia...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Sławek napisał(a):zabawne jest to pitolenie o rytmie i rymach, bez których jakoby dobry wiersz nie może się obejść
ależ może. i wielu się obchodzi. jak z resztą widać :'
Sławek napisał(a):Powszechne obecnie stronienie od wiersza klasycznego wynika z małej jego atrakcyjności
no tak. biały jest o niebo atrakcyjniejszy :rotfl:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Nieszczęsny Kaczmarski grzebał się w wyciśniętej gąbce.
on był jednym z tych niewielu, którzy potrafili wzbogacić tę materię i nadać jej nowy walor
stepniarz napisał(a):no tak. biały jest o niebo atrakcyjniejszy :rotfl:

zgadza się
Jan Paweł II
Odpowiedz
ok. to wskaż mi choć jeden, który Twoim zdaniem powinienem przeczytać. taki zachwycający i ogólnie naj Smile
Odpowiedz
Sławek napisał(a):zabawne jest to pitolenie o rytmie i rymach, bez których jakoby dobry wiersz nie może się obejść
Można się obejść i wielu udowodniło, że może to być atrakcyjne! Nie ma to żadnego związku z przytoczonym cytatem.
Sławek napisał(a):on był jednym z tych niewielu, którzy potrafili wzbogacić tę materię i nadać jej nowy walor
jesteś już blisko Big Grin
(Josif Brodski)
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):cień - osobista ciemność odrzucone wypartetre ściskłonność do rzeczy ciemnych niejawnych neuroza skutek nierozwiązanego konfliktu ja z cieniem
dobre, nie ??
Stepniarz, a powiedz mi, czy taki wiersz jest dobry:

PŁACZ DIABŁA
O piekielnego kotła dno
Uderzył krótki diabła szloch
bo w mrok
Pogrążył duszy blask
Tej którą kochał
gubiąc ją
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Stepniarz, a powiedz mi, czy taki wiersz jest dobry:
Pawle, ja mam wrażenie, że wiele osób zraża się do Sławka, bo on nie potrafi przyjąć krytyki.
Ja to rozumiem. Gdybym sama napisała wiersz, coś, co jest "z głębi mnie i osobiste", pewnie też bym miała w nosie krytykę. Albo nic bym nie umieściła we "własnej twórczości", bo skoro dzielę się z innymi tym co jest dla mnie ważne - po co mam czytać, że dno, beznadzieja i nieszczere.
A do tego nie te rymy, bądź całkiem ich brak.
Ja mam nieodmienne wrażenie, że Sławek pisze wiersze, by się czymś podzielić z nami, a nie żeby zaistnieć jako wiekopomny poeta. Ty chyba też tak uważasz!
A to z diabłem mi się podoba. Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):Ja mam nieodmienne wrażenie, że Sławek pisze wiersze, by się czymś podzielić z nami, a nie żeby zaistnieć jako wiekopomny poeta. Ty chyba też tak uważasz!
Owszem. Też tak uważam.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Owszem. Też tak uważam.
To jest nas co najmniej dwoje! Smile :piwko:
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Stepniarz, a powiedz mi, czy taki wiersz jest dobry:
nie bardzo. ale nie przeczę, że znajdzie się ktoś kto w nim zagustuje Big Grin
odpowiadając na pytanie które nie padło wprost: obecność rymu i rytmu nie jest probierzem "dobrości" utworu, czego przykładów mamy aż nadto w popkulturze Smile
Odpowiedz
Ale wiersz przytoczony przez Pawła jest atrakcyjny przez samą tematykę. Kwestia diabła to swego rodzaju samograj.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):nie bardzo. ale nie przeczę, że znajdzie się ktoś kto w nim zagustuje
Ok. Dzięki za odpowiedź.
Ciekawe, co o tym wierszu myślą inni?
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Mi się wiersz podoba. Z tym że równie dobrze wszystko mogłoby być napisane w jednej linijce z zastosowaniem znaków przestankowych. Po prostu myśl jest ciekawa, a forma - jak forma. Ale ja tam się na wierszach nie znam.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz