Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
33 sceny z życia
był ktoś na tym filmie???

film chwalony przez krytykę, ale ja wyszedłem z niego z mieszanymi uczuciami,
dla mnie to film o niedojrzałości i nihiliźmie, ale jakoś nie wywarł na mnie dużego wrażenia,

...a te śmiechy widzów w kinie w momentach, które nie powinny być śmieszne były żenujące
Odpowiedz
Miałem to samo.
Pierwsza część filmu niezła, sceny szpitalne dość realistyczne, ale potem jest już tylko gorzej. Są sceny doskonałe (np. z windą w szpitalu, scena z okularami), ale tylko sceny... Przekonująca rola Adriana, ale reszta dość przeciętna.
Główna refleksja po filmie jaka mi się nasunęła - jakie musiały być te inne filmy skoro "ten jest taki świetny". Może "krytyka" na siłę usiłuje znaleźć następcę Kieślowskiego, ale moim zdaniem pani Szumowska raczej temu nie podoła.
Odpowiedz
jedyny film jaki w tym roku mnie zachwycił to Rysa, naprawdę warto go zobaczyć,
Odpowiedz
Ja z kolei byłem rozczarowany. Wspomnialem o tym w "filmowym" wątku:

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=156779#p156779">viewtopic.php?p=156779#p156779</a><!-- l -->
Odpowiedz
jak możesz to wrzuć cytat, bo nie mam dostępu do tego wątku
Odpowiedz
Cytat:Oglądałem ostatnio "Rysę". Ciekawy temat i wlasciwie należy dziwić sie i żałować, że twórcy filmowi jakoś go nie podejmują. Chociaż akurat Rysa "nie sprostała"- kobieta, ktora dowiaduje się, że jej małżenstwo prawdopodobnie zostało zaaranżowane przez SB, powiedzmy, ze podupada na zdrowiu psychicznym. Ten temat daje znacznie większe możliwości.
Odpowiedz
A mnie się podobało. Bardzo. Może to kwestia przyzwyczajenia do pewnej konwencji, bo ja lubię takie 'nudziarskie', bezakcyjne filmy w stylu 'Pora umierać'; może też kwestia niedojrzałości, może strachu.
Mnie w każdym razie rozwaliło na drobne kawałeczki. Nie uważacie, że to jest kurde faktycznie o życiu? Realizmem nie bije? Dialogów, scen poszczególnych, ogólnie zarysowanej fabuły? Mnie się ten prawdziwy styl podobał niezmiernie, pomijając już sam wydźwięk filmu.

Bo wiecie, kiedyś życie było proste, a później jest dorosłość.
Odpowiedz
Ja z kina wyszłam śreeeeeednio zadowolona. Naszła mnie nawet chwilowo refleksja, że zamiast biletu mogłam sobie normalny obiad kupić, a trzeba przyznać, że nieczęsto wpadają mi do głowy takie pomysły.
Cóż.. ja przed "33 sceny z życia" byłam na pokazie przedpremierowym "Małej Moskwy". I szczerze mówiąc- nie dziwie się, że wygrała. Świetnie przedstawiona historia, życie legnickiej enklawy rosyjskiej i wielka odwieczna "przyjaźń" polsko-radziecka. Dla mnie to był film wart obejrzenia. To tyle przemyśleń na ten temat Smile
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Odpowiedz