Liczba postów: 21
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):Coolek napisał(a):Pomylek bylo niewiele, naliczylem tylko 2 wieksze, w tym jedno zjedzenie zwrotki;P Ja naliczyłem 3. Racja, Incitatus, pa-pantofle i zjedzenie zwrotki. Ale mysle, ze to nieduzo, zwlaszcza ze, jak mi sie wydaje, to w wiekszosci nowy material i Gintrowski nie byl z nim jeszcze zaznajomiony.
Torrentius napisał(a):i na koncercie niezwykle podobalo sie widok samej orkiestry, nie wiem czemu, ale płyta już nie robi takiego wrażenia. Faktycznie trochę zabrakło zapowiedzi.
Nie mialem problemu z uslyszeniem słow, moze to też kwestia miejsca. Istotnie, orkiestra robila szalone wrazenie, moze dlatego nie widze zadnych wad w tym koncercie.
W moim osobistym rankingu na prowadzenie wysunela sie piosenka "Prolog", brzmi wrecz niesamowicie. Powiem nawet, ze bez syntezatorow nie brzmialaby nawet w 1/4 tak dobrze, a gdy wchodzi werbel, to az czuje dreszce.
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Coolek napisał(a):zwlaszcza ze, jak mi sie wydaje, to w wiekszosci nowy material i Gintrowski nie byl z nim jeszcze zaznajomiony. Średni argument, bo ze starym ma takie same problemy.
Coolek napisał(a):W moim osobistym rankingu na prowadzenie wysunela sie piosenka "Prolog", brzmi wrecz niesamowicie. Powiem nawet, ze bez syntezatorow nie brzmialaby nawet w 1/4 tak dobrze, a gdy wchodzi werbel, to az czuje dreszce. Mnie stara część Prologu trochę zawiodła. Liczyłem, że orkiestra będzie robiła większe wrażenie.
Natomiast świetnym pomysłem było wykorzystanie melodii z Guzików i Wilków w dwóch strofach.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 22
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):Mi na koncercie niezwykle podobalo sie widok samej orkiestry, nie wiem czemu, ale płyta już nie robi takiego wrażenia. A ja właśnie dopiero dziś odpaliłem płytę - i o niebo lepsze wrażenie niż koncert. Może byłem zmęczony 
Ale pierwszy utwór, instrumentalny - jak tam cudownie bas chodzi, no nie mogę...!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lastfm.pl/label/trener">http://www.lastfm.pl/label/trener</a><!-- m -->
Liczba postów: 98
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Też niedawno płytę przesłuchałem, utwór instrumentalny rzeczywiście jest jasnym punktem krążka. Za to nie mogę znieść nowej wersji Pieśni o bębnie i Mojej bezbronnej ojczyzny. Ta pierwsza - pod koniec - za szybka, ta druga za spokojna. Wolałem starszą, bardziej dynamiczną wersję.
Ale - reszta płyty, całkiem niezła.
Mała uwaga - dwa utwory zdecydowanie są lepsze (w moim odczuciu) w wersji koncertowej - Kaligula i Małe serce.
Liczba postów: 146
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Majek napisał(a):Bez trzasków: <!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/</a><!-- m --> ... ki/public/ Ten koncert był grany dwa razy? Inaczej mi to brzmi, zresztą zapowiedź do Wilków inna.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=4zPdAKPy-AA">http://www.youtube.com/watch?v=4zPdAKPy-AA</a><!-- m -->
Padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
i wstać!
Liczba postów: 98
Reputacja:
0
Reputacja:
0
Czy moglbym jakas dobra dusze poprosic o reupload koncertu pana Przemyslawa?  Nieopatrze nie uchronilem go przed formatem dysku, a zal mi tak cudownej pamiatki po koncercie;(
Reputacja:
0
W końcu (poza skromnym występem w Gdańsku) nowy koncert Gintrowskiego
Cytat:Dla miłośników twórczości Przemysława Gintrowskiego mamy dobrą wiadomość.Najbliższy koncert barda odbędzie się 16 maja w Warszawie, w Cytadeli, w ramach Nocy Muzeów.
-Na koncert złoży się kilka piosenek z najnowszej płyty Przemysława Gintrowskiego, a także piosenki starsze, jak chociażby "Karol Levittoux", którego celę będzie można obejrzeć w trakcie Nocy Muzeów - dodaje Jacek Pechman.
Źródło: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gintrowski.art.pl/gintrowski/66,aktualnosci,byl_gdansk_teraz_warszawa.html">http://www.gintrowski.art.pl/gintrowski ... szawa.html</a><!-- m -->
Super, że oprócz nowych piosenek z nowej płyty będzie Levittoux, ciekawe co jeszcze ze starszych piosenek, gdyby ktoś miał dokładniejsze informacje na temat repertuaru i odnośnie samego koncertu, to niechże się tymi informacji podzieli z innymi ;]
Reputacja:
0
Jakieś małe zainteresowanie widzę koncertem w Cytaledli, no cóż jest jeszcze wszak sporo czasu, ale mimo to zaczełem szukać w internecie pokażniejszych informacji o występie Pana Przemka niż te na Jego oficjalnej stronie i natknełem się na następujący program:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://209.85.229.132/search?q=cache:RhqNHb1fNCsJ:www.muzeumniepodleglosci.art.pl/files/dni_cytadeli_2009.doc+gintrowski+koncert+cytadela&cd=3&hl=pl&ct=clnk&client=opera">http://209.85.229.132/search?q=cache:Rh ... ient=opera</a><!-- m -->
Pozwoliłem sobie zadzwonić pod wskazany numer i tam miły pan (na marginesie mówiąć dobrze rozeznany w twórczości Gintrowskiego) oznajmił mi, że koncert odbędzie się na jakiejś łączce przy Muzeum X Pailonu i trwać będzie około godziny, a na repertuar składać się będą dwie części jedna promująca najnowszą płytę "Tren", a druga zawierać będzie najbardziej znane utwory Gintrowskiego ze szczególnym uwzględnienie piosenek związanych z XIX wieczną walką o niepodległość (pan z muzeum wymienił tu Levittoux i Wielopolskiego), co do bardziej szczegółowego repertuaru pewnie trzeba będzie jeszcze poczekać. Recital oczywiście jest bezpłatny i nie wygmaga żadnych wcześniejszych rezerwacji.
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Dzięki za informacje, mam nadzieję się wybrać.
Liczba postów: 768
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Ja również mam zamiar się pojawić.
Liczba postów: 152
Reputacja:
0
Ja także noszę się z zamiarem pójścia.
http://youtube.com/ProjektTatarak
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Najprawdopodobniej i mi uda się pojawić na tym koncercie.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Pojawila sie oficjalna wiadomosc na stronie pana Gintrowskiego. Po spojrzeniu na liste piosenek moge jedynie zacytowac poete: "Polały się łzy me czyste, rzęsiste". Myslalem, ze w tym zyciu tych utworow nie uslysze.
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Coolek napisał(a):Pojawila sie oficjalna wiadomosc na stronie pana Gintrowskiego. Yhy, tutaj: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gintrowski.art.pl/gintrowski/67,aktualnosci,koncert_przemyslawa_gintrowskiego_w_warszawskiej_cytadeli.html">http://www.gintrowski.art.pl/gintrowski ... adeli.html</a><!-- m -->
Coolek napisał(a):w tym zyciu tych utworow nie uslysze Miejcie nadzieję...
Prawdopodobnie będę się kręcił wcześniej z Pentakiem na szyi po Cytadeli.
Wołajcie, krzyczcie, nagabujcie, stawiajcie colę i parówki... 
Do zobaczenia!
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Reputacja:
0
Bylo pieknie, po prostu. Cudowna muzyka, cudowne miejsce. Glos Gintrowskiego chyba w ogole sie nie zestarzal, pieknie wyciagal wszystkie gorki. Zdarzylo sie pare pomylek, ale to przeciez wina niesfornego wiatru.
Pozdrawiam kolege z tylu, ktory to, gdy Gintrowski sprawdzal czy gitara jest dobrze nastrojona, szepnal do kolegi "Stanczyk albo Smiech" 
Nie pozdrawiam dwoch nastolatek z przodu, ktore wiekszosc wystepu spedzily na wspolnej rozmowie, na szczescie wyszly w polowie.
Brakowalo mi jedynie Jacka Kaczmarskiego, a Lapinskiego... trudno powiedziec, pan przy fortepianie bowiem spisal sie swietnie.
Na zakonczenie, jak to pan Gintrowski powiedzial, "do zobaczenia na nastepnym koncercie"
Reputacja:
0
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
A ten obok Brody, to kto?
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):A ten obok Brody, to kto?  Podobno pisał teksty piosenek do filmów Barei. Tak przynajmniej stwierdzili niedawno w TV - za przeproszeniem - publicznej.
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Fakt, koncert był świetny i PG w formie.
Coolek napisał(a):Zdarzylo sie pare pomylek To prawda, ale to detale. Jedyną pomyłką, która mną "wstrząsnęła" były "łoczy".
Bardzo się cieszę, że udało mi się być na koncercie, Pewien Życzliwy Forumowicz mi o nim przypomniał, a ja od pewnego czasu nie miałam dostępu do netu i Forum.
Z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że kolejny koncert Bródki z PG (  ) będzie 20.VI.
w Muzeum Powstania Warszawskiego!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 748
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
A mi się koncert niespecjalnie podobał, bo wypełniały go nieładne piosenki z nieładnymi podkładami.
Reputacja:
0
MateuszNagórski napisał(a):wypełniały go nieładne piosenki z nieładnymi podkładami Kto późno przychodzi... Pierwsza część była gitarowo-pianinowa.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Kto późno przychodzi... Pierwsza część była gitarowo-pianinowa. A, znaczy się: znów wraca do repertuaru DJGintrowski i dyskotekowe syntezatorki z playbacku? :/
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Simon napisał(a):A, znaczy się: znów wraca do repertuaru DJGintrowski i dyskotekowe syntezatorki z playbacku? :/ W Levitoux syntezatory są niezbędne, żeby porządnie brzmiało!
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):W Levitoux syntezatory są niezbędne, żeby porządnie brzmiało! Jean Michel Jarre by się z Tobą na pewno zgodził... :/
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Jean Michel Jarre by się z Tobą na pewno zgodził... :/ On też pedali ? :rotfl:
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Reputacja:
0
Simon napisał(a):syntezatorki z playbacku Niestety  Chociaż mnie też takie aranżacje nie porywają, to jednak rozumiem, że jeździć z orkiestrą trudno. Z dwóch możliwości wolałbym, żeby był nawet półblayback niż miałoby nie być koncertów wogóle, albo tylko z okazji nowej płyty, których to częstotliwość ukazywania się jest chyba wszystkim znana. Chociaż gdybym miał jakikolwiek wpływ na to, to zdecydowanie postulowałbym trzecią możliwość: aranżacje na głos, gitarę i pianino.
Zbrozło napisał(a):W Levitoux syntezatory są niezbędne, żeby porządnie brzmiało! Wydaje mi się, że rozumiem PG, jako kompozytora i aranżera, zapewne pragnie swoją muzykę aranżować na większe formy, co moim zdaniem doskonale sprawdza się w przypadku "Trenu" z orkiestrą, ale osobowość, głos, interpreatacja PG są na tyle, uważam, cenne, że nie należy ich zagłuszać sztucznie wyprodukowanymi dźwiękami!
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
MateuszNagórski napisał(a):z nieładnymi podkładami. Fakt, to drażniło. Ale faktem jest, że
pkosela napisał(a):jeździć z orkiestrą trudno. Ja tam nie mam nic przeciwko JMJ, tyle, że słuchając wiem, na co się decyduję.
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):rozumiem, że jeździć z orkiestrą trudno. Ale po kiego jeździć z orkiestrą? :/
Wystarczą:
pkosela napisał(a):aranżacje na głos, gitarę i pianino. Ja osobiście nie znoszę tych discopolowych produkcyjniaków Gintra...
Reputacja:
0
Ciekawy jestem, na ile te elektoniczne aranżacje, to wybór Artysty, a na ile konieczność...
|