Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zasłyszane w Radiu Maryja
dauri napisał(a):Widać ciągle ma w pamięci zbiórkę publiczną na ratowanie stoczni. :]
Tu zdaje się zupełnie inny podmiot stara sie o zezwolenie. Chyba że wszystkich ludzi kojarzonych z o. Rydzykiem należy Twoim zdaniem automatycznie traktować jako podejrzanych, zgodnie z tzw. zasadą domniemania winy.
Nawiasem mowiąc, w przypadku zbiórki na stocznie nie doszukano się chyba poważniejszych nieprawidłowości?
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Nawiasem mowiąc, w przypadku zbiórki na stocznie nie doszukano się chyba poważniejszych nieprawidłowości?
A czy faktycznie szukano, czy może wolano nie zadzierać?
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Nawiasem mowiąc, w przypadku zbiórki na stocznie nie doszukano się chyba poważniejszych nieprawidłowości?
Chyba nie. Powszechnie wiadomym jest, że wszystkie pieniądze wpłacane przez wiernych na ten właśnie cel dotarły na konto stoczni. Też nie rozumiem, o co tu się czepiać.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Dauri,
jaką znasz prasę żydowsko-masońską w Polsce?
Nie chodzi mi ani o Wolnomularza Polskiego, ani o Midrasza, ani też Smile) GW.

A to że prasa jest w dużej części własnością zagranicznych koncernów medialnych, to chyba nie żadna rewelacja.
Odpowiedz
lc napisał(a):Dauri,
jaką znasz prasę żydowsko-masońską w Polsce?
Co prawda na szczęście nie jestem Dauri, ale czy 'Dos idisze wort' wchodzi w zakres Twojego pytania, Leszku?
Swoją drogą, przypomniała mi się taka scenka kiedy to miałem okazję uczęszczać na zajęcia przy teatrze Żydowskim w Warszawie: siedzimy na korytarzu, wychodzi stary Szurmiej i mówi do kogoś kogo spotkał na owym korytarz - słuchaj, nie wiesz ty skąd tu tylu Żydów? Big Grin
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
lc napisał(a):jaką znasz prasę żydowsko-masońską w Polsce?
To pytanie raczej skieruj w stronę Torunia, bo dauri napisał
dauri napisał(a):...inna prasa codzienna wydawana w Polsce jest jak wiadomo...
i należy to rozumieć, że "jak wiadomo od ojców prowadzących". Tak ja to przynajmniej odebrałem.
Odpowiedz
Przemek napisał(a):A czy faktycznie szukano, czy może wolano nie zadzierać?
Prokuratura zajmowala się tą sprawą, ale żadnego oskarżenia nie wniosła. Zapewne Dauri lub MacB będą potrafili coś więcej napisać, bo mam wrażenie, ze oni mają wiedzę na temat jakichś poważnych nieprawidłowości, do których doszło przy okazji tamtej zbiórki.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Z pewnością Dauri lub MacB będą potrafili coś więcej napisać, bo mam wrażenie, ze ich zdaniem doszło przy okazji tamtej zbiórki do jakichś poważnych nieprawidłowości.
Ja? Kiedyś słyszałem, że Ojciec Dyrektor z zebranych pieniędzy się rozliczył, a że za mało zebrał, by uratować stocznię, to inna para kaloszy... Czemu mam słowom Ojca Dyrektora nie wierzyć?
A już argument:
Jaśko napisał(a):Prokuratura zajmowala się tą sprawą, ale żadnego oskarżenia nie wniosła.
załatwia sprawę do reszty. Jaką tam zresztą "sprawę" - brak sprawy raczej.
Odpowiedz
MacB napisał(a):A już argument:
To nie był żaden argument. Przemek pytał, czy szukano nieprawidłowości, wiec odpisałem, ze prokuratura sprawą sie zajmowała. Na ile rzetelnie - ja nie wiem, ale jeżeli ktoś uważa, że tamtej zbiórce towarzyszyły poważne nieprawidłowości, to chyba on powinien coś na temat tych nieprawidłowości napisać. A także ustosunkować się do faktu, że nie wniesiono oskarżenia (wg mojej wiedzy, bo byc może jakieś wyroki skazujące zapadły, a ja o nich nie słyszałem). Natomiast ja nie zamierzam żadnych argumentów przedstawiać m. in. dlatego, że póki co obracamy się w kręgu insynuacji Twoich i Dauriego, nie bardzo więc wiadomo, jakie nieprawidłowości macie na myśli. Czy chodzi np. o brak zgody na zbiórkę, czy jakieś poważniejsze zarzuty. Nie mam więc do czego sie ustosunkować.

Przykro mi, ze stać Cię tylko na insynuacje. Z drugiej strony nie powinienem się dziwić, ponieważ z tego, co piszesz, wynika, że nie interesowałeś sie bliżej tą zbiórką:
MacB napisał(a):Powszechnie wiadomym jest, że wszystkie pieniądze wpłacane przez wiernych na ten właśnie cel dotarły na konto stoczni.
O ile mi wiadomo, to te pieniądze wogóle nie miały trafić na konto stoczni.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):O ile mi wiadomo, to te pieniądze wogóle nie miały trafić na konto stoczni.
To gdzie miały trafić i gdzie trafiły ?
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):O ile mi wiadomo, to te pieniądze wogóle nie miały trafić na konto stoczni.
Zasadnym więc wydaje się pytanie Przemka, który - jak z tego widać - nie interesował się tą zbiórką bliżej.

Ja z kolei chciałbym Cię spytać, czy jeśli bym przekazał jakieś pieniądze komuś na jakiś cel, zupełnie dobrowolnie je przekazał, a tamta osoba owych pieniędzy nie przeznaczyłaby na ustalony wcześniej cel, to w jakich okolicznościach - w ramach obowiązującego w RP prawa - prokurator mógłby osobie, której przekazałem pieniądze, postawić jakiś zarzut? Czy musiałbym zgłosić prokuraturze fakt, że poczułem się oszukany/wykorzystany? Czy w ogóle taka sytuacja wyczerpuje znamiona jakiegoś, opisanego w którymś z kodeksów, przestępstwa?
Wszelkie podobieństwo tej hipotetycznej sytuacji do prowadzonej właśnie przez nas rozmowy jest zupełnie przypadkowe.
Odpowiedz
Gazeta Polska podała nieco odmienną informację, ale może kłamstwa i manipulacje nie są już monopolem Gazety Wyborczej?
Cytat:Sprawa pieniędzy ze zbiórki na ratowanie Stoczni Gdańskiej wciąż pozostaje jednym z największych sekretów dyrektora Radia Maryja, ojca Tadeusza Rydzyka. Pieniądze zniknęły.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.wp.pl/kat,9932,wid,9008845,wiadomosc_prasa.html">http://wiadomosci.wp.pl/kat,9932,wid,90 ... prasa.html</a><!-- m -->
MacB napisał(a):Powszechnie wiadomym jest, że wszystkie pieniądze wpłacane przez wiernych na ten właśnie cel dotarły na konto stoczni.
Wydaje mi się, że taką rzecz można sprawdzić wyłącznie poprzez wnikliwą kontrolę finansową. Czy taka się odbyła i kto ją przeprowadził, a jeżeli nie, to skąd "powszecznie wiadomym jest" i dlaczego Gazeta Polska skłamała?
Odpowiedz
Maćku, nie wydaje mi się aby prowadzący audycje w RM (nie mówię o słuchaczach dzwoniących - bo ludzie są różni po każdej stronie, a i prowokatorów nie brak) wskazywali na masońsko-żydowską prasę. Owszem, wskazuje się na wpływy obcego kapitału i obcych interesów w mediach, ale RM wcale nie chodzi (ale może przede wszystkim nie chodzi) nie chodzi o aspekt żydowski czy masońsli lecz niemiecki i unio-ueropejski - co nie nakłada się na siebie, a bywa nawet że wyklucza.
Chyba nieuważnie, mili forumowicze, śledzicie media i politykę, bo opcja PiS i popierającej go rozgłośni ojca T. Rydzyka jest bardziej - o ironio - prożydowska niż mediów popierających PO.
Bo PO to absolutnie nie jest problem ani żydowski ani masoński - a przecież ta formacja jest pod głównym ostrzałem PiSowskiej strony. Natomiast PiSowskie środowiska prezentują opcję antyeuropejską (umiarkowanie) lecz za to mocno proamerykańską,a co za tym idzie proizraleską,
Tak więc Daurii, kwestie żydowsko-masońskie jako temat przewodni są już dawno niemodne. GW straciła monopol na opiniotwórczość, Unia Wolności zdechła. Teraz są zupełnie inne problemy.
Odpowiedz
lc napisał(a):Maćku, nie wydaje mi się aby prowadzący audycje w RM (nie mówię o słuchaczach dzwoniących - bo ludzie są różni po każdej stronie, a i prowokatorów nie brak) wskazywali na masońsko-żydowską prasę.
Wpisując się w pawłokonopacką prawidłowość muszę przyznać, że był czas, iż ja również dość często posłuchiwałem sobie RM (teraz nie mam już na to czasu [może i chęci], a w samochodzie słucham Trójki) i na własne uszy słyszałem nieraz o masonach i Żydach wlewających truciznę do naszych serc za pomocą licznych wydawnictw medialnych (w tym, oczywiście, przede wszystkim gazet). Zawsze spotykało się to z potakiwaniem ojców prowadzących, westchnieniami i utyskiwaniem na tę smutną rzeczywistość, co przeczyło tezie o prowokacjach wobec RM.
Ale może masz rację pisząc:
lc napisał(a):kwestie żydowsko-masońskie jako temat przewodni są już dawno niemodne. GW straciła monopol na opiniotwórczość, Unia Wolności zdechła.
Chyba istotnie teraz są inne problemy...
Pozdrawiam
Odpowiedz
Przemek napisał(a):To gdzie miały trafić i gdzie trafiły ?
Miały zostać przeznaczone na zakup stoczni. A gdzie trafiły? A to różnie. Zgodnie z ustaleniami prokuratury:
Cytat:wobec braku możliwości realizacji celu prowadzonej zbiórki publicznej, co nastąpiło po przejęciu Stoczni Gdańskiej SA w upadłości przez Stocznię Gdynia SA, Radio Maryja wspólnie ze Społecznym Komitetem Ratowania Stoczni Gdańskiej i Przemysłu Okrętowego podjęło decyzję o zwrocie pieniędzy osobom, które dokonały wpłat. W tym celu nadano w Radiu Maryja stosowny komunikat. Po jego emisji wpłynęły do rozgłośni zarówno wnioski o zwrot, jaki i oświadczenia o przeznaczeniu przekazanych kwot na Radio Maryja. Z poczynionych ustaleń wynikało, że wpłaty zostały zwrócone osobom, które takie wnioski złożyły. W świetle tych ustaleń brak było przesłanek do stwierdzenia, że doszło do popełnienia przestępstwa oszustwa lub innego czynu zabronionego przez ustawę karną. W tej sytuacji brak jest podstaw do podejmowania przez prokuraturę dalszych działań w tym względzie.
Myślę, ze to odpowiada też na pytanie MacB.
dauri napisał(a):Gazeta Polska podała nieco odmienną informację
Czy na tym wyczerpują się Twoje wątpliwości względem tamtej zbiorki?
Odpowiedz
Maćku, jeśli chodzi o osoby dzwoniące do studia, to prowadzący nie zawsze wie z kim ma doczynienia i do czego ma doprowadzić dana wypowiedź, dlatego też bardzo często powstrzymuje się od komentowania i nakręcania w ten sposób dyskusji. Taka jest specyfika każdego interaktywnego radia, że dzwonią różni ludzie z różnymi zamiarami. Natomiast RM nie jest nastawione na spory antenowe ze słuchaczami.
Co do masonerii sytuację komplikuje fakt, że dwie bardzo ważne dla prawicy osoby - tj. mec. Olszewski i red. Wildstein byli członkami masonerii rytu szkockiego - tak więc RM zachowuje się w tym temacie coraz bardziej powściągliwie.
Natomiast obecnie, moim zdaniem, dyskusję zdominował problem unio-europejski a konkretnie niemiecki oraz kwetia rządów PO - zaś temat żydowski pojawia się ostatnio sporadycznie, głównie gdy wraca sprawa roszczeń czy odpowiedzialności za Holocaust.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Myślę, ze to odpowiada też na pytanie MacB
Jak najbardziej! Skoro poczyniono ustalenia i stwierdzono, że:
primo - nadano stosowny komunikat
secundo - chętnym wpłaty zwrócono, pieniądze otrzymane od innych wg ich nowych dyspozycji przekazano na RM
tertio - rozdysponowano w ten sposób całość wcześniejszych wpłat
to oczywiście, jak juz pisałem wcześniej, żadnej sprawy nie ma. Tym bardziej, że nikomu pieniądze nie przepadły, nic się nie przedawniło, a wszystkie wątpliwości zostały rozwiane.
Podatki od darowizn zostały odprowadzone i wszyscy wyszli uśmiechnięci.
Miłego dnia!
lc napisał(a):Co do masonerii...
Nie znam się na tym. Naprawdę. A za wyjaśnienia zasad działania interaktywności RM dziękuję. Faktycznie:
lc napisał(a):RM nie jest nastawione na spory antenowe ze słuchaczami
Odpowiedz
Maćku, z tymi sporami ze słuchaczami to ironia czy nie? Bo możemy mieć w tej materii odmienne spostrzeżenia
Odpowiedz
lc napisał(a):Maćku, z tymi sporami ze słuchaczami to ironia czy nie?
W zasadzie tak, ale słusznie piszesz, że
lc napisał(a):możemy mieć w tej materii odmienne spostrzeżenia
gdyż ja - jak się rzekło - słuchałem RM w innych czasach i mam inne wspomnienia - ale i wtedy prawdziwe było stwierdzenie, iż RM nie było (chyba nigdy Wink )
lc napisał(a):nastawione na spory antenowe ze słuchaczami
W tej rozgłośni bez pardonu zrywano rozmowy telefoniczne z myślącymi inaczej niż Ojciec Dyrektor.
Odpowiedz
Ponieważ Maćku ja też przez pewien okres dłuższy słuchałem (nie dokońca z własnej woli) RM od świtu do wieczora, mam inne spostrzeżenia.
Stąd dziękuje za wyjaśnienia co do ironii, bo nie była ona dla mnie aż tak oczywista.
Odpowiedz
lc napisał(a):dziękuje za wyjaśnienia co do ironii, bo nie była ona dla mnie aż tak oczywista.
Proszę uprzejmie. Jeszcze - ale to już bardziej dla porządku - dodam, że to o masonerii było całkowicie pozbawione ironii. Ja naprawdę
MacB napisał(a):Nie znam się na tym
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Czy na tym wyczerpują się Twoje wątpliwości względem tamtej zbiorki?
Nie do końca, bo informacja podana przez Gazetę Polską ("pieniądze zniknęły") wydaje się całkowicie sprzeczna z informacją, którą jak rozumiem powtarzasz za prokuraturą, z której jak rozumiem nie zniknął ani jeden grosz. Ale przyjmijmy, że pieniądze nie zniknęły. Mam wówczas następującą wątpliwość: na jakiej podstawie prokuratura twierdzi, że
Cytat:wpłaty zostały zwrócone osobom, które takie wnioski złożyły
. Czy to skontrolowała, a jeżeli tak, to w jaki sposób? Aby móc to stwierdzić potrzebne byłyby:
- pełna lista ofiarodawców (oraz pewność, że nie została ona okrojona - tu problem)
- dyspozycja każdego ofiarodawcy
- dowody zwrotu na rzecz ofiarodawców, którzy poprosili o zwrot.
W praktyce raczej niemożliwe.
Odpowiedz
lc napisał(a):Maćku, nie wydaje mi się aby prowadzący audycje w RM (nie mówię o słuchaczach dzwoniących - bo ludzie są różni po każdej stronie, a i prowokatorów nie brak) wskazywali na masońsko-żydowską prasę. (...) Tak więc Daurii, kwestie żydowsko-masońskie jako temat przewodni są już dawno niemodne. GW straciła monopol na opiniotwórczość, Unia Wolności zdechła. Teraz są zupełnie inne problemy.
Mogę się z tym zgodzić, pod warunkiem że uznamy pana Michalkiewicza za typowego słuchacza dzwoniącego - prowokatora, a datę luty 2008 zaliczymy do epoki "dawne dzieje":
St. Michalkiewicz w Radiu Maryja 14.02.2008 napisał(a):"Gazeta Wyborcza", jak wiadomo, jest żydowską gazetą dla tubylczych Polaków, wobec których ścisłe kierownictwo ma ambicje pedagogiczne i cenzorskie. Wiadomo, że Żydzi istnieją, ze mają swoje interesy, że wydają gazety, które tych interesów bronią - i tak dalej.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=7152">http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=7152</a><!-- m -->
Odpowiedz
Ale właściwie jakie zarzuty stawiasz organizatorom zbiórki? Zbierali pieniądze na okreslony cel, a kiedy okazało się, że cel się "zdezaktualizował", poinformowali ofiarodawców, że można odebrać pieniądze. Czy masz jakieś informacje o osobach, które żądały zwrotu, ale im odmówiono?
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Ale właściwie jaki zarzut stawiasz organizatorom zbiórki?
Zarzut postawiła Gazeta Polska - a ja wysnułem domysł, że być może na podstawie tego zarzutu Rydzyk (lub jego podmioty) mają kłopoty z uzyskaniem dofinansowania geotermii. Ponadto przytoczone przez Ciebie ustalenie prokuratury brzmi dla mnie nie do końca wiarygodnie - z przyczyn podanych wcześniej. W innej sprawie dot. Rydzyka miałem także wątpliwości co do działań prokuratury: <!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/1,75515,5488844,Rydzyk_paralizuje_prokurature.html?as=2&ias=2">http://wyborcza.pl/1,75515,5488844,Rydz ... as=2&ias=2</a><!-- m -->

Pojawiają się też inne niepokojące informacje, w które wolę nie wierzyć:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=ed9b329a-f306-45e2-877c-2ad51371430c">http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleI ... d51371430c</a><!-- m -->
Odpowiedz
Cytat:moje nowe hobby to słuchanie Radia Maryja w samochodzie
Się miało takie hobby :-)

Ja pamiętam z lutego br., jak w miłym towarzystwie jednego z forumowiczów usłyszałem (w audycji o GMO) następujący telefon z USA:
Cytat:Ja dzwonię z USA, z Teksasu konkretnie. Tutaj od Galveston do Austin jest piencet mil i tam rośnie cały czas kukurydza. I ta kukurydza genetycznie zmdodyfikowana być musi, bo nad jest jest... martwa cisza! Tam ani się ptak nie prześliźnie, ani motyl, ani nawet wąż grzechotnik (sic! - autentycznie tak powiedziała!). Niech was ręka boska broni w Polsce to przyjąć! Bo zginiecie wszyscy!
Odpowiedz
dauri napisał(a):Zarzut postawiła Gazeta Polska - a ja wysnułem domysł, że być może na podstawie tego zarzutu Rydzyk (lub jego podmioty) mają kłopoty z uzyskaniem dofinansowania geotermii.
Rozumiem. Myślalem, ze masz jakieś bardziej konkretne podstawy. Być może obecna zbióorka napotyka na problemy z tego względu, że kiedyś osoby związane z tym środowiskiem przeprowadzały juz zbiórkę i ludzie mówią, że doszlo przy tym do nieprawidłwości, choć żaden organ tego nie potwierdził. Ja jednak myślę, ze rozwiązanie jest prostsze. Oddajmy głos politykom partii rządzącej:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dziennik.pl/polityka/article100616/Palikot_Trzeba_wykonczyc_Rydzyka_w_interesie_Pana_Boga.html">http://www.dziennik.pl/polityka/article ... _Boga.html</a><!-- m -->
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):poinformowali ofiarodawców, że można odebrać pieniądze.
A co jeśli dał je ktoś, kto nie słucha RM? Albo choćby nie słyszał komunikatu? Wtedy pieniądze ofiarodawców mogły być przeznaczone wbrew ich woli. Moim zdaniem powinno być odwrotnie (tzn. zwrot pieniędzy, ewentualnie przekazanie na RM) i nie ma tu znaczenia mój stosunek do o.Rydzyka.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Daurii,
ale ja Cię pytałem o żydowskie gazety z WYŁĄCZENIEM GW - bo ta akurat jest, moim zdaniem, gazetą żydowska. I to zarówno pod względem składu redakcyjnego jak i prezentowanej linii redakcyjnej. I nie ma w tym nic złego, bo dlaczego Żydzi by nie mieli mieć w Polsce swojej gazety? Przecież wolność mediów gwarantuje Konstytucja.

[Dodano 20 listopada 2008 o 08:37]
Kraśny,
bardzo piękny ten wątek o modyfikowanej genetycznie kukurydzy - ale czy nie zastanawiałeś się np. dlaczego czasem kupujesz piękne czerwone jabłko, gryziesz je i smakujesz - a tam smaku brak? Jakbyś jadł - z przeproszeniem dawnej opozycji - styropian
Jeżeli nie kupujesz jabłek - to przepraszam.
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):A co jeśli dał je ktoś, kto nie słucha RM? Albo choćby nie słyszał komunikatu?
Myślę, że w praktyce to jest raczej mało prawdopodobne.
Torrentius napisał(a):Moim zdaniem powinno być odwrotnie (tzn. zwrot pieniędzy, ewentualnie przekazanie na RM) i nie ma tu znaczenia mój stosunek do o.Rydzyka.
Hmmm... Być może tak byłoby lepiej. Nie uważam, że zbierający zachowali się idealnie, a jedynie że zachowali się w porządku. Czyli rozumiem, ze Twoim zdaniem, jeżeli cel, na który zbierano datki, nie może zostać osiągnięty, to należy zawsze zwrócić środki, a w każdym razie skontaktować się w tym celu indywidualnie z każdym z darczyńców i zapytać go o decyzję? Np. jeżeli zbiera się pieniądze na leczenie jakiejś osoby ale niestety - ona umiera, to podmiot, który zbierał te pieniądze, powinien zwrócić niewykorzystane wpłaty od osób, które np. wpłaciły za późno, żeby można było zrobić z ich pieniędzy użytek? Nie jestem pewien, czy rzeczywiscie jest taka praktyka. W każdym razie, nawet jezeli uważasz, że wszystkie środki powinny zostać zwrócone w tym trybie, to musisz mieć świadomość, że w wielu przypadkach będzie to niemożliwe - bo np. zbierano również do skarbonek albo rozprowadzano tzw. cegiełki.
Odpowiedz