Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O JK w Radiu dla Ciebie
Cała dzisiejsza (1 listopada 2008) "Strefa Piosenki" poświęcona będzie Jackowi Kaczmarskiemu.
Radio dla Ciebie, godz. 22:00.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rdc.pl">http://www.rdc.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Rozumiem, że Radio dla mnie nie jest słyszane w Zielonkach?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Rozumiem, że Radio dla mnie nie jest słyszane w Zielonkach?
Jak klikniesz obrazek na stronie, to pewnie będzie Wink

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
czy ktoś mógłby nagrać?
Ja niestety będę poza zasięgiem sieci...
Odpowiedz
zajmuje 42mb
http://www.sendspace.com/file/7q7cj8

pozdrawiam
I salwę w płuca czy też sznur na szyję
By nie powiedział kto, że jeszcze żyje
Odpowiedz
Dzięki piękne *-`-
[color=#008080][i]Nikt nigdy ich już nie obudzi,
Śmiech z klątwą się na usta cisną...
Głupio jest żyć wśród mądrych ludzi
Z ich piękną Latającą Wyspą.[/i][/color]
Odpowiedz
No proszę, jaka ciekawa audycja. Prawie godzina o Twórczości Patrona i brak komentarzy?
Widać autorzy wyczerpali temat. Tym bardziej należą się im gratulacje.
A tak poważniej, to całkiem sporo ciekawego materiału dla wielbicieli, a nawet zaryzykowałbym, że świetny punkt wyjścia dla rozważań na temat "co poeta miał na myśli".
Ciekawy jestem, czy możliwa byłaby audycja, w której obok Krzysztofa zasiadłby ktoś, kto polemizowałby z jego spojrzeniem. Czy byłoby to możliwe? A może KN mówił o rzeczach tak oczywistych i jednoznacznych, że wszyscy są w stanie się pod tym podpisać?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):No proszę, jaka ciekawa audycja. Prawie godzina o Twórczości Patrona i brak komentarzy?
Ponad godzina, z czego połowę stanowiła muzyka. Do braku komentarzy można się już przyzwyczaić. Chyba po prostu ciężko jest ludziom coś napisać ponad podziękowania za wrzucenie audycji. Sądzę, że o niejałowe odniesienie się do treści jest zwyczajnie trudno, a poza tym atmosfera tutaj jest taka, że na wszystko patrzy się przez pryzmat antagonizmów i ludzie nie chcą stać się mimowolnymi uczestnikami jakichś przepychanek.
pkosela napisał(a):A tak poważniej, to całkiem sporo ciekawego materiału dla wielbicieli, a nawet zaryzykowałbym, że świetny punkt wyjścia dla rozważań na temat "co poeta miał na myśli".
Fakt, że udało się bodajże po raz pierwszy w tych programach wspominkowych wyjść poza schemat obwieszczenia odkrywczej wieści, że był w ogóle taki Kaczmarski, że całkiem niegłupi był i że nawet sporo płyt wydał. Niestety, jak pisałem przed chwilą w innym wątku, trochę to spowodowane jest specyfiką współczesnych mediów, nastawionych na informację krótką, konkretną, spotową. Poza tym co tu dużo gadać - mówić konkretnie o twórczości Kaczmarskiego jest naprawdę trudno. Mnie się chyba udało trochę dotknąć tematu "o czym właściwie śpiewał ten Kaczmarski", wyjść poza powierzchowne "no, dobry on był", choć niczego odkrywczego też przecież nie powiedziałem (co nie zmienia faktu, że na podstawie kilkuletniej obserwacji uczestniczącej mam - może mylne - wrażenie, że to, co mówiłem nt. Kwestii odwagi dla większości forumowiczów było zupełną nowością).
pkosela napisał(a):Ciekawy jestem, czy możliwa byłaby audycja, w której obok Krzysztofa zasiadłby ktoś, kto polemizowałby z jego spojrzeniem.
Ja bardzo chętnie wziąłbym w czymś takim udział, ale to musielibyśmy postawić bardziej subiektywne tezy, bo to co mówiłem w RDC to (poza wątkiem Kaczmarski vs Herbert) raczej oczywiste oczywistości.
pkosela napisał(a):A może KN mówił o rzeczach tak oczywistych i jednoznacznych, że wszyscy są w stanie się pod tym podpisać?
Starałem się unikać tez kontrowersyjnych, bo też stawianie takich w przypadku twórcy pokroju JK jest dość ryzykowne i łatwo się - mówiąc wprost - ośmieszyć.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Ponad godzina
Coś przegapiłem? Pytam poważnie. Była kontynuacja po 23:00? Mój plik, który powstał automagicznie wczoraj i to, co zamieścił Przeklęty wskazuje na ~60 minut... No dobra, 62 min. Wink
Luter napisał(a):ludzie nie chcą stać się mimowolnymi uczestnikami jakichś przepychanek.
Też mi to przyszło do głowy, jednak zadając pytanie o polemikę w studio radiowym miałem nadzieję na zasugerowanie pewnego odniesienia do miejsca publicznego, wychodzącego poza "piekiełko" i odpowiedniego do niego zachowania. Na co zresztą cały czas liczę.
Luter napisał(a):Mnie się chyba udało trochę dotknąć tematu "o czym właściwie śpiewał ten Kaczmarski"
No właśnie. I to bardzo dobrze. Tylko, czy nie znaleźliby się tacy, którzy uważają, że bezsensownym jest dorabianie sobie teorii o ponadczasowści, uniwersaliźmie, humaniźmie w tekstach JK, bo on pisał "tu i teraz", po jakimś czasie ulegając naciskom odbiorców i niejako odkrywając własną twórczość przy powracaniu do starszych wierszy? Zdaje się, ze sam o tym wspominałeś w audycji.
Luter napisał(a):to, co mówiłem nt. Kwestii odwagi dla większości forumowiczów było zupełną nowością).
A według mnie było kolejnym dowodem na to, że twórczości JK nie można odbierać jednowymiarowo (słusznie przytoczony, jeden z moich ulubionych cytatów - "Wszystko ma drugie, trzecie, czwarte dno"), a także argumentem przeciw twierdzącym, że Kaczmar narzucał odbiorcy swój punkt widzenia.
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Czy ktoś mógłby wrzucić na jakiś normalniejszy serwer? Nie udaje mi się pobrać pliku.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
gredler napisał(a):Czy ktoś mógłby wrzucić na jakiś normalniejszy serwer? Nie udaje mi się pobrać pliku.
Jateż.
Odpowiedz
gredler napisał(a):Czy ktoś mógłby wrzucić na jakiś normalniejszy serwer? Nie udaje mi się pobrać pliku.
Mógłbym, ale na jaki? :jezyk:
I salwę w płuca czy też sznur na szyję
By nie powiedział kto, że jeszcze żyje
Odpowiedz
Tu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/stanislaw_jesiak/public/audycje/">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... c/audycje/</a><!-- m -->

Pozdrawiam
Z.
Odpowiedz
Dzięki, Zeratul. Przeklęty, to już chyba rapidshare jest lepszy.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz