Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam i pozdrawiam (w końcu pierwszy post). Przejdę od razu do meritum. Otóż szukam tabulatury "Guitar pro -podobnej" utworu dziady. Interesują mnie wyłącznie tylko takie pliki z tabulaturami, ponieważ jestem tępy w kwestii gry na gitarze niemiłosiernie. Do niedawna myślałem że, gitara klasyczna i akustyczna to dwa określenia jednego instrumentu, więc proszę o wyrozumiałość dla idioty. Z góry dziękuję za pomoc.
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Luke napisał(a):Otóż szukam tabulatury "Guitar pro -podobnej" utworu dziady. Interesują mnie wyłącznie tylko takie pliki z tabulaturami, ponieważ jestem tępy w kwestii gry na gitarze niemiłosiernie. Do niedawna myślałem że, gitara klasyczna i akustyczna to dwa określenia jednego instrumentu, więc proszę o wyrozumiałość dla idioty. Wiesz, ze mnie też żaden w sumie muzyk, ale jeśli jest tak jak piszesz, no to nie wiem czy tabulatura Ci się jakoś specjalnie przyda. Może zacznij po prostu od akordów?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Luke napisał(a):Otóż szukam tabulatury "Guitar pro -podobnej" utworu dziady. Interesują mnie wyłącznie tylko takie pliki z tabulaturami, Nie jestem pewny, ale do tej piosenki chyba tabulatura nie jest potrzebna (a już zwłaszcza jakaś guitaro pro podobna), akordy powinny wystarczyć.
Luke napisał(a):Do niedawna myślałem że, gitara klasyczna i akustyczna to dwa określenia jednego instrumentu Przyjęło sie określać jako akustyczne gitary jazzowe i inne z metalowymi strunami, węższym gryfem i kilkoma innymi cechami, ale na dobrą sprawę każda gitara klasyczna jest gitarą akustyczną (bo przecież nie elektryczną...). To kwestia pewnej dwuznaczności terminu akustyczna.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Nie jestem pewny, ale do tej piosenki chyba tabulatura nie jest potrzebna (a już zwłaszcza jakaś guitaro pro podobna), akordy powinny wystarczyć. Problem w tym że nie wiem jak czytać takie akordy. Nie wiem co oznaczają poszczególne litery.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Luke napisał(a):Problem w tym że nie wiem jak czytać takie akordy. Nie wiem co oznaczają poszczególne litery. Litery to oznaczenia akordów.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gitara.terramail.pl/akordy.HTM">http://www.gitara.terramail.pl/akordy.HTM</a><!-- m -->
Reputacja:
1
Luke napisał(a):Problem w tym że nie wiem jak czytać takie akordy. Nie wiem co oznaczają poszczególne litery. Od tego by trzeba zacząć przygodę z gitarą  Znajomość akordów się przydaje...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Bóg zapłać dobry Człowieku! Więc to takie klocki są... Okiej, w miarę jasne to to teraz, to jak z akordami?
Reputacja:
0
Luke napisał(a):Okiej, w miarę jasne to to teraz, to jak z akordami? Ale CO jak z akordami?
Bierzesz gitarę i próbujesz, nie ma innej rady. Kładziesz palce na gryfie i akord po akordzie do przodu.
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Moim zdaniem każdemu, kto zaczyna poznawać gitarę, warto polecić "Szkołę gry na gitarze" Józefa Powroźniaka i inne jego publikacje.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
0
gredler napisał(a):Moim zdaniem każdemu, kto zaczyna poznawać gitarę, warto polecić "Szkołę gry na gitarze" Józefa Powroźniaka i inne jego publikacje Pewnie, że tak.
Można też polecić setki innych "pomocy" setek innych autorów. A dzisiaj, przy dostępności internetu zwłaszcza i wszelakich szkółek grania prowadzonych przez samych mistrzów, początki nie muszą być wcale trudne.
Nastrojony instrument, trochę słuchu, samozaparcia i czasu - i ruszy się z miejsca.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Luke napisał(a):Okiej, w miarę jasne to to teraz, to jak z akordami? Ale CO jak z akordami?
Bierzesz gitarę i próbujesz, nie ma innej rady. Kładziesz palce na gryfie i akord po akordzie do przodu. Ale najpierw muszę mieć te akordy, czy jak tam wolicie te literki, jakie występują w utworze.
Reputacja:
0
Luke napisał(a):Ale najpierw muszę mieć te akordy, czy jak tam wolicie te literki, jakie występują w utworze. Co rozumiesz przez "musze mieć te akordy"? Podałem Ci link do jednej z całej masy stron, gdzie znajdziesz tabele z akordami...
Stary, wykaż minimumum śladowej ilości inwencji i poszukaj takich stron, skąd dowiesz się jak wyglądają inne akordy.
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Luke napisał(a):Ale najpierw muszę mieć te akordy, czy jak tam wolicie te literki, jakie występują w utworze. Ja nie rozumiem - nie wiesz za wiele o 'literkach', a chciałeś się za tabulaturę brać? Jak wspomniałem, nie znam się zbytnio na gitarze, ale to chyba trochę tak jakby naukę latania samolotem zaczynać od B747.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 100
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Wszystkie dostępne akordy do utworów JK są tutaj
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/nuty.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/nuty.php</a><!-- m -->
Reputacja:
1
Simon napisał(a):Co rozumiesz przez "musze mieć te akordy"? Akordy do tej konkretnej piosenki...
[Dodano 20 października 2008 o 04:21]
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ja nie rozumiem - nie wiesz za wiele o 'literkach', a chciałeś się za tabulaturę brać? Jak wspomniałem, nie znam się zbytnio na gitarze, ale to chyba trochę tak jakby naukę latania samolotem zaczynać od B747.  To złe porównanie, bo z tabulatury można się nauczyć grać nie mając pojęcia o akordach.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Luke napisał(a):Bóg zapłać dobry Człowieku! Więc to takie klocki są... Okiej, w miarę jasne to to teraz, to jak z akordami? Simon napisał(a):Co rozumiesz przez "musze mieć te akordy"? Podałem Ci link do jednej z całej masy stron, gdzie znajdziesz tabele z akordami... Przemek napisał(a):Akordy do tej konkretnej piosenki... Luke napisał(a):Otóż szukam tabulatury "Guitar pro -podobnej" utworu dziady. *
*Podkreślenie moje.Człowiek poznał co to akordy, teraz łaknie konkretnych, jak Przemek zauważył.Ściślej do dziadów.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
Luke napisał(a):Okiej, w miarę jasne to to teraz, to jak z akordami? są tu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/nuty/dziady.png">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/nuty/dziady.png</a><!-- m -->
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):.Ściślej do dziadów. Uznałem za oczywiste, że człowiek już do nich dotarł.
Liczyłem na tą śladową ilość inwencji.
Pomyliłem się.
Reputacja:
1
Simon napisał(a):Uznałem za oczywiste, że człowiek już do nich dotarł.
Liczyłem na tą śladową ilość inwencji. Niepoprawny idealista...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Widzę że, niezłe zamieszanie tutaj uczyniłem.. W każdym wypadku dziękuję za pomoc. Niestety na nic się mi to zadało, jak ktoś jest tępy, to bata nie ma. Litery widzę, wiem co oznaczają jednak za żaden sposób wcielić tego na gryf nie mogę. Wszystkie akustyczne wersje piosenek Nirvany zagram, bo w guitar pro są, a z samych akordów nie da rady. Muszę powiedzieć że, skutecznie się zniechęciłem do gitary. Jak ktoś nie ma słuchu to mieć nie będzie i trzeba się z tym pogodzić.
Reputacja:
0
Luke napisał(a):Widzę że, niezłe zamieszanie tutaj uczyniłem.. Etam, spoko.
Powodzenia w próbach akordowych. :piwko:
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Luke napisał(a):Muszę powiedzieć że, skutecznie się zniechęciłem do gitary. Jak ktoś nie ma słuchu to mieć nie będzie i trzeba się z tym pogodzić. Słuch jest potrzebny do nastrojenia gitary, a nie do grania na niej. Próbuj, a uda Ci się
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):Słuch jest potrzebny do nastrojenia gitary, a nie do grania na niej. Aś se wymyslił :lol:
Luke - a nie masz tam kogo, kto by Ci pokazał jak łapać molle i dury i robic z drugą ręką?
Reputacja:
0
Gdzie tam. Na osiedlu sami dresiarze, a kumple grają, ale na kompach aniżeli na jakiś instrumentach. A, przepraszam, jeden tylko element jest, wirtuoz gitary elektrycznej,tyle że gdy do ręki bierze akustyka/klasyka nie potrafi zagrać żadnych bić, tylko brzdąka.
Reputacja:
0
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Aś se wymyslił Ja tu chcę dodać otuchy, a Ty wszystko psujesz.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):Ja tu chcę dodać otuchy, a Ty wszystko psujesz. No dobra: sluch mam, akordy znam (z gry na fortepianie), a do gitary za nic nie wiem jak sie zabrac. Cale dorosle zycie pytano mnie po co ,skoro nie zagram jak Page. Info: biore w reke gitare odwrotnie, strun przestawic nie pozwalam (zanim poznalalam gre Jacka). Jak sie nauczuc najprostszej rzeczy??? Piosenk na ognisko..nawet moja tesciowa gra. :wstyd:
e
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Reputacja:
0
Simon napisał(a):A skąd jesteś, Luke? Z małej miejscowości koło Kielc.
Reputacja:
0
Luke napisał(a):Z małej miejscowości koło Kielc. Hm... Spróbuj może kiedyś wpaść na jakąś imprezę Kaczmarową. Spotkasz tam fajnych i uczynnych ludzi.  Na pewno pomogą.
Liczba postów: 1,103
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Proponuje abys zakupil sobie samouczek pt. "Gitara dla kazdego" autor Grzegorz Templin wydawnictwo Absonic Wroclaw 2001.
Bardzo przydatna ksiazeczka jest tam duzo od podstaw do gry juz sredniozawansowanej.
Polecam i jest niedroga,lub przyjdz na jeden z naszych koncertow ,moze bedziemy grac niebawem w Kielcach,zespol Duch Dwooch
Tak wogole to mam rodzine w Jeleniowie i to jest blisko Nowej Slupii,a wiec rowniez Kielc,napisz mi jakis hnamiar na siebie na private jak tam bede z moim gitarzysta lub sam to mozemy ci udzielic paru lekcji,pozdr. :agent: :  d  ,a tymczasem polecam samouczek Grzesia Templina.
|