Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
JP II
Dzisiaj 30 rocznica jednego z najbardziej doniosłych wydarzeń w historii Polski. Przy tej okazji wkleję króciutki wierszyk Smile

JP II

właściwie życie jest sztuką
...wyboru
sztuka stanowi właściwy życiowy wybór
to zawsze sztuka - dokonywać właściwych wyborów
aby się żyło właściwym życiem
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Dzisiaj 30 rocznica jednego z najbardziej doniosłych wydarzeń w historii Polski.
To chyba przesada, no chyba że mówisz o historii powojennej, to tak. Wiele osób myślało tak w roku 1980, ale Kaczmarski programem Muzeum sprowadził ich na ziemię. Teraz Go nie ma między nami, ale myślę, że tę twoją myśl też by sporostował.
[i]There's only one master:
that is the empty sky --
your consciousness.[/i]
Odpowiedz
amrik napisał(a):Wiele osób myślało tak w roku 1980, ale Kaczmarski programem Muzeum sprowadził ich na ziemię
Nie bardzo rozumiem... Mógłbyś rozwinąć swoją myśl?
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
Owszem, kazał budować arkę przed potopem Smile
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Nowhere Woman napisał(a):Nie bardzo rozumiem... Mógłbyś rozwinąć swoją myśl?
Chyba chodziło o to:
tył śpiewnika Muzeum" napisał(a):Program ["Muzeum"] powstał w 1981 roku w oparciu o wybrane dzieła polskiego malarstwa historycznego. Inencją "Muzeum" było umieszczenie polskich doświadczeń okresu "Solidarności" w perspektywie historycznej tak, aby odbiorca pojął, że jest świadkiem procesu, a nie jakiegoś wyjątkowego wydarzenia.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
Z wypowiedzi Amrika wyszło mi, że uważa on, że Kaczmarski odnosił się do wybrania papieża-Polaka, a nie do
gredler cytując tył śpiewnika Muzeum" napisał(a):polskich doświadczeń okresu "Solidarności"
Wink
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
W zasadzie kwestię wyboru Polaka na papieża można podciągnąć pod "okres >Solidarności<".
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
amrik napisał(a):To chyba przesada, no chyba że mówisz o historii powojennej, to tak.
nie, mówię o całej historii Państwa Polskiego
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):nie, mówię o całej historii Państwa Polskiego
Chyba jednak Chrzest w 966 roku był ważniejszy Smile
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Chyba jednak Chrzest w 966 roku był ważniejszy Smile
Jasne! Tak jak "Kniazia Jaremy nawrócenie"! Wink
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Chyba jednak Chrzest w 966 roku był ważniejszy Smile
Sławek napisał(a):jednego z najbardziej doniosłych wydarzeń w historii Polski
dlatego napisałem "jednego z najbardziej doniosłych"

[Dodano 10 listopada 2008 o 11:36]
Sławek napisał(a):jednego z najbardziej doniosłych wydarzeń w historii Polski
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.onet.pl/1860066,11,item.html">http://wiadomosci.onet.pl/1860066,11,item.html</a><!-- m -->

"W tym samym sondażu zapytano Polaków o najważniejsze daty w historii Polski. Prawie co drugi z nich (47 proc.) uznał, że jest to dzień wyboru na papieża Karola Wojtyły"
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):"W tym samym sondażu zapytano Polaków o najważniejsze daty w historii Polski. Prawie co drugi z nich (47 proc.) uznał, że jest to dzień wyboru na papieża Karola Wojtyły"
Ciekawe ilu z z głosujących byłoby w stanie podać poprawną datę rzeczonego wyboru (zakładam, że w sondażu im ją podano) - ja np. nie byłbym w stanie podać nawet roku, nie mówiąc już o dacie dziennej...

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Ciekawe ilu z z głosujących byłoby w stanie podać poprawną datę rzeczonego wyboru (zakładam, że w sondażu im ją podano) - ja np. nie byłbym w stanie podać nawet roku, nie mówiąc już o dacie dziennej...
Biorąc pod uwagę "znajomość" historii wśród naszych rodaków, nic dziwnego, że palnęli to, co sami pamiętają i co im się kojarzy...
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):ja np. nie byłbym w stanie podać nawet roku, nie mówiąc już o dacie dziennej...
No raczej nie ma się czym chwalić...
gredler napisał(a):
Nowhere Woman napisał(a):Nie bardzo rozumiem... Mógłbyś rozwinąć swoją myśl?
Chyba chodziło o to:
tył śpiewnika Muzeum" napisał(a):Program ["Muzeum"] powstał w 1981 roku w oparciu o wybrane dzieła polskiego malarstwa historycznego. Inencją "Muzeum" było umieszczenie polskich doświadczeń okresu "Solidarności" w perspektywie historycznej tak, aby odbiorca pojął, że jest świadkiem procesu, a nie jakiegoś wyjątkowego wydarzenia.
Mimo wszystko to, że Kaczmarski sprowadził wielu na ziemię programem Muzeum, wydaje się dość przesadzone...
Odpowiedz
Alek napisał(a):No raczej nie ma się czym chwalić...
Toteż i Zerat się nie chwali, jeno obnaża smutną prawdę o stanie wiedzy narodu. Większość, zwłaszcza młodej generacji, śmiem twierdzić, że nie poda nawet roku wprowadzenia stanu wojennego. A i nie zdziwiłbym się, gdyby sami wykazali zdziwienie słysząc słowa: "stan wojenny"...
A co tu mówić o pełniejszej historii kraju...
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Dzisiaj 30 rocznica jednego z najbardziej doniosłych wydarzeń w historii Polski.
Zdobycia przez Wandę Rutkiewicz Mount Everestu?

Ps. Sławku, daj sobie spokój z generowaniem ciągów wyrazów.
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):Ps. Sławku, daj sobie spokój z generowaniem ciągów wyrazów.
czy prawda aż tak bardzo boli?
Jan Paweł II
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):
Zdobycia przez Wandę Rutkiewicz Mount Everestu?
To, że wybór Wojtyły na papieża to jedno z bardziej doniosłych wydarzeń w naszej historii, nie ulega wątpliwości. Można się ze Sławkiem w wielu kwestiach nie zgadzać, ale temu fatkowi trudno zaprzeczyć.
Filip P. napisał(a):Ps. Sławku, daj sobie spokój z generowaniem ciągów wyrazów.
Kuriozalne jest także kreowanie się nieudolne i za wszelką cenę na Kraśnego-bis.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):To, że wybór Wojtyły na papieża to jedno z bardziej doniosłych wydarzeń w naszej historii, nie ulega wątpliwości. Można się ze Sławkiem w wielu kwestiach nie zgadzać, ale temu fatkowi trudno zaprzeczyć.
A czy ja napisałem, że się nie zgadzam?
Kuba Mędrzycki napisał(a):Kuriozalne jest także kreowanie się nieudolne i za wszelką cenę na Kraśnego-bis.
O tak! Big Grin

Można się ze Sławkiem w wielu kwestiach zgadzać, ale faktowi, że nie umie pisać wierszy trudno zaprzeczyć.
(Kuba-bis)
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):Można się ze Sławkiem w wielu kwestiach zgadzać, ale faktowi, że nie umie pisać wierszy trudno zaprzeczyć.
Nie wiem, nie znam się, ale pamiętam kilka ciekawych 'zabaw słownych' Sławka w tym dziale.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):To, że wybór Wojtyły na papieża to jedno z bardziej doniosłych wydarzeń w naszej historii, nie ulega wątpliwości. Można się ze Sławkiem w wielu kwestiach nie zgadzać, ale temu fatkowi trudno zaprzeczyć.
Prawda!
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):faktowi, że nie umie pisać wierszy trudno zaprzeczyć
:rotfl: :rotfl: :rotfl: no to sie odgryzłeś jak bąk na kobylej d...e
Jan Paweł II
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości