Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaczyna się :-(
Sławek napisał(a):dlaczego mierzysz miarą moją, albo też miarą innego katolika, którego nie lubisz wszystkich katolików w tym kraju?

A dlaczego Ty mierzysz jedną miarą wszystkich muzułmanów?
Sławek napisał(a):ponieważ ten niepokój nie ma nic wspólnego z ekstremizmem?
To pojechałeś! A z czym w takim razie?
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
MaryShelley napisał(a):A dlaczego Ty mierzysz jedną miarą wszystkich muzułmanów?
Nie wszystkich, tylko wybuchową mniejszość, wywodzącą się z religijnej mniejszości zamieszkującej sąsiednią dzielnicę, przerobioną przez ową mniejszość na wyznaniowe getto.
MaryShelley napisał(a):
Sławek napisał(a):ponieważ ten niepokój nie ma nic wspólnego z ekstremizmem?
To pojechałeś! A z czym w takim razie?
realizmem, brakiem klapek na oczach, wyciąganiem wniosków z doświadczeń mieszkańców dużych europejskich miast, którym ten problem od lat daje się we znaki
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
MacB napisał(a):To czemu mam wrażenie, że podzielasz niepokój autora tego wątku spowodowany planami budowy w Polsce świątyni muzułmańskiej?
Nie wiem, akurat budowa meczetu mnie specjalnie nie ruszyła. Co nie zmienia faktu, że nie czuję zbytniej sympatii do wyznawców Islamu (właśnie z powodu owej mniejszości, którą najbardziej widać) i pieprzę poprawność polityczną.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Sławek napisał(a):
superxana napisał(a):Przecież istnieje cos takiego, jak tolerancja religijna.
Tak, w Polsce istnieje od zawsze.
Można co najwyżej stwierdzić, że w innych państwach nietolerancja religijna przejawiała się w sposób o wiele bardziej brutalny. Ale głosy w tym wątku przeciwko budowie meczetu raczej niedobrze rokują na przyszłość.
Sławek napisał(a):Nie na darmo nazywali nasz kraj "krajem bez stosów"

Widać byli trochę niedouczeni albo nie do końca uczciwi. W rzeczywistości Polska była krajem ze stosunkowo niewielką ilością stosów.
Wikipedia napisał(a):zdarzały się w Rzeczypospolitej przypadki palenia innowierców na stosach na skutek wyroków sądów biskupich przeciwko "heretykom" i "apostatom", np. w taki sposób zabito Helenę Weigel w Krakowie w 1539. 15 lipca 1738 za przejście na judaizm został spalony kapitan Woznicyn, a za ten sam czyn z wyroku biskupa Gamrata w XVI wieku została ścięta Katarzyna Weigel.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kontrreformacja_w_Polsce">http://pl.wikipedia.org/wiki/Kontrreformacja_w_Polsce</a><!-- m -->
Odpowiedz
dauri napisał(a):głosy w tym wątku przeciwko budowie meczetu raczej niedobrze rokują na przyszłość
histeryzujesz
dauri napisał(a):Widać byli trochę niedouczeni albo nie do końca uczciwi.
Tak dauri, a o Twoim douczniu i poziomie uczciwości ma świadczyć umiejętność podania kilku wyjątków na potwierdzenie starej reguły. :o
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):histeryzujesz
Hyhy, i to mówi autor tego idiotycznego tematu. :lol:
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Zaś ekstremiści islamscy czują się szykanowani przez samo to, że ich kobiety są zrównane w prawach obywatelskich z nimi samymi oraz kobietami kraju osiedlenia.
Rozmawiałeś z jakimś Islamskim ekstremistą? :o
Przemek napisał(a):Wprost przeciwnie, ekstremiści to ekstremiści, ale to oni są najgłośniejsi i oni psują opinię innym.
Otóż to. Moherowe berety+ Radio Maryja to moherowe berety i radio Maryja, i też psują opinię większości.
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
Sławek napisał(a):histeryzujesz
Niestety tak. Gdy osoba wykształcona, inteligentna i wrażliwa na poezję a zarazem katolik zaczyna agitować przeciw elementarnej tolerancji religijnej - to przypominają mi się najmroczniejsze karty w historii kościoła katolickiego i histeryzuję. A kiedy prawnik agituje przeciw podstawowym prawom człowieka zapisanym w konstytucji - to histeryzuję podwójnie, bo przypomina mi się średniowiecze.
Sławek napisał(a):o Twoim douczniu i poziomie uczciwości (...)
A na to nie odpowiem, bo mi etyka chrześcijańska nie pozwala.

A kiedy piszesz, że w Polsce istnieje od zawsze tolerancja religijna, to Twoim zdaniem dobrze czy źle? I co to właściwie rozumiesz przez "tolerancję religijną"? Czy np. pozwalanie ludziom na wyznawanie swojej wiary i modlitwę w miejscach do tego przeznaczonych, czy tylko powstrzymywanie się od skazywania innowierców na spalenie na stosie?
Odpowiedz
Simon napisał(a):Hyhy, i to mówi autor tego idiotycznego tematu.
Tak, temat jest idiotyczny ponieważ nie podoba się Simonowi, a co tam, że ma już 3 strony, śledzi go pewnie aktywnie przynajmniej kilkanaście osób i jakoś nikt jeszcze nie podnosił idiotyczności tematu. Poza tym Simon, czyż nie za "obrażanie" "turbanów" swego czasu zarobiłeś ostrzeżenie Wink?
berseis13 napisał(a):Rozmawiałeś z jakimś Islamskim ekstremistą?
nie rozmawiam z ludźmy, którym pomiędzy guzikami koszuli wystaje zawleczka Big Grin
dauri napisał(a):zaczyna agitować przeciw elementarnej tolerancji religijnej
gruba przesada
dauri napisał(a):A kiedy prawnik agituje przeciw podstawowym prawom człowieka zapisanym w konstytucji
np. prawu do życia? albo może chodzi Ci o prawo kobiet do głosowania?
dauri napisał(a):A kiedy piszesz, że w Polsce istnieje od zawsze tolerancja religijna, to Twoim zdaniem dobrze czy źle? I co to właściwie rozumiesz przez "tolerancję religijną"?
To bardzo dobrze do momentu kiedy przedstawiciele wojującej religii tworzą na danym terenie jedynie pewnien "koloryt lokalny", turystyczną atrakcję, kiedy są w pełni zasymilowani z otaczającym ich społeczeństwem. Toleruję każdą religię do chwili, kiedy nie rodzi ona agresji. Wokół meczetu z czasem zgromadzą się różni ludzie o różnych podejściach do ekstremizmu. Potem powstanie drugi meczet, trzeci, dziesiąty, a pewnie dożyjemy i takich czasów, kiedy meczet będzie stał w każdym większym polskim miescie, a to by była totalna porażka (i podobnie jak Przemek - mam gdzieś poprawność polityczną). Nadmienię tutaj, że nie mam nic przeciwko zorganizowanej i licznej społeczności prawosławnej, protestanckiej, żydowskiej, czy każdej innej, z którą można prowadzić zdrowy dialog.
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Toleruję każdą religię do chwili, kiedy nie rodzi ona agresji. Wokół meczetu z czasem zgromadzą się różni ludzie o różnych podejściach do ekstremizmu.
Chyba trochę sobie przeczysz. Czy wiadomo Ci o aktach agresji ze strony tych konkretnych ludzi, którzy chcą zbudowania meczetu? A z czasem ekstremiści może się zgromadzą, a może nie zgromadzą. Rozumując podobnie jak Ty należałoby unikać np. budowania przedszkoli, bo z czasem mogą się tam zgromadzić jacyś pedofile.
Sławek napisał(a):np. prawu do życia? albo może chodzi Ci o prawo kobiet do głosowania
A skąd takie pomysły? Przeca o meczecie dyskutujemy. Chozi mi o prawo do posiadania świątyń, to chyba jasne w kontekście dyskusji?
Konstytucja RP napisał(a):Art. 53.
1. Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.
2. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują.
Sławek napisał(a):umiejętność podania kilku wyjątków na potwierdzenie starej reguły.
To nie były wyjątki, tylko pierwsze lepsze z brzegu przykłady. Oto następne:
Cytat:Przykłady wyroków na czarownice w Polsce:
- Sąd w Turku skazał Annę Jedynaczkę i Annę Bogdankę na spalenie na stosie, za rzekome przymierze z diabłem, zaś w 1664 roku skazał na spalenie Agnieszkę Podgolonkę.
W roku 1645 w Poznaniu spalono Reginę Borożkę, przyznała się do przymierza z czartem,
W roku 1721 w Poznaniu ścięto Andrzeja Bocheńskiego, za podpisanie grograt własną krwią diabłu.
Tego typu wyroków było tysiące. Dochodziło również do samosądów na osobach podejrzanych o czary.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bryk.pl/teksty/liceum/historia/">http://www.bryk.pl/teksty/liceum/historia/</a><!-- m -->średniowiecze/9493-mroki_średniowiecza_józef_putek.html
Odpowiedz
Sławek napisał(a):"obrażanie" "turbanów"
Czym innym jest mój stosunek do turbanów (każdą religię, jako taką, uważam za zło), a czym innym mój stosunek do świętoszkowatych, religijnych programistów, żujących hasła miłości i pokoju, klepiących paciorki jakoimyodpuszczającenaszym winowajcom, a robiacym w gacie w obliczu chęci budowy światyni innego wyznania, histeryzującym i wieszczącym nadchodzący początek końca.
dauri napisał(a):Sąd w Turku
Hyhyhyhy. :lol:
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Potem powstanie drugi meczet, trzeci, dziesiąty...
Ech, rozmarzyłem się....

[Obrazek: suleymaniye.jpg]

[Obrazek: meczet-selima.jpg]

[Obrazek: st3.jpg]

[Obrazek: DSCF2840.JPG]
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
dauri napisał(a):Chyba trochę sobie przeczysz. Czy wiadomo Ci o aktach agresji ze strony tych konkretnych ludzi, którzy chcą zbudowania meczetu? A z czasem ekstremiści może się zgromadzą, a może nie zgromadzą. Rozumując podobnie jak Ty należałoby unikać np. budowania przedszkoli, bo z czasem mogą się tam zgromadzić jacyś pedofile.
Nie, o aktach agresji tych konkretnych osób nic mi nie wiadomo. Lepszym porównaniem byłoby chyba kwestionowanie budowy przedszkoli z racji tego, że może do nich uczęszczać jakiś łobuz, tyle że przedszkolnegogo łobuza łatwiej się wygładza niż fanatyka religijnego.
Dauri, stosy w Polsce płonęły sporadycznie (pierwszy raz widzę dane podawane w tysiącach Smile )
Jan Paweł II
Odpowiedz
MacB napisał(a):Ech, rozmarzyłem się....
Prawda? Zamiast takiej Alhambry mamy kombinat w Licheniu Smile
Odpowiedz
MacB napisał(a):Ech, rozmarzyłem się....
piękne!
Simon napisał(a):Zamiast takiej Alhambry mamy kombinat w Licheniu
brzydkie. Ale robi wrażenie Wink
Odpowiedz
jodynka napisał(a):brzydkie. Ale robi wrażenie
No, zwłaszcza odkąd odkryli na ścianie w Licheniu szesnastowieczne polichromie. :lol:
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):Otóż to. Moherowe berety+ Radio Maryja to moherowe berety i radio Maryja, i też psują opinię większości.
Tylko mała różnica jest taka, że moherowe berety nie porywają samolotów by je rozbić, więc tylko psują opinię i są obiektem kpin i żartów. A Islamiści stwarzają realne zagrożenie, to przez nich, a nie przez katolików mamy do absurdu zaostrzone kontrole na lotniskach...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):mamy do absurdu zaostrzone kontrole na lotniskach...
Fakt, że Cię tu czy tam przetrzepano jeszcze nie świadczy o lotniskowym absurdzie. A generalnie U NAS wcale nie jest tak źle z kontrolami. Wyobraź sobie, co będzie, gdy - odpukac - naprawdę coś kontrolowanie gdzieś wybuchnie... Dopiero wtedy się dowiesz, co to jest absurdalna kontrola.
Odpowiedz
Sławek napisał(a):
dauri napisał(a):A kiedy piszesz, że w Polsce istnieje od zawsze tolerancja religijna, to Twoim zdaniem dobrze czy źle? I co to właściwie rozumiesz przez "tolerancję religijną"?
To bardzo dobrze do momentu kiedy przedstawiciele wojującej religii tworzą na danym terenie jedynie pewien "koloryt lokalny", turystyczną atrakcję, kiedy są w pełni zasymilowani z otaczającym ich społeczeństwem.
:o
A nie muszą się jeszcze nawrócić na katolicyzm?
Szanujemy innych, ale tylko, jeśli są tacy sami jak my?
W Twojej wersji słowo "tolerancja" jest poważnym nadużyciem semantycznym...
Sławek napisał(a):Toleruję każdą religię do chwili, kiedy nie rodzi ona agresji.
To katolicyzmu jako religii nie tolerujesz, bo w niektórych środowiskach rodzi ona agresję (ataki na masońską telewizję itp.) - to oczywiście niewielki procent wierzących (może inaczej - niewielki procent praktykujących, bo wśród wierzących propoporcje byłyby nieco korzystniejsze dla odłamu moherowego), ale podobnie jest z muzułmanami....
Sławek napisał(a):Wokół meczetu z czasem zgromadzą się różni ludzie o różnych podejściach do ekstremizmu. Potem powstanie drugi meczet, trzeci, dziesiąty, a pewnie dożyjemy i takich czasów, kiedy meczet będzie stał w każdym większym polskim mieście, a to by była totalna porażka.
Dlaczego?
Chyba, że masz na myśli porażkę katolicyzmu w walce o rząd dusz Wink

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
W 100% zgadzam się z Zeratulem.

A co do samego meczetu: jeśli się nie zgodzić na jego budowę czy ewentualnych innych tego typu świątyń - to dopiero może być źródłem zagrożenia i powodem do kroków odwetowych.
A ekstremiści i bez meczetu potrafią się zorganizować.
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Simon napisał(a):Fakt, że Cię tu czy tam przetrzepano jeszcze nie świadczy o lotniskowym absurdzie.
Chyba nie latasz zbyt często...
Zeratul napisał(a):Szanujemy innych, ale tylko, jeśli są tacy sami jak my?
Nie, szanujemy innych jeżeli nie mordują niewinnych, jeżeli nie mordują z powodu żartów rysunkowych i napisania książki.
Nie zarzucaj Sławkowi braku tolerancji, bo zabraknie Ci słów na określenie zachowań muzułmanów w kwestiach tolerancji.

[Dodano 8 października 2008 o 11:56]
gosiafar napisał(a):A co do samego meczetu: jeśli się nie zgodzić na jego budowę czy ewentualnych innych tego typu świątyń - to dopiero może być źródłem zagrożenia i powodem do kroków odwetowych.
A ekstremiści i bez meczetu potrafią się zorganizować.
Grozisz nam :> ?
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Simon napisał(a):Prawda? Zamiast takiej Alhambry mamy kombinat w Licheniu
o tyle dobrze, że katolicy nie wysadzają się we własnych światyniach
Przemek napisał(a):Tylko mała różnica jest taka, że moherowe berety nie porywają samolotów by je rozbić, więc tylko psują opinię i są obiektem kpin i żartów. A Islamiści stwarzają realne zagrożenie, to przez nich, a nie przez katolików mamy do absurdu zaostrzone kontrole na lotniskach...
:poklon: cały czas do tego zmierzam
odróżnijmy niegroźnych wariatów od fanatycznych morderców
Zeratul napisał(a):A nie muszą się jeszcze nawrócić na katolicyzm?
Szanujemy innych, ale tylko, jeśli są tacy sami jak my?
W Twojej wersji słowo "tolerancja" jest poważnym nadużyciem semantycznym...
Nie, nie muszą się nawracać, ani też wyglądać jak statystyczny Polak, ale jeżeli chcą tu żyć to muszą szanować polskie prawo i zasady współżycia społecznego. W wersji, którą wywnioskowałeś z mojej wypowiedzi słowo "asymilacja" jest poważnym nadużyciem semantycznym.
Zeratul napisał(a):To katolicyzmu jako religii nie tolerujesz, bo w niektórych środowiskach rodzi ona agresję (ataki na masońską telewizję itp.)
masz na mysli ataki śmiechu?
katolicyzm nie ma nic wspólnego z agresją
Zeratul napisał(a):ale podobnie jest z muzułmanami....
nie, z muzułmanami jest zupelnie inaczej, gdyż katolicy o skrajnych poglądach nigdy nie detonowali bomb w samolotach
Zeratul napisał(a):Dlaczego?
Chyba, że masz na myśli porażkę katolicyzmu w walce o rząd dusz
nie, mam na myśli bezpieczeństwo na ulicach i w miejscach pracy, poza tym wkurza mnie widok kobiety owiniętej szczelnie w przescieradło z wizjerem na oczy, prowadzonej przez jej lekko i jak najbardziej po europejsku ubranego dżolero w koszulce i dżinsach
Jan Paweł II
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Grozisz nam :> ?
Jasne! Toż każdy wie że jestem islamskim terrorystą! Wink

A, tak poważnie, uważam, że właśnie brak tolerancji rodzi skrajne postawy.
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):brak tolerancji rodzi skrajne postawy.
Stuprocentowa zgoda. Gorzej, jeżeli tolerancję wykazuje tylko jedna strona. Czasem może to nawet gorzej, niż gdy tolerancji brakuje obu stronom.
A strażak także był Sam
Odpowiedz
Simon napisał(a):każdą religię, jako taką, uważam za zło
Ja w zasadzie też, tylko - jak słusznie gdzieś pisał MacB - nasze społeczeństwo chyba wciąż prostych recept w postaci dogmatów i wskazówek religijnych potrzebuje.
Odpowiedz
piotrek napisał(a):Gorzej, jeżeli tolerancję wykazuje tylko jedna strona.
A jeszcze gorzej - gdy żadna ze stron.

Nie jestem na 100% pewna, ale chyba islam jest religią oficjalnie zarejestrowaną w Polsce jako związek wyznaniowy. A skoro tak - to meczety - w świetle prawa - mają takie samo prawo istnieć jak kościoły katolickie i innych wyznań.
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Chyba nie latasz zbyt często...
A co ma do tego latanie?
Kontrole masz na ziemi, nie podczas lotu. Smile
A poważnie: pracuję w Porcie Lotniczym.
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):A jeszcze gorzej - gdy żadna ze stron.
Nie zawsze. Wtedy albo się nawzajem wyżynają, albo utwierdzają granice i dają sobie spokój. Ta druga opcja jest lepsza niż ta, gdy jedna grupa nie toleruje drugiej, która nawet chciałaby tolerować pierwszą.
A strażak także był Sam
Odpowiedz
Simon napisał(a):A poważnie: pracuję w Porcie Lotniczym.
To wybierz się z roboczą wizytą do portu w Goleniowie. Ja ostatnimi czasy kilka portów lotniczych zaliczyłem i twierdzę, że kontrole są absurdalne i nielogiczne.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Sławek napisał(a):katolicy nie wysadzają się we własnych światyniach
To prawda. Czasem próbują wysadzić coś innego, tylko nie zawsze im wychodzi.
Cytat:W roku 1605 grupa angielskich katolickich terrorystów w ramach tak zwanego Gunpowder Plot, czyli Spisku Prochowego, podjęła próbę wysadzenia w powietrze budynków parlamentu w Londynie, z królem, lordami i członkami parlamentu w środku. Gdyby odnieśli sukces, jego konsekwencje dla Anglii byłyby dużo większe niż skutki zamachu z 11 września dla USA.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_020629/plus_minus_a_8.html">http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/pl ... s_a_8.html</a><!-- m -->
Cytat:30 lat temu O'Doherty był członkiem Irlandzkiej Armii Republikańskiej (IRA) walczącej o oderwanie Irlandii Północnej od Wielkiej Brytanii - i to nie byle płotką, lecz specem od ładunków wybuchowych. Schwytany, skazany na dożywocie wyszedł jednak z więzienia w 1989 r. Wówczas też zaczął opowiadać publicznie o swojej działalności w szeregach IRA. Dwa tygodnie temu wstąpił do seminarium. W czasie swej terrorystycznej kariery O'Doherty specjalizował się w bombach ukrytych w paczkach i przesyłkach. To przygotowane przez niego ładunki wybuchały w wielu miastach Irlandii Północnej i Anglii. Ofiarą przypisywanego O'Doherty'emu zamachu miał paść w latach 70. biskup Gerard Tickle. Szczęśliwym trafem ładunek nie eksplodował.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34218,2277294.html">http://serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34218,2277294.html</a><!-- m -->
Odpowiedz