Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Matura ustna z Kaczmarskim
Temat prezentacji:
Jacek Kaczmarski - interpretator i komentator historii i współczesności. Omów na wybranych przykładach problematykę i poetykę jego utworów.

Jakie byłyby wasze propozycje utworów?
"W burzy słyszała Róża wyraźnie głos Boga, nocą widziała czarne jego przeloty pośród gwiazd."
Odpowiedz
A co Ty proponujesz? I - jak to widzisz? Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Myślałam o utworze "Nasza klasa" (uwielbiam to), a dalej to nie mam zielonego pojęcia. Tematy maturalne dotarły do mnie jakieś dwa tygodnie temu, a ostatecznie zdecydować się musiałam wczoraj, więc aż tak dokładnie nad tym nie myślałam.
"W burzy słyszała Róża wyraźnie głos Boga, nocą widziała czarne jego przeloty pośród gwiazd."
Odpowiedz
Nie myślałem o konkretnych utworach, ale pewnie trzeba zrobić 4 grupy:
1. Interpretator historii
2. Komentator historii
3. Interpretator współczesności
4. Komentator współczesności

Oczywiście spora część utworów będzie i komentarzem i interpretacja,ale można zwrócić uwagę na odpowiednie kwestie.
Ewentualnie można dodać utwory, które dotyczą równocześnie historii i współczesności (a właściwie już ówczesności).
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Temat jest bardzo ciekawy, fakt, najlepiej go podzielić tak, jak zaproponował Torrentius.
Pomyśl spokojnie, co chcesz przekazać, a - myślę - że chętni do pomocy się znajdą! Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Temat dosyć trudny. Bo niektóre rzeczy trochę trudno oddzielić w piosenkach J.K. Przeszłość często miesza się z teraźniejszością, a i komentarz i interpretacje też łatwo wydestolować nie jest. Trochę nad tą prezentacją posiedzisz :P Tak na szybko to mogę zaproponować coś takiego..

1. Interpretator Historii. No tutaj by Jałta dobrze pasowała, może Wiosna 1905, Dwie rozmowy z kremlem, Przejście Polaków przez Morze Czerwone i Czaty Śmiełowskie, ale to ostatnie tak, żeby pokazać J.K. trochę luźniejszego ;) (No i dowiedzieć się, czemu Adam M. był takim dobrym poetą :P ).
2. Komentator Histori. I tu jest dylemat jak oddzielić komentarz od interpretacji. Ja bym dał chyba Stańczyka, Wieszanie Zdrajców i może Opowieść Pewnego Emigranta.
Ogólnie część historyczna jest według mnie najtrudniejsza w rozdzieleniu komentarza i interpretacji i nie wiem, czy nie warto by było jej połączyć w jedną całość.

OK, to teraz teraźniejszość.
I tutaj zależy co rozumiemy przez "teraźniejszość" i "historia". Bo dla nas stan wojenny i ogólnie komunizm to jest historia, a w chwili pisania piosenek była to teraźniejszość. Co daje duże pole do popisu do własnej interpretacji:P

3. Jeśli chodzi o interpretację teraźniejszości, to tu trochę ciężko, bo jednak w piosenkach jest więcej komentarza niż interpretacji. No ale jak już coś trzeba to chyba Z Chłopa Król, Wizyta pewnej krewnej zza granicy, Ballado o okrzykach (ale to teraźniejszość z perspektywy J.K.)
4. Z komentarzem do teraźniejszości jest chyba najmniejszy problem, no tu jest pełno piosenek, zaczynając od Dwadzieścia Lat Później, poprzez Testament '95, Naszą Klasę '92, Postmodernizm, X i pewnie wiele innych, które mi w tej chwili nie przychodzą do głowy.

To by było na tyle co mi przychodzi w ramach zaproponowanego podziału tematu. Ale nie wiem czy nie łatwiej by było, gdyby podział odnieść bardziej do zdania "Omów na wybranych przykładach problematykę i poetykę jego utworów". Czyli na przykład:
- Jacek o historii
- Jacek o komunizmie
- Jacek o III RP
- Jacek o człowieku
- Teraźniejszość przez historię

Ale robiąc taki podział trzeba by było się upewnić u polonistki, czy według niej jest to w pełni zgodne z tematem, bo to może być różnie interpretowane.

PS. Oczywiście podane tytuły to tylko przykłady, bez żadnej myśli przewodniej. Po prostu tytuły piosenek, które miałem w pamięci i które pasują do tematu, ale niekoniecznie pasują wszystkie do siebie w prezentacji.
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Odpowiedz
fthissite napisał(a):1. Interpretator Historii. No tutaj by Jałta dobrze pasowała, może Wiosna 1905, Dwie rozmowy z kremlem, Przejście Polaków przez Morze Czerwone i Czaty Śmiełowskie, ale to ostatnie tak, żeby pokazać J.K. trochę luźniejszego Wink (No i dowiedzieć się, czemu Adam M. był takim dobrym poetą Tongue ). 2. Komentator Histori. I tu jest dylemat jak oddzielić komentarz od interpretacji. Ja bym dał chyba Stańczyka, Wieszanie Zdrajców i może Opowieść Pewnego Emigranta.Ogólnie część historyczna jest według mnie najtrudniejsza w rozdzieleniu komentarza i interpretacji i nie wiem, czy nie warto by było jej połączyć w jedną całość.OK, to teraz teraźniejszość.I tutaj zależy co rozumiemy przez "teraźniejszość" i "historia". Bo dla nas stan wojenny i ogólnie komunizm to jest historia, a w chwili pisania piosenek była to teraźniejszość. Co daje duże pole do popisu do własnej interpretacjiTongue3. Jeśli chodzi o interpretację teraźniejszości, to tu trochę ciężko, bo jednak w piosenkach jest więcej komentarza niż interpretacji. No ale jak już coś trzeba to chyba Z Chłopa Król, Wizyta pewnej krewnej zza granicy, Ballado o okrzykach (ale to teraźniejszość z perspektywy J.K.)4. Z komentarzem do teraźniejszości jest chyba najmniejszy problem, no tu jest pełno piosenek, zaczynając od Dwadzieścia Lat Później, poprzez Testament '95, Naszą Klasę '92, Postmodernizm, X i pewnie wiele innych, które mi w tej chwili nie przychodzą do głowy.To by było na tyle co mi przychodzi w ramach zaproponowanego podziału tematu. Ale nie wiem czy nie łatwiej by było, gdyby podział odnieść bardziej do zdania "Omów na wybranych przykładach problematykę i poetykę jego utworów". Czyli na przykład:- Jacek o historii- Jacek o komunizmie - Jacek o III RP- Jacek o człowieku- Teraźniejszość przez historięAle robiąc taki podział trzeba by było się upewnić u polonistki, czy według niej jest to w pełni zgodne z tematem, bo to może być różnie interpretowane.
I to wszystko ma być omówione w 15-20 minut?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Jakby się mówiło wystarczająco szybko... :P A tak na serio, to oczywiście, że nie. Do każdego punktu prezentacji powinna być jedna piosenka dosyć dokładnie omówiona, i jedna, dwie wspomniane. Co jest ważne, muszą być wybrane piosenki, które dobrze znasz, i o których możesz pogadać, bo zawsze możesz mieć (nie)fart, że trafisz w komisji na kogoś kto zna twórczość Kaczmarskiego. No i musisz przygotować się na takie pytania "życiowe", gdy komisja nie będzie miała pojęcia o czym mówisz (ja tak miałem, zresztą sam sobie tak ustawiłem rozmowę z komisją wybierając temat o s-f ;) ). Wtedy pewnie padną hasła w stylu: "Kim jest dla ciebie Kaczmarski", albo "Czy i co w 2009 roku ludzie mogą czerpać z twórczości Kaczmarskiego", "Czy sądzisz, że Kaczmarski był poeta uniwersalnym" i tym podobne. W każdym razie, w prezentacji nie zamieszczaj żadnych "słów kluczy", których nie potrafisz rozwinąć i omówić, bo wtedy egzaminatorzy mogą je wykorzystać przeciwko tobie ;) .
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Odpowiedz
fthissite napisał(a):1. Interpretator Historii. [...] Dwie rozmowy z kremlem, Przejście Polaków przez Morze Czerwone
To nie było o jego współczesności?
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Torrentius masz racje, pisałem z głowy i nie sprawdzałem dat napisania utworów... no ale w sumie jakby zinterpretować historię i współczesność, nie z punktu widzenia Kaczmarskiego, a osoby piszącej w tym roku maturę, to mogło by być tak, że historia odnosiła by się do czasów dla dzisiejszego pokolenia nieznanych z doświadczenia, czyli gdzieś do roku 1989-1991. Współczesność zaś odnosiła by się do czasów po upadku komunizmu i pierwszych przemian, czyli od początku lat 90 do dzisiaj. No ale taką interpretacje trzeba uzgodnić z polonistą prowadzącym, zresztą jak i większość rzeczy w tym temacie, który muszę przyznać jest dość trudny do opracowania.
Odpowiedz