Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Cytat:To ma być wielkie, muzyczno-filmowe wspomnienie najważniejszych wydarzeń z lat 80. Lech Wałęsa dziś świętować będzie uroczyście 25. rocznicę przyznania mu pokojowego Nobla i swoje 65. urodziny. Galę z tej okazji poprowadzą Krystyna Janda i Jerzy Radziwiłowicz. Relację z imprezy obejrzymy dzień później w Polsacie. TVP koncertu nie pokaże, bo uroczystość ta "nie wchodzi w zakres misji TVP"
Cytat:Podczas spektaklu będzie można zobaczyć archiwalne materiały z uroczystości wręczenia Nobla 10 grudnia 1983 r., pielgrzymek ojca świętego Jana Pawła II do ojczyzny czy podpisania porozumień sierpniowych. Filmy przeplatane będą muzycznie motywani Chopina, przebojami Republiki, protestsongami Kaczmarskiego w wykonaniu Pawła Kukiza, utworami Dżemu, T. Love, Edyty Geppert i Krystyny Prońko.
Cytat:Koncert będzie można obejrzeć następnego dnia, czyli we wtorek o g. 22.05 w Polsacie.
źródło: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dziennik.pl/polityka/article244355/Kukiz_zaspiewa_Walesie_Mury.html">http://www.dziennik.pl/polityka/article ... _Mury.html</a><!-- m -->
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Zemsta IPN-u? Można nie lubić Wałęsy, mieć mu za złe pewne posunięcia, ale żeby zaraz karać go Murami w wykonaniu Kukiza :o ?
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
a JK napisal pare fajnych piosenek ktore mozna by zaspiewac Bolkowi na 25 lecie...ale to zdaje sie nie na tym koncercie
no coz..takie to "mury"
Liczba postów: 2,212
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Oczywiście, np. poświęconą w/w. Karierę Nikodema Dyzmy.
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Jakieś dziwne to wykonanie.
Ale fajnie, że ludzie stali.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Reputacja:
0
Reputacja:
0
Dykcja i artykulacja Pawła Piersi Kukiza świetnie była dopasowana do tychże u głównego bohatera imprezy.
To dobry zabieg artystyczny.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
lc napisał(a):Dykcja i artykulacja Pawła Piersi Kukiza świetnie była dopasowana do tychże u głównego bohatera imprezy. Aż strach pomysleć, kto by musiał wystapić na imprezce u Kaczora, żeby dopasować się dykcyjnie i artykulacyjnie do prezydencika.
Reputacja:
0
kaczor donald
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Kaczorowi to pasuje chyba tylko jedna piosenka: '20 lat później" śpiewana przez Wałęse ;)
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Reputacja:
0
Pomysł, ze śpiewaniem przez Wałęse nie jest zły. Pasowałby znakomicie do innych rodzimych wokalistów, którzy również nie rozumieją, o czym śpiewają.
Liczba postów: 39
Reputacja:
0
<!-- m --><a class="postlink" href="http://findvideodownload.com/com_jZ7RHIlnRsQ_Mury-Kaczmarski-Pawe-Kukiz.html">http://findvideodownload.com/com_jZ7RHI ... Kukiz.html</a><!-- m -->
Ale to chyba jest jakieś starsze wykonanie, tak?
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Babosa.Azul napisał(a):Ale to chyba jest jakieś starsze wykonanie, tak? Tak, ta żenada pochodzi bodajże sprzed blisko trzech lat.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Nie trawię tej interpretacji. <!-- m --><a class="postlink" href="http://findvideodownload.com/com_jZ7RHIlnRsQ_Mury-Kaczmarski-Pawe-Kukiz.html">http://findvideodownload.com/com_jZ7RHI ... Kukiz.html</a><!-- m -->
Może gdyby to zaśpiewał ktoś z bardziej donośnym głosem.
Właściwie przeczytane z kartki.Być może Kukiz w ostatniej chwili dowiedział się że ma to wykonywać.Wątpię by tak było.
Na wykonanie " Murów " proponowałbym np.Glacę (Sweet Noise)
ŻYCIE TO ZBIERANIE PAPIERKÓW ~STORMBRINGER ©
Liczba postów: 3,654
Reputacja:
1
stormbringer76 napisał(a):Właściwie przeczytane z kartki Mój ulubiony temat, czekałem na to  Czy naprawdę nikt na tym forum nie jest w stanie dostrzec, że oni WSZYSCY na tym koncercie zrzynali tekst z ekranów stojących przed nimi?! I Bogu dzięki, bo było by więcej żenujących wpadek niż ta z np. Patrycją Markowską, która najwyraźniej ma problemy z czytaniem. Paweł Kukiz zapewne też miał dostęp do tekstu na ekranie. To po co mu ta kartka? Pomyślmy - może to część interpretacji? Jestem przekonany, że szanowni forumowicze słyszeli w swoim życiu tak długi wyraz, to może w końcu dopuszczą jego połączenie z Kukizem? Rzecz jasna można dyskutować, czy on to dobrze zaśpiewał, czy ta interpretacja nie jest zbyt dziwna, wydumana (żeby nie powiedzieć intelektualnie wymagająca) i czy w ogóle jest wystarczająco klawy do śpiewania Kaczmarskiego. Ale zlitujcie się i przestańcie wypominać mu tę kartką.
Pozdro dla "ortodoksów" z kaczmarski.art.pl
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
"Najlepsi" byli Cugowscy
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Alek napisał(a):Mój ulubiony temat, czekałem na to Czy naprawdę nikt na tym forum nie jest w stanie dostrzec, że oni WSZYSCY na tym koncercie zrzynali tekst z ekranów stojących przed nimi?! I Bogu dzięki, bo było by więcej żenujących wpadek niż ta z np. Patrycją Markowską, która najwyraźniej ma problemy z czytaniem. Paweł Kukiz zapewne też miał dostęp do tekstu na ekranie. To po co mu ta kartka? Pomyślmy - może to część interpretacji? Jestem przekonany, że szanowni forumowicze słyszeli w swoim życiu tak długi wyraz, to może w końcu dopuszczą jego połączenie z Kukizem? Rzecz jasna można dyskutować, czy on to dobrze zaśpiewał, czy ta interpretacja nie jest zbyt dziwna, wydumana (żeby nie powiedzieć intelektualnie wymagająca) i czy w ogóle jest wystarczająco klawy do śpiewania Kaczmarskiego. Ale zlitujcie się i przestańcie wypominać mu tę kartką.
Pozdro dla "ortodoksów" z kaczmarski.art.pl  Jak rzadko kiedy - zgadzam się z Alkiem w całej rozciągłości!
Reputacja:
0
Myślę, że warto zobaczyć i wyrobić sobie własny pogląd na wykonanie z 29 września 2008: nagranie
Chociażby po to, żeby nie mylić go z poprzednim wykonaniem Kukiza sprzed lat kilku.
Aczkolwiek połączenie zapowiedzi sprzed lat (w której rzeczona powyżej kartka odgrywa ważną rolę i która to zapowiedź tę kartkę uzasadnia) z ostatnim wykonaniem wydaje się nieprzypadkowe...
Liczba postów: 1,706
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):29 października 2008: Coś mnie ominęło? Cały miesiąc?
Reputacja:
0
Zbigniew napisał(a):Coś mnie ominęło? Cały miesiąc? Pomyłka poprawiona. Dzięki Zbyszku!
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Myślę, że warto zobaczyć i wyrobić sobie własny pogląd na wykonanie z 29 września 2008 Nie miałem okazji widzieć tego nagrania w TV. Wielkie dzięki, Piotrze!
Kukiz robi tam kilka błędów w tekście, czego generalnie nie znoszę. Śpiewa m.in. chyba (poprawcie mnie jeśli źle słyszę): "dreszcze na wskos serc i dusz", momentami niezbyt ładnie deklamuje tekst. A jednak, moim zdaniem, to wykonanie jest naprawdę dobre, chyba wręcz najlepsze ze wszystkich nieautorskich wykonań (czyli nie Llacha, JK ani PG), jakie słyszałem. Piosenka zagrana jest naprawdę dobrze, a Kukiz śpiewa z zaangażowaniem, bez ośmieszającego zadęcia. Jest w tym naprawdę autentyczny. Gdyby wiernie powtórzył tekst, to byłaby po prostu rewelacja.
Liczba postów: 1,706
Reputacja:
0
Poza tym, zaśpiewał "A śpiewak też był sam". A jeśli chodzi o wykonanie - znośne, nawet pomimo tego jego skracania nut.
Reputacja:
0
Zbigniew napisał(a):Poza tym, zaśpiewał "A śpiewak też był sam". No niestety, tego typu "skaleczeń" zrobił sporo.
A aranżacja zrobiona trochę na ŻanMiszelŻara, nie wydaje Wam się?
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Wielkie dzięki, Piotrze! Cała przyjemność po mojej stronie.
Luter napisał(a):No niestety, tego typu "skaleczeń" zrobił sporo. Rzeczywiście, gdyby nie potknięcia w tekście... Ale cóż, nie można mieć wszystkiego...
Luter napisał(a):A aranżacja zrobiona trochę na ŻanMiszelŻara, nie wydaje Wam się? Ja wiem? Niekoniecznie. Mi skojarzyło się raczej z wykonaniem Patrycji (jubileusz Pietrzaka?). Świetnym zresztą. Zamieszczałem gdzieś, kiedyś na forum.
Luter napisał(a):Jest w tym naprawdę autentyczny. Zdecydowanie, to duży atut tego wykonania. Poza tym, moim zdaniem, Kukiz pokazał, że śpiewać potrafi.
Uważam, że cały koncert był świetny, chociaż kilku rzeczy zabrakło do pełnego obrazu ważnych pieśni z tamtych lat...
Janda i Radziwiłowicz przypominający sierpniowe postulaty - niektóre, co ciekawe, nadal aktualne! Dokumentalne fragmenty filmów...
"Victoria" Dżemu, "Biała flaga" Republiki, "Wychowanie: T. Love, Lombard (a właściwie Stróżniak &Co), obok Chopina na rockowo (dla statystyk, w nawiązaniu do wątku obok: mi się bardzo podobało - bardziej niż wczesne stadium tego projektu słyszane przypadkiem i we fragmencie, swego czasu na żywo). To wszystko obok piosenek Niemena, Grechuty (według mnie, niezbyt szczęśliwy pomysł z odśpiewaniem przez chór chłopięcy), Osieckiej (jak zwykle świetny Radek w piosence wykonywanej przez Rodowicz, a tytułu której nigdy nie pamiętam), wiele znaczącej "Kolejki" ("Psalm stojących w kolejce"?) K. Prońko i genialnej Geppert w "Zamiast". (Hmmm... Pewnie coś pominąłem, ale piszę z niczego, czyli z pamięci)
No i na koniec "Mury". Naprawdę mocny akcent finałowy. Jak stwierdziła po Kukizie Młoda - ciary były! Jeszcze raz potwierdziło się, że jak już to śpiewać, to albo wcale, albo świetnie.
Nie lubię takich "akademii ku czci". Przemówienia były i tu drażniące. Jednak poza tym oglądałem i słuchałem z przyjemnością.
Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
zajebiste wykonanie Kukiza, super klimat
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):zajebiste wykonanie Kukiza Mógłbyś inaczej dobierać słowa?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Liczba postów: 963
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Alek napisał(a):Ale zlitujcie się i przestańcie wypominać mu tę kartką. Alek masz u mnie piwo :piwko:
pkosela napisał(a):Myślę, że warto zobaczyć i wyrobić sobie własny pogląd na wykonanie z 29 września 2008 Dzięki Piotrze, ja też nie miałem okazji widzieć tego wcześniej
pkosela napisał(a):Kukiz pokazał, że śpiewać potrafi. mnie się tak wydawało od zawsze  nie wiem dlaczego, ale go bardzo lubię (włącznie z kartką )
Sławek napisał(a):zajebiste wykonanie Kukiza, super klimat nic dodać
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Reputacja:
0
czapon napisał(a):mnie się tak wydawało od zawsze Oj, z tym śpiewem, to bywało różnie. Pamiętam, że np. AyaRL robiła na mnie duże wrażenie z wyjątkiem wokalu, który należało wg. mnie szybko zmienić  Poza tym, koncertowo wiele zależało od stopnia upojenia artysty. Na szczęście, jak sam twierdzi, ma to już za sobą (kolejny, który udowadnia, że rezygnacja ze środków dopingujących może tylko wyjść na dobre!). Pamiętam też zaskoczenie jego występem na płycie... Santor. Wtedy szczęka mi się wcale nielekko poluzowała... Kto nie słyszał - polecam. W całości. Tytuł: "Duety".
Zbrozło napisał(a):Mógłbyś inaczej dobierać słowa? Przyłaczam się do prośby.
Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):Sławek napisał(a):zajebiste wykonanie Kukiza Mógłbyś inaczej dobierać słowa? pkosela napisał(a):Zbrozło napisał(a):Mógłbyś inaczej dobierać słowa Przyłaczam się do prośby. przepraszam... :niepewny:
wykwintnie zajebiste może być?
na zasadzie:
Jasio - sram ze strachu
Mama Jasia - Jasiu, jak ty się odzywasz?!
Jasio - przepraszam, sram z przerażenia
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
dzięki Piotrek za nagranie!
Podoba mi sie to wykonanie. Mam wrażenie, że Kukiz przyłożył się do tego występu. A potknięcia w tekście... no cóż, trudno. Nie zrobił w każdym razie krzywdy tekstowi. I zgadzam się z tym, że fajnie, że ludzie wstali.
|