Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna
Luter napisał(a):Czy może mam wybrać jakiś ciekawy?
Najciekawsze są chyba te z dużą ilością poprawek, zmian i modyfikacji Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Tutaj są nagrania Wigilii na Syberii i dwóch piosenek z Krzyku - w wersji oryginalnej z Archiwum.
Odpowiedz
Dzięki!
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Luter napisał(a):Maszynopis jakiego utworu sobie życzysz? Czy może mam wybrać jakiś ciekawy?
Wybierz ciekawy! Smile

ela Smile

[Dodano 14 października 2008 o 17:48]
Elzbieta napisał(a):Mnie 'Pustynia 80' brzmiała o ile pamiętam dziwnie
-na str 2
Luter napisał(a):Potem, w trakcie toczącej się dyskusji w niniejszym wątku przypomniałem sobie, że są jeszcze dwie piosenki, które spotkał identyczny los - chodzi o Pustynię'80
Elzbieta napisał(a):Dostane choćby malutka kopie malutkiego maszynopisu za zgadniecie Pustyni'80? Smile Smile Smile
Tylko się przypominam, bo łaknę maszynopisów...
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Proszę.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Proszę.
zapytam, a co -
poprawki w tekście wprowadziły "dwie ręki". Wiadomo, czyje?
Żadne z pism nie wygląda mi na takie, co wyszło spod ręki JK.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Żadne z pism nie wygląda mi na takie, co wyszło spod ręki JK.
druga poprawka, ta niżej, wydaje mi się, jest pisana ręką JK.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Luter napisał(a):Proszę.
Ogromnie dziękuję! *-`- Ładnie z Twojej strony, bo nie o tym konkurs był.Cenie takie gesty.

e.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):poprawki w tekście wprowadziły "dwie ręki". Wiadomo, czyje?
Żadne z pism nie wygląda mi na takie, co wyszło spod ręki JK.
Uważam wprost przeciwnie - że obydwie poprawki są pisane ręką Jacka. Pomijając już, że na maszynopisach JK nikt inny nie miał zwyczaju poprawiać, to przecież pismo Jacka jest bardzo charakterystyczne. Jakieś wątpliwości można mieć ewentualnie co do pierwszej poprawki. Pewnie była ona robiona w innym momencie, może w mniej wygodnej pozycji (dlatego pismo jest większe).
Odpowiedz
Luter napisał(a):Pewnie była ona robiona w innym momencie, może w mniej wygodnej pozycji (dlatego pismo jest większe).
Taka była moja reakcja- druga na 100% Jacka, pierwsza w innym czasie, bo widzę podobieństwa-musiałabym poszukać.

e.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Pomijając już, że na maszynopisach JK nikt inny nie miał zwyczaju poprawiać, to przecież pismo Jacka jest bardzo charakterystyczne.
Ale skan chyba nie jest robiony wprost z maszynopisu? To jest skan kserówki chyba? - dla ścisłości pytam. Może na maszynopisie była tylko dolna poprawka a już np. na kserówce - ta druga, wyżej? A może to jest nawet ksero kserówki?
Nie żebym podważał wartość tego materiału - widać, ze to było robione z oryginały należącego do JK i, ostatecznie, na ogólną wartość poznawczą kwestia kopia czy oryginał nie ma wpływu. Moje uwagi dotyczą jedynie takiej ewentualności, że na odbitce poprawki mógł nanosić ktoś inny?

Moim zdaniem obie poprawki różnią się znacznie charakterem pisma - od kierunku jego pochylenia, po łaczenia liter, wielkość pisma itp. Kaczmar miał - jak piszesz - pismo bardzo charakterystyczne i raczej trudno je pomylić. Ta pierwsza poprawka jakaś niezbyt podobna do pisma JK.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Grafologiem nie jestem, ale porównując " z" czy "y" w słowach z górnego i dolnego dopisku wydaje mi się, że różnica jest widoczna.
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
porównuję właśnie rękopisy zamieszczone na stronie z poprawkami ze skanu. Druga, dolna poprawka, rzeczywiście chyba jest Jackowa. Ale ta wyżej... nie wydaje mi się. Smile
Odpowiedz
Przyjrzałam się obu poprawkom i coś mnie tknęło, żeby spojrzeć na kartkę od mojej Mamy. No i oczywiście sprawa wyjaśnia się z miejsca. Poprawkę u góry naniosła Mama. Nie chodzi tylko o poprawkę w sensie, że tak powiem, grafilogicznym, ale po prostu zmieniła frazę "pieśń niosła i gwizdy" na frazę "obwieszczały gwizdy".
Zresztą Mama w ogóle sporo drobnych poprawek wnosiła do tekstów Ojca - szczególnie tych ze "Stajenki"

Dla porównania pisma, za chwilę wrzucę kilka zdań pisanych ręką Matki.

Pozdrawiam Smile

[Dodano 14 października 2008 o 21:58]
Tutaj charakterystyczne Ł Mamy - i jego połączenie z inną literą
[Obrazek: caujha2.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

a tutaj literki G i J - prawie identyczne, jak na rękopisie.
[Obrazek: drogiserdeczniejszejn0.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):J - prawie identyczne,
A gdzie na maszynopisie znajduje się literka 'J' autorstwa Twojej mamy?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):A gdzie na maszynopisie znajduje się literka 'J' autorstwa Twojej mamy?
ano nie ma - ale jest za to literka "i" i np. "z"
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):Tutaj charakterystyczne Ł Mamy - i jego połączenie z inną literą
dla mnie zamieszczone próbki rozwiewają wszelkie wątpliwości. Dzięki! Smile
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):A może to jest nawet ksero kserówki?
Tak, tak, to jest foto ksera ksera kserówki fota ksera kserówki.

Pozdrawiam serdecznie,
KN.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Tak, tak, to jest foto ksera ksera kserówki fota ksera kserówki.
a może raczej skan foto ksera ksera kserówki fota ksera kserówki :]
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Nieważne czy skan, czy ksero.
Najważniejsza i ciekawa informacja to ta, że p.Ewa jest poniekąd współautorką pewnych utworów.
Ciekaw jestem co i gdzie jeszcze poprawiła, zmieniła, zasugerowała. Big Grin
Odpowiedz
JK zapisał w testamencie nie swoje utwory :/
Odpowiedz
Simon napisał(a):Ciekaw jestem co i gdzie jeszcze poprawiła, zmieniła, zasugerowała.
Luter napisał(a):JK zapisał w testamencie nie swoje utwory
eeee, no bez przesady.
Bardzo przeciez jest to prawdopodobne, że ktoś mógł podpowiedzieć Kaczmarskiemu jakiś wers, frazę, zaproponować zmianę. Wątpię, żeby JK krzyczał "nie rusz, nie rusz, zostaw, to moje i tak ma być!". Czytał przecież swoje utwory różnym ludziom np. przez telefon, zapewne m.in. po to, żeby posłuchać ewentualnych propozycji poprawek, gdyby ktoś takowe miał.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):eeee, no bez przesady.
Bardzo przeciez jest to prawdopodobne, że ktoś mógł podpowiedzieć Kaczmarskiemu jakiś wers, frazę, zaproponować zmianę. Wątpię, żeby JK krzyczał "nie rusz, nie rusz, zostaw, to moje i tak ma być!". Czytał przecież swoje utwory różnym ludziom np. przez telefon, zapewne m.in. po to, żeby posłuchać ewentualnych propozycji poprawek, gdyby ktoś takowe miał.
Oczywiście, ale mówienie wówczas o współautorstwie to przesada. Z tym, że ze strony Simona to była raczej żart, który Luter potraktował zbyt poważnie...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
W Pożegnaniu barda bodajże Jacek opowiada, że Ojciec podkreślał w tekstach Sarmatii frazy, które absolutnie niczego nie wnoszą, są wypełniaczem. I stanowczo za dużo było tych podkreśleń. Big Grin
Odpowiedz
Luter napisał(a):Tak, tak, to jest foto ksera ksera kserówki fota ksera kserówki.
no, no, już, już...nie denerwuj się. Pozostańmy po prostu przy tym, że to nie jest oryginał.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):no, no, już, już...nie denerwuj się. Pozostańmy po prostu przy tym, że to nie jest oryginał.
:o Skan oryginałem??
Odpowiedz
Pils napisał(a):Skan oryginałem??
gdybyś od poczatku czytał, to byś się głupio nie pytał
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):gdybyś od poczatku czytał, to byś się głupio nie pytał
Gdybyś nie napisał głupot, nie byłoby tego pytania.
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Pozostańmy po prostu przy tym, że to nie jest oryginał.
Tak się akurat składa, że to jest oryginał, ale nie spinaj się tak - to naprawdę bez znaczenia.
Paweł Konopacki napisał(a):gdybyś od poczatku czytał, to byś się głupio nie pytał
No, już spokojnie, nie denerwuj się tak. Nie zeskanuję już więcej tych wstrętnych maszynopisów, bo się wrzodów na żołądku ze złości nabawisz i Paci będzie smutno.

Pozdrawiam serdecznie,
KN.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Tak się akurat składa, że to jest oryginał
Lutrze w tym maszynopisie jest:' na rekawiczki trzeba mi pieniedzy', a nie: 'na rekawiczki braknie mi pieniedzy' Czy wiadomo Ci cos o maszynopisie, rekopisie z tym drugim zapisem? Czy tez JK po prostu spiewal tak jak chcial-najbardziej prawdopodobne.Byblbyz to tylko przypadek? Niestety nie mam mam w pracy zadnych tekstow, ktore moglabym porownac.
Jednoczesnie na tyle poznalam tworczosc JK, ze wiem jaka wage do wypowiedzianych slow przykladal.

e.
Odpowiedz