Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O fryzjerze na parterze
Witam, zna ktoś może akordy do utworu " O fryzjerze na parterze "?? Z góry dziękuje.
Odpowiedz
A sam nie dojdziesz do tego? Wydają się proste.
Nic we mnie, prócz do świata żalu dziecięcego,
Tu nikt nie widzi, więc się wstydzić nie mam czego!
Odpowiedz
Nie żebym nie probowal ale srednio mi wychodzi.

Wynik moich prob zwrotka : aE
Refren : dCaA7
Odpowiedz
blaise14 napisał(a):A sam nie dojdziesz do tego? Wydają się proste.
Nie każdy ma taki doskonały słuch. A lepiej jednak mieć dobrze opracowane akordy przez kogoś, niż jakieś kulawe zrobione samemu.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):lepiej jednak mieć dobrze opracowane akordy przez kogoś, niż jakieś kulawe zrobione samemu.
Rozumiem że nie w trafiłem z akordami Smile
Odpowiedz
A nie mam pojęcia, musiałby ktoś kto ma odrobinę słuchu sprawdzić...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
hm skoro nikt nie che mi pomóc w rozpracowaniu muzyki do tego wiersza to może ktoś chociaż pomoże w zrozumieniu jego Smile Zauważyłem w innych tego typu postach, że wypada podać własną interpretację zanim usłyszy się wersje innych, więc na wstępie podzielę się swoim skojarzeniem który wydać się może dla innych uczestników forum śmiesznym ale tak mi się skojarzyło i nic na to nie poradzę Big Grin . Mianowicie czytając czy też słuchając utworu rodzi mi się w wyobraźni obraz strzyżeń w niemieckich obozach zagłady. Nie znam źródeł na podstawie których mógłbym sprostować swą interpretację toteż zwracam się do uczestników forum z tym tematem Smile
Odpowiedz
Nie gwarantuje poprawności:
Na parterze domu w którym przyszło mieszkać nam a E a
Krwisty neon w wystawowej szybie lśni. a E a
U Leona zakład się fryzjerski mieści tam d a d
Do dusznego wnętrza wiodą wypaczone drzwi. a E a
Kto chce z domu wyjść ten musi minąć zakład ten,
Zanim wchłonie go ulicy wielkomiejski gwar,
Więc wychodząc z domu Do Leona wchodzi się
Czemu - nie wiadomo - nawyk, mus czy czar.

To człowiek stary ale uczniów młodych ma, d a
O ich fryzjerską edukację dba, d a
Ale z ulicy nic podpatrzeć nie da się g a
Tylko w witrynie wystawione słowa te: g a
Męskie fryzury d
Damskie fryzury a
Strzyżenie poborowych do gołej skóry E a
Z użyciem najnowszej aparatury d a
Oferuje Leon wam E a
Nic we mnie, prócz do świata żalu dziecięcego,
Tu nikt nie widzi, więc się wstydzić nie mam czego!
Odpowiedz
marek_h_z napisał(a):Mianowicie czytając czy też słuchając utworu rodzi mi się w wyobraźni obraz strzyżeń w niemieckich obozach zagłady. Nie znam źródeł na podstawie których mógłbym sprostować swą interpretację toteż zwracam się do uczestników forum z tym tematem
Jako podpowiedź napiszę Leon(id) B., dom to powiedzmy może być blok (ale nie w sensie blok mieszkalny) itd.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Jako podpowiedź napiszę Leon(id) B., dom to powiedzmy może być blok (ale nie w sensie blok mieszkalny) itd.
Powoli mi się rozjaśnia umysł ale...........
JK - O fryzjerze na parterze napisał(a):Na parterze domu w którym przyszło mieszkać nam
Podejrzewam że ów parter to Polska, ale czemu my dostaliśmy miano parteru skoro bardziej na zachód była część Czechosłowacji i Nrd??
JK - O fryzjerze na parterze napisał(a):U Leona zakład się fryzjerski mieści tam
Nie do końca rozumiem metafory z fryzjerem Smile Chodzi o to że za każdym razem kiedy oczekujemy od fryzjera ostrzyżenia w sposób nas zadowalający, tak naprawdę skazani jesteśmy na to jak on chcę nas ostrzyc?? (Chodzi mi o to czy jest to aluzja do tego że cokolwiek w Polsce chciano by zrobić musi to przejść przez ręce Breżniewa)
Odpowiedz
Dyskusja na ten temat już była: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=1150&start=0&st=0&sk=t&sd=a">viewtopic.php?f=9&t=1150&start=0&st=0&sk=t&sd=a</a><!-- l -->
(generalnie o interpretacjach tekstu rozmawiamy w "Poezji" :Smile )

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Nie dostaliśmy miana parteru, na parterze jest zakład Leona. Fryzjer strzyże nas tak jak on chce, jeżeli mamy jakiś wybór to taki jaki on nam da.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Oto nuty
pozdr
ts
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Odpowiedz
Dziękuje za okazaną pomoc Smile