Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OT z "Scena to dziwna... 1980 - 2001" - nowy box
Szymon napisał(a):Temu nie sposób zaprzeczyć. Smile
Rozumiem, że sugestie ortograficzne Paci przyjmujesz ze zrozumieniem.

[Dodano 18 września 2008 o 15:11]
Paweł Konopacki napisał(a):Przy tak smiertelnej powadze i kompletnym braku dystansu do tego, co tu się dzieje, wypalisz się całkiem.
"Za pewne".
Odpowiedz
Luter napisał(a):Rozumiem, że sugestie ortograficzne Paci przyjmujesz ze zrozumieniem.
ja przyjmuję z dystansem, bo one były celowe i żartobliwe a skierowane pod adresem Twojej i Marry czepliwości, mającej zastąpić jakiekolwiek argumenty. Inaczej mówiąc (bo widzę, że wszystko bierzesz na powaznie): Pacia z Was sobie robi niewinne żarty a Wy się jak zawsze nie potraficie w tym połapać i z miejsca kupujecie podpuchę.
Luter napisał(a):"Za pewne".
żecz jasna
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):one były celowe
Z całą pewnością! Jakżeby inaczej!

[Dodano 18 września 2008 o 15:30]
Paweł Konopacki napisał(a):ja przyjmuję z dystansem
No, jeśli chodzi o Pacię to Ty nie takie rzeczy przyjmujesz z dystansem Tongue a przynajmniej dobrze ten dystans udajesz Wink

Pozdrawiam!
Odpowiedz
Luter napisał(a):Z całą pewnością! Jakżeby inaczej!
cieszem siem, ze siem ze mnom jusz nie kucisz,tylko właśniem zgadzasz w całej rościongłości
Luter napisał(a):No, jeśli chodzi o Pacię to Ty nie takie rzeczy przyjmujesz z dystansem
Lutszee, Lutszee,
ktości kiedyś nosa utsze
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Lutszee, Lutszee,
ktości kiedyś nosa utsze
Już utarł, mówiąc: kolego -
"Kłamiesz! Znasz tylko jednego!".
Odpowiedz
Luter napisał(a):Już utarł, mówiąc: kolego -
"Kłamiesz! Znasz tylko jednego!".
kurcze, chyba jednak kupię pistolet i...sam się zastrzelę.
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):kurcze, chyba jednak kupię pistolet i...sam się zastrzelę.
Choć kiedyś jeden stary grzyb
Powiedział: Why, let the stricken deer go weep.
Cóż, lecz wtedy forum też skona
Z żalu - nad brakiem Twych żywych wykonań.
Lepiej już więc dobry humor miej
I mów se: So runs the world away.
A schyl się sprytnie - tylko na poły,
Wchodząc do marszowickiej stodoły.
Odpowiedz
Wojti napisał(a):"deklaracji" jest akurat poprawnie
A to się porobiło... Kiedyś poprawnie było "deklaracyj" - i to było lepsze, bo umożliwiało rozróżnienie między liczbą pojednynczą a liczbą mnogą. Naprawdę.
Odpowiedz
JKM zdaje się nadal używa obu tych wersji (wersyj? Wink ), właśnie dla podkreślenia owej różnicy. Tak więc, czy rzeczywiście
dauri napisał(a):Kiedyś poprawnie było "deklaracyj"
??
Odpowiedz
Rzecz osobliwa - powiem nieskromnie
Mężczyzna liryk napisał do mnie

Czemu nie dziewczę urody cudnej?
Czemu nie dama w typie Foremniak?
Tylko chłopina potwornie nudny
O licu pszennym, nosie, jak ziemniak?

Jaką urazę Bóg do mnie chowa?
Żem przed ołtarzem zawsze nie klękał?
Czemu nie pisze młoda księgowa?
Lub filologii blada studentka?

Lub koszykarka słusznego wzrostu ?
Lub władcza, nader smukła sędzina?
Czemu liryków nie chce po prostu
Pisać inspektor Nowak Halina?

Czemu ta pani z kiosku na Hożej
Napisać do mnie wiersza nie raczy?
Tylko ów facet, co, kiedy może
wciąż mnie nazywa podłym krętaczem.

W tej sytuacji myśląc niewiele
Kupię pistolet i sie zastrzelę
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):a nie "na prawdę"?
berseis13 napisał(a):deklaracjii ?
Chyba sobie żartujesz.
dauri napisał(a):Kiedyś poprawnie było "deklaracyj" - i to było lepsze, bo umożliwiało rozróżnienie między liczbą pojednynczą a liczbą mnogą. Naprawdę.

[Dodano 18 września 2008 o 20:34]
Ano Smile
Luter napisał(a):"Za pewne".

Za pewne to na należy przyjąć, że dziś już wersja "lekcyj", "deklaracyj" czy innych "-yj" już nie obowiązuje, tak samo jak, dość paradne, problemy między czystem jeziorem a czystym domem (pierwotnie końcówka -em była końcówką narzędnika, a -ym miejscownika, potem się wszystko wymieszało. Pierwsze polskie gramatyki sugerowały podział na -em dla rodzaju nijakiego a -ym dla męskiego. Współcześnie -em nie jest już poprawną końcówką żadnego przypadka).
Odpowiedz
PROTEST: a pomorskiem, wielkopolskiem, małopolskiem (województwie) - pisane też z dużej litery
Odpowiedz
Andrzej J. napisał(a):PROTEST: a pomorskiem, wielkopolskiem, małopolskiem (województwie) - pisane też z dużej litery
:o
"wielkopolskiem" można na pewno wykreślić - nawet u nas się tak nie mówi :p

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Andrzej J. napisał(a):PROTEST: a pomorskiem, wielkopolskiem, małopolskiem (województwie) - pisane też z dużej litery
Nigdy takich wersji nie słyszałam Big Grin być może są to regionalizmy, choć słowa Zeratula nawet temu przeczą. Oczywiście, mówi się np. Zakopanem. Ale podawanie nazw własnych jako kontrargumentów dla rzeczowników pospolitych i przymiotników jest bardzo ryzykowne, jako że nazwy własne mają pełne prawo do osobistej odmiany, lubią zachowywać wzorce starsze, obce czy wręcz niepoprawne i nijak nie przekłada się to na rzeczywistość o której mowa.
Odpowiedz
MaryShelley napisał(a):Chyba sobie żartujesz.
Też sądzę, że Pacia żartowała.
MaryShelley napisał(a):być może są to regionalizmy
Śmiem wątpić, Pani Profesor (in spe). Andrzej ma oczywiście rację.
Mirosław Bańko z PWN napisał(a):Lubuskie, Mazowieckie, Opolskie i podobne nazwy to rzeczowniki o zasadniczo przymiotnikowej odmianie. W dopełniaczu, celowniku i bierniku przyjmują końcówki właściwe przymiotnikom (-ego, -emu, -e), w narzędniku i miejscowniku zaś mają starą końcówkę przymiotników rodzaju nijakiego -em, dziś już anachroniczną. Pojawia się ona też w nazwiskach (Lindem, Goethem) i nazwach miejscowych (Zakopanem, Wysokiem Mazowieckiem).
I co Pani na to, Pani Sowo?
MaryShelley napisał(a):Ale podawanie nazw własnych jako kontrargumentów dla rzeczowników pospolitych i przymiotników jest bardzo ryzykowne, jako że nazwy własne mają pełne prawo do osobistej odmiany, lubią zachowywać wzorce starsze, obce czy wręcz niepoprawne i nijak nie przekłada się to na rzeczywistość o której mowa.
O... cholera*! :rotfl:

*W tym miejscu, rzecz jasna powinien się znaleźć inny wyraz, ale by nie zgorszyć pań prześlicznych postanowiłem go zastąpić słowem łagodniejszym.
Odpowiedz
MaryShelley napisał(a):Nigdy takich wersji nie słyszałam Big Grin być może są to regionalizmy
:o Żartujesz teraz?
Odpowiedz
PMC napisał(a):
MaryShelley napisał(a):Nigdy takich wersji nie słyszałam Big Grin być może są to regionalizmy
:o Żartujesz teraz?
jateż nie słyszałem...
Nawet w google wypadają blado Tongue
Co do nazw miejscowości - dotyczy to tylko niektórych - nikt np. nie mówi: w Ostrowie Wielkopolskiem, czy w takimż Rogoźnie...

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Wystarczy obejrzeć chociażby pogodę. Zawsze mówią, że pada w Wielkopolskiem, ale w można też powiedzieć w "województwie wielkopolskim".
Odpowiedz
MaryShelley napisał(a):Nigdy takich wersji nie słyszałam
To dziwne. Jest np. esej: DAJNOWICZ, Małgorzata: Stosunki polsko−żydowskie w Łomżyńskiem na przełomie XIX
i XX wieku // Świat Niepożegnany : Żydzi na dawnych ziemiach wschodnich Rzeczpospo−
litej w XVIII – XX wieku : praca zbiorowa / pod red. Krzysztofa Jasiewicza. – Warszawa ;
Londyn, 2004.
Tak mi sie to akurat przypomniało, bo praca z zakresu moich zaintresowań.
Odpowiedz
Nie oglądasz pogody po wiadomościach?!
Wink
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):nikt np. nie mówi: w Ostrowie Wielkopolskiem,
A to też ciekawa sprawa. Np taka Ostrów Mazowiecka - wyraźnie rodzaj żeński...
Jakoś mi się tak dziwnie kojarzy, że "ostrów" pochodzi z rosyjskiego, ze znakiem zmiękczającym na końcu... Nie mam tego jak teraz sprawdzić. A "po polskiemu" oznacza wyspę, kępę drzew itd...
Wtedy ta pierwsza forma (Ostrów Wielkopolski) też by była błędna, choć przyjęta od dawna...
Odpowiedz
Ja pamiętam ze szkoły, iż mówi się "w mazowieckiem", "w wielkopolskiem", a nie "w mazowieckim" lub "w wielkopolskim". W tej drugiej formie musi być dodane słowo "w województwie". Dziwne, że ktoś o tym nie słyszał.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
dlatego najlepiej mówić "w Wielkopolsce" Big Grin
Odpowiedz
Zbigniew napisał(a):Nie oglądasz pogody po wiadomościach?!
Cóż -nie Big Grin
gosiafar napisał(a):A to też ciekawa sprawa. Np taka Ostrów Mazowiecka - wyraźnie rodzaj żeński...
Jakoś mi się tak dziwnie kojarzy, że "ostrów" pochodzi z rosyjskiego, ze znakiem zmiękczającym na końcu... Nie mam tego jak teraz sprawdzić. A "po polskiemu" oznacza wyspę, kępę drzew itd...
Wtedy ta pierwsza forma (Ostrów Wielkopolski) też by była błędna, choć przyjęta od dawna...
No bo słowo "ostrów" występowało w różnych regionach Polski w różnym rodzaju. I nie pochodzi z rosyjskiego, tylko znacznie wcześniej Smile Dlatego może być Ostrów Mazowiecka, ale Ostrów Wielkopolski Smile
PMC napisał(a):Zawsze mówią, że pada w Wielkopolskiem, ale w można też powiedzieć w "województwie wielkopolskim".

Dzięki,zwrócę uwagę Wink
Zeratul napisał(a):Co do nazw miejscowości - dotyczy to tylko niektórych

no oczywiście
Odpowiedz
PMC napisał(a):Wystarczy obejrzeć chociażby pogodę. Zawsze mówią, że pada w Wielkopolskiem, ale w można też powiedzieć w "województwie wielkopolskim".
Paweł Konopacki napisał(a):
To dziwne. Jest np. esej: DAJNOWICZ, Małgorzata: Stosunki polsko−żydowskie w Łomżyńskiem na przełomie XIX
i XX wieku […] 2004. […]
Przemek napisał(a):Ja pamiętam ze szkoły, iż mówi się "w mazowieckiem", "w wielkopolskiem", a nie "w mazowieckim" lub "w wielkopolskim". W tej drugiej formie musi być dodane słowo "w województwie". Dziwne, że ktoś o tym nie słyszał.
I stąd ten mój protest - nie jest to wcale takie archaiczne jak się niektórym ludziom wydaje.
Odpowiedz
Podobnie jak w Zakopanem, Miętnem, Krzywem, Rucianem.

Co zaś do "pomorskiem", "wielkopolskiem" itd to np. dziennikarze Wyborczej przesadzają w druga stronę, pisząc: "w województwach wielkopolskiem i mazowieckiem...".
Szymon napisał(a):Też sądzę, że Pacia żartowała.
Może też zacznij robić błędy, żeby wszyscy uwierzyli, że Pacia żartowała.
Szymon napisał(a):I co Pani na to, Pani Sowo?
Nic, Panie Wróbelku.
Odpowiedz
Andrzej J. napisał(a):I stąd ten mój protest - nie jest to wcale takie archaiczne jak się niektórym ludziom wydaje.
Jezusie kochany! A mówisz "pięknem, mojem, twojem, starem"? Nie wydaje mi się - a Mickiewicz tak pisał. I TO są archaizmy. W wyśmianym przez Szymona fragmencie wypowiedzi próbowałam przypomnieć, że nazwy własne mają to do siebie, że lubią mieć inną odmianę i w związku z tym nie ma co podawać ich za przykład.
Odpowiedz
Luter napisał(a):dziennikarze Wyborczej przesadzają w druga stronę, pisząc: "w województwach wielkopolskiem i mazowieckiem...".
W sieci nie znalazłem, ale skądinąd taka pisownia jest poprawna jeżeli użyjemy wielkich liter - wówczas nazwy województw będą rzeczownikami. Tak jak np. w przypadku pisowni nazw miast poprzedzonych słowem "miasto": "Przygody jeża spod miasta Zgierza", "Przedszkolak chodzi po mieście Łodzi" itp.
Odpowiedz
dauri napisał(a):W sieci nie znalazłem, ale skądinąd taka pisownia jest poprawna jeżeli użyjemy wielkich liter - wówczas nazwy województw będą rzeczownikami. Tak jak np. w przypadku pisowni nazw miast poprzedzonych słowem "miasto": "Przygody jeża spod miasta Zgierza", "Przedszkolak chodzi po mieście Łodzi" itp.
Ale nie w tym rzecz. Chodzi o to, że powinno się mówić: "w województwie mazowieckim" a nie "w województwie mazowieckiem", bo "w mazowieckiem" oznacza region, a jeśli chodzi o województwo to już "mazowieckim".
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):najlepszym sposobem okazała się pomidorówka w "Czytelniku" na Wiejskiej - nie wiem, czy na prawdę działa, ale zupka pyszna! polecam.
berseis13 napisał(a):Według wypowiedzi Wajdy, masę ludzi się wokół nich kręciło, plotkowało, ale niewielu na prawdę wierzyło (czy też może wszyscy zazdrościli) że Iwaszkiewiczom się jednak udało.
berseis13 napisał(a):Pokazałeś prawdziwę obliczę - osoby na prawdę pragnącej mieć tytuł i miano najważniejszego, najmądrzejszego.
berseis13 napisał(a):Trafią się i tacy, którzy na prawdę z powołania i pasji wstąpili do kleru.
berseis13 napisał(a):Nie wiem, jak to jest na prawdę, ale chyba płód nie ma dostępu do niezdbędnych mu płynów, no i chyba także do pokarmu, będąc w jajowodzie?
berseis13 napisał(a):Jestem na prawdę pełna podziwu dla Ciebie i wierzę, że sama właściwie pokierujesz swoją drogą.
Zatem:
berseis13 napisał(a):
MaryShelley napisał(a):naprawdę
a nie "na prawdę"
Szymon napisał(a):Też sądzę, że Pacia żartowała.
A ja sądzę, że jesteś śmieszny w swym wazeliniarstwie, Panie Wróbelku.
Odpowiedz